Resor i Sverige

Alsters herrgård och en liten rundtur i omgivningarna

Alsters herrgård är skalden Gustaf Frödings födelse och minnesgård och är belägen några kilometer utanför Karlstad i Värmland. Och eftersom jag var på besök där i helgen blir mitt bidrag denna vecka en liten rundvandring . Och julmarknaden fick också ett besök. (Helt tingel-tangel lös utan med hantverk från värmland. Uppskattades.)

Liten är veckans temaord att fritt tolka i bild /och/eller/ text hos Sanna i Gems Weekly Photochallenge. Där finns också andra tolkare av veckans temaord och varianterna på tolkningarna brukar vara stor. Titta gärna in!

En vacker soluppgång såg vi när vi när vi lämnat Säffle.

Alsters herrgård

Alsters herrgård har en spännande historia och mer om den och om skalden Gustaf Fröding skrev jag i ett blogginlägg förra året vid den här tiden då jag också var här på resejobb. Själva herrgårdsområdet består av flera byggnader där det bl.a. finns konstgallerier och hantverksbutiker Och i själva herrgårdsbyggnaden finns Alster Herrgårdscafé. Här serveras sommartid luncher och ofta används herrgårdens egenodlade råvaror till matlagningen. Hembakat matbröd och kaffebröd fins också och servering av kaffe. Under högsäsong är caféet, “Mor Emilias kök”  öppet dagligen. Bäst att titta på hemsidan för öppettider.

Alsters herrgård ligger i Värmland, strax utanför Karlstad. Alsters herrgård settt från södra sidan, sjösidan och här finns också caféet. 

Alsters herrgård drivs och ägs sedan 2003 av Karlstads kommun och man har satsart på att området ska “leva” hela året. Här nedan, i den röda byggnaden, östra flygeln finns rn reception med information om området och souvenirer och litteratur om Fröding.  Det var även i denna byggnad som Fröding föddes 1860.

Alsters herrgård och östra flygeln där Fröding föddes 1860Här i östra flygeln finns ett galleri som sommartid visar modernt måleri och skulpturer från samtida värmländska konstnärer.

I olika byggnader här har medlemmarna i “Slöjd och hantverk i Värmland” som startade 2002 sina lokaler och här finns textilslöjd, handvävda dukar-löpare, fårskinn, keramik, silversmycken, stickat m.m. m.m.. Och detta fanns också till försäljning nu i julmarknadstider.

På stenen står det att läsa “Hvar Gral (bägare för nattvarden) är vet ingen, men djupast i tingen, bo gnistorna hemligen kvar. Af ljus som i lifsdrycken var.

Gustaf Fröding föddes här 22 augusti 1860

Alsterdalen

Alsters herrgård ligger i Alsterdalen som är ett stort område med fina vandringsleder, badplatser, fågeltorn och väldigt vacker natur. En av vandringslederna,Norra Frödingeleden, går fram till den privatägda gården Gunnerud som var änkesäte för gustavs farmor och där Gustaf Fröding tillbringade många somrar. Leden fortsätter ner till Alsterån och sedan tillbaka till herrgården. Sträckan är ca 4 km lång, men kan kortas av. Ohc längs leden finns infotavlor som berättar om naturen. Längre vandringar finns också.  I trakten ligger gården Byn, ägdes av Gustaf Frödings farfar, en mycket rik man. Och det var jit gustaf FRöding med familj flyttade när familken p.g.a ekonomiska trånomål förlorade Alsters herrgård.

Vackra omgivningar är det och ett besök här rekommenderas om man är i närheten. Det vackra vädret gör förstås sitt till. Längst bort  bild skymtar Vänern

Julmarknad var det så varför inte en liten trevlig grantomte garnerad med lav och mossa.

 

 

 

26 svar på ”Alsters herrgård och en liten rundtur i omgivningarna”

 1. Tack för ett jättetrevligt och intressant reportage om Alsters herrgård och omgivningar. Det ska jag absolut ha som utflyktsmål småningom. Ska fördjupa mig i ditt tidigare inlägg och uppdatera mig på Fröding.

  1. Vad roligt att du tyckte om den lilla rundvandringen här i Alsters trakter.Och jag tycker att är man i närheten så är ett besök här trevligt.
   En vacker trakt är det.

 2. Väldigt vacker soluppgång ,-)
  Vackert gammal hus Alsters herrgård ,-) det fanns mycket fint där.

  Allt ser mycket vackert ut och fin beskrivning, ett ställe att lägga på minnet, finns så mycket i Sverige som är vackert och så värd att besöka, utomlands åker man gärna till olika platser men i Sverige blir det mer att det finns några favoritställen som får besök, får nog ändra på det ,-)
  Ha det jättefint
  KRAM Primrose ,-)
  Fick en av de fina tomtarna följa med hem ,-)

  1. Soluppgången var väldigt vackert och sedan blev det en strålande fin dag. Alsters herrgård och trakten här omkring är väldigt vacker och hel klart en pllats att lägga på minnet. Visst ifnns det mycket fint i Sverige och jag är så glad att jag i mitt resejobb har förmånen att besöka dessa platser. Många har jag ju besökt tidigare, en förutsättning för att kunna berätta levande om en trakt. Men alla platser vi besöker har jag ju inte tidigare besökt men dock trakten.
   Och visst har vi våra favoritställen i Sverige men de kan ju utvidgas.
   Tyvärr kom ingen tomte med hem fö rjag är inte hemma så länge och den ryms int i min väska tillbaka till Spanien.
   Kram!

 3. Till slut kom den – bidraget till “liten” alltså. Smart upplägg av inlägget:-) Himla fina bilder och som vanligt intressant text om Alsters Herrgård, Fröding och Alsterdalen. Å vilken perfekt tajming för er resa – antar att du hade beställt finvädret innan;-)

  1. Tack! Jadå, visst kom det. Bidraget alltså. Och ibland kan en tämka utanför “boxen”. Har kommit på att jag gör det då och då. Jag brukar beställa finväder till våra resor och ofta har jag tur.
   Trevligt med ett besök här igen och jag gillar både Alsters herrgård och Alsterdalen.
   Och det juliga på julmarknaden här är i trevliga former och i mitt tycke skönt befriat från en massa “tingel-tangel”. Värmländskt hantverk finns det dock en del av och en hel del fint.

 4. Tack för din guidning och historia om Gustav Fröding och familj. Man lär sig hela tiden något nytt. Jag gillar den fina naturen i Värmland?
  Kram

  1. Trevlgt att du hängde med. Och visst finns det mycket förutom skog i Värmland Jag är också förtjust i landskapets variationer.
   Kram!

  1. Tack! Och visst var de granna grantomtarna fina. De ingick i rundturen. Lite juligt kan det få vara.
   Önskar er också en trevlig afton.

  1. Trevligt att du följde med. Och vad gäller Gems Weekly Photochallenger så kan en få många olika tolkningar och visst är det ett extra plus.

  1. Tack själv för att du följde med. Och hela resan var givande och Alsters herrgård och trakten tycker jag mycket om.

 5. Vilken trevlig och intressant resa minst sagt och så mycket givande ni fått vara med om. Grantomtarna var bara för söta men kanske inte så lätta att få ner i resväskan…

  Kram

  1. Grantomtarna fick stanna kvar. Lite svårtransporterade. Men så fina. Gillar ju inte julmarknader i vanliga fall men här på Alster är det “tingel.tangelfritt”. Gillas!
   Hela resan var jättebra och omväxlande med flera höjdpunkter. Gör den gärna nästa år också…
   Kram och natti!

 6. Intressant om Fröding och Alsterdalen! Och julmarknader utan tingeltangel är absolut de bästa!
  Ha det mysigt i U imorn och tack för trevligt samtal!

  1. Tack själv! Alltid roligt att både pratas vid och ses.
   Att besöka Alsters herrgård och Alsterdalen är trevligt. Och Fröding har jag alltid gillat.
   julmarknader är inte mina favoriter men här är det utan “tingel-tangel” och med saker som tillvetkats i Värmland och det är något helt annat-
   Hoppas nu tågen går i morgon så att jag kan komma till och från Uppsala. Längtar efter de mina där.

  1. Tack! Och tomtarna var verkligen fina. Fanns även bockar och lite annat. Men klurigt att frakta hem per buss och sedan tunnelbana hem till Söder. Trevligt med en julmarknad med “vettiga” saker som också var från just Värmland. Inget “tingel- tangel”.

 7. Sköna bilder och jag får en aning om att jag faktiskt varit där för dryga 20 år sedan, men minnena är svaga.
  Tomtarna var i min smak och hade gärna haft en sådan på trappan 🙂

  1. Tack! Ja, visst var tomtarna fina. Hade planer på att ta med en hem, men jag fick inte riktigt till logistiken. Tomten skulle ju från Cityterminalen åkt tummelbana med mig hem och det kändes lite knepigt.
   Ja, kanske att du varit här på Alsters herrgård – men inte kan en minnas alla platser en varit på. Men vackert är det här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *