Resor i Sverige

Spelman på taket – En höjdpunkt på Säffleoperan

I helgen har jag varit på en jobbrelaterad resa till Värmland. Här var en höjdpunkterna (fanns fler)  att se Säffleoperans uppsättning av musikalen Spelman på taket – “Fiddler on the Roof”. En fantastisk föreställning som hade urpremiär i New York, på Broadway 1964. Musikalen bygger på en bok, en roman,  Tewje der Milchiger – Tevje mjölkutköraren som skrevs på jiddich 1894 av Sholem Aleichems.  Musikalversionens manus skrevs av Joseph Stein och musiken komponerades av Jerry Bock. I Säffleoperans version har Mattias Palm regisserat föreställningen.

För egen del är detta tredje gången jag besöker Säffleoperan, 2016 såg jag “My fair lady” och det var en upplevelse att höra Eliza och ensemblen tala värmländska. Och förra året var det dags att se musicalen Annie här. Nästa år hoppas jag på att få se Chess av Benny Andersson, Tim Rice och BjörnUlvaeus.

Spelman på taket - en fantastiisk uppsättning av Säffleoperan.

 

Spelman på taket

utspelar sig i 1905 i den lilla  judiska byn Anatevka (fiktiv) i det judiska bosättningsområde i Tsarryssland. Huvudpersonen är mjölkutköraren Tevje som kämpar hårt för att bibehålla de judiska traditionerna. Han för en hård kamp även mot sina döttrars önskan att gifta sig med män som inte valts på traditionellt sätt av pappan. Konflikter blir det inom familjen. Dessutom finns yttre konflikter och oroligheter  – förföljelser av judar och andra politiska motsättningar inom det förrevolutionära Ryssland. Tevje förklarar att utan sina traditioner, “traditsye” skulle de vara lika osäkra “som en spelman på taket”. En som balanserar i denna osäkra värld. Denna historia om förföljelse, kärlek och politik är lika aktuell idag som när den skrevs.

Bilderna utom de två sista är tagna från  föreställningens programbladet eftersom ingen fotografering fick ske under föreställningen.

Spelman på taket - Utan traditioner är man just en sådan. Nära att falla. Spelmannen, här gestaltad av Anna Rubinsztein, lotsar oss tillsammans med orkestern genom föreställningen med sin fiol.

Huvudpersonen, mjölkutköraren Tevje spelas av Mikael Samuelsson (som spelat det mesta inom musical och opera och gjorde huvudrollen”fantomen” i Fantomen på Operan) I denna föreställning av “Spelman på taket” är han fullt ut Tevje. Första akten inleds med “Om jag hade pengar” hur skulle livet då te sig. (Här med Jan Malmsjö för jag hittade ingen hel version av Mikael Samuelsons version)

Mikael Samuelsson är lysande som Tevje. Han är Tevje fullt ut.

Här ett smakprov från föreställningens repetitioner.

Våra traditioner

traditsye på jiddish, det språk som berättelsen nedtecknades på, är starka och viktiga inom judendomen. Och här i berättelsen faller många av dem i det judiska kollektiv i tsarens Ryssland där berättelsen utspelar sig. Det blir sociala och politiska förändringar genom de fientliga krafter som representeras genom tsarens polismakt.

Här inleds den viktiga sabbatshögtiden och ett bord  är dukat med vit duk, ljus, sabbatsbröd och vin. Tevjes fru, Golde,  spelas av Monica Einarsson, välsignar brödet. 

Till traditionerna i byn hör att äktenskapsmäklaren Yente letar upp lämpliga män som kan passa. Och så gör hon även till Tevjes äldsta dotter, Tzeitel. Här föreslår hon byns slaktare som passande parti. Tzeitel är förkrossad och vägrar. Och det blir inget bröllop.

Tevjes tre äldsta döttrar. De vill inte följa traditionen att gifta sig med någon utan kärlek.

Golde och familjens två yngsta döttrar.

Männen samlas och här sitter Tevje i mitten tillsammans med slaktaren. Här firas och bestämmer att hans dotter ska gifta sig.

Glädje och sorg avlöser varandra.

Förändringen

kommer och allt bryts sönder i den lilla byn Anatevka . Den judiska gruppen måste packa sina saker och flytta. Historien upprepar sig. Finalen är stark. Den berör och tankarna stannar kvar. Detta är lika aktuellt idag. Lika aktuellt som det alltid varit

Alla judar är tvingade att lämna sin by.

En enastående föreställning är slut. Imponerande  vad gäller allt.

 

Tryck här om ni vill se ett klipp från föreställningens officiella trailer.

 

 

30 svar på ”Spelman på taket – En höjdpunkt på Säffleoperan”

 1. Vilken trevlig helg trots att den var arbetsrelaterad eller kanske just därför 😉 Sådana jobb kan verkligen inte vara fel! Om jag inte minns fel har jag sett pjäsen men det var en evighet sedan.

  Kram och god kväll!

  1. En jättetrevlig arbetshelg blev det. Och tänk att få ha liknande upplevelser på arbetstid. Så var dte inte direkt i skolan. Men där var det många andra trevligheter, inte att förglömma. Jag har sett “Spelman på taket” i Malmö med Jan Malmsjö i huvudrollen och även i Uppsala och Stockholm. Men här kom lilla Säffle med Säffleoperan i kapp.
   Kram och trevlig kväll. Det som är kvar…

 2. Underbart. Kollade det lilla klippet, det gav mersmak. Ska se om de kommer till Jkpg… :-)’

  Tack för inlägget och informationen.

  1. Det var en fantastisk föreställning och jag tror alla hade med sig både glädje och tanker när vi lämnade föreställningen. Säffleoperan turnerar inte utan spelar bara där. Jag har sett “Spelman på taket” förr, både i Stockholm , Uppsala och Malmö och denna föreställning i Säffle var helt klart konkurrenskraftig. Säffleoperan rekommenderas och jag hoppas få se “Chess” där nästa år.

  1. Tack! Visst kan Säffle och Säffleoperan. Jag har sett “Spelman på taket” i Stockholm, (på Dramaten) i Uppsala och Malmö och denna version kunde verkligen konkurrera. Så bra! Imponerande!

 3. Håller med Ruth! Även om jag varken är en fan av musikaler eller operor måste jag beundra både din text och framförallt dina fantastiska bilder. De skulle kunna vara pressfoton faktiskt.

  1. Tack! Boken och handlingen som musikalen bygger på skrevs i slutet av 1800- talet och är fortfarande aktuellt. Föreställningen var stark på många sätt och gav många tankar. Mycket har förändrats sedan slutet av 1800-talet men förföljelse av människor pågår alltjämt.Jag har sett föreställningen i Malmö med Janne Malmsjö som Tevje, på Uppsala stadsteater och i Stockholm, men Säffleoperan i lilla Säffle kan i kvalitet verkligen konkurrera.Alla våra gäster var supernöjda och både skådespeleriet och det musikaliska var en upplevelse.Sen är det ju en annan sak om man inte gillar musikaler. Jga är heller inte alltid odelat positiv till musikaler men det jag sett på Säffleoperan tre år i rad har varit bra.Och denna föreställning klart bäst-

 4. Nu väcker du nostalgi igen, som vanligt! Spelman på taket var nog en av de första musikalerna jag såg som barn på Svenska teatern i Helsingfors. Det var en stor upplevelse även om jag nog inte begrep handlingen så mycket. Men det var inte tråkigt en sekund och musiken älskar jag fortfarande. Vilken trevlig ….njutflykt kan man ju kanske inte säga eftersom det handlade om jobb också, du får allt hitta på ett namn på denna variant av resa! Tack för alla fina foton! Kram

  1. Vad roligt att du har fina minnen från “Spelman på taket”. Nej, som yngre är inte handlingen helt enkel att förstå.Men nu när vi har några år på nacken kan vi ju se att detta som hände här i den sibiriska byn upprepar sig lite varstans i världen. Förföljelsen av människor pågår. Det var en fantastisk föreställning. Nog den bästa “Spelman” jag sett. Har sett föreställningar i Malmö, Uppsala och Stockolm tidigare. Jo, en njutflykt blev det och så även om jag jobbade hela helgen. Får fundera på namn för denna typ av resa.Förslag mottages gärna.
   Kram!

 5. Wow vilka bilder, kul att se något som händer utanför Stockholm man missar mycket här. Nej Tsarryssland var inget himmelrike innan revolutionen heller, man bytte bara elände.

  1. Tack! Föreställningen har ett tydligt budskap som är aktuellt även idag trots att boken skrevs i slutet av 1800-talet. Visserligen har unga kvinnornas situation förbättrats i många länder men någon frihet att välja sina liv finns då ännu inte för alla flickor. Vad gäller Tsarryssland så blev dte ju från ett elände till ett annat. Och förföljelse av folkgrupper ser vi ju varje även idag.

  1. Tack! Jag blev både berörd, rörd, engagerad och underhållen denna kväll. Tror ingen lämnade föreställningen oberörd.
   Säffleoperans uppsättning var verkligen strålande.Programbladet blir ett minne. Verkligen fint.
   kram och jag önskar dig också en fortsatt fin vecka.

 6. Vilken underbar helg med gott och blandat! Trevligt med ett gott avslut såsom föreställningen på Säffle operahus.
  Jag har tyvärr inte sett spelmanpå taket. Jag har sett många andra musikaler och hoppas kunna bjuda min mor på en musikal på hennes 80 års dag nästa år. Vi får se. Tack för din inlevelse i ditt inlägg// kram

  1. Dessa helger häri Värmland är verkligen givande och roliga på många sätt. Och trots att jag jobbar hela tiden blir det fina upplevelser och möten. Fantastiskt att lilla Säffle i Värmland, med Säffleoperan,kan erbjuda en föreställning i denna klass.Jag blev både rörd, berörd, underhållen och engagerad i föreställningen. Tror alla blev det.
   Kram!

  1. Visst har jag tur! Resejobbet tar mig med på massor av spännande och roliga saker.
   Ser mer lovande ut vädermässigt i Stockholm idag. Ännu inget regn.
   Önskar er en trevlig tisdag.

 7. Tack för en fin föreställning genom cybern! Vad roligt att vara reseledare och komma ut på sådana begivenheter! Ja, Värmland kan och har mycket fint.
  Varm kram!

  1. Föreställningen var helt enastående och våra gäster, där många ofta går på teatrar i Stockholm var klart imponerade. Mikael Samuelson var verkligen Tevje. Resejobbet är verkligen roligt och givande men det blir långa och intensiva dagar. Och det tar jag så gärna . Visst har Värmland mycket att erbjuda på många sätt.
   Kram!

 8. Tack för denna fina och inspirerande beskrivning av operan! Jag har ju hört titeln men faktiskt aldrig vetat vad den handlar om. (Därmed har jag inte heller sett den.) Det verkar ha varit en fantastisk föreställning.

  Kramar

  1. Säffleoperans framförande av denna musical var suverän. Och handlingen är fortfarande väldigt aktuell trots att boken som föreställningen baseras på skrevs i slutet av 1800-talet. Det blev en lyckad helgresa med flera fina upplevelser.
   kram!

 9. Imponerande att lilla Säffle har denna härliga produktion! Den ser fantastisk ut, och med Mikael S kan det inte bli dåligt!
  HAr faktiskt inte sett “Spelman på taket”, men känner ju igen Jan Malmsjös version av “Om jag hade pengar”!
  Nu blir man sugen på en tripp till Säffle!
  Kram!

  1. Säffleoperan brukar ha väldigt bra föreställningar och lockar publik vida ifrån. Oftast spelas föreställningarna över helgerna och i ett par månader. DEn här föreställningen kunde helt klart konkurrera med andra föreställningar jag sett. Så bra! Och våra gäster var också väldigt nöjda med föreställningen och många är vana “teaterbesökare”. Kul!
   kram!

 10. Underbart, jag sitter ju där och är med …. Värmland har en stor teaterskatt här i Säffle och det ör ju inte så långt dit heller 🙂
  Jag har sagt det förr och säger det igen … dina bilder är mycket bra!
  Stor kram!

  1. Du hade verkligen tyckt om föreställningen. Den var så bra! Och visst är det roligt med Värmland och all kultur som finns här.
   Tack! Jag försöker få till bra bilder men ibland är det en utmaning.
   Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *