Foto Resor i Sverige

Skål – Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge

Skål är ordet att tolka denna vecka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig är att med bild /och/eller/ text – tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar. Och alla är välkomna att vara med.

Alsters herrgård, strax utanför Karlstad,  i Värmland . Här på gården föddes skalden Gustaf Fröding 1860.

Skål  i variation

Jag har i helgen varit på resa i Värmland och här blev det flera trevliga stopp under vägs. Vi övernattade i Säffle och såg på lördagens kväll  Säffleoperansen fantastiska uppsättning av musicalen “Spelman på taket”. (Även där finns skålar av skilda slag med.) Söndag förmiddag tillbringades på Alsters herrgård, Frödings födelsegård och här var det julmarknad. Kanske inte det mest julmarknadsvänliga vädret, men ändå väldigt trevligt. Och helt befriat från krims krams.

Här sitter Fröding på sin sten och undrar var “gral”, nattvardsbägaren, är. “Men i djupaste tingen, bo gnistorna hemligen kvar.  Af ljus som i lifsdrycken var”.

Alsters herrgård har jag besökt flera gånger, både i jobbsammanhang och privat och hela Alsterdalen är ett vackert naturområde.  Men söndagens väder inbjöd inte direkt till längre strövtåg i omgivningarna. Däremot satt jag ner en stund med en kopp kaffe i en av huvudbyggnadens salonger och läste några av Frödings dikter. Och en otrolig produktion är det med närmare 400 dikter. I sammanhanget fastnade jag för dikten “Livets skål och min Anita, uti glömskans dryck.”  Här i musikalisk version med Sven Ingvars men även gruppen Mando Diao har spelat in den på sin Frödingskiva. Många andra också…

I en av salongerna på Alsters herrgård läser jag dikten "Livets skål och min Anita"

Gustav Fröding satt där på väggen och tittade på mig där jag satt i soffan och läste några av hans dikter. Mer om Fröding och och hans familj och uppväxt har jag skrivit om här.

Här lagas värmländska kolbullar och både smeten till dem och lingonsylten som serveras till förvarades i fina keramikskålar.

Kolbullar är en slags tjock pannkaka med tärnat fläsk som är rökt eller rimmat. Detta läggs i en het gjutjärnspanna och över hälls en tjock smet. Denna enkla rätt lagades ute i skog över öppen eld  och var vanlig här i Värmland bland skogshuggare, rallare och flottare som levde långa tider ute i skogen i kojor.

Kolbullen serverad i en skål av papp.

Skålar

har jag gott om och i olika storlekar och de används till mycket. En skål som jag använder mycket är i norskt tenn från Lillehammer och med texten ” Giver – glede, vennefest – Vil jeg sprede till min gjest.” Den används för soppor, sallader, drycker och mycket annat. Och ibland får den också ett blomsterinnehåll.

Översatt till svenska blir betydelsen på inskriptionen ungefär “givarglädje – vänners fest – vill jag sprida till min gäst”.

Skål!

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans skåltolkningar.

41 svar på ”Skål – Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge”

  1. Skål och skålar av skilda slag fick det bli. Och kolbullarna var goda men mäktiga. Och fina skålar fanns ingredienserna i. Även om det inte riktigt kom med på bilden.
   Önskar er också en fin kväll. Här är det nu rejält blött snäblandat regn.

  1. Skål och skålar finns i olika sammanhang men jag tyckte det var svårt att få till en “skåltråd”.
   Kram!

 1. Jättetrevligt! Frödings dikter har alltid “fröjdat” mej. Gillar poesi i allmänhet.
  Hade flera svenska böcker, som jag gav till sv. ambassadens bibliotek. Tyvärr läser
  inte mina barn svenska. Men jag behöll Pär Lagerkvist!!! (“Det kom ett brev …”)

  Kolbullar kallades “sluring”, där jag bodde. Far var skogvaktare och hade många
  skogshuggare och kolare på vintern – på sommaren jobbade de på sina gårdar –
  och dom lagade sluring. Man kan väl kalla det “ogräddad ugnspannkaka”. 🙂

  Norska skålen är en familjeklenod – så vacker!

  1. Fröding har jag alltid tyckt om, ända sedan skoltiden. Hade så stor bredd och mycket humor i sina dikter. Och mycket allvar också. Lycklig var han aldrig. Lagerkvist tycker jag också om att läsa också, liksom Hjälmar Bergman och även Ferlin- Fint att du behöll Lagerkvist. “DEr kom ett brev” är jag också förtjust i. Aha, kallades kolbularna “sluring” hos dig. NU lärde jag mig något nytt.
   Tennskålen skålen fick pappa när han fylde 50 år av sina norska krigsvänner så den är speciell på många sätt.

 2. Härliga bilder från julmarknaden. Kolbulle skulle jag ha gillat, ser jag. Lingonsylt passar också till det mesta.
  Jag har varit i omgivningarna här med Sigge för längesen, men aldrig varit inne.
  Fina skålar, den som du har till soppa o dyl, är underbar, tycker jag, SÅ vacker!
  Sista bilden skänker ro.
  Stor kram!

  1. Julmarknaden här tycker jag om för det finns inte en massa “tingel tangel”. Värmländskt hantverk finns det desto mer av och en hel del matvaror. Kolbullen var riktigt god. Måste ju testas. Nu var det tredje året jag var här på Alsters herrgård på julmarknad och jag tyckte det var lika trevligt i år. Tyvärr var det småregn, men det finns mycket att se inomhus så det är ok ändå.
   Min tennskål anvönds ofta och har speciella minnen med sig.
   Stor kram!

 3. En riktigt Frödings tolkning av ordet skål! Och skålar blev det på många sätt. Tennskålen är imponerande och vacker.
  En fin gest av din pappas norska krigsvänner att ge honom norskt tenn.
  Ålandshälsningar från Pettas-Karin

  1. Fröding har jag tyckt om alltsedan jag i gymnasiet lärde “känna honom”. Så mångsidig. Och när jag satt här i salongen på Alsters herrgård och bläddrade i en av diktsamlingarna så fastnade jag för några dikter och “Livets skål och min Anita” läste jag ett par gånger.
   Tennskålen används flitigt och man kan ha den till mycket. Och när den används så är pappa alltid närvarande trots att han avled 2005.Så i morgon är det exakt 13 år sedan han dog. Men han finns med mig var dag på sitt sätt.

 4. Kolbullar har jag bara ätit en gång, mitt ute i skogen. Det är många år sedan, men jag minns att de var goda. Din tennskål är otroligt vacker. Kul att den kommer till användning och inte är bara ett prydnadsföremål.
  Åsså skrattade jag åt din sista bild. För jag har haft samma tanke:-)

  1. Kolbullarna testade jag. Hör liksom till här i Värmland. Jag är ju ingen julmarknadsperson, men denna gillar jag. Kanske för att den inte är så “julig” utan att det finns mycket fint hantverk från Värmland, ostar, korvar, keramik och annat hantverk. Tennskålen fick min pappa när han fyllde 50 år av sina krigsvänner från Norge. (De överlevde alla sprängningen av Rjukan i Norge och hindrade nazisterna från att få tag på det tunga vattnet.) Så den är lite speciell. Och används.
   Såg att du hade med en liknande bild som min sista. Skål!

 5. Kul med dina tolkningar av ordet skål! Och en sån fin tennskål din pappa fick.
  Kolbulle var jag tvungen att googla på, förstår att den var mäktig!
  Kram och godnatt!

  1. Kolbulle är typiskt värmländskt och måst testas. Men mäktiga är de. Bra mat för de som jobbade hårt med kroppen. Kan inte påstå att jag gör det.
   Tennskålen används en hel del och kan ha många funktioner. Ett fint minne.
   Kram och natti.

  1. Tack! Och att slå sig ner här i salongen och läsa lite Fröding kändes helt rätt.
   Önskar dig också en fin onsdag. Strålande sol idag över Stockholm och helt molnfritt. Piggar upp för det har varit riktigt grå dagar.
   Kram och trevlig onsdag.

 6. Men va trevligt och så vacker skål 🙂 den hade jag gärna blivit serverad av 🙂 trevligt rese jobb 🙂 kram å fin onsdag

  1. Skålen kan användas till mycket och der gör jag. Perfekt till mycket. Hela resan var jättetrevlig och väldigt lyckad.
   Kram och trevlig onsdag.

 7. En härlig och varierad tolkning! Alsters Herrgård … där har jag varit en gång för länge sen … känner att jag nog skulle tycka det vore roligare att åka dit nu än när jag var 20 🙂 Kolbullar … mums – det åt jag första gången på Jamtli i Östersund … också det för många år sen 🙂
  Kram

  1. Tack! Området runt Alster herrgård och hela Alsterdalen med alll sin fantastiska natur tror jag nog du skulle uppskatta mer idag än när du var 20. Kankse blir det en tur med bobilen hitåt när det blir varmare.
   Kolbullar hör liksom till. Kul att du också testat dem. Och mätt blir man.
   Kram och trevlig onsdag.

 8. Heisann, å besøke herregårder i førjulstida er perfekt … det skaper den rette stemningen. Lokal god mat og drikke hører med. Morsomt at du tar fram den norske tinnbollen (bowl/bolle) er jo et annet ord for det samme som skål! Fin å ha varm gløgg i også! Ha ei flott adventsuke ;:OD)

  1. Besöket här i Värmland blev väldigt trevligt och att vara här på Alsters herrgård var fint. Tyvärr var inte vädret så julaktigt men det gick bra ändå. Här fanns en hel del att köpa och smaka på och även andra saker som just är tillverkade här i Värmland.
   “Bollen” används ofta och till många olika saker.
   Önskar dig också en fin vecka.

 9. Åhh, jag blir så sugen på kolbullar! Det är så gott men nu var det ett tag sedan. Din skål är verkligen fin och med ett trevligt, inbjudande budskap. Skålar är bra att ha, speciellt om de är så där fina.

  1. Skålen används ofta och man kan ha den till mycket. Ett fint minne också. Kolbullarna var riktigt goda och de är ju speciella för Värmland. Vet att de finns både i Salarna och längre norr ut men då med kanske andra namn.

 10. Kul tolkning och det måste varit underbart med krimskramsfri julmarknad. Det var en rejäl skål du hittade. Kolbullen skulle vara kul att testa.

  1. Julmarknader är inte min grej alls. Men här fanns en del annat som är tillverkat i Värmland och som inte alls var julrelaterat. KOlbullarna är typiskt värmländska och väldigt mattande. Riktigt goda.

  1. Fröding är en favorit. Så allsidig i sitt diktskrivande. Och skålen används till mycket. Ett kärt minne.

  1. Skålen i tenn används väldigt ofta och till mycket. Ett kärt minne. Och en del andra skålar blev det också- Att skåla i ett glas champagne eller annat bubbel uppskattas också.

 11. Jag blir nästan mållös av beundran över din skål, den är såå vacker! Fröding känner jag till på tok för lite, ingenting om hans liv och leverne, men texterna har man ju kommit i kontakt med.
  Det såg väldigt trivsamt ut på julmarknaden och tack o lov halleluja utan krimskrams. Andra advents-kram från pörtet

  1. Skålen betyder mycket för mig. Kanske inte i sig, men minnet av pappa och hans vänner som tillsammans överlevde och var med om sprängningen av Rjukan i Norge så att nazisterna inte skulle få tillgång till det tunga vattnet och tillverka en atombomb. Skålen är mer än en skål och jag amvänder den flitigt till mycket. Fröding är en diktare jag läst sedan skolan och som har skrivit så mycket. En hel del av honom är tonsatt och framfört av både Sven Ingvars och Mando Diao (från Dalarna )
   Nej, inget “krims krams” på denna julmarknad och det är därför jag tycker om den. Och så den fina miljön förstås.
   Kram från mig i ett grått Stockholm.

 12. Alster, Fröding, kolbullar och norskt tenn
  – än senn
  behöver inget mera
  men visst finns det flera
  – så jag öppnar Frödings samlade dikter
  som sig inför ingen bikter
  Underbart att de tonsätts och sjungs och att gården finns att besöka.
  Tack Ditte!
  Stora kramen!

  1. Jodå, Värmland tycker jag mycket om. Här finns så mycket som jag uppskattar. Är så glad att jag kan få komma hit då och då. Och jag njöt här i salongen på Alsters herrgård när jag slog mig ner en stund och läste Fröding. Tennskålen används och är ett fint minne av mycket.
   Stor kram och så roligt att du är med mig i tankarna.

 13. En underbart text med mycket nytt ger du mig och det verkar som att vädret hos dig och mig inte inbjudit till så mycket uteliv i veckan. En sådan vacker skål förstår att du använder den till mycket, både text och hantverket går hem hos mig.

  Att resa mycket i sitt arbete ger en hel del nytt och nya upplevelser samtidigt som jag kan tänka att det också gör att man behöver en del ro och vila mellan varven – tid för eftertanke.

  1. Nej, vädret har inte varit det roligaste och inte direkt lockat till utevistelse eller långpromenader.Tennskålen är ett kärt minne och den används till mycket. Gör sig bra även med blommor i.
   Resejobbet är verkligen både givande, roligt och inspirerande. Men man är i gång många timmar/hela dagar så visst är dte skönt att efter hemkomst vara befriad från intryck under någon dag. Och att just samla ihop tankarna är viktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *