Kina

Rött idag

På väg och i rött. (Bilden är nytagen och från Thailand.)

Nu kör vi  Det blir en resa i den röda färgens tecken och det passar bra eftersom min röda resa sker i Peking. Den röda färgen är i Kina eldens, kärlekens, vitalitetens, modets,turens och lyckans färg och den skrämmer bort onda andar. Ger man bort en present är det artigt i Kina att slå in paketet i rött papper och gärna med guldsnören. Själva inslagningen kan vara vuiktigare än innehållet.  Vid bröllopp ger man alltid pengar till bruoparet i röda kuvert och även vid andra tillfällen då man ger pengar är det brukligt att de ges i ett rött kuvert.

Denna byggnad är ett kinesiskt apotek i flera våningar i sydöstra delen av Peking. Här finns mycket att titta på  och att köpa både vad gäller naturmedicin och mer traditionella läkemedel hjälp av kunnig personal och läkare finns på plats. Dessa röda lyktor markerar fest och lyckliga tider och man ser dem ofta på många platser i Kina.

Ett brudpar klär sig ofta i rött, kärlekens och lyckans färg.

  Rött och guld, viktiga färger i Kina, finns även här vid Himmelens tempel som ligger i den sydöstra delen av Peking. (Guld/gult är den kejserliga färgen) Himmelens tempel heter egentligen Himmelens altare, bönehallen för god skörd, och det var hit den kinesiske kejsaren bars i bärstol en gång om året från den Förbjudna staden, några kilometer norrut. Himmelens tempel och den Förbjudna stade byggdes båda i början av 1400-talet  under Mingdynastin.  Området är stort, 23 ha. (En hektar är 10.000 m2) och innefattar förutom olika tempel även stora park och rekreationsområden.

Min födelsedag i mars gick också i rött.

Champagnebrunchen på hotel St. Regis gick även den i rött. Perfekt för en skaldjursfantast.

Troligen  Pekings bästa brunch.

Detta är mitt bidrag till Sannas   (Gemsofmylife)  fotoutmaning vecka 3 med temat röd.

32 svar på ”Rött idag”

 1. Mer färg åt folket skulle jag vilja säga! Röd är en speciell färg och symboliserar mycket… Coca-Cola lär ha valt färgen med största omsorg och de lyckades bra. En färg som står för såväl kärlek som varning!

  Kram och god morgon!

  1. God eftermiddag! Nu har jag fördlyttat mig till den södra sommarstugan men tyvärr har både solen och värmen ledigt idag. Men blåsten är i tjänst. (Ute +12)

   Visst symboliserar rött mycket, positivt och en del mindre bra. (Kinas flagga är röd med fyra gula stjärnoe i och rött är ju också revolutionens färg….)
   Kram!

 2. Härligt tema – rött är den finaste färgen – och härligt röda bilder från dig! 🙂

  Fast jag tycker nog att du skulle ha valt den röda hjälmen som hänger på styret där i första bilden 😀

  1. Visst är rött en fin färg och symboliserar mycket. Ja, det mesta….
   Den röda hjälmen på styret är Bosses och den var för stor för mig. Fanns inga röda i min storlek, har litet huvud.

 3. Tack för att du delar på intressanta inlägg, det visste jag inte alls, men vet att rött är en stark färg & inger kraft o styrka så kan förstå så vackra bilder o vespan passar dig 🙂 gud så gott det ser ut med kräftor 🙂 önskar dig en fin dag kram

  1. Rött är en viktig färg i Kina och nu till deras nyår i januari så blir det än rödare överallt och med smällare och raketer i en månad.
   Kinesiska nyåret firas på många ställen i Asien så det lär bli mycket rött på många platser.
   Scootern tycker jag om och färgen på den också.
   Kram!

 4. Ja, något säger mig att, med tanke på det kinesiska nyårets stundande, jag kommer att mötas av mycket rött vid min ankomst till Singapore till helgen. För, precis som du säger, det är mycket rött i vanliga fall och ibland blir det mer rött än vanligt…;)

  1. Ja kinesiska nyåret firas ju rejält och jag vet att ni i Singapor har fler nyår att fira. Mycket smällare blir det.
   Du kommer ju att mötas av mycket rött och många smällare och raketer för det onda ska ju också skrämmas bort.
   Vi lämnade ofta Peking samband med det kinesiska nyåret och jag var då ledig i en vecka. Men firandet pågår ju en månad så visst hann vi vara med om det knesiska nyåret i Peking också. Kinesiska skolor har ju stängt en månad i samband med nyåret och många arbetare är också lediga och kan åka till sina hemstäder.

 5. Men så vackert. Vilka otroligt vackra bilder och nästan allt i kärlekens röda färg.
  Tjusigt brudpar i vackert rött.
  Detta visste jag inte om Kina och färgen röd. Tack för ett lärorikt inlägg. Alltid roligt att få lära sig något nytt.
  Så fin du är där du sitter på den röda vespan. Ska du ha en passagerare, eftersom du har en extra hjälm på handtaget? Den går minsann också i rött.
  Tack och varm kram till dig.

  1. Tusen tack! Ja, rött är en viktig färg i Kina och förknippat med mycket.
   Jag öfrsökte lära mig så mycekt jag kunde av kinesika kollegor och vänner under åren vi bodde i Peking och det är så roligt att veta mer om seder och bruk när man vistats i ett land.
   Vad gäller scootern så ska Bosse med. han är och handlar och därför hänger hans hjälm på styret. Oftast kör han om v båda åker men kortare sträckor kan jag köra.
   Stor kram och många tankar till dig.

 6. Tänk så mycket man lär sig genom att läsa bloggar! Intressant att få veta lite om andra kulturer!
  Och den där champagnebrunchen såg verkligen lockande ut!
  Kram

  1. Visst lär man sig mycket genom att läsa bloggar och ett roligt sätt också. Champagnebrunchen här är verkligen helt fantastisk och det extar fina är att restaurangen är ganska iten, kanske tar den emot 100 gäster och fördelade på tre rum så det är en så skön stämning och fantastisk mat. Allt finns! Och man kan av kockarna beställa det mesta i matväg som lagas och bärs fram till borden. Och en hel del finns också framdukade på mindre buffébord där ett par personer ständigt fyller på. Bord måste beställas och gärna en vecka i förväg.
   Kram! Och kan du vara snäll och trolla fram lite “sommarstugevärme” för jag fryser här.

  1. Tack Tove! Och vad roligt att din brudklänning också var röd. Kan tänka mig att du var vacker i den.
   Stor kram!

 7. Vilket fantastiskt inlägg som verkligen gick i rött och innehöll massvis med info som jag inte hade en aning om. Jättekul!
  Otroligt läckra bilder dessutom! Å “bollarna” i gult och rött påminner mig om Spaniens flagga – bara en så’n sak:-)

  1. Tack och tack! Ja, här var det rött! Även Kinas flagga är i rött men med fyra gula stjärnor på så Spanien och Kina har lite gemensamt där och även från förr med “envåldshärskare” i båda länderna. Dock inte samma….

 8. Läckert inlägg! Läser i all hast på bibblan dit vi gick in för att värma oss inför sista etappen hemåt. Det var rätt blåsigt på paseon….
  Vi hörs!!

  1. Tackar! Ja, kallt och blåsigt är det verkligen. Kan tänka mig att ni blåste fram längs strandpromenaden. Brrrrr! Känns kallare här än i Stockholm som hade ett par minusgrader i morse.
   Kram!

 9. Ett mycket bra tema på RÖTT!!
  Underbara och färgsprakande byggnader. Jag verkligen gillar färger!! Rött står även för passionerad. Jag gillar rött dock inte i hemmet. Gärna tavlor med mycket färg är givande. Så fin du är sittandes på moppen, Ditte!! Kram på dig

  1. Tack! Rött är en färg med stort symbolvärde och passionerat hör ju också dit.
   Vad gäller rött i heminredning så har jag nog inget, mer än i den spanska sommarstuga då dynorna till stolarna ute är vinröda.

   Den röda scootern gillar jag och vi har haft denna i THailand varje år sedan 2010 så vi känner oss hemma med den och jag kör den gärna.
   Kram från kylslaget torrevieja med +11 och blåst. Känns riktigt kallt, värre än i Stockholm där det i morse var -5.

 10. Du är bra fräsig i hjälm och röd scooter! Roligt att få veta att rött är så viktigt i Kina. Jag gillar rött, som är som värme för mig. Ombonat på nåt sätt. Jag var rödhårig som barn (inte så skarp färg) och då var det aldrig aktuellt med röda kläder. Slutet av 70-talet och stor del av av 80-talet var jag marinblå, så mycket marinblå alltså. Kanske inte så konstigt att jag har modet att bära rött numera. Rött var väl också modets färg? Hade jag varit med i Barkarby hade valet stått mellan orange eller blå gryta. Som du vet älskar jag blått i alla nyanser. Roligt att du hittade ryggsäck (blå så klart) och jeans! Hoppas du ska bli riktigt nöjd med ryggsäcken denna gång! Kram!

  1. Tackar! Ja, i Kina är rött en viktig färg och inom olika områden. Idag tror jag att även rödhåriga gärna har röda kläder, men förr var dte ju inte så. Jag är ju också ganska blå och i olika nyanser men ibland blir det andra färger också.

   I grytbutiken hade jag nog valt det limegröna, dock har jag inga kläder i den färgeneför då skulle jag bli grön även i ansiktet. Ryggan hade jag hoppats att få i orange, men den gjordes inte i den färgen.
   Jeansen är också blå.
   Kram från Torre där det är bitande kallt, +11 nu på kvällskvisten och det känns kallare än hemma. Blåser gör det också…Men i nästa vecka kan det bli bättre. Hoppas på det!

 11. Tänkte direkt som Ama om hjälmen men såg att du svarat på det också. Attans! Jag har också litet huvud men det sägs ju att storleken är inte allt. Stämmer ibland – ibland inte.

  Brudparet, vad läckert! Riktigt snyggt!

  1. Visst hade den röda hjälmen gjort det där “lilla extra” men men fick glädjas åt makens röda hjälm.
   I Kina är det väldigt noga med brudparen och deras fotograferingar och det läggs stora pengar på detta och olika fotografer kan hyras in.
   Ibland tas även foton i en vit brudklänning och det är inte ovanligt att man har två. (En vit + en röd)

  1. Tack! Dessa teman ör roliga och man kan ju tolka dem som man vill-
   Ha det bra ni också.
   För egen del fruyser jag i Torre och det är kallt, 10 grader, och det blåsser rejält. Känns betydligt kallare här än det gjorde i Stockholm
   i morse. Hoppas på varmare, men det ser ut att dröja.

  1. Här blir man glad av alla vackra färger. Och roligt med färg i köket också.
   Brunchen är helt fantastsik och klart minnesvärd och njutbar.

 12. Fint med färg.
  Här pyntas det nu i rött, lyktor och reaskyltar. Det kinesiska nyåret närmar sig och som du vet har en stor del av Bangkokborna kinesiskt påbrå. Knappt har det internationella nyårsfirandet slutat förrän det kinesiska stundar och inte långt därefter Thailands eget nyår, Songkran. Allt firande är förstås fortsatt “måttligt” pga sorgeåret.
  Saknar du Kina?

  1. Visst är det fint med färg! Och jag ser framför mig hur det nu pyntas och görs fint i Thailan inför det kinesiska nyåret. Ja, allt blir ju mer måttligt i år och kansk einte helt fel för firandena kan ju bli ganska häftga. Trevligt dock med flera nyårsfiranden
   Ja, jag saknar tiden i Peking på flera sätt och även möjligheterna att lätt ta sig runt i ASien, Men vi hade väldigt fina år där och jag minns dem med glädje. Tyvärr har ju luften försämrats mycket och så är det nog med alla större städer i Asien.

  1. Jadå! Men blött, kallt och rått. Det lär inte ha snöat i Torrrevieja sedan 1926 så jag får trösta mig med att snön här är smått historisk.
   Dock låg den väl bara kvar någon timme. Men norrut i Spanien är det betydligt mer snö och även längs stränderna såg jag på tv.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *