Allmänt Foto

Först

Först!  Vad kan det betyda? Jag tänker mig vissa betydelser och slår upp ordet i ordlistan och synonymlexikonet  och där finns en hel del betydelser: främst – överst- längre fram -i början/att börja med – inledningsvis – före andra -inte förrän- tidigast – så sent som.

Men vad kom jag först att tänka på när det gällde detta ord som är veckans temaord i bloggvännen Sannas  text & fotoutmaning i “gemsweeklyphotochallenge”. Tankarna fladdrade  fritt i vinden men det blev en hel del i bild och ord.

Att komma eller hinna först, något som förekommer i många olika sammanhang. Jag var kanske inte helt först med   att anmäla  oss till att vara med i ett lotteri i Kina inför OS 2008 i Peking för att få köpa biljetter till några av friidrottstävlingarna.  I Peking lottades en del biljetter ut till olika evenemang under hela OS och man kunde va internet anmäla till vilka tävlingar/dagar, (begränsat antal)  man önskade få köpa biljetter. För att var med skulle man också ha en fast bostadsadress i Peking. Dessa biljetter var till ett helt annat pris än de som i övrigt såldes både i Sverige och i världen. Vi hade också beställt biljetter från Sverige men de var mycket dyrare och had esämre platser.

“Fågelboet”  i Peking började byggas 2003 och  var klart till OS invigningen 2008. Kapacitet 91 000 besökare.

OS i Peking var mitt första OS och här såg jag Usain Bolt komma först i mål på 100 och 200 metersfinalen och han stod överst på prispallen tre gånger för Jamaica vann även stafetten 4 x 100 meter. Och han var alltid långt före alla andra.

Usain Bolt i mitten, i gul tröja, gör sig klar för 200 meters finalen.

Jag kom också att bli mina föräldrars första barn och blev även det sista eftersom jag är “enebarn”. Åren gick och jag blev först i hela stora släkten med att ta studenten. En minnesvärd dag den 13/5-1968.

Nybakad student vid Wallin-Åhlinska gymnasiet  vid Tegnérlunden i Stockholm.

Först och störst av allt är kärleken.

Döttrarna, här fyra år, äter lunch ombord på vår första båt.

Ett kinesiskt ordspråk: Övertyga dig själv först. För om du inte tror på dig – varför ska någon annan göra det. God tanke tycker jag.

Platon lär ha sagt många kloka saker och dessa ord har jag med mig. ” Att ta det första steget är den viktigaste delen av varje upptäcksfärd och utan tvekan den mest betydelsefulla” – Att våga!

Brant! Absolut! Men jag vågade ta första steget. (Kinesiska muren)

20 svar på ”Först”

  1. Tack, finaste Tove! Även här leker du med orden och få rtill det så fint. Vilken gåva du besitter.
   Stor och varm kram.

 1. Trevligt inlägg att läsa – roligt med så många vinklingar av ordet först. Att vara den första studenten i hela sin släkt är något fantastiskt att vara glad och stolt över. Antar att dina föräldrar också var det. Jag kommer också ihåg första och hittills enda gången jag promenerat (klättrat) på Kinesiska muren. Men det var inte på något ställe som var så brant och hemskt som bilden du visar. Idag skulle jag nog inte orka alls.
  Kram!

  1. Tack! Studentdagen var en stor dag och dessutom var vi som tog studenten 1968 de sista som gjorde det på gammeldags vis med “munta” och studentskrivningar. Kul i sig. Visst var mina föräldrar stolta och jag också. En vecka senare börjad ejag jobba son guide i Stockholm, något jag fortsatte med fler somrar. Så roligt.
   Kinesiska muren är ju lång och vi valde oftast att besöka den på icke turistiska ställen, vilket gav en helt annan dimension.
   Men du har dina fina minnen kvar både från muren och Peking
   Kram!

 2. Åh, vilket klockrent inlägg på temat “först”! Härliga bilder, inte minst på dej som nybakad student! Å så de söta döttrarna, och så den imponerande bilden med dej hängande där i linorna, så modig du är!
  Jag funderar vidare på temat “först”..
  Ha en skön kväll!
  Varm kram!

  1. Tack! Visst är det roligt att se vad som kommer upp i huvudet och det kan ju aldrig bli fel . Gamla bilder kan vaar nog så användbara även om några figurerat tidigare, bla. den där jag hänger över floden .
   Önskar dig också en bra kväll.
   Kram!

  1. Tackar! visst är studentbilden en glädjens bild och här är jag nu färdig för livet. Mer eller mindre…

 3. Ja början av våra inlägg är ungefär densamma – att fråga kompisen synonymer.se har blivit en vana och ärofta en inspirationskälla. Våra tolkningar skiljs dock åt.
  Underbart att ha kunnat uppleva OS i Kina irl. Det måste ha varit en klar höjdpunkt i ditt liv. Så hade det iaf varit för mig.
  Gillar det kinesiska ordspråket – så sant!
  Å studentbilden är ju så himla kul. Dessutom är du dig verkligen lik:-)
  Vad gäller att våga är jag betydligt fegare än vad du är, åtminstone vad gäller fysiska äventyr;-)

  1. Jag hade bara läst Geddfish inlägg på temat innan jag skrev mitt för att inte påverkas.
   Men att man tänker i liknande banor är nog svårt att undvika.
   OS i Peking var fantastiskt och vi had ju förmånen att se en hel del fri idrott,flera dagar, basket, damfotbollsfinaler och en del från paralympics. Tyvärr fick vi inga simningsbiljetter med det fick vi se på tv. Kul var ju hela stämningen i stan. Fantastisk!
   Ävrntyrlig är jag och ibland vågar jag mer, ibland mindre och kan också fega ur ocg har inga problem med det.Modigt är att inse sina begränsningar och stå för dem.
   Studentdagen minns jag så väl och festen på Karlberg slott var väldans rolig.

  1. Tack! OS i Peking är och förblir minnesvärt. En fantastisk upplevelse och vi hade förmånen att se en hel del
   Studentdagen kan jag minnas än idag! Vilken rolig dag och otrolig fest vilken fest på Karlberg slott som mina föräldrar bjöd på.
   Så roligt!
   Kram och trevlig kväll!

 4. Vilket härligt inlägg och vilken fin och personlig tolkning av ordet “först”. Ett inlägg som verkligen kändes berikande att läsa. Din studentbild utstrålar verkligen glädje och framtidshopp!

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Ja, det är roligt att se hur orden tolkas och det blir ju väldigt olika.Givande läsningar.
   Min studentdag minns jag så tydligt och jag kände stor glädje efter att ha haft muntliga förhör i historia och franska och lyckats bra med dem . På franska “muntan” fick jag redogöra för Sartre och existentialismen och i historia förhållandet Sverige- Finland- Sovjet från 1939-45 och båda passade mig perfekt. Ren tur! Och framtidshopp kände jag helt klart.
   Kram och natti

 5. Jag var 5 år då du tog din student 🙂 gud så fin du är där o så lik dig ännu. Ja jag kan nog tror att du är en tuffing va gäller att testa saker o ting 🙂 ja du har mkt skoj att dela med dig av tack 🙂 fin onsdag kram kram

  1. Vissa likheter finns nog kvar fån denna studentdag och det var verkligen en lycklig dag.
   Att testa nya saker gör jag gärna men jag har mina begränsningar vad jag gör och inte. Men ibland utmanar jag mina rädslor.
   Stor kram och trevlig onsdag.

 6. Vilken fin studentbild!
  För mej är först både positivt och negativt. Har lite svårt för de människor som alltid måste var först. Finns ofta i bussgruppper och är jobbigt. De utmärker sig ganska snart.
  Jag är också första och enda barnet.
  Ha en fin första dag av vårmånaden!

  1. Tack! Ja, studentdagen är och var minnesvärd.
   Jag håller med dig för att trängas och buffla sig fram är negativt för mig också och man blir bara trött.
   Aha, du är också första och enda barnet – men visst har vi klarat oss bra ändå…
   Önskar dig en fortsatt fin vecka.

 7. Hola! Men va trevligt att vara först! Härlig bild på dig som student. Och vilka söta flickor du har. Idag är det första dagen jag har shorts på mig i år. Ha en fin kväll Kram

  1. Shorts låter skönt. Trots att det är mars och vårmånad så känns skortsen långt borta här hemma. Men idag visade ändå termometern +8. Alltid något. och sol har vi haft.
   Döttrarna på båten är en bild jag verkligen tycker om och den är så omedelbar. Många år sedan nu men vi minns både båten och alla upplevelser.
   Och visst är det bra Christel att vara först!
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *