Stockholm

Nytta med nöje – Och en hel del uppiggande färg

Att förena nytta med nöje gör jag gärna. Och gårdagen blev en bra kombination av båda. Jag hade ett ärende att uträtta i City och bestämde  för att promenera. En uppfriskande promenad hemifrån Söder till Kungsgatan, en sträcka på ca 5 km. Jag passerade Slussen och skyndade förbi så gott det gick i oredan. Här var samma oreda som vanligt. Slussen är ett byggprojekt som pågått i många år och kommer att fortsätta i ytterligare x antal år.  Men kanske blir det något bättre med framkomligheten nu i oktober när den nya”Guldbron” är klar för invigning. Gamla stan var glädjande nog inte lika öde som den var i våras.

"The Storckholm. The Umbrella Project" en färgglad paraplyhimmel på en bit av Drottninggatan. Här förenas nytta med nöje. Drottninggatan i Stockholm och här pågår ca 100 meter längs gatan det färgglada konstprojektet ” The Umbrella Project”. Ett konstprojekt som  förenar nytta med nöje.

Nytta med nöje och färg

Här på Drottninggatan i  Stockholm finns sedan den 25 september en färgglad himmel av paraplyer i vackra höstfärger. Paraplyerna ingår i “The Umbrella Project” och kommer att lysa upp himlen här under hela oktober månad.  (Mer info i länken) Paraplyprojektet är i samarbetete med butiken Indiska och tanken är att sätta färg och sprida glädje. Och det tycket jag paraplyhimlen gjorde. Projektet, konstinstallationen, “The Umbrella Project”startade i Portugal 2012 och har sedan spridit sig till andra städer bl.a Miami, Paris, Bordeaux och nu till Stockholm.

Själva promenaden från Söder, via Gamla stan och till City har jag tagit med er läsare på många gånger så vill ni ta en repris så finns en av dem i länken.

En rolig och uppiggande idé med dessa färgglada paraplyer.

Så var det nyttan.

Mitt egentliga ärende, ja förutom promenaden, var ett besök i hjälpmedelsbutiken “Varsam” på Kungsgatan. Min rygg är en trist historia och till detta trista tillkommer också min operation i axeln som blev gjord i början av juli. Och vad gäller axeln kommer den att tillhöra konvalescensklassen i varje fall till december. Ryggen är inte alls pigg och mer “handfasta åtgärder” kommer att ske. Och det tar tid. Visserligen har jag gott om tid men jag kan inte slå mig till ro och bara vänta. Jo, på ett sätt. I tankarna. Men mer praktiskt skulle det bli ett “ryggstöd”. Ett stöd för ryggen som gör att kotor och annat trassel håller sig på plats. Kanske skulle ett sådant lindra smärtan. Absolut värt ett försök.

Stockholm. Butiken "Varsam" där jag kanske kan hitta något som gör att jag kan förena nytta med nöje. Avlasta ryggen så att promenaderna inte blir plågsamma. Här tog jag fasta på “rörelseglädje”. Nytta med nöje. Hitta ett bra ryggstöd som gör att jag på nytt kan förena nytta med nöje.  Att promenera gör nytta för knopp och kropp och jag gillar det. Men skulle göra det än mer om smärtan inte var så stor. 

Jag provade ett antal olika  “ryggstöd” med hjälp av verkligt kunnig personal- Jag konfererade också med dotter Helen som är sjukgymnast och bestämde mig till sist för en variant. Och namnet på  “ryggstödet” – “Back on track” gillade jag. Tillbaka på banan! Återstår att se. Satte genast på mig mitt nyinköp för dryga 700 kr och hoppades på att vara tillbaka på banan.

“Back on Track” – Ja, det återstår att se. Men en bit på väg var jag absolut.

Gick upp mot Hötorget och tog en sväng bland vackra höstblommor, svampar, lingon och annan frukt innan jag började promenaden hemåt genom stan.

Stockholm. Hötorget. Nytta med nöje att se allt som finns. Och ta med lite hem. Nytta med nöje. Att se allt som finns och även att ta med lite hem.

 

Mer nytta och nöje

Att handarbete inte är min bästa gren är helt klart. Men vissa saker kan man förenkla. Till exempel att lägga upp gardiner. Jag hittade häromdagen gardiner, sydda i Peking för säkert 12 år sedan. Tyvärr var de var för långa. Provade med att tejpa upp dem. Ingen succé.  Och att ha nålar där mer permanent kändes inte bra. Så på hemvägen från City gick jag in i en sybehörsbutik och bad om råd. Ut kom jag med några band. Vi tittade på olika varianter så jag var inte säker på vilka jag fick med mig hem. Men någon form av fästanordning var det.

Jag skred till verket med strykbräda och strykjärn och tänkte pressa fast banden och på så sätt fålla upp gardinerna. Icke! Här var det en kardborrvariant och de skulle sättas på med klisterremsa. Nu är ju inte heller klister och sådant heller min bästa gren men envisheten tog mig i mål.Gardinerna kom upp och med helt rätt längd.

Pågående arbete.

 

24 svar på ”Nytta med nöje – Och en hel del uppiggande färg”

 1. Så tråkigt att du har sådana fysiska besvär. Hoppas verkligen du får hjälp.
  Vackert med alla paraplyer. Jag gillar glad färger,så det passar mig utmärkt.
  Vackra höstfärger och former på Hötorget också.
  Ha det bra!

  1. Knepigt är det men nu hoppas jag att “ryggstödet” ska ge viss avlastning och det känns som om det gör det. Har idag promenerat 8 km och hade mindre ont än jag brukar ha. Paraplyerna här piggade verkligen upp. Gott initiativ.
   Ja, hösten är här men vi har mellan +17 och 20 om dagarna så det är behagligt.
   Ha det fint du också.

 2. Vilka HÄRLIGA färger, Hötorget och Drottninggatan.
  Uppiggande.
  Vilka tjusiga paraplyer till salu i webshopen.
  Maken har ett liknande “ryggstöd” som hjälper honom.
  Hoppas det hjälper dig.
  Ha en fortsatt fin onsdag.

  1. Här sprakar det av allehanda vackra färger och även de gröna inslagen är många. Och med temperaturer +´mellan +17 och +20 i skuggan är det bara att njuta.
   Ryggstödet har jag haft idag när jag varit ute och promenerat 8 km och det hjälpte en hel del. Fint att din makes ryggstöd hjälper honom så då är det hopp här också.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Njuter nu på balkongen.

 3. Sådana band har jag använt för att fålla gardiner och det fungerade mycket bra. Dessutom så gick det tämligen snabbt också. Hoppas det samma för din del.
  Vilket härligt projekt på Drottninggatan. Ett projekt att bli glad av dessutom dessutom och vilka färger. Även färger finns det gott om på Hötorget.
  Hoppas ditt hjälpmedel ska fungera bra för namnet var lovande!

  Kram och god onsdag!

  1. Gardinerna och banden samverkade fint och jag fick till det.De är nu upphängda. Kul att du också använt banden. Känns bra att inte vara ensam om att inte ha nål och tråd som bästa gren.
   Paraplyerna på Drottninggatan piggade verkligen upp och det gjorde även det färgglada Hötorget.
   Har promenerat 8 km idag och med ryggstödet på och jag hade helt klart mindre ont. Men annat måste nog till. Och det tar lite tid innan en ortoped har tid. Magnetröntgen är gjord och det är en bra början.
   Önskar dig också en fin onsdag. Här är det nu balkonghäng som gäller, +18 grader i skuggan.
   Kram

 4. Hoppas att din nya “back on track” kommer att hjälpa dit tillbaks på banan nu då! Hopplöst att kroppen inte vill vara med på samma sätt som förut… Känner igen det, även fast jag aldrig har varit lika rörlig som du.
  Jag skulle behöva lägga upp ett par gardiner hemmavid, men sen åkte vi iväg hemifrån istället… Nåja. Dom lär väl vara i samma behov när vi kommer hem igen, varför hasta? 😉

  Ha det gott!

  1. Det hoppas jag också- Och efter dagens promenad på 8 km så hade jag i alla fall mindre ont än tidigare. Har gjort magnetröntgen och hoppas snart på ett besök hos en duktig ortoped.
   Dina gardiner kanske lägger upp sig själva nu när vi är borta. Här är det annars Bosse som står för sömnad och annat. Men nu har jag fållat upp med god hjälp av kardborrband.
   Ha det gott ni också.

 5. Jag har ett ryggstöd här hemma som jag fick av en sjukgymnast för flera år sedan då min skolios spökade alldeles förfärligt. Jag kunde promenera max en timme, sen var jag tvungen att sätta mig. Men med stödet så gick det bättre. Det avlastar ju det onda. Jag använder det bara i akutfall och för mig var det längesen nu, men glad att jag har det.
  Nu ska du få må bättre!
  Vilken härligt häftig utställning med paraplyerna! Wow!
  En helt ny värld öppnades för mig med kameran. Allt går ut på WiFi och Bluetooth men jag fick till sladden till datorn, så en liten början på alla koder och bokstavskombinationer i handboken, ojoj.
  Ha en god kväll, stor kram!

  1. Min mamma hade också ett liknande och det var bra för hennes skolios. Har testat mitt idag när jag gick 8 km och visst hjälpte det. Har gjort magnetröntgen och väntar på en tid hos ortopeden för ultraljud och en del annat. Och kanske blir det operation.
   Paraplyerna här var så härliga att se och piggade upp.
   Kul att du är i gång med kameran. Även båda mina har fina wifi och Bluetoothmöligheter- Och jag skickar ju en del emellan. Men använder också sladd eller minneskort ibland för att föra över till datorn. Beror på.
   Ha det så gott och lycka till med kameran. Har idag varit och tittat på ett par systemkameror. Men inte alls bestämt mig. Med olika objetiv och annat är det en rejäl investering. Men så blir det nog.
   Stor kram

 6. Jättekul att du kollade in paraplyerna irl! Visst är dom häftiga. De borde hänga där året om, de piggar ju upp!
  Välkommen i gänget! I ryggstödsgänget alltså. Har ju också ett, och det hjälper absolut, även om man ser ut som en gravid när man har spänt fast det och sätter en jacka över blusen/t-shirten. Men vem bryr sig i vår ålder, eller hur!? Det viktigaste är ju att man kan röra på sig utan att ha ont hela tiden.
  Duktig tjej – vad gäller gardinen alltså. Är imponerad! För framtida behov kan jag rekommendera häftklammer. Det funkade utmärkt på utsvängda jeans i min ungdom.

  1. Jag såg paraplyerna som hastigast på avstånd häromdagen, men nu var jag under dem. De finns på ca 100 meter på Drottninggatan, vid Indiska, och lyser verkligen upp. Riktigt läckert och med så fina färger-
   Tackar för platsen i ryggstödsgänget. Vet ju att du har svåra smärtor och där är jag nog inte ännu. Ja, kanske ibland.
   Jag märkte idag, när jag gick 8 km, att jag på en skala bara hade 7/10 i smärta. Annars brukar det vara 10/10 när jag kommer hem. Utseendet kan jag koppla bort. Bara jag blir kvitt en del av smärtan är jag nöjd. Troligen blir det en operation. Men det lär ta ett tag.

   Tack för tipset om häftklammer. Ska testa nästa gång.Nu blev det kardborrband som jag klistrade på. Och med bra resultat.

 7. Mycket bekant problem detta med för långa gardiner, och jag har gjort som du, lagt på en remsa som jag strukit på med hett strykjärn. Blir kanonbra.
  Vad mycket vackert det var att titta på där på torget, sånt kan jag bli riktigt avundsjuk över, att njuta av godsaker med ögonen.
  Och ryggeländet, så trist att du har så ont. Tänker på hur mycket du går dagligen, hur påverkar promenaderna din rygg, blir det bättre eller blir den stelare? Jag har också ont nu och är mycket stel i ryggen, får stanna lite då och då och hänga ner mig från midjan och sträcka ut armarna till tårna. Det blir som en kramp i slutryggen. Spännande att höra hur det går med ditt nya hjälpmedel, håller förstås tummarna!
  Kram från pörtet

  1. Fint och trösterikt att läsa att jag inte är ensam om min ohändighet. Här blev det en sorts kardborreband som bara behövde klistras. Bra blev det.
   Hötorget så här års är verkligen fyllt av vackra färger och oftast blir det också ett och annat inköp också. Här kan man pruta. Lite lätt-
   Promenaderna är inte direkt till gagn för ryggen på ett sätt men är det på ett annat. Och idag har jag avverkat 8 km med ryggstödet på och på en skala hade jag 7/10 vad gäller smärta. Annars brukar jag ha 10/10. Har gjort magnetröntgen och ska på ultraljud och en tid hos ortopeden väntar jag på.
   Återkommer när jag testat ryggstödet mer.
   Trist att du också har besvär. Dessa begränsar oss ju rejält.
   Kram!

 8. Så fint det är med paraplyerna i luften.
  Hoppas att ryggstödet kan lindra värken.
  Härliga färger på Hötorget.
  Så du fick gardinband med kardborre, såna har jag inte sett men bra att de fungerade och att du fick gardinerna i rätt längd.

  1. Visst är det! Blev så glatt överraskad av att se dem. Fint initiativ.
   Idag, efter 8 kilometers promenad, kändes det lite bättre i ryggan. Smärtan var 7/10 mot annars 10/10.
   Hötorget är ofta färgglatt men så här på hösten är det än fler färger och ofta blir det något inköp också.
   Kardborrebanden på gardinerna fungerade riktigt bra och behövde inte en strykas på. Fanns klister. Fina är de där de hänger.

 9. Ojoj Ditte, så trist med ryggen som ska bära upp hela kroppen…men nu hoppas jag att du blir, om inte hjälpt men dock att det lindrar betydligt för dig med ditt hjälpmedel…
  Sen älskar jag den där paraplykonsten, den är helt underbar med alla sina färger.
  Hötorget är ju suveränt, där vill jag gå och bara insupa färger och dofter <3
  Tack för ännu en fin promenad, kram på're

  1. Ja, ryggen är inte min bästa vän nu. Inte alls. Och som komplement är ju inte min axel heller bra. Axeln där jag opererades i juli. Tar tid att få ordning på den. Nu hoppas jag att mitt ryggstöd kan avlasta lite. Ohc efter att ha promenerat 8 km idag med stödet på så hade jag inte lika ont som vanligt. Bra så.
   Visst är paraplyerna härliga. Jag blev så glad när jag såg dem. Verkligen uppiggande.
   Hötorget så här års bjuder på så fina färger. Och visst blev det några inköp.
   Tack för att du följde med.
   Kram

 10. Grattis till gradinerna! Finns många hjälpmedel men ibland är ändå nål och tråd oslagbart.

  Fint att du har hittat en ryggstödjare. Vi har en för både mannen min och en för mig. Mannen min har emellanåt ryggskottsliknande, själv är det nog mer brist på muskler för att hålla upp allt – mage och rygg – som gör att jag lider av rygginsuffiens emellanåt. Att jag sedan är överrörlig i leder hjälper inte mycket. Har varit bra senaste tiden då jag simmat mer, såklart. Hoppas verkligen att stödet hjälper dig i din iver att komma på banan i din normala raketfart.

  Bilderna från torget är så otroligt härliga, vilka färger!

  1. Gardinerna blev jättebra och kardborrbanden fungerade utmärkt. Hade maken varit hemma hade han sytt upp dem. Men det var han inte.
   Är så glad att jag bestämde mig för ryggstödet. Fint att höra att både du och maken har liknande ryggstöd och att det hjälper. Jag har väldigt god muskulatur i buk och rygg men det är annat som är problemet.Kotorna bl.a. Och troligen blir det operation. Men det tar sin tid att få den. Kände att ryggstödet hjälpte mig idag när jag promenerat 8 km. Smärta idag 7/10 mot annars 10/10 efter denna sträcka.Simning fungerar inte för mig men jag gar ett väldigt bra träningsprogram där jag jobbar med buk, rygg, armar och knän varje dag och det hjälper mycket. Och så promenaderna förstås.Jag vill u inte vara begränsad men får inse att det får vara så ett tag. Men med ryggstödet så ska jag kunna röra mig runt 6-10 km/dag men att inte ha lika ont.
   Visst är Hötorget och färgerna där härliga. Och några inköp blir det alltid.

 11. Dessa färgglada paraplyer ser helt magiska ut! Så vackert! Hötorgets färger är inte dumma de heller,
  Onda ryggar är inget vidare, hoppas ryggstödet hjälper dej så du inte har så ont.
  Varm Kram!

  1. Paraplyerna i dessa vackra färger piggade verklige upp och likaså Hötorget med all sin färgprakt. Kul att se båda.
   “Ryggstödet” var på igår och visst gjorde det nytta. Jag gillar att promenera men inte att ha ont.
   Kram!

 12. Jobbigt med en rygg som inte vill hänga med riktigt … har lite av samma problem om jag går på hårt underlag, men i skogen går det bra. Hoppas du får bra hjälp med ditt ryggstöd!
  Tack för tipset med gardinerna! Smart!
  Häftigt med paraplyerna … måste nog åka in till Norrköping och se om de vid Knäppingsborg finns kvar 🙂
  Önskar dig en fin dag!
  Kram

  1. Trist att du också har ont.Men visst är det mer skonsamt för ryggen med mjukare underlag. Märker också det. Tror att ryggstödet kan hjälpa- Testade det igår och det gav bra avlastning.
   Gardinerna blev bra med kardborrbanden som hade klister på en sida. Men det finns även band att stryka på.
   Paraplyerna var ett fint och färgglatt inslag i gatubilden. Kul att se om paraplyerna finns kvar vid Knäppingsborg.
   Lite mulet här idag men ska nog ge mig av till Waldemarsudde och John Bauers skogar. (Utställning på går där.)
   Ha det fint du också.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *