Stockholm Trevligheter

På kort turné.

Gårdagens resa blev kort men väldigt angenäm. Det blev en eftermiddagsturné som började på Hötorget där  jag mötte min dotter Helen. Först lite trevligt botaniserande bland blommor, frukt och grönsaker innan vi hamnade på ett av våra favoritpitstop, hotell “Haymarket”.

Ett par timmar hann vi njuta av loungeatmosfären och fina samtal  innan det var dags för mig att fortsätta turnén ett par kvarter bort för att tillbringa resten av kvällen med the Beijing Ladies. (Vi har alla bott I Peking/Beijing)  Dags igen för bokklubb – alltid lika trevligt. God mat och dryck, skratt och fina samtal både om livet, resor vi gjort/ska göra och givetvis  böcker är viktiga ingredienser.

(Hötorget och hotell/lounge “Haymarket” skrev jag om här om någon vill läsa mer om det.)

Vackert att ta ett varv runt Hötorget och låta sig piggas upp av alla härliga färger på blommorm frukt och grönt.

Hotell “Haymarket” by Scandic är inrymt i det gamla anrika varuhuset PUB som legat här vid Hötorget sedan slutet av 1800-talet men som blev mindre och mindre lönsamt och och nu är ombyggt till ett hotell som slog upp sina portar i maj 2016. Mycket av den gamla miljön är bevarad och det är känns fortfarande som om att komma in i varuhuset när man passerat entrén. På nedre botten till vänster från entrén ligger restaurang Greta som fått sitt namn efter Greta Garbo och där ligger också en disk där mat/dryck beställs. Ofta är det fullsatt och har man tur kan det finnas platser en trappa upp . (Beställer man mat så levereras den vid bordet.) En trappa upp till höger ligger restaurang Paul, ett amerikanskt och trevligt brasserie med bordsservering .

Gemensam enté till hotellet, restaurangerna och baren/loungen. Här ser det ut som det alltid gjort. 

Innanför entrén till höger ligger baren/loungen -även den mycket välbesökt. Populär alla tider den är öppen. Baren har historiska influenser med karibiska inslag och den som restaurangerna har en modern tolkning från “the good old days”.

Restaurang Greta har fått sitt namn efter Greta Garbo/Gustafsson som arbetade på PUB ett par år.   Greta arbetade som 14 åring på en frisersalong på Götgatan, Södermalm, i Stockholm och dit  kom Kristian Bergström för klippning. I samband med besöket erbjöd han Greta en anställning på PUB, en butik som hans pappa, Paul U Bergström. Greta  kom att arbeta på PUB ett par år men ville vidare och sökte Dramatens elevskola och gick där  mellan1922 och 1924 och efter det tog hennes teater och filmkarriär fart.

Greta Garbo, en målning av Peter Eugén hänger vid entrén till Haymarket och den finns till salu för 20 000 sek.

Redo för bokprat. Vi presenterar olika böcker vi läst och lånar av varandra.

Ett par av dessa böcker fick följa med mig hem och även yttterligare ett par.

God mat och dryck, glada “ladies”och rejäla boktravar. Tack för en jättetrevlig och givande kväll.

 

36 svar på ”På kort turné.”

 1. Så roligt att ni “ladies” håller kontakten med varandra. Kan tänka mig att ni har massor att prata om!
  Önskar er en fin eftermiddag!
  Stor kram

  1. Vi träffades i Peking för många år sedan i en bokklubb och sedan har det blivit en fortsättning här hemma och det är verkligen trevligt.
   Mycet att prata om har vi och till det kommer förstås böckerna.
   En fin eftermiddag har vi haft med lite vårkänsla och sol.
   Kram och trevlig kväll.

 2. PUB, det är bekant och vet att det inte är som förut. Men, jag känner igen mig där i entrén.
  Hötorget är en fröjd att vandra på och se all liv och rörelse och alla vackra blommor, fram för allt. Det finns ju så mycket som säljs där på torget.
  Greta Garbro var en enastående och märklig kvinna. Otroligt vacker och jag tycker om att se hennes filmer fortfarande, fast nu var det länge sedan sist.
  Då jag, för några år sedan var på begravning av ett brorsbarn till mig vid Skogskyrkogården såg jag hennes grav.
  Intressant med en bokklubb. förstår att ni har hållit på ett tag med den. Fina bilder på er alla.
  Sköt om dig.
  Varm kram!

  1. Entrén här på gamla PUB ser ut som den allltid gjort, i alla fall så länge jag minns och det är från 1959. Jag var ofta på PUB och handlade.
   Greta Garbos historia är ju helt otrolig och så mycket hon hann uppleva och ändå var hon så hemlig och diskret. På Söder finns ju även Greta Garbos torg.
   Intressant att du sett graven på Skogskyrkogården, den har jag missat. Men jag får ta mig en tur dit för det var länge sedan jag var där.
   På bokklubben igår pratade vi också om en bok som handlar om Greta Garbos liv, Blekingegatan 32, skriven av Lena Einhorn. Jag är i kö på att få låna den och tror boken är klart läsvärd.
   Bokklubben började vi med för många år sedan i Peking och sedan har vi fortsatt här hemma och det är verkligen roligt.
   Kram och många tankar till dig.

 3. Men va trevligt & så fint med blommor i massor 🙂 roligt med en bokklubb o prat o fika 🙂 kram å fin kväll

 4. Å tack för info om Haymarket, jag klickade såklart vidare på länken också! Vill så gärna gå dit, och nu vet jag ju lite om hur det ser ut när man kommer in där och vart man ska gå, det ser fantastiskt ut! Ha en trevlig kväll! Kram!

  1. Baren/loungen här är väldigt trevlig och på onsdagagskvällar brukar det vara jazzmusik med olika kända och mindra kända artister. Trevligt att “hänga ” här och väl värt flera besök. Gretas restaurang har jag provat ett par gånger och de har bra mat både till lunch och kväll.(Kvällstid serveras lite lättare rätter här och stadigare i restautang Paul´s men den har jag inte provat än)
   Kul att du klickade vidare och läste lite mer.
   Kram!

   1. Tack så hemskt mycket för ett väldigt vackert inlägg om oss! Det värmer i hjärtat att våra ansträngningar att bevara 20-tals atmosfären och inredningen uppskattas och vi ser fram emot att ha dig hos oss igen.

    Kram
    /Team Haymarket

    1. Tack flr väldigt trevlig kommentar!
     Jag har ju varit kund på varuhuset PUB sedan 1959 då jag som 10 åring flyttade till Solna och gläds åt att den fina atmosfären är bevarad.
     Hotellet har jag ännu inte bott på men väl flera gånger besökt baren/loungen och restaurang Gretas.Atmosfären, läget, bra service och god mat och dryck gör att jag gärna kommer tillbaka hit. Och det vet jag att många gör.
     Kram!

 5. Vilken trevlig dag och kväll! Pub minns jag väl och var tvungen att slinka in om för att se hur det såg ut nu som hotell. Läget är verkligen bra på alla vis och visst kände jag ingen mig i entrén.

  Hötorgets blomsterprakt är härlig och dessutom är buketterna väldigt prisvärda. Däremot var det väldigt mycket krimskrams när det var loppis men kanske finns det fynd att göra…

  Kram och trevlig kväll!

  1. Roligt att du minns PUB! Det var ju en anrik butik förr i Stockholm.
   Och visst har det blivit bra nu som hotell med sina restauranger och barer och Mycket av det gamla finns fint bevarat.
   Någon loppis tittar jag aldrig på, men oftast blir det ett par blombuketter med hem och ibland även frukt och grönt.
   Det blev en bra mixad dag med både träff med dotter och bokklubb.

   Önskar dig också en fin kvöll med bio och mingel.
   Kram!

 6. Jättekul med Beijing Ladies och att ni håller kontakten här på hemmaplan. Toppen idé med att byta böcker också – bästa återvinningen man kan tänka sig tycker jag.
  Å Haymarket är så himla cool och ball inredning/utsmyckning. Gillar verkligen atmosfären där!

  1. Kul att du också gillar Haymarket! Har fastnat för miljön från gamla från PUB varvats med det helt nya.
   Mysig stämning som inbjuder till att stanna länge, vilket många också gör.
   God och fräsch mat finns också.

   Vi började med bokklubben i Peking för många år sedan då vi alla bodde där och har sedan fortsatt här hemma. Jättetrevligt är det när vi ses och alltid med mat och dryck. Att presentera böcker och låna böcker av varandra är ju väldans praktiskt och som du säjer bästa återvinningen.

 7. Godkväll! Jag har inte varit in i PUB- huset efter förvandlingen till Haymarket. Det får bli nästa stockholmsbesök! Däremot stannar jag ofta upp på Hötorget och åker ner i Hötorgshallen.
  Så trevlig tradition med bokcirkel med pekingdamerna!

  1. En titt in på “Haymarket” är trevligt så passa på nästa gång du är i trakterna. Bra ställe att vila fötterna på.
   Bokklubben är jättetrevlig och förutom att vi har väldigt trevligt med god mat och dryck så blir det en hel del bokprat och lånande av böcker.
   Kram och trevlig kväll.

 8. Så bra att jag fick läsa det. Hade ingen aning om att PUB var omgjort till hotell. Det är sällan jag shoppar i de trakterna nu sen Åhléns kom till, som ligger så nära tunnelbanan. Ska jag till Högorget måste jag byta linje. Men nästa gång jag kommer upp till Stockholm ska jag gå in och kika. Roligt att ni träffas fortfarande alla som bott i Peking och dessutom har en bokklubb.
  Kram

  1. Ett besök här på “Haymarket”är verkligen trevligt och fint att slå sig neroch vila fötterna i gammal anrik och trelig miljö. Jag tittar ofta in här när jag är i City och det ligger ju bara fem minuter från Åhléns.Ta gärna en titt nästa gång du kommer till Stockholm.
   Vi i bokklubben träffades i Peking för många år sedan då vi där hade en bokklubb i föerningen SWEAS regi där vi var ett 20-tal som var med. Nu har nästan alla flyttat hem och vi är fortfarande ett 10-tal som träffas i stort sett var sjätte vecka för bokklubb och extra roligt är att vi bor lite varstans i Sverige.
   Kram!

 9. Vad mysigt att ni håller kontakt med varandra! Viktigt att njuta av livet och minnen tillsammans. Kram

  1. Jadå, vi håller kontakten och är lite utspridda i Sverige och på olika resor, men det brukar fungera bra ändå. I höst reser vi till Göteborg på bokklubb och Västerås finns också med.
   Vi har väldigt trevligt när vi ses och ser både framåt och bakåt på tiden i Peking.
   Kram!

 10. Vilken trevlig sammanslutning med boktips och mat/dryck. Pub kommer jag ihåg som flicka. Speciellt när jag skulle åka nerför rulltrappan.Jag har lite fobi att åka rulltrappa för jag har trillat från en i tunnelbanan. Starka minnen. Vad jag minns även att jag tyckte det var mysigt på PUB varuhus=) Så roligt att de har byggt om bla till hotell och Greta Garbo restaurangen låter mycket intressant. Jag ser att jag har mycket att ta igen?Kram på dig

  1. Du får titta in här på Haymarket, gamla PUB, nästa gång du kommer till Stockholm för det är väldigt trevligt och ligger centralt. Kan tänka mig att du har minnen från rullisen efetr att tidigare ha ramlat Men nu finns det rejäla trappor. Såg inga rulltrappor alls.
   Bokklubben är jättetrevlig och roligt att vifortsätter att ha kontakt så många år efetr att vi flyttat hem.
   Kram från mig och ett lite vårlikt Stockholm. Idag i alla fall.

 11. Pekinggänget låter inte bara trevligt det andas väl nostalgi också. Bra när man låter gamla interiörer leva vidare även om inriktningen ändras! Kramar

  1. “Beijing Ladies” är både lite nostalgi och väldans trevligt. Och alltid med mycket prat, många skratt och en hel del bokprat.
   Gamla PUB som nu är hotell/restauranger/lounger är ett trevligt ställe i Stockholm där det alltid är lätt att slinka in och miljön är inbjudande.
   Men inget slår hitintills “Le petit pain” i Göteborg. Nu har jag tipsat Göteborgsvänner, som bor där alldeles i närheten, om att ett eller flera besök här är en upplevelse i sig.
   Kram!

 12. Vilken målning av Greta Garbo!!
  Prisvärd kan jag tänka om storheten och P. E. har verkligen lyckas!
  B-gänget är verkligen en härlig samling, så många minnen och så många böcker!
  Mycket gemenskap ni samlas kring efter Helen-samvaro!
  Stockholm i mitt hjärta!
  Stor kram!

  1. Visst är målningen läcker! Jag fastnade direkt för den. Hela miljön här på “Haymarket” är så mysig och man har lyckats bevara det gamla men med en hel del nytt. Att titta in här är alltid trevligt och just denna dag tillsammans med Helen.
   Bokgänget är verkligen trevligt och det blir ju alltid så mycket mer än böcker vi avhandlar. Jätteroligt att fortfarande ha så fin kontakt.
   Visst är Stockholm i våra hjärtan-
   Stor kram

 13. Vilka härliga ingredienser i din torsdag! Man blir glad av att få ta del. 🙂
  Det slår mig plötsligt att jag aldrig har besökt varuhuset PUB, bara gått förbi flera gånger och varit intill när jag strosat omkring på Hötorget. Nu önskar jag att jag hade besökt det. Men det finns en hel del annat. 🙂 Mer uppdaterad känner jag mig också om Greta Garbo och jag kan inte låta bli att undra hur du kan ha sådan vetskap. Men du är väl så där härligt vetgirig. 🙂
  Ha en riktigt skön helg!
  Varm Kram !

  1. Det blev en trevlig torsdag och att träffa de vuxna döttrarna (nu blev det en av dem) är så fint.
   Gamla PUB besökte jag många gånger under årens lopp och roligt är att mycket av interiören är sparad nu när det är ett hotell.
   Ett bra ställe att vila fötterna på är det om man nu är i närheten av Hötorget.
   Jag är ju vetgirig men har ju i omgångar sedan jag var 19, och nybliven student, jobbat som guide i Stockholm och mycket kommer jag ihåg.
   Och kan/vet jag inte så tar jag reda på det.
   Önskar dig också en fin helg.
   Stor kram!

  1. Turnéer är trevliga och det går bra även med korta. Det är ju innehållet som räknas…
   Önskar er också en fin fredag.

  1. Nej med jobb,en stor blogg och diverse annat är det klurigt att få tiden att räcka.
   Jag läser gärna och just boklubben är ett bra sätt att få nya böcker presenterade för sig och att kunna låna. Och alltid trevligt med
   god mat och vänner dessutom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *