Foto

Skatt – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

29 september, 2020

Skatt är ordet att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med bild och/eller text tolka det angivna ordet. Ord vi får att tolka är homonymer. Ord där stavning och uttal är lika, men med olika betydelser. Här är det är  fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla är välkomna att vara med.

 Skattjakt på gång. Yngsta barnbarnet William är beredd.

Ordet skatt

satte igång tankarna åt lite olika håll. Och skatter finns det många. En del trevligare än andra- En inkomst beskattas och man kan också ibland få  pengar tillbaka  den skatt man betalat. Nästan alla varor vi köper är belagda med extra avgifter av olika slag och är en skatt i sig. Men förutom olika avgifter, pålagor,  så hamnade tankarna snart på en annan sorts skatt. Något som kan vara av extra värde, en rikedom, men inte i form av pengar.

Här finns en skatt gömd i en skattkista. Här är det barnbarnet Max som varit på jakt efter en skatt och också hittat en skattkista.

Om man ska ut och resa går det ibland att köpa vissa varor utan skattSedan kan man ibland, om man ska ut och resa, också handla varor som är befriade från viss skatt. 

Och vad gäller skatt passerade jag igår den gamla “skatteskrapan” på Götgatan, Södermalm.  Här har jag förr, innan den digitala tiden, lämnat in min deklaration. Idag heter den Skrapan. Själva byggnaden har en speciell fasadkonstruktion,( curtain wall ) där materialet hänger fritt som en gardin framför byggnadens stomme och över ett antal våningar. Materialet är lätt och ofta av glas eller plåt.En curtain wall- fasad bär enbart sin vikt.

Byggnaden invigdes 1959,  är 86 meter hög och har 26 våningar-  Skatteverket lämnade byggnaden 2004 och flyttade några kvarter bort. Och här blev det studentbostäder i stället. Behövligt! Högst upp i byggnaden ligger idag också restaurang Himlen. Väl värd ett besök.  Vill man inte äta så är baren väldigt trevlig och med fin utsikt över Stockholm. På bottenplanet och en trappa upp finns en del butiker och restauranger.

Stockholm. Götgatan. Numer heter skatteskrapan bara Skrapan. Det som har med skatt att göra är borttaget.Numer  heter byggnaden “Skrapan”. Det som hade med skatt att göra är borttaget. 

Skanstull – Här betalade man förr skatt

för att ta in varor i Stockholm.  Runt om Stockholm fanns förr olika stadstullar. Systemet med dessa upphörde 1810 men namnet tull lever fortfarande kvar i en del namn som på Södermalm Skanstull, Hornstull och Danvkstull. Norrtull och  Roslagstull norr om stan, på Kungsholmen fanns Kungsholms tull och i stadsdelen Östermalm låg Ladugårdslandstull. (Gärdet) Tullar fanns även till sjöss, sjötullar. En av dessa låg på Kungliga Djurgården, vid Blockhusudden.  På vintern inrättade man vintertullar som bönderna fick betala när de kom över isarna för att ta in varor i Stockholm. Nära där vi bor finns Vintertullstorget kvar som namn och det var helt nära här som en av vintertullarna fanns.

Skanstull som det ser ut idag. Korsningen Ringvägen – Götgatan. Och den gamla klockan på Åhléns, “Åhléns tidkula” kom på plats 1942. (Har reparerats några gånger)  Varuhuset kom till 1923.

Gatan som förr ledde fram till Skanstullen hette Postmästarebacken och numer ligger här  Skansbron och Hammarbyslussem

Hammarbykanalen med Hammarbyslussen, Skansbron längst ner och Skanstullsbron överst. ( Inzoomad bild från vår balkong.)

Fler skatter

Jag har några riktigt fina bokskatter och dit hör  bl.a.  “Min skattkammare” som jag fick när jag föddes 1949. Och åren därpå fick jag fler böcker i den serien. Böckerna innehåller sagor, visor och ramsor. Kan tänka mig att det är fler som känner till dessa

En kär skatt i bokväg är Min SkattkommareEn kär skatt i bokväg är “Min Skattkammare”.

Skatter i form av minnen har jag många och det här brevet/kortet som min pappa skickade från Finland till sina vänner den 22/3 -1940. (Han åkte dit, till Vinterkriget  nyss fyllda 18 år. Kampen för ett fritt Finland var viktig. Vinterkriget varade mellan den 30/11 1939- 13/3 1940.

Under bilden står det “Kas, Suomessa puuroa sösmme me van” – Se i Finland äter vi bara gröt vi gröt. (Min bloggvän Paula som talar finska har gett mig den översättningen

Hälsningen lyder: Hej kamrater. Skickar en hälsning . Jag mår nästan bra.  Har bara lite ont i en fot. Jag fick en granatskärva genom skon som skalade av skinnet mellan tårna och lite grann huvudhår. Annars är allt bra. Jag gjorde det den 12 på em. En dag före freden så den 20 var jag ute igen och då hade Påsksmällarna upphört. Jag låg sex dagar på sjukhus sedan kom jag ut igen .

En skatt som är ett fint minne. Skrivet i FInland 1940 av min pappa Allan Mann.En skatt i form av ett fint minne från min pappa. Skrivet den 22/3 från norra Finland.

Och som avslutning dessa skatter. Barnbarnen. Härliga killar. Och liten har blivit stor.

Max och William. Fina skatter de också. Foto Liv Viberg.

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans temaord.

Du Kanske Också Gillar

36 Kommentarer

 • Svara Biggeros 29 september, 2020 | 13:26

  Många fina och dyrbara skatter. Speciellt dina älskvärda skatter och ett brev från din far. Det är sådant får en att glömma både sorger och bekymmer. Ha det gott Ditte
  Kram

  • Svara Ditte 29 september, 2020 | 16:12

   Skatter kan var så mycket. Men minnen skattar jag väldigt högt.
   Ha det fint du också.
   Kram

 • Svara znogge 29 september, 2020 | 15:13

  Snygg och personlig tolkning med härliga bilder. Största skatterna tycker jag är barnbarnen även om verkliga skatter kanske är högre 😉

  Kram och god tisdag!

  • Svara Ditte 29 september, 2020 | 16:10

   Tackar! Visst är barnbarnen fina skatter. Går aldrig att ersätta.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   kram!

 • Svara Paula 29 september, 2020 | 15:42

  Hej, här hittar jag de sötaste sjöpiraterna någonsin! Hoppas de hittat en stor skatt, för du har ju redan fått en stor skatt, två gånger om! Jag väntar otåligt, barnbarnet skulle fött igår, varit hos barnmorskan idag och är nu inbokad för igångsättning på fredag om inte liten fröken väljer att titta ut före dess.
  Jag skulle översätta texten till: , “Se, i Finland äter vi bara gröt!”

  Väldigt diger och varierad tolkning av veckans ord!
  Kramen

  • Svara Ditte 29 september, 2020 | 16:16

   TacK Paula. Och tack för översättningen. Ska ändra. Jag tror dock att pappa kände till din version av översättningen. Men inte jag. Ja, undrade just hur det är med dina nya blivande skatter. Men tänker att du berättar när barnbarnsbarnen kommit. Förstår att väntan är svår. Men skatterna kommer.Jag tror dessa pirater hittade en skatt.Men minns inte vad…
   Kram

 • Svara Titti/Umeå/Huay Yang 29 september, 2020 | 17:28

  Härliga tolkningar.
  Min skattkammare har jag läst ur för alla mina tre barn, kanske mest för den äldsta!
  Så FIN sista bilden på dina “skatter”.

  • Svara Ditte 29 september, 2020 | 17:58

   Tack! Min Skattkammare läste jag sjäv och mamma läste för mig och sedan har jag läst för döttrarna och de för sina barn.Och de är väl bevarade och en skatt på sitt sätt. Kan förstå att du också väl känner igen dem.
   Bilden på mina fina skatter, barnbarnen, är härlig- De är så fina.

 • Svara Violen 29 september, 2020 | 18:05

  Barnbarn, den dyrbaraste skatt man kan få! Jättefina bilder på dina små skatter!
  Ha det gott!

  • Svara Ditte 29 september, 2020 | 18:24

   Tack! Visst är barnbarnen fina skatter.
   Ha det gott du också

 • Svara Gunnel 29 september, 2020 | 19:07

  Så många skatter du har hittat, och som mormor/farmor är det helt naturligt vilka skatter jag sätter främst. Gissar att du håller med mig. Kram

  • Svara Ditte 29 september, 2020 | 20:27

   Jadå, en del skatter har jag. Och du känner nog igen dig i mina bästa skatter. Tror vi delar dem.
   Kram!

 • Svara Geddfish 29 september, 2020 | 19:27

  Dyrbara skatter som du visar upp! Fastnade för de älskade barnbarnen och kortet från din pappa, 80 år gammalt.
  Mina barn ser jag också som älskade skatter.
  Stor kram!

  • Svara Ditte 29 september, 2020 | 20:29

   En del skatter har jag och jag uppskattar dem verkligen. Och inte minst barnbarnen som ger så mycket glädje på olika sätt. Och kortet/brevet från pappa är verkligen en skatt och på olika sätt. Tänk, han var 19 år när han skrev det.
   Förstår att du också har barnbarnen som älskade skatter.
   Stor kram

 • Svara BP 29 september, 2020 | 20:06

  Ofta brukar vi ju tänka likadant, eller åtminstone nästan när vi tolkar Sannas teman. Men inte idag konstigt nog. Kan lugnt säga att dina tolkningar är betydligt mera fantasifulla än mina.
  William utklädd som pirat är ju bedårande. Vilken rolig idé med en skattkista, ja kostymen och hatten också så klart.
  Restaurang Himlen, där har jag aldrig ätit, men baren har jag besökt. Utsikten är fantastisk, bäst på kvällarna såklart.
  Självklart älskar jag partnerlooken av killarna i sista bilden. Orange it is:-) Liv är en lika duktig fotograf som du. Ja, hon har ju haft en duktig lärare:-)

  • Svara Ditte 29 september, 2020 | 20:37

   Visst brukar vi ha liknande tankar i tematolkningarna. Har inte varit hos dig ännu i kväll och tittat.Att jag skulle ha fantasifulla tolkningar är lite knepigt att ta till mig. Har ju inte så mycket fantasi. Men det är roligt att leka med ord och fundera i bilder. Ja, William gör sig med och i det mesta. Vad gäller Himlen har jag ätit där en gång. Och det var helt ok men väl dyrt. Baren har vi däremot besökt flera gånger.Och i klart väder. Läcker utsikt. Ägaren till “Himlen” ska också ansvara för restaurangen och baren i “skrapan Stockholm New”. Väntar på att de ska öppna.
   Visst är killarna fina skatter. Och så fina orange! Liv är bra på att få med dem på bilder. Det är ju inte alltid de vill.

 • Svara Veiken 29 september, 2020 | 21:14

  Jag blev lite orolig ett tag, men så kom den sista bilden med dom allra bästa skatterna! Dina fina pojkar! Klart du inte glömde dom- Kramar

  • Svara Ditte 29 september, 2020 | 21:19

   Blev du orolig? Men du vet att jag ofta kan spara det bästa till sist.
   Kram

 • Svara LillaSyster 29 september, 2020 | 21:30

  Så fina bilder på dina söta barnbarn =) Där har du en riktig skatt, bättre än guld.

  • Svara Ditte 29 september, 2020 | 21:42

   Tack!Och det materiella i fråga om skatter är inte så viktigt. Men barnbarnen är desto viktigare.

 • Svara Gertie 29 september, 2020 | 21:38

  Du Ditte! Jag har sagt det förut och nu säger jag det igen…vilken fantastisk Stockholmsambassadör du är! Stans alla skatter är sevärda och minnesvärda, men de kan förstås inte mäta sig med dina två bästa skatter.
  Intressant är det, återigen med din pappa och hans gärningar. Han var ung under vinterkriget och jag har inte tänkt tanken förut, men kanske träffades han och min morfar, som då var runt 40. Jag har precis hittat ett fantastiskt dokument, signerat av finska presidenten, där han tackar mormor och morfar för deras gärning, att ta emot finska krigsbarn. Här finns så mycket och så småningom blir det nog ett inlägg…måste samla mig först!

  • Svara Ditte 29 september, 2020 | 22:31

   Stockholm kan jag bra och försöker visa olika sidor av stan. Det är på olika sätt “min stad” som jag gärna delar med de som så vill.Mina skatter ligger i upplevelser, barnbarnen, döttrar och i resor. Tyvärr ytterst begränsade denna vår, sommar och höst.
   Vem vet. Kanske träffade en ung pappa Allan din morfar. Och pappa var ju en hel del i dina nuvarande trakter både under finska vinterkriget och senare när han var i Norge under andra världskriget. Han var en fena att passera gränsen. Och han överlevde. Narvik var ju ett “tillhåll” och där på museet finns han med.
   Ja, vi har mycket historia med oss och på olika sätt.
   Spännande med ett kommande inlägg om detta. Väntar så gärna.

 • Svara Anki 30 september, 2020 | 08:33

  Ja, det finns verkligen många skatter! Härligt inlägg! De finaste skatterna är nog våra nära och kära!
  Önskar dig en ny fin dag!
  Kram

  • Svara Ditte 30 september, 2020 | 09:26

   Visst gör det! Men bäst är nog de vi har runt oss
   Ha det fint du också.
   kram .

 • Svara Ama de casa 30 september, 2020 | 08:48

  Barnbarnen är såklart dom finaste skatterna i din härliga tolkning 🙂
  Serien “Min skattkammare” hade även jag när jag var liten. Undrar vart den tog vägen? Möjligen har min storebror den nu, har svårt att tro att den är slängd.

  Ha nu ett riktigt fint upplopp på september!

  • Svara Ditte 30 september, 2020 | 09:28

   Böckerna i Skattkammarserien har vi kvar och de har varit i flitig användning under årens lopp. Men visst är både döttrar och barnbarn mina bästa skatter. Otvivelaktigt.
   September har varit så fin och det ser lovande ut idag också. Så vi hoppas.
   Ha det fint ni också.

 • Svara Klimakteriehäxan 30 september, 2020 | 09:50

  Oj du har verkligen öppnat skattkistan på allvar!

  • Svara Ditte 30 september, 2020 | 11:27

   Jadå! Jag tog en djup titt i den och hittade lite av varje.

 • Svara Hilma Eklund 30 september, 2020 | 10:42

  Superspännande tolkning ju! Tycker det är så fint att kalla en person för skatt. Verkligen trycker på hur värdefull en person kan vara för en <3

  • Svara Ditte 30 september, 2020 | 11:28

   Tack! Ja, en skatt kan vara så mycket. Men min finaste skatt är nog både barnbarnen och döttrarna. Och att omges av personer som är värdefulla för en betyder så mycket.

 • Svara Mia 30 september, 2020 | 11:23

  Älskar verkligen din tolkning av ordet SKATT, tack för det och tack för informationen som du är så duktig på! Kram på’re…

  • Svara Ditte 30 september, 2020 | 11:29

   Tack! Ja,några skatter blev det och några betyder ju mer än andra.
   Kram

 • Svara KajsaLisa 30 september, 2020 | 23:28

  En äkta sjörövare med en skatt dessutom. Tänkte också på Skatteskrapan men hade inga bra bilder. Fina bilder du tolkade temat med.

  • Svara Ditte 1 oktober, 2020 | 08:45

   Tackar! Tankarna fladdrade åt och med olika skatter. Och några blev det.

 • Svara Vilt og vakkert 3 oktober, 2020 | 15:17

  Heisann, et herlig bidrag. Jeg er så enig, så enig i det du skriver.- og barnebarnet ditt er nesten til å “spise” opp.

  • Svara Ditte 3 oktober, 2020 | 15:25

   Tack! Ja, de skatter som är mänskliga är de jag värderar mest. Så för dig också kan jag tänka-

  Kommentera