Trevligheter Utflykter

Stadsmysterium i Uppsala – “Den påhittige brevbäraren”

Igår blev det en heldag och kväll med döttrar och barnbarn i Uppsala. Dags att fira döttrarnas födelsedag och att göra det tillsammans. Visserligen ett par dagar sent, men inte gjorde det något. Förra året fyllde de jämt och då var vi samlade i Ekotemplet i Hagaparken. Inte läge då att träffas inomhus för fest. Inte så lägligt i år heller. Tyvärr. Men situationen i och med vaccinationerna känns  i alla fall betydligt bättre. Även äldsta barnbarnet Max fyller år i januari och han hade  också utomhuskalas förra året.  Hur det blir i år återstår att se.

En rolig och “aktiv”  dag kom det att bli och tur med vädret hade vi också. Sol och blå himmel gjorde oss sällskap och det passade bra för första programpunkten var att lösa ett stadsmysterium i Uppsala. Och namnet på det hela var ” Mysteriet med den påhittige brevbäraren”. Han måste ju via ledtrådarna kunna leverera posten. Här kommer första delen av Stadsmysteriet. Lite översiktligt men vi vill inte avslöja för  Välkomna med.

Stadsmysterium i Uppsala; en utomhusaktivitet/vandring för att se mer av Uppsala med ett antal klurigheter att lösa. På gång mot Stora Torget i Uppsala där vi skulle starta vår runda; Stadsmysterium i Uppsala

Stadsmysterium i Uppsala

är en analog utomhusaktivitet som i princip passar alla åldrar. Och att lösa mysterierna ger både besökare och de som redan bor här i stan chans att bättre lära känna staden. Promenad på drygt en timme och frisk luft ingår liksom att klura lite extra på några uppgifter. “Stadsmysterierna”  finns för olika städer och man kan få lite mer info om dem här. (Om just Uppsala hittade jag ingen information men mysterievandringen finns.) Här kommer de första ledtrådarna för att senare kunna lösa mysteriet.

Första stoppet Stora torget i Uppsala. Här hade vi bl.a  rådhuset att klura lite  på.

Uppsala rådhus finns på Stora torget. Rådhuset är från 1600-talet och har inrymt olika förvaltningar.

Stadsmysterium i Uppsala. Rådhuset. Första frågan. En del av taket på rådhuset.

Fler frågor  fanns runt Stora Torget så det var till att leta efter ledtrådar.

 

Här har vi samlats för att lösa ännu en uppgift.

 

Några av de följande ledtrådarna

fanns i anslutning till Uppsala domkyrka så det blev en tur upp dit. Domkyrkan ligger på Domberget.  Kyrkan började man bygga slutet av 1200- talet . Byggandet tog tid bland annat p.g.a. olika bränder och invigningen skedde  först 1435. Domkyrkan är byggd av tegel och man har haft franka katedraler som förebild.  Stilen är  gotisk, där mycket är spetsigt. Tornen syns vida omkring och är 118.7 meter höga och det är också den längd kyrkan har. Kyrkan var tänkt  som en kröningskyrka och de flesta svenska regenter är krönta här. (Undantag drottning Kristina, Karl XII och Kristian den II som kröntes i Stockholm)

Uppsala domkyrka. Inom området skulle vi  kanske hitta ytterligare en ledtråd.

 

 När vi ändå var nära kyrkan passade vi på att blicka över till  “Gustavianum, Uppsala Universitetsmuseum. En spännande byggnad med spännande innehåll.  (Nu stängt för renovering)

Stadsmysterium i Uppsala. En ledtråd finns vid Gustavianum

 

Och efter detta blev det  dags för ett “pit stop” och lite värme inomhus.

PS Jag har ändrat en del i inlägget så att det ska bli mer att klura på för andra som gör Stadsmysterievandringen i Uppsala.

36 svar på ”Stadsmysterium i Uppsala – “Den påhittige brevbäraren””

 1. Ja, näktergalen klarade jag. Det var värre med resten om man säger så. Men en himla rolig aktivitet för alla vuxna. Undrar om Max och William samt Curre bidrog;-) Skulle inte tro det.
  Hur som helst är sen sådan vandring riktigt bra, då man som besökare lär känna olika delar av en stad. Och om man bor i staden lär man sig kanske något nytt. Kul!

  1. Riktigt kul för oss alla. Kanonväder dessutom. Jodå, både Max och Wille deltog och hittade några ledtrådar. Sedan hjälptes vi åt. Vad gäller Curres medverkan så var han mest med som sällskap. Ett fint sådant.
   Detta var en perfekt start för oss och det blev en hel del annat också under dagen och kvällen.Och några “pitstop”.

 2. Vilket trevligt initiativ och vilket bra upplägg för att lära känna en stad bättre! Spännande dessutom för såväl stora som små. Näktergalen var enkel, djuret också och kanske föremålet i handen men jag kanske inte ska säga för mycket. En väldigt trevlig promenad helt enkelt.

  Kram och god trettondedagsafton!

  1. Det blev ett väldigt roligt, gott och trevligt dygn i Uppsala. Stadspromenaden med olika ledtrådar var riktigt bra. Och en del kunde killarna också ta sig an.En del var enkelt och annat knepigare. Vad gäller näktergalen så dröjde det innan vi såg den lilla skylten. På bilden ser den ju riktigt stor ut. Du har rätt så här långt.
   Perfekt att bo på hotell. Curre hade lite knepigt att komma till ro i sin hundbädd på natten men till sist somnade han på sin filt. (Hndbädden lät som en saccosäck)
   Önskar dig en trevlig trettondagsafton.
   Kram

  1. Jadå! Och väldigt trevlig och god. Så roligt att göra olika saker tillsamman både stor , liten och hund.
   Önskar dig också en trevlig trettondagsafton.

 3. Vilken tur ni hade med vädret, och vilken spännande stadsvandring! Taket och månaden, va svårt??? Guld i toppen kanske och guld heter ju också Au…augusti? Näktergalen var lätt och antal män, djur och vad kvinnan har i famnen. Maken hjälpte mej med sextanten, och även med sista ledtråden…klot?
  Spännande att få läsa svaren i morgon, och visst fick vi väl gissa i våra kommentarer, hoppas jag inte förstört något nu?
  Ha en fin kväll!
  Kram

  1. Så lyckat med allt både dag och kväll. Och att vädret var med oss betydde mycket. Taket och månaden var klurigt. Men vi lyckades till sist. En ledtråd är att taket är av koppar och tecknet för just koppar. (Inte den kemiska formeln)
   Klart du ska gissa. Facit kommer i morgon. Bra med hjälp från maken.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 4. Oj va skoj, jag älskar ju frågesporter o dylikt. Men historia är jag urkass på. Tyvärr fanns inga Dala-städer med än så länge, hoppas de också kommer med. Falun är ju en gammal anrik stad. Förstår att det var en lyckad och rolig dag, hur sjutton kom ni på den idén, jag har inte sett någon reklam eller info om dessa! Riktigt skoj och lärorikt.
  Kram

  1. Vi hade en toppendag på alla sätt och kunde ju hjälpas åt. Och det blev en del annat också i aktivitets och matväg denna dag och kväll. Så roligt att vara med. Så skönt att sol och blå himmel också var med oss.
   Dotter Liv kom med förslaget om “stadsmysteriet” och hon hade hört om det hos en kollega. Och vi andra hängde på.
   Jag hade inte heller sett reklam om detta. Så roligt om det kunde bli även i Falun.
   kram

  1. Detta med en stadsvandring och ledtrådar till att lösa ett mysterium var väldigt lyckat. Och något alla, ja- förutom Curre, kunde hjälpa till med. Och Curre är ett så fint sällskap och bidrog med det.
   Såg att detta med stadsvandring fanns lite varstans och tänk så roligt om Falun eller Sundborn kommer med. Ja, alla platser i Dalarna förstås.
   Kram

 5. Stadsmysterium tror jag de har här i stan nånstans, får för mig att jag läst det någonstans, verkar ju kul och spännande.
  Men visst är det lite knepigt med firande nu för tiden, man får göra så gott man kan.

  Ha nu en jättefin kväll Ditte.

  1. Jadå, detta med stadsmysterier finns lite här och var. Vet att Göteborg har. En trevlig grej att göra tillsammans; både gammal (jag) ung-döttrar och barn(barnbarnen). Vandringen var även lämpad för hund.
   Visst är det knepigt med firande men jag tycker det blev bra.
   Önskar dig också en fin kväll.

 6. Hola! Älskar den här typen av aktiviteter: tipspromenad, frågesport osv.. Kluriga frågor och rörelse utomhus. 😊 Taket ser ut att vara belagt med koppar som har nr 11 i periodiska systemet. November kanske? 😎

  Här går vi i ”väntans tider”….

  Kram och hälsa Mr B! ❤️

  1. “Mysierievandringen” var riktigt rolig och nog så klurig. Ja, du var lite inne på rätt tankegång vad gäller rådhusets tak Koppar är rätt och tecknet för koppar är även Venussymbolen (kvinnotecknet) och är även tecknet för planeten mars. Här fick vi tänka till och det var Rita som kom på just sambandet mars och koppar.
   Spännande med “väntans tider”. Håller tummarna. Hårt.
   Mr B hälsar till er båda.
   Kram

 7. Jag måste erkänna att jag klarade inte mycket av frågorna så jag ser fram emot svaren. Vilken utmärkt tävling där man kan kombinera både nytta och nöja. Var inne och kollade och såg att Helsingborg är på gång liksom Ystad, som är min födelsestad. Hoppas det inte dröjer så länge innan de uppgifterna är klara. Tack för tipset. Kram

  1. Facit kommer idag. Några ledtrådar var riktigt knepiga men jag tror vi med gemensamma krafter lyckades klura ut den. Några ledtrådar var enkla så barnen kunde lista ut dem-
   Vad roligt att liknande är på gång för Helsingborg och Ystad. Såg även fler städer som fanns med. Vet att det även finns i Stockholm.
   Kanske kul att vid tillfälle samla barn och barnbarn kring detta.
   Vår dag blev väldigt lyckad.
   kram

  1. Nej, fullt förståeligt. PÅ vissa fick man klura extra även när vi var på plats. Men det var riktigt roligt att ge sig ut och ha lite att leta efter.
   Strålande sol här och molnfritt så det ser ut att även vädermässigt bli en lyckad trettondag.
   Önskar dig också en fin trettondag. Kanske kommer kungarna med några paket.

 8. Vilket kul upplägg! Och härligt väder!
  Hoppas det kommer till Lidköping. Såg att det var på G i Karlstad. Här har man sen flera år en dramatiserad stadsvandring. Den gick jag med barnbarnet Elin för ett par år sen och hon pratar om den än idag. Men kul med frågor också!
  Strålande sol här idag!
  Stor kram!

  1. Verkligen! Finns många städer som har liknande. Även i dramatiserad version. Har varit med om ett par sådana vandringar i Stockholm och det var också väldigt lyckat. Här gick man i egen takt och en del att klura på var det. Väldigt rolig var det.
   Strålande sol här också så långpromenad med sen lunch väntar.
   Stor kram

  1. Vi hade några fina timmar och frisk luft fick vi och mer av Uppsala fick vi sett. Om inte annat vad gäller detaljer.
   Strålande sol här också idag-
   kram

  1. Det var riktigt roligt att traska runt här och leta ledtrådar. Men det var knepigt att komma på lösningen.Men Owe Thörnqvist hjälpte oss på traven.

 9. Ja det känns ju bättre i år, när vi fått tre doser vaccin, så vi hoppas på inomhus fester när många fyller nu i vår. Minns förra året, satt ute ,-)Men vad är det här….vi har aldrig ens hört talas om de här “stadsmysterium”
  Får ropa på mannen få se om vi kan något ,-)) Här kommer våra svar! ,,-))
  1: Oktober
  2:Näktergal
  3:sextant
  4:13
  5: Åsna , 4 män ( om inte nu Jesus räknas)
  6 Ärkeängel Gabriel
  7 Jesusbarnet
  8 Oktogon

  Ha det jättefint
  Kul att få vara med o leka!
  KRAM Primrose ,-)

  1. Kul att ni testade. Bra jobbat; 5 rätt/8
   De rätta svaren är 1. Mars (koppar har samma alkemiska tecken som venustecknet/kvinnotecknet och kvinnodagen infaller i mars) 2. rätt. 3 rätt 4 ska vara 12. 5 rätt 6.delvis rätt ängel/vingar 7.rätt 8 klot.
   Vi hade trevligt och roligt när vi traskade runt. Förstår att du kände igen dig.
   Kram

  1. Vi hade verkligen en heldag och kväll. Väldigt trevligt och roligt. Perfekt också att bo kvar på hotell

 10. Vilken trevlig dag och vilka trevliga och utmanande frågor … ser verkligen spännande ut!
  Jag ligger lite efter igen och ska nu gå vidare till nästa inlägg! 🙂
  Kram

  1. Det blev en lyckad dag och kväll och fint att vi alla kunde ses. Tur med vädret hade vi ju också.
   kram

  1. Lite oklart så här på bloggen men på plats hade ni nog klurat ut mer. Kul att ni var med och ni var två. Vi var fyra vuxna, två barn och en hund. Nåja, Curre bidrog ju inte till att svara men till det trevliga.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *