Stockholm Utflykter

Ett skutt – En tur till stadsdelen Midsommarkransen

Under ett par dagar har jag här hemma på vår gata sett en ekorre. Nu vet jag i och för sig inte om det är samma ekorre jag sett eller om det är olika. Idag på morgonen, jodå det var morgon. Klockan var strax efter nio och jag skulle men tunnelbanans hjälp ta ett skutt till stadsdelen MIdsommarkransen, fem hållplatser. Men här i vildvinet som klättrar på vårt hus ser jag ekorren sitta på en gren. Stilla. På huset mitt emot och även på grannhusen har ekorrar också varit synliga. Men om det är en eller flera vet vi inte. Den eller de, om de nu är fler,  rör sig raskt mellan de olika balkongerna  på huset.Hade i september en kamera  i närheten och fick till ett par bilder på den ekorren.  (Så det är inte bara båtar vi ser från lägenheten och balkongen)

Vet inte om ekorren här ännu har sett mig. Men jag är nära, kanske 1 meter bort.

Stockholm. Södermalm En ekorre gör sig beredd för att skutt. Jag smyger lite närmare och ekorren ser ut att förbereda sig på att ta ett skutt.

Ett skutt

blev det för ekorren. Till till en annan gren. Backade tyst och något i matväg fångade ekorrens intresse. Tyckte nog den också höll ett öga på mig. Nu finns det nästan inga löv kvar på vildvinet så det är svårt att gömma sig om en är ekorre. Minns för ett par jular sedan då flera boende hade klädda granar på balkongerna med ljus i. En fröjd då att vara ekorre här i husen. Hur det blir i med ekorrar i granen vet vi ju ännu inte.

Stockholm. Södermalm. En ekorre äter i väntan på att kunna ta ett skutt vidare. Efter en liten stund kom ytterligare ett skutt men jag hann inte med att få det på bild. (Ni får tänka er detta)

För egen del begav jag mig till tunnelbanan vid Skanstull, i rask takt 7 minuters promenad. Sedan t-bana till Slussen (byggarbetsplats även inomhus) bytte tunnelbana till röd linje för några minuters resa till Midsommarkransen. Midsommarkransen hör till Stockholms kommun och  är en stadsdel inom Söderort som funnits sedan 1926.

Midsommarkransen

På väggen i nere vid spåren finns ett stort konstverk, en målad trärelief, av konstnären Lisbet Lindholm. Och denna heter “Blommor till Midsommarkransen”. (Har inte direkt hittat fakta om henne).  “Två röda vallmoblommor och några grässtrån har avbildats i kraftig förstoring. Det som inte ser så mycket ut i verkligheten kan uppförstorat visa sin skönhet. Med sitt verk vill konstnären uppmärksamma oss på naturens mångfald och generositet.

Tunnelbanestationen här invigdes 1964 och konstverket kom upp 1990.

Stockholm. Midsommmarkransen några km från City. Ett skutt hit blev det. Men med hjälp av tunnelbanan Midsommarkransen. En kortare resa hit med tunnelbanan. Ett skutt skulle ha behövt vara ganska långt, dryga 5 km.  

Genast när jag kom ut från tunnelbanan noterade jag att det var gott om gula 3-4 våningars hus med röda tak. Varför en plats heter som den gör brukar jag ta reda på. Och Midsommarkransen var en gång i tiden namnet på en krog  i området . Den byggnad där krogen låg var från 1775.  Här på tomtmarken kom i början av 1900-talet ett tegelbruk att ligga. Runt tegelbruket växte sedan en kåkstad upp där de bodde som jobbade på bruket.  År 1908 uppfördes de flesta flerfamiljshusen. Alla  med små lägenheter men med rinnande vatten så de ansågs vara moderna.

I marknadsföringen framförde man att Midsommarkransen låg nära “stan”. Bara en promenad på 15 minuter över Liljeholmsbron. I övrigt var det dåligt med allmänna kommunikationer. Spårvagnarna  kom på 1920-talet och det bidrog till att det lättar gick att ta sig till stan. Än bättre blev det i och med att den nya tunnelbanan kom 1964.

Typiskt för Midsommarkransen är de gula husen med de röda taken. Och lite av småstadskänsla är det .Mer att läsa om “Kransen” finns i länken ovan.

Visst ser det trevligt ut? Och bara 10 minuter med t-bana från Stockholms City.

32 svar på ”Ett skutt – En tur till stadsdelen Midsommarkransen”

 1. Vilka fina bilder på ekorren!
  Ja, Midsommarkransen ser ut att vara ett trevligt område och jag vet att det var ett av dem som sonen övervägde när han skulle köpa lägenhet. Nu blev det Kungsholmen i stället men när de ska köpa större får de nog söka sig lite längre ut misstänker jag.

  Kram och god kväll!

  1. Roligt att “Kurre” kom förbi. Och att han/hon ville vara med på bild.
   Kan förstå att sonen valde Kungsholmen men Midsommarkransen verkade trevligt och ligger också nära City. Mycket grönska runt och snabbt med t-banan till stan.
   Och visst är prisläger något lägre.
   Kram och god kväll.

  1. Tack! Jag behöver aldrig jämföra . Men är säker på att du har fina bilder. Ska genast leta efter dem- Kanske ekorrarna kan trivas tillsammans.

    1. Så är det ofta! Kanske mer träning kan hjälpa. Här vet jag inte varför den satt så still. Kanske livrädd…

 2. Tusen tack för det fina inlägget:-) Både vad gäller Kurre & Co. och Midsommarkransen, där jag inte kan minnas att jag varit. Eller det kanske jag var i samband med en fotbollsmatch, men jag kommer inte ihåg de fina husen. Kul att läsa varför Midsommarkransen heter just det.

  PS. Bilderna på Kurre är sååååå fina. Skulle gissa att det är fler ekorrar. Om jag minns rätt så lever det i “flock”, åtminstone mamma, pappa, barn. DS.

  1. Jag hade inte heller varit här tidigare och det blev en trevlig bekantskap. Däremot har jag varit hos grannarna Aspudden och Liljeholmen.
   Kul att möta Kurre här på väggen när jag också skulle ut och “skutta” med Promenadklubben. Tror också de är fler men har bara sett dem en och en. Och intressant att hen stannade upp i språnget.

 3. Vilka fina bilder du tog på ekorren. Ekorrar brukar nog trivas i städer och är lika vanliga att se där, som hos oss på landet.
  F.ö. Så är katterna i nådiga mot ekorrar. Det är många av dem som våra katter ..under åtens lopp…tagit livet av. Utan att äta på dem. Grymt!
  Konstverk vid tunnelbanestationer är uppiggande. Man blir glad av dem. Får dom vara i fred?
  Fina hus i Midsommarkransen! VCkert namn, som man sett skyltas i tunnelbanan….
  Ha det gott! Kram

  1. Tack! Ekorren såg ut att vara till freds. Har ju sett en eller ett par ekorrar på huset mitt emot och hur den/de besöker olika balkonger och hur de klättrar på vildvinet. Men de kan klättra även bara på raka husväggen-
   Blev fascinerad av att ekorren var så stilla trots att jag var så nära.
   Här har vi just inga utekatter sp de utgör inget hot. Ett större hot kan trutarna vara mot ekorrungarna.
   I stan och runt om på t-bane stationerna finns gott om konstverk och de verkar få vara i fred. Sällan jag sett några som vandaliserats. Bra så.
   Midsommarkransen är en idyll på sitt sätt och roligt att man behållit så mycket av den gamla bebyggelsen-
   kram!

 4. Midsommarkransar ser riktigt mysigt ut och vilken fin väggrelief på stationen.
  Ekorrar är så söta och riktigt bra fångat med kameran. De sitter ju inte stilla och poserar precis!
  Antar att fortsättning följer; är det Promenadklubben som varit ute på äventyr???

  1. Jätteroligt att komma 10-15 minuter från City och se något helt annat. Lite av en småstad.
   Så roligt att jag på nytt såg ekorren, eller om det är en annan, och den var så stilla.
   Minns så väl det året då en ekorre for runt i granen hos grannarna mitt emot.Tror inte de var lika entusiastiska över besöket.
   Japp,helt rätt! Fortsättning kommer i morgon. Och det är Promenadklubben på vift. .

 5. Jag har nog bara passerat Midsommarkransen i t-banan. Bodde ett par år i Fruängen och då blev den stationen bekant, genom tågfönstret…
  Vilken söt Kurre! Tror att ekorrarna som fåglar och möss och andra djur nu söker sig till värme och mat. Ekorrar är ganska väl anpassade för stadsliv, jag ser dem inte särskilt ofta här i byn, kanske finns de skogsvariant och stadsvariant. söta gynnare är dom! Kram

  1. Just så! En fin stadsdel som bevarat mycket av det gamla och en når stan ganska snabbt med t-banan-
   Följer ekorren, eller om det är fler. Kul när den/de är på andras balkonger och härjar.
   Men jag vill inte alls ha en ekorre på besök inne i lägenheten men kul att se dem-
   Kram och trevlig torsdag.

 6. Fina ekorrbilder! 🙂 De är så mysiga de små skuttarna.
  Midsommarkransen…sitter här och funderar om jag har varit där men är väldigt osäker. Tycker ändå att jag känner igen de där gula husen med röda tak men men…nej, jag har nog inte varit där.
  Troligen via en bloggvän och nu via dig. Ska bli intressant att få läsa fortsättningen i morgon.
  Fina bilder som vanligt här hos dig. Den där fondväggen med blommor på är underbar för den delen.
  Kram

  1. Roligt att den/de verkar trivas i våra trakter.Lite knepigt nu på husväggarna när vildvinet inte är på plats.
   Midsommarkransen är ju en gammal stadsdel och mycket av det gamla finns kvar. Som att vara i en småstad.
   Och nu har du varit här och del 2 kommer idag.
   Målningen i tunnelbanan lyste upp och fint med en förklaring till den.
   Kram och trevlig torsdag.

  1. Ekorren såg så nöjd ut och vi var förvånade båda två . Har ju sett ekorrar här men vet inte o de är fler för vi ser bara en i taget. Har i alla fall bar gjort det.
   Stockholm har många stadsdelar och extra roligt med dessa gamla som behållit sin charm. Många av dem har också stora gröna ytor kvar och det är ju så viktigt.

 7. Hej Ditte!
  Kul att du var till Midsommarkransen! Dit flyttade jag från Vasastan. Fick värme och varmvatten. Tegelbruksvägen 34 tror jag. Kommer inte i håg hur länge men J aviserade sin ankomst så det blev större lgh i Vårberg sen (hemskt ställe).
  Kram P ♥♥

  1. Vad roligt! VI passerade just Tegelbruksvägen och kanske jag också passerade porten där du bott- Husen här och området ansågs moderna i börja an 1920-talet med just varmvatten och toalett.
   Ja, Vårberg idag är ganska fint med mycket grönska men nog är Mälarhöjden mer trivsamt och närmare stan-
   Många tankar till dig. Och än en gång tack för alla fina böcker.
   Varm kram!

 8. Så fint det ser ut i Midsommarkransen och tänker på att där har jag aldrig varit men nu kanske det blir ett besök. De gula husen ser trevliga ut och omgivningarna också.
  Och ekorrar blir man glad av, är något sen barndomen tror jag så roligt det var när de kom skuttande. Fast på balkongen kanske inte så populärt men de skuttar väl mest omkring. Roligt att du hann få fina foton.
  Ha det fortsatt så fint på dina fina stadsäventyr.

  1. Det blev ett riktigt trevligt besök i Midsommarkransen och jag har tidigare passerat men inte direkt sett mig runt. Mycket grönska och en hel del älrd hus välkomnade. Även ett litet centrum.
   Tror inte vi haft någon “Kurre” på balkongen men vi ser ju att de boende i huset mitt emot får besök. De är verkligen duktiga klättrare. Har sett dem ta sig uppför lodräta väggar.
   Roligt också att ekorren inte heller verkade rädd för mig.
   Tack! Jag traskar på.
   Ha det fint du också.

  1. Just helt nära Stockholm city finns flera stadsdelar med gammalt ursprung. Och Midsommarkransen är just en sådan. Inget miljonprogram här inte och bara 10 minuter med t-bana från Slussen.
   Nu skulle vi besöka Uppenbarelsekyrkan och det är som att också besöka en konstutställning.
   Ha det bra!

 9. Vilket intressant inlägg om Midsommarkransen. Jag visste ingenting. Mycket speciellt men färgglatt.
  Så fina bilder på lille Skutt då!
  Trevlig torsdag.
  Stor kram!

  1. Tack! Just nära Stockholms innerstad finns det flera stadsdelar som hör hit men som man kanske inte så ofta besöker. Flera av dessa är också ganska gamla och med charmiga hus från början av 1900-talet Och dessa stadsdelar har ofta sin historia.
   Ekorren dyker upp här och nu och det är roligt att se hen “in action”. iNte minst på grannarnas balkong och på husväggen. Nu ville hem också vara me spå bild. Jag kom ju väldigt nära-
   Tack, även torsdagen blev trevlig med mycket att stå i.
   Hoppas du också haft en bra torsdag.
   Stor kram

 10. Så fint du fångat Kurre på bild. Det blir säkert någon om får en ekorre eller två i granen i december =)
  Gillar de gula husen i Midsommarkransen.
  Ha en bra kväll!

  1. Tack! Så här nära har jag inte tidigare kommit hen. Har på grannarnas balkong sett den, kusiner eller andra i farten. Och det har varit roligt.
   DE är ju verkligen fantastiska klättrar.
   Visst är dessa gula hus med de röda taken charmiga. Och så roligt att de bevaras. Ligger mycket historia här.
   Fina innergårdar var det också.
   Midsommarkransen ligger ju också centralt. Bara 10 minuter från City och med bostadspriser som är lägre än i innerstan.
   Önskar dig också en fin kväll.

 11. Så roligt det var att se ekorren. Visste inte att de vill vara så nära människor som på deras balkonger. Du fick till bra bilder.
  Midsommarkransen, vilka minnen det väcker.
  Jag har bott där, på Vattenledningsvägen på den tiden då spårvagn 14 gick dit och sedan också då tunnelbanan kom dit.
  Känner igen husen och allt, har inte varit där sedan jag bodde där, vad jag kommer ihåg och det var på 1960-talet.
  Tack för denna tur i minnets arkiv.
  Varm kram och ha det bra.

  1. Jag blev så glad när Kurre var så nära. Orädd var han också när jag tog fram kameran. Och visst blev det bra bilder.Har förut sett ekorrarna på grannarnas balkonger och bland deras blommor. Även när de tar sig lodrätt upp och ner för husväggen-
   Vad roligt att du bott i Midsommarkransen. Även Preciosa skrev och berättade i en kommentar att hon bott här-
   Vi passerade just Vattenledningsvägen. Tänk , då hade jag kunnat ta en bild till dig. Preciosa bodde på Tegelbruksvägen.
   Så roligt att spårvagnen fanns kvar när du bodde här.
   Tänk vad du kunnat berätta för oss om du varit med.
   Varm kram och många tankar.

 12. Härligt med ekorrar i närområdet och jag minns att du såg dem förra året. Jättefina bilder!
  Vacker konst där vid tunnelbanestationen och Midsommarkransen ser trevligt ut, roligt att få veta historien om platsen också.
  Kram

  1. Tack! Lite roligt att ekorren trivs här. Vet ju inte om det är en eller fler. Nu kom jag nära och den verkade inte alls rädd för mig. Men förstår att grannarna som haft den på balkongen inte är så roade. Lätt hänt att den slinker in.
   En fin tur blev det och i Midsommarkransen hade jag inte tidigare varit. En trevlig bekantskap.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *