Stockholm Utflykter

Till Sundbyberg – En sightseeingtur med tvärbanan

Även gårdagen bjöd oss på fortsatt strålande väder och med temperaturer på dryga +20. Och för  min del blev det denna vackra dag en sightseeingtur med tvärbanan till Sundbyberg, en av Stockholms grannstäder. (Ligger “vägg i vägg”) För mig var det premiär att åka så långt men ett trevligt möte med vännen “Preciosa, väntade. (En av mina Spanienvänner.)

Tvärbanan är en spårvagnslinje, 19 km lång och går på “tvären”. Anledningen till att den byggdes var för att förbinda Stockholms tunnelbane och pendeltågslinjer. Tvärbanan blev till största delen invigd 2013 och sista delen mellan Solna Centrum och Solna station blev klar 2014. Men redan år 2000 var delar av den klar, mellan Gulmarsplan och Liljeholmen och har successivt byggts ut under årens lopp.   Tvärbanan ansluter också till ett flertal busslinjer. Jag tänkte mig en promenad över Skansbron och sedan vid Gullmarsplan kliva på tvärbanan.

Till Sundbyberg

Jag gick genom den fina Tullgårdaparken som ligger snett över gatan hos oss och slogs av kontrasterna när jag såg löven  på träden. Många var fortfarande väldigt gröna. Som den här kastanjen.

Vid Tullgårdsparken ligger ett par förskolor och en skola för klasserna F-6. Parken är stor,lummig och kuperad och  uppskattad både av barn och vuxna. Skolbarnen använder den också som skolgård.  Förr låg här den gamla stadsträdgården där parkavdelningen hade sina odlingar. Det som blev kvar av den gjordes i ordning 1960 och fick sitt namn från det tullhus, Skanstull, som låg i närheten.

Och alldeles bredvid de gröna träden fanns de som tagit på sig sin färgglada höstdräkt.

På vägen mot Gullmarsplan går jag upp och över Skansbron. Och alldeles under ligger Hammarbyslussen, där båtar slussar mellan “Saltsjön,” -Hammarbyknalen och Mälaren.  Stannar här och blickar ut över vår kaj, Norra Hammarbykajen.

Stockholm. Södermalm. Skansbron utsikt mot Norra Hammarbyhamnen. Stannar till här på vägen mot Gullmarsplan och tvärbanan till Sundbyberg. Skansbron. Stannar till på vägen mot Gullmarsplan där jag också ska att ta tvärbanan till Sundbyberg. 

Tvärbanan är 19 km lång och har 24 hållplatser. Och jag ska  passera 16 stycken innan jag är framme. En resa som tar 34 minuter.

Tvärbanans hela sträckning. Jag ska åka 16 hållplatser; från Gullmarsplan till SundbygergTvärbanans hela sträckning; från Sickla i Nacka till Solna station. Jag kliver på vid Gullmarsplan och ska åka till Sundbyberg.

Tar ett par bilder inifrån spårvagnen men helt klara blir de inte genom de tonande rutorna.

Här stannar vi vid Liljeholmen/Liljeholmstorget. Hit åkte jag med tvärbanan för ett tag sedan när jag skulle titta närmare på sjön Trekanten och området Gröndal.

Stockholm. Stora Essingen. MÄlaren. Halvvägs till Sundbyberg. Halvvägs till  Sundbyberg. Här passerar vi ön och stadsdelen Stora Essingen och Mälaren glittrar vackert genom rutorna.

Framme i Sundbyberg.

Och tvärbanan stannade vid Sundbybergs station men anslutning, precis som det var tänkt. till bussar, t-bana och pendeltåg.

Tvärbanan till Sundbyberg. Väldigt smidigt och trängselfritt denna söndag. Resan till Syndbyberg gick smidigt och det var verkligt gott om plats i vagnarna. Och med tanke på att tvärbanan går var 10:onde minut hade jag lätt kunnat gå av och tagit nästa om det skulle bli trångt. 

Dags för kaffe. Jag mötte P och vi spatserade till stamstället i närheten, “Wayne´s Coffee “.Och vi hittade turligt nog ett bra bord utomhus och slog oss ner. Att ens hitta ett ledigt bord ute denna vackra dag var en bedrift. Men nu satt vi här och det gjorde vi länge.

God cappuccino och så fick det bli en kardemummabulle för min del. Och här blev vi sittandes i ett par timmar. Så trevligt att ses igen. 

Tiden gick fort och det blev dags att resa hem till Söder igen. Men nu blev det knepigt med alla valmöjligheter till transport. Funderade ett bra tag men bestämde mig för att se hur det såg ut på pendeltåget. Tur hade jag och det var få resenärer denna sena söndagseftermiddag så det blev pendeln till Södra station. En resa på 13 minuter.

En hel del gatujobb är det i “Sumpan” och en del övergångsställen har fått “vikarie”. En god tanke som fungerade bra.

Från Södra station gick jag via Medborgarplatsen de två kilometerna hem till kajen

Medborgarplatsen med  bostadshuset”Haglunds pinne” i den sena eftermiddagssolen.

Namnet Haglunds pinne

Huset har fått sitt namn efter stadsbyggnadsborgarrådet Sune Haglund.  Han var i slutet av 1990- talet drivande både för att få till en skyskrapa här och  även att området bebyggdes. Tanken var från början att bygga en skyskrapa här i bästa “Manhattanstil” med 50 våningar, men av det blev det intet. Haglund ville ge Södermalm en ny siluett och hade yviga planer. Den danske arkitekten Henning Larsen kontaktades och han ritade ett tiotal förslag innan något kunde godtas. Men han tyckte att det blev alltför många kompromisser och hoppade av projektet innan det var klart. Byggnaden är en oktagon, är 24 våningar hög och består till största delen av bostadsrättslägenheter. Varje våningsplan har fem lägenheter och den översta våningen är en festvåning med stora glasfönster och fin utsikt över hela Stockholm med omnejd.

Hemma på kajen igen.

42 svar på ”Till Sundbyberg – En sightseeingtur med tvärbanan”

 1. Vilken trevlig söndag det blev och så bra att kommunikationerna fungerade så pass bra. Roligt att träffa P för ni bor ju inte så långtifrån varandra. Intressant att få ta del av byggnadens historia. Jag har sett den men inte reflekterat så mycket över den.

  Kram och god måndag!

  1. Vädret var ju fantastiskt så både resan och mötet blev extra trevligt.Roligt att träffa P och fint att sitta utomhus. Jag har ju ingen brådska så tvärbanan är ju både bekvämt och bra. Gott om plats också. Nog så viktigt. (Nu var det söndag….)
   “Haglunds Pinne” är ju lite rolig. Och även namnet och bakgrunden.
   Hoppas och önskar att du haft en bra start på veckan.
   Trevlig kväll.
   kram

  1. Visst är det och att det tar lite tid gör ju inget alls- Den har jag gott om.
   Jätteroligt att träffa P.
   Stor kram

 2. Tack Ditte, nu kom jag med på din tur lite utanför “staden”, fast jag är lantis så det är Stockholm ändå för mig 🙂 Än en gång visar du en vacker stad att vara stolt över <3 Kram på're

  1. Jadå, det blev en tur till grannstaden. Men Stockholm och Sundbyberg ligger “vägg i vägg”. Och du fick ju en tur med tvärbanan också. Kul att du följde med.
   Kram

 3. Vädret var ju fantastiskt igår, ja även idag är det varmt i luften. Vilken härlig dag du fick i Sumpan!
  JAg har åkt tvärbanan med min schlagerkompis när vi skulle till Globen ifrån henne, hon bor vid Telefonplan, och jag tror vi åkte till Liljeholmen, för att där ta tvärbanan till Globen, funkade finfint!
  Hoppas din dag idag blir lika fin!
  Må så gott!
  Kram

  1. Vädret är det ju bara att glädjas åt. Vi fick en jättefin em tillsammans i Sumpan och det var smidigt med tvärbanan. Ingen trängsel alls men å andra sidan var det ju söndag och många var lediga. Pendeln i sig går lite snabbare men då ska jag till Södra först. Nu blev det tvärbanan ena vägen och pendeln den andra. Bra att kunna välja.
   En del balkonghäng och den dagliga rundan.Idag 7 km. Så skönt. Men med några pauser för att vila axel och rygg.
   Kram och trevlig kväll

  1. Vi har känt varandra sedan 2013 då vi köpte vårt lilla hus av hennes syster och haft fin kontakt både hemma och i Torrevieja. Så roligt att ses och smidigt att ta tvärbanan till Sundbyberg.
   Blev en fin promenad sedan från Södra station och hem till kajen.

 4. Se Sundbyberg och sedan dö, heter det ju. Utgår från att du åtminstone för tillfället nöjer dig med första halvan av den meningen. Tycker du är smart som inventerar förorter och allt!

  1. Jag skulle träffa en väninna här och det blev väldigt bra att ta tvärbanan. Jag har bott i Solna mellan 1959 och 1970 så jag har varit en hel del i Sumpan.Men man har byggt och bygger så mycket att det nu känns väldigt trångt och att fina Sundbyberg har förlorat sin själ. Det är åtråvärt att bo här kommunikationerna åt olika håll är ju väldans bra.
   Jag har ju börjat dammsuga förorter mer aktivt i sommar och fortsätter nog med det ett tag till. Bor ju så bra där jag/vi bor men kul att vidga vyerna.

 5. Så trevligt att träffa din vän P. Och få en mysig fika. Du kommer ut mycket och väl är det.
  Ja, du har det bra med alla dessa snabba olika avgångar.
  Jag och yngsta dottern pratade om ifall jag kan ta buss och tåg till Värmland. Men det är inte läge än. Bussarna går varje eller varannan timme till Trollhättan. Sen ska det passa med ett tåg, som inte går så ofta och som inte alltid har 1 klass heller och biljett ska köpas i förväg. Vi pratade om ifall jag skulle kunna ha visir. Kan ha, men hjälper det, om någon hostar mig i nacken. Nej, jag hoppas på ett vaccin.
  Jag är rätt nöjd ändå nu, på det jag kan göra.
  Stor kram!

  1. Vi fick en jättetrevlig em ute i solen (jag dock i skuggan) och smidígt att ta tvärbanan dit. En fin sightseeingtur. Här finns ju olika kommunikationer att välja på och det ger fina möjligheter att ge sig iväg.
   Förstår din tvekan på att åka till Värmland. Men kanske har bussen också anpassat sig.
   Vad gäller vaccin så tänker jag avstå. Vill nog att det ska testas i några år först. Minns hur det gick med de som fick narcolepsi efter vaccin mot svininfluensan.
   Och att göra det bästa man kan av rådande situation är så viktigt.
   Stor kram

 6. Vilken tur ni hade att hitta ett ledigt bord hos Wayne’s Coffee. Det var ju 23 grader varmt i solen, å Sundbybergsborna är ju kände för att de går man ur huse när det är fint väder. Sumpan är Sveriges tätaste pub-/restaurang-/caféstad har jag läst.
  Tvärbanan har jag bara tagit från Liljeholmen till Solna Station. Kan aldrig bestämma mig om jag vill kalla banan för spårvagn eller inte, för den går ju fruktansvärt långsamt. Men det finns många intressanta saker att se på vägen.
  Kul med info om Haglunds pinne, det visste jag inte. Vi hade en författare på mitt förlag som bodde i ett 55 plus kollektiv just i det huset. Inte billigt kan jag säga.
  Medborgarplatsen var aningen folktom, men solen hade ju försvunnit då, och i skuggan är det ju inte roligt att sitta på Snaps till exempel.

  1. En strålande dag och perfekt för ett besök i Sumpan hos vännen P. Tur hade vi med bord för de utomhus var en bristvara.
   Håller med dig. Långsamt går den 50km /h. och många stopp är det. Men jag tog det som en sightseeing. Och tid har jag ju gott om. Gott om plats var det. Nog så viktigt.
   Nej, “Haglunds Pinne” har nog inte direkt billiga lägenheter vad gäller månadskostnaden har jag sett. Men å andra sidan är insatsen inte den “blodigaste” heller. Finns ju ett visst samband.
   Medis var väldigt lugnt men Snaps hade besökare och en del andra ställen. Hammarby spelade match så det bidrog ju en del. Men trängsel var det inte.

 7. Visst var det fint väder igår, hoppas värmen fortsätter, gärna fram till i vår. Åkte tvärbanan i Lördags kväll en bit, hängde på ett hak i Solna och drack öl. Fina soliga bilder.

  1. Tackar1 Jag tar gärna till vara dessa sköna dagar. Och visst kan de gärna bestå. Tvärbanan fungerar bra och åker man utanför rusningstid är det gott om plats också.Kul med min gamla hemstad Solna och en pub kväll.

 8. Tvärbanan byggs tydligen ut en del allteftersom åren går. Vid Liljeholmen har den ju funnits länge nu, den fanns några år innan sonen föddes 2005. Såg att de tydligen ska bygga ut till Kista också. Snart är det spår överallt! 😁

  1. Sträckan Gullmarsplan och Liljeholmen invigdes 2000 och senare och andra delar kom till. Men tvärbanan med största delen av sträckningen som den är idag invigdes i oktober 2013. Men den sista delen, mellan Solna C och Solna station blev klar 2014. Jag har då och då åkte delar av den men nu blev det en längre bit.Perfekt med tvärbanan som gör att tvärförbindelserna förenklas. Bekväm är den också att åka.

 9. Sumpan hänger jag en del i då äldsta dottern bor där. Ska faktiskt dit på fredag men då blir det bara som ett delmål på en längre resa.
  Fint att få följa med dig på dina små och stora resor. Man ska inte förringa dessa små tripper.

  1. Jag bodde under åren 1959 till 1970 i Solna och då blev det många turer till Sundbyberg. Men stan har ju förändrats mycket med alla nya hus. Kan nog tycka att man delvis, inne i stan, byggt bort den gamla känslan och det blivit väl mycket nyproduktion. Tänker då inte på husen vid år utan i centrum. Vad trevligt med en tur dit i helgen. Roligt med även en längre resa.
   Jag tar mig runt en hel del och här är det ju smidigt med olika transportvarianter där det inte är trångt. Nog så viktigt.

 10. Se Sundbyberg och sedan dö. Finns det inte någon sådan visa eller liknande? Sumpan har jag förstås hört talas om och nu har jag dessutom sett en hel del av allt det vackra på vägen dit och också där. Här lär jag mig hela tiden ännu mera.
  Preciosa var ett fartyg i den åländska flottan en gång i tiden. Men kanske din Preciosa känner till det redan?
  Tack för trevligt inlägg igen Ditte!

  1. Tack! Jodå, visst gör det. Jag bodde i Solna mellan 1959 och 1970 och då blev det många turer hit. En småstad på den tiden. Nu tycker jag man byggt bort en hel del av charmen med nya komplex. Resan hit var trevlig och perfekt med tvärbanan där det var gott om plats. I alla fall en söndag.
   Vad intressant att höra om åländska Preciosa. Tror inte min vän vet det, men jag ska berätta för henne.
   Önskar dig en fin tisdag.
   Dimma här idag men den har lättat lite. Nu ser vi i alla fall kanalen.

 11. Trevligt med en date med P! Härlig dag för ett utomhusmöte också 🙂
  Tvärbanan har jag aldrig åkt, men den var inte uppfunnen (åtminstone inte invigd) när vi flyttade från Sverige 🙂

  Ha en fin dag!

  1. Så roligt att ses och fint väder var det verkligen. Tvärbanan är väldigt praktisk och jag åker den då och då men har åkt så här långt tidigare. Bekvämt och gott om plats. Första delen, den mellan Gullmarsplan och Liljeholmen invigdes 2000 och sedan har den successivt byggts ut.
   Ha det fint ni också.

 12. Nej men, då har du varit i närheten av mig. Fast igår, ja som du vet kommer jag inte ut alla dagar. Annars kunde vi kanske ha setts. Mysingen gick förbi där vid 11-12 tiden.
  Tvärbanan har jag åkt hela vägen till Sickla. Det tar en stund, men det är mycket som man kan få se under resans gång också.
  Tåget går ju bra så mycket fortare. Båda behövs. Här i Sundbyberg har vi så bra och goda förbindelser till olika platser, Det går ju att åka både tåg, tunnelbana, tvärbana och buss in till Stockholm.
  Men, det byggs så otroligt mycket nytt här nu och det är svårt att förstå. Så måste de riva upp gator för nya ledningar, och så måste de göra cykelbanor, så ibland känns det som om hela stan är ett byggprojekt.
  Ta hand om dig.
  Varm kram.

  1. Jadå! Och vi var på Wayne´s vid 14-tiden- Jag vet ju att du inte kommer ut alla dagar. Men kanske kan vi ha lite mer framförhållning vid nästa tillfälle så att du kan komma. Vi sitter ju ute och med avstånd. Vad roligt att du åkt hela vägen med tvärbanan till Sickla. Jag har åkt tvärbanan då och då men inte så här långt- Det fungerade så bra nu och gott om utrymme. Kommunikationerna till och från Sundbyberg är ju verkligen goda. Hem blev det pendeln och gott om plats där också. Var ju ingen “jobbdag”.
   Visst byggs det mycket i Sundbyberg. I mitt tycke alltför mycket. Blir väl trångt på liten yta. Och ett byggprojekt ser det ut att vara.
   Tankar och en varm kram till dig.

 13. Den aktiva bloggen 🙂 här händer det saker hela tiden 🙂 o bra jobbat må jag säga en härlig tur o sen en go fika på det inte mkt att tillägga 🙂 kram

  1. Jadå! Jag gillar att vara i rörelse och passar på så mycket jag kan och ryggen orkar. Kul att träffa vänner och det var också toppenväder.
   Kram och trevlig tisdag.

 14. Se där. Ni har också spårvagnar i den stora staden. Jag tycker om spårvagnar. Man ser omgivningarna medan man reser. Tunnelbana undviker jag så mycket jag kan. Visserligen ger underjordgrejorna mer plats till trafiken ovan mark. Hur man än vänder sig så sitter ändan bak! Härliga nästan- sommarbilder!
  Kram

  1. Så många är det inte men tvärbanan är väldigt praktisk. Jag tar gärna tvärbanan och gillar att titta ut. Ofta, utanför rusningstid,är det ofta gott om plats.
   Och söndagen kändes som en skön sensommardag.
   Kram

 15. Vi åker ibland tvärbanan härifrån Sjöstaden till Mall of Scandinavia (fast nu var det länge sen sist, har nog inte varit där sen December förra året) och då brukar jag alltid säga att jag någon gång vill hoppa av i Sundbyberg och gå och fika nånstans för det ser så mysigt ut där. Hittills har det inte blivit av men någon gång ska vi väl ta oss tid att göra det. Tycker också att det är en trevlig resa med tvärbanan för man får se mycket på vägen.

  1. Ett stopp i Sundbyberg är alltid trevligt och ibland går vi till fina och mysiga Princesskonditoriet http://www.princesskonditoriet.se/vara-konditorier/princess-sundbyberg/ men där kan man inte sitta utomhus så nu blev det Wayne´s som är helt ok. Men inte som Princess.Sumpan är en trevlig stad och jag var här mycket när jag växte upp och bodde i Solna.
   Tvärbanan gillar jag också men har inte åkt så långt med den innan. Till MoS brukar jag ta pendeln från Södra. Men jag ska nog nästa gång ta tvärbanan dit och pendeln hem.

  1. Väldigt trevligt att ses och vädret var också gynnsamt. Fint att sitta ute i slutet av september.
   Tvärbanan är bra och nu testade jag att åka en längre sträcka. Förut har det blivit bara några hållplatser men nu blev det många.
   Kul att du hängde med.

  1. Minns att ni bodde i Sumpan och vi har kvar stolarna i hämtade hos er där. Jag är ju uppvuxen i Solna och har och har haft många vänner i Sundbyberg. En fin stad men jag tycker man byggt för mycket så att stan förlorat en del av sin själ.
   Ja, Medis är ju nästan hemma för mig.Men passerar mest när jag kommer med pendeln. Finns så många andra mysiga ställen här på Söder. Men vi handlar ganska ofta i Söderhallarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *