Södermalm Trevligheter

Solskenshistoria – En dagsaktuell sådan

Tisdag och som vanligt på tisdagar är det promenaddags med väninnan Agneta. Idag var det visserligen inget solsken men vi var ändå med om att uppleva en solskenshistoria. En upplevelse vi inte var ett dugg beredda på. Så det kan vara soligt på många sätt trots att det ute är tämligen grått.

Förra tisdagen strålade solen från en molnfri himmel och vi bestämde oss för att lämna innerstan. Att ta sig runt kommunalt  i Stockholmsområdet är enkelt och möjligheterna många. Vi har testat en hel del varianter under de två år vi haft våra tisdagspromenader. Denna tisdag tog vi   Roslagsbanan från Stockholms Östra station och klev av 30 minuter senare. I Näsbypark.Och även där strålade solen.Det blev en både lång och njutbar promenad längs vattnet i Stora Värtan, en del av Östersjön. ( “Utflykt med Roslagsbanan” och  “Mer sol och blå himmel” om du missat att läsa om denna fina tur.)

En solskenshistoria

Att det var gråväder även idag var det ingen tvekan om. Men Agneta och jag spenderade dagen på Söder och hade här ett par uppdrag att ta oss an. Ett av dem var att  leta ugnseldfasta formar. (Mina handleder har blivit svagare så på kort tid  har jag tappat ett par stycken)  Paus brukar vi ta och med något att äta. Och idag passade vi på att ta pausen ett på Café Kupan på Söder, Östgatagatan, som Röda Korset ansvarar för.

Stockholm. Södermalm. Röda Korsets Café Kupan. Här kom vår solskenshistoria idag att utspela sig. Här, på Café Kupan på Östgötagatan,  skulle vår solskenshistoria utspela sig

Café Kupan har jag passerat många gånger men idag var det första gången det blev ett besök. Har sett att caféet är välbesökt och priserna är mycket plånboksvänliga. Valde att inte fotografera så mycket idag eftersom det var fullsatt vid borden. Men beställer vid disken och här finns många olika smörgåsar att beställa. Smörgåsar som görs på beställning. (Priser ca, 35 kr till 90 kr för en rejäl räksmörgås.) Bakverk och kakor finns också. Vill en handla med sig går det också bra och allt tillverkas på plats.

Stockholm. Södermalm. Café Kupan, Röda Korset. Här utspelar sig vår solskenshistoria och på ett par minuter. Vi står här vid disken och beställer. Och när vi beställt, men inte betalat utspelar sig vår solskenshistoria.

Följande hände.

Jag beställer en ostsmörgås, en med brie och sedan tar vi två chokladbollar. Och kaffe. I samma ögonblick som jag ska betala har jag en mansröst bakom mig. “Och jag vill gärna betala för detta” . Agneta och jag tittar på mannen. En man på kanske 30+. Ingen av oss känner honom och vi förstår inte riktigt. Visserligen hör vi vad han säger, men att en vilt främmande yngling vill bjuda oss. Givetvis blir vi glada.

Jag går och ska ta kaffe och mannen serverar. Jag berättar att vi båda blev tårögda och rörda över hans vänlighet. Han säger då; ” Ni har jobbat ert helt liv och ni har i högsta grad bidragit till att jag ock andra kan ha det så bra som vi har det i dagens Sverige. Ett stort tack till er.” Nej, det är inte första april idag utan den 10/1-2023.

En stund senare kommer några från personalen fram till oss. De är också rörda  och har hört vad mannen sa.  Vi undrade om det kanske var en stamkund. Men icke.

Så detta att bo i en storstad kan vara stort på många sätt. Och denna händelse var just “stort”.  Stort tack!

På alla bord på Café Kupan finns färska blommor. Blommor som kommer från butiken “Willys” på Götgatan. Har en blomsterbukett där en blomma som inte är pigg så kasseras den och hamnar här på Kupan.

Ett smygfoto på Café Kupan av denne generösa yngling. Så glad och tacksam över vårt  hastiga möte.

Hemma.

Jag slår mig ner i min fåtölj och funderar över dagens fina möte på Café Kupan. Jag försöker varje dag göra något jag blir extra glad över och jag försöker också glädja någon annan person. Dagens solskenshistoria  kommer jag att för alltid bära med mig. Och till dig, du okände yngling; Ett stort tack, än en gång-.

36 svar på ”Solskenshistoria – En dagsaktuell sådan”

 1. Så roligt att läsa! Att bli glad och ge glädje är ju så fint. Fin kille som du och Agneta fick möta och bli bjudna av👍
  Kupan är ett bra alternativ, hos dig större möjligheter. Ser trevligt ut. Fanns i Skellefteå, jag o en väninna gick ofta dit . Många människor möts där, några utslagna har en fristad.
  Trist med svagare handleder Ditte.Hoppas du kan finna hjälpmedel och lätta grejer.
  Varm kram 🥰

  1. Vi blev så glada över detta . Och tänk att detta ens kunde hända. VIlken kille detta var. Och i detta hände i det “jäktade” Stockholm. Men det gjorde det.
   Detta var första besöket på caféet här och det kommer att bli fler. Vi har ibland stannat till här och köpt med oss hem. Men nu var vi här på plats.
   Visst är det trist med handlederna. Har ingen kontroll riktigt på dem. Men ska hitta hjälpmedel- Tycker annars att jag är stark i armarna men kanske inte.
   Varm kram

 2. Så otroligt fint! Blir så glad! Och Stockholm är en så fin stad med fina människor. Vad det betyder mycket och vilken toppendag det blev för er. Härligt att höra, ja läsa.
  Hoppas på fler fina dagar nu i veckan.

  1. Visst var det! Vi trodde knappast det var sant. Men det var det. Och vi är ändå i en stad där detta med att bry sig om andra kanske, tyvärr, inte är det mest kända.Ville gärna lyfta denna händelse. Det finns hopp.
   Och visst blir det fler fina i veckan dagar. Absolut!

 3. Det var verkligen en solskenshistoria får man säga så jag kan förstå att den blir ett fint minne. För övrigt fick ni som vanligt en bra dag tillsammans och er fika såg inte tokig ut alls.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Visst är det! Vi förstod inte alls först. Och sedan att få höra förklaringen till att han just vill bjuda oss. Så rart.
   Och en bra dag blev det igen trots att solen inte var med idag.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 4. Vilken trevlig dag ni fick med ett oväntat möte.
  Ibland händer det!
  Ser ut som ett mycket fint café.
  Här hemma kunde maken glädja några stycken som kört fast på vår illa plogade innergård med att hjälpa de loss!

  1. Som vanligt blev det en jättefin dag och vädret är ju som det är Och vi rättar ju det vi gör just efter vädret.
   Och så himla rart av denna okända kille att just bjuda oss. Så även att höra hans motivering.
   Så fint av maken att hjälpa de som fastnat loss.

 5. Alltså det är ju helt otroligt! Det är verkligen en riktig solskenshistoria och totalt otippat, speciellt med tanke på att vi ju befinner oss i Stockholm. Tänk att sådana fina människor finns, ännu bättre att de tänker “rätt” och tackar för att de själva har det så bra. Jag blir mållös, och det blir jag sällan.
  Röda Korsets “Kupor” är ofta en guldgruva, och då tänker jag inte bara på maten de serverar. De som jobbar där arbetar ideellt, åtminstone de som arbetar i Täby. I Näsbypark förresten, där ni var förra veckan.

  Njut av den fina vänlighet som ni fick uppleva idag. Gissar att den inte upprepar sig den närmaste tiden, eller kanske den gör just det – upprepar sig alltså:-)

  1. Visst är det! Vi var båda helt överväldigande. Sicken rar kille. Och sedan när han förklarade hur han tänkte blev jag gråtfärdig. Och vi är i Stockholm. En stad sm av en del, som inte är här så ofta, anses som farlig och kall. Jag känner ju aldrig så.
   Både Agneta och jag blev mållösa och det är sällan vi också blir det. Men i inlägget här ville jag gärna dela upplevelsen.
   Så roligt här också att personalen som hörde det hela kom fram till oss och var rörda. Killen var heller ingen “stamkund” . Ingen de alls känd eigen.
   Glädjande var det och visst finns det hopp.
   Så glad över att idag fått uppleva detta.

 6. Så fint . Så oväntat. Så ovanligt!
  En händelse att minnas med glädje !
  Där fanns ju ett second hand ställe. Brukar besöka Kupan, som ligger alldeles nära där Karin bor, i centrala Malmö. De har mycket varor. Favorit secondhand finns dock i Limmared. Ett stort hus, där man kan hitta det mesta.Allt överskott går till Lettland.
  Lyckades du hitta någon form?
  Ha det fint! Kram

  1. Just så! Och detta i en storstad. Vi blev båda mållösa över initiativet och inte minst ynglingens motivering.
   Här finns gott om second hand butiker och vi plöjde en del idag.
   Vad gäller form så hittade jag både en och fler. Tyvärr var de på “second hand” tunga så mitt alternativ blev på Cervera, på rea-. Men jag ska också hitta en rostfri. Så jakten är i gång
   Ha det fint du också.
   Kram

 7. Så underbart fint! Verkligen solsken och det bevisar även att tacksamhet, omsorg och kärlek finns i tankar och gärning i världen, närmare än vi tror.

  Varm kram.

  1. Visst var det! Vi blev båda tagna. Nu är vi också i en storstad och jag har ju här alltid tyckt att både Söder och Stockholm har så mycket fint även på den mänskliga sidan. Och motiveringen var verkligen rörande.
   Varm kram

 8. Vilken solskenshistoria! Precis vad som behövs en gråmulen dag. Här har det varit som en fuktig grå filt över hela omgivningen.
  När man hör en sådan här historia blir man glad hela dagen och tänk vad killen mår bra när han fick se er glädje!

  1. Visst är det en solskenshistoria! Vi blev så överraskade och rörda. Inte minst av den unge mannens förklaring.
   Tänk mitt på em tisdag och här i storstan- Roligt att också personalen hörde samtalet och blev rörda de också. Kommer länge att leva på detta.

 9. Verkligen heeeelt fantastiskt, och Hurra att det händer i vår stora stad som kanske mest är känd för att det är så stressigt! Blir verkligen så glad och varm i hjärtat!
  Minns när jag flyttade ner till Stockholm 1979, då sa min mamma att jag skulle hålla hårt i handväskan, för det fanns så många tjuvar främst på centralstationen i Stockholm, och tänk, det var 1979!
  Så då är det underbart att få höra en sån här solskenshistoria i dag 2022!!
  Tack för att du delar med dig!
  Stor Kram

  1. Visst är det! Verkligen en solskenshistoria. Så rörande! Inte minst att höra hur denne unge man tänkte om oss äldre.
   Just så. Många tycker att Stockholm är en kall och stressig stad men jag tycker att här också finn så mycket annat. Och detta var verligen ett så fint exempel- Kul också att personalen hörde samtalet och kom fram till oss efter och också var glada över att detta hände-
   Ville gärna dela med mig av detta.
   Stor kram

 10. Känner sån glädje och ödmjukhet att just du och jag fick träffa denna fina man! Kommer alltid att bära med mig denna händelse i mitt hjärta! Lycklig!

 11. Se där, det finns så många goda människor i världen, även i storstaden Stockholm! Sitter bara och ler…och förstår fullkomligt er förvirring inför det som skedde. Är det sant? Kan det vara möjligt, att vi??
  Och vet du, han ynglingen, han var minst lika glad som ni, han hade glatt ett par medmänniskor och det gjorde honom nöjd! Fantastiskt kul!
  Själv blev jag betagen i den fina retroinspirerade tapeten på fiket…
  Kram

  1. Visst är det en riktig solskenshistoria.Och t.o.m. personalen som hörde kom fram och var helt fascinerad av det hela.
   Man tänker ju på Stockholm som en stor och ibland kall stad men så upplever jag det egentligen aldrig. Även på tunnelbanan blir jag ofta erbjuden sittplats.
   Fiket är så mysigt så hit kommer vi tillbaka. Har handlat bröd här innan men inte suttit ner på plats.
   Väldigt bra priser var det också.
   Och mötet med ynglingen tar vi med oss.
   Kram

  1. Visst är det roligt att detta kan hända. Och det gjord det. Ett minne för livet. Och inte minst motiveringen.

 12. Detta ställe måste jag hitta. Gillar tanken att fika och samtidigt ge till välgörenhet, dessutom bra priser.
  Vilken solskenshistoria med denna vänlige herre. Sådant händer inte alltför ofta.
  Ha det fint!

  1. Café Kupan är lätt att hitta på Östgötagatan vid Röda Korsets butik. Och att ta en titt i butiken och sedan fika är trevligt. Och visst är det en solskenshistoria.
   Ha det fint du också.

 13. Verkligen en solskenshistoria! Vilken fin gest av en okänd person … och såklart kommer detta att alltid finnas kvar i minnet!
  Kram

 14. Så trevligt att ni blev bjudna på fika!
  Det finns de som brukar betala för ett extra kaffe så att nästa som kommer och ska fika, får gratis kaffe men man kan ju göra som killen också. Jättefint av honom.
  Och bra med samarbetet med blommorna från Willys. Det ska jag tipsa om här, för många blommor slängs i butikerna.

  1. Vi blev helt överrumplade och jätteglada. Till och med personalen kom fram till oss och tyckte det var så fint gjort. Just på “Seven -Eleven” är det i en dle butiker som du säger och det är ett gott initiativ. Kanske hjälper en där någon som har ont om pengar.
   Så bra om du kan tipsa vidare om att Willys här skänker blommor hit och de lyser verkligen upp. Likaså skänker en ICA butik i en del varor med kort datum som säljs och förtjänsten går till Röda Korset. Också en god tanke.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *