Skyltar Södermalm

Smakprov – Skyltsöndag #390

Söndag igen! Och här på bloggen innebär söndagar att det också är dags för “Skyltsöndag,” ett tema som bloggvännen BP  så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är som vanligt väldigt fri. Så välkomna till Skyltsöndag #390 där jag idag bjuder på  några smakprov från veckan. Några ätbara och andra till skådebröd.

Smakprov

Att det nu är pumpatider är påtagligt men jag nöjer mig med att titta på dem. Tanken finns att kanske göra en pumpasoppa. Men det har hitintills stannat vid just en tanke.

Gott om pumpor i olika storlekar och visst lyser de upp. Och lyser upp har också de soliga dagarna i veckan gjort.

I veckan var jag med Promenadklubben en vända till stadsdelen Midsommarkransen.Och anledningen till besöket här var att besöka Uppenbarelsekyrkan. En kyrka som bl.a. är berömd för sina vackra fönstermålningar. En av kyrkans präster berättade om symboliken i glasmålningarna, om kyrkans tillkomst och om den nya orgeln och det gav mycket.

Midsommarkransen. Ett smakprov från tunnelbaneuppgången och COOP Ett smakprov från Midsommarkransen. Här ligger COOP vägg i vägg med en av tunnelbaneuppgångarna. (det finns två)

Den välsorterade “Midsommarkiosken” finns nere i tunnelbanan och deras budskap verkar välkomnande.

Från tunnelbanan var det en promenad på 10 minuter till Uppenbarelsekyrkan och vi hann se en del av Midsommarkransen på vägen. Karakteristiskt för stadsdelen är gula stenhus i tre till fyra våningar och  med röda tak. Stadsdelen i sig är gammal och började komma  till på 1920-talet. Industrierna som fanns här behövde arbetskraft och de behövde någonstans att bo. En hel del grönområden finns mellan bostadshusen så en grönskande stadsdel är det.

Uppenbarelsekyrkan ligger på en höjd och omges av ett rejält grönområde. Och en bit före entrén till kyrkan finns en rökruta. En rökplats med askkopp. 

Uppenbarelsekyrkan. Smakprov vad göller några av de vackert målade fönstren bakom koret. Vackra smakprov från några av de målade fönstren vid koret i kyrkan

Ätbara smakprov

Efter besöket i kyrkan blev det för vår del en kortare promenad innan vi kom till vår lunchrestaurang.

Stockholm. Midsommarkransen. Restaurang "Svenska sushiköket". Hit får jag återkomme för både ett och flera smakprov, För egen del hade jag absolut tittat in för både ett och flera smakprov på “Svenska Sushiköket”. Enligt hemsidan så ska de servera “bästa sushin i Stockholm” och det vill inte säga lite. Så hit ska jag återkomma.

Vi skulle äta lunch på restaurangen snett över gatan. På “Nygammalt Bar&Kök”. En restaurang som funnits här sedan 1983.Här blev vi serverade dagens lunch; “Wallenbergare” med potatismos, lingon och gurka.  Vegtariska alternativ finns också. Noterade att dagens lunch med liten salladsbuffé kostar mellan 115-135 kr. Ett pris som får anses ganska billigt i Stockholm. Gott var det!

Så hem till Söder. Passerade Gunnarssons specialkonditori på Götgatan och här var det tema pumpor och Halloween.

Stockholm. Södermalm. Ett smakprov från Gunnarssoms konditoru. Tema "Halloween". Gunnarssons konditori. En riktigt läcker skyltning med många smakprov. Men jag nöjde mig med att titta

Till sist en bonusbild. Ett smakprov från igår på vår balkong där vi satt med jackan på och lite tilltugg när skymningen föll på

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

28 svar på ”Smakprov – Skyltsöndag #390”

 1. Är väl egentligen inte så mycket för pumpor men visst är de fina med ett värmeljus i, det kan jag ju inte förneka.
  Grann kyrka det där, den missade jag nog när bror min vallade runt mig bland olika kyrkor i stockholm.
  Jag gillar ju sådant där och historiken.

  Ha nu en fin kväll Ditte.

  1. Jadå! Det tycker jag också. Men skulle inte få till hantverket med att skära ut mönster.
   Kommer du hit igen så är ett besök här i Uppenbarelsekyrkan i Midsommarkransen trevligt. Och trevliga restauranger finns också.
   Ha det gott och önskar en god start på veckan.
   Trevlig kväll

 2. Det låter så vackert med Midsommarkransen och Uppenbarelsekyrkan är ju som en uppenbarelse, väldigt vacker, tack för den bilden och andra på den, som jag sett tidigare.
  Pumpan är vacker i sig, så färggrann, och pumpasoppa gillar jag, därmed stannar mitt tyckande om allt Halloween.
  Bästa bilden är från er balkong, den är obetalbar!
  Stor kram!

  1. Midsommarkransen är en trevlig stadsdel i det småskaligas tecken. Och Uppenbarelsekyrkan är verkligen så fantastisk med sina målningar och allt ljus. Verkligen också socialt en öppen kyrka.
   En vackert dekorerad pumpa med ljus i är fint men just Halloween har jag inget till övers för här i Sverige. Men en får ju tycka precis det en vill.
   Vi bor så bra och njuter än idag, den 30/10 , med tilltugg och bubbel på balkongen även i kvöll.
   Stor kram

 3. Två av Coop-skyltarna ser ut att vara på rymmen och på väg till tunnelbanan. 😉
  Håller med om att Midsommarkiosken har ett fint budskap.
  Bra med en utmärkt rökplats där rökarna kan njuta av grönskan.
  Vackra fönster i kyrkan.
  Vad kostar en lunch vanligtvis i Stockholm? Här tar de flesta restaurangerna 115 kronor men det finns de som tar 100 kronor vid avhämtning.
  Lockande skyltning hos Gunnarssons konditori.
  Vacker bonusbild från kajkanten.

  1. Kul att du noterade detta med COOP:s skyltar.
   Midsommarkransen blev en trevlig bekantskap och vi hann ju titta runt lite både före och efter besöket i Uppenbarelsekyrkan. Trevligt med en guidad tur.
   Kyrkan är så fin och inte minst dess fönster. Fantastiska målningar.
   Här ligger en lunch idag på 130-150 kronorså kommer en undan med 115 kr så är det bra.
   Bättre prisläge hos er. Helt klart.
   Konditoriet är verkligen bra på skyltningar och så roligt att se dem.
   Vi är glada för att vi hade turen och hamnade här. Även i kväll satt vi ute ett tag. Jodå, under dagen också.

  1. Just så här också- Nej, någon pumpasoppa blir det nog inte. Var mest en tanke. Och betydligt bättre soppor finns ju. Men visst kan pumpor dekorativa.

 4. Mosslummer – vilket roligt namn för en blomma som ser ut som en frisyr som är inne just nu bland fotbollsspelare, manliga alltså.
  Lärde mig av Yvonne idag att pumpor som säljs i blomsteraffärer och är riktigt stora inte är så lämpade för soppa. Då ska man köpa “mini-pumpor”. Däremot kan man ugnsrosta kärnorna – ORKA;-)
  Väldigt sympatiskt av kyrkan att skapa en rökplats med en riktigt fin skylt. Mera sånt skulle jag säga. Sushi-stället får du hemskt gärna testa. Jag älskar ju sushi, och det vore väl kul att motbevisa mig som påstår att Gima är åtminstone norra Stockholms bästa sushi-restaurang.
  Även om jag inte gillar sött så måste jag säga att Gunnarssons bakverk är otroligt tilltalande. Nästan så jag blir sugen;-)
  En härlig skyltning! Tusen tack för den och länken:-)

  1. Tänkte också på en frisyr när jag såg “mosslummer”.
   Läste om det du sa att Yvonne berättade att det ska vara mindre pumpor till soppa. Och visst finns i mitt tycke bättre soppor- Har köpt färdigrsostade pumpakärnor som jag använder till “granola”/ flingblandning, som jag gör. Inte rostar jag själv.
   Kyrkan här är öppen och en mötesplats och då är det ju viktigt att även välkomna de som röker. I alla fall som jag ser det.
   Sushistället ska jag testa. Såg det nu bara från utsidan. Men hemsidan verkade lovande. Om det stämmer vet jag ju inte nu.
   Säkert finns det flera bra sushiställen. Och smaken är ju delad Skulle gärna testa Gima.
   Jag tittar ju mest hos Gunnarssons och gillar deras skyltning. Så läcker.

 5. Tycker pumporna lyser upp med sina härliga färger, men det är väl typ det som är fint med Halloween. Men som grönsak är det nog en favorit för mig, senaste favoriten är ugnsrostad tillsammans med kikärtor.

  1. Just så tycker jag också. Haloween är inget för oss. Har upplevt det i USA några gånger och där var det roligt. Men inte här.
   Avstår nog att äta pumpa. Finns det som jag tycker bättre om. Men blir jag bjuden så smakar jag. Och kikärtor tål jag inte så de utgår av den anledningen. Tyvärr. Kan inte alls äta det som är hårdsmält dit bönor här
   Men mycket annat i grönsaksväg fungerar fint,

 6. Halloween, så onödig “högtid” de ringde på dörren vid två tillfällen igår kväll, vi som ändå har porttelefon, så hur kom de in? Kanske de bor i husen, vi öppnade aldrig, hade inget godis hemma.
  Men det är dekorativt med pumpor, blev väldigt sugen på det som visades i Gunnarssons konditori!
  Midsommarkiosken hade ett fint budskap!
  Snyggt skyltat!
  Ha en fin kväll!
  Kram

  1. Tack!
   Visst är det! Är en i USA är det annat. Men här har vi påsk med “påskkärringar”- Har också porttelefon och det är skönt. Ingen ringde på. Kanske bodde de som kom in hos er i huset.
   Visst är pumpor dekorativa och kul att se Gunnarssons skyltning.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 7. Rökruta ja, det är väl förbjudet att fimpa på backen numer… eller? Specialkonditori lät inte illa. Midsommarkransen har jag faktiskt bott i för x antal år sedan… var upp till Uppsala en kväll och hälsade på en fd svägerska och när jag skulle tillbaka tog jag en väg för tidigt (före GPS:ns tid) och hittade inte ut på vägen igen på natten, då hittade jag igen mig på cykelvägar (jag hade cyklat närmare 10 mil den helgen) Bonusbilden är ju för underbar 🙂

  1. I princip är det ju så. Men vem kollar! Och finns det rökrutor med askkoppar så är det ju enklare att använda dem än att springa runt och leta.
   Det är konditoriet som själv kallar sig så. Jag tycker inte det är speciellt. Men de har snygg skyltning och gott valnötsbröd- Men går inte att konkurrera med bageriet på Alnön. (Vad jag förstått)
   MIdsommarkransen är en riktigt charmig stadsdel som jag vill se mer av.Förstår absolut att du hade svårt att hitta hit med bil. Jag tog tunnelbanan.
   Vi har haft flera fina dagar så balkongen har vi använt. Men med en jacka på under kvällstid.

 8. Midsommarkransen är en fin förort, jag gjorde själv en SkyltSöndag en gång men då var det tunnelbanestationen. Skymningsbilden från din balkong var vacker.

  1. Kommer absolut att ta en tur hit igen. Hann inte alls se allt. Intressant med dess historia.
   Kul att du gjort en Skyltsöndag med T-stationen. N hade jag bara några skultar härifrån.
   Tack! Vackra kvällar har det varit i veckan och fint att sitta här en stund.

 9. Halloween är inget som engagerar oss ett enda dugg och tack och lov kommer inga ”små spöken” in i vårt hus.
  Midsommarkioskens budskap skulle behöva spridas på många ställen. Gunnarssons konditori blev målet för fikapaus på vår promenad runt Söder förra hösten.
  Till sist; vilket fint foto från er balkong!

  1. Nej, Halloween avstår vi. Inga spöken eller annat tiggeri här heller-
   Midsommarkransen som stadsdel gillade jag så det blir en ny tur hit. Hade inte varit just här tidigare.
   Kul att ni besökt Gunnarssons. Nu får de snart konkurrens av Vetekatten som ska öppna sitt konditori även här på Söder, på Götgatan och snett emot Gunnarssons. Balkongen är fin och det har varit en skön vecka då vi vistats här en hel del. Ovanligt för att vara in i oktober.

 10. Hur många fina skyltar som helst! Gunnarssons var häftigt men liksom du skulle jag ha avstått. Men ögat njuter. Pumpor ja,; jag ville ju köpa sådana men pyts heller. Kanske imorgon?
  Kramar!

  1. Tack! En bra vecka med omväxlande innehåll.
   Hos Gunnarssons tittar jag mest i fönstret och köper ibland deras goda valnötsbröd. Men kaffebröd äts det lita av här hemm och om vi gör det bakar vi ofta själva.
   Pumpor som en dekorerar och sätter ljus i tycker jag om men själva företeelsen Halloween i Sverige ogillar jag.
   Men att skära en pumpa “fint” kan jag tyvärr inte.
   Lycka till med din pumpa.
   kram

 11. Du borde ha börjat med en varningsskylt: Läckerheter på bild, titta inte om du är hungrig!
  Jag gillade de äldre skyltarna som restaurangerna i Midsommarkransen använder. Snygga och passar så bra in i miljön! Pumpor, ja, de enda pumpor jag äter är butternutpumpa. Den köper jag ibland och rostar i ugnen, gott! Kioskens budskap var verkligen en humörhöjare!
  Måndagskram

  1. Besöket i “Kransen” blev verkligen trevligt och jag ska ta ytterligare ev vända hit och då testa sushiresraurangen. Gillar också dessa gamla skyltar.
   Vad gäller Halloween har jag upplevt det i USA och det var verkligen roligt. Men här har det inte varit något för just mig. Men roligt för andra och inte minst barn. Tyckte “dina” flickpr var så fint utklädda- Imponerande.
   Och att karva ut pumpor och sätta ljus i är också fint. Men du vet jag och hantverk. Tyvärr.
   Kram och trevlig måndag.

  1. Ja, redan tisdag! Håller helt med; dagarna har fått ben.
   Ett smakprov från veckan i form av skyltar fick passa bra.
   Kram och trevlig tisdag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *