Stockholm Trevligheter

Kollektiv shoppingtur

Det har blivit många tillfällen för mig att åka kollektivt i Stockholmsområdet och till närliggande orter sedan vår bil hamnade i trygga händer hos ena dottern för ett par år sedan. När vi insåg att bilen körts 400 mil det senaste året konstaterade vi att den inte behövdes. Vi bor centralt i huvudstaden och har i princip gångavstånd till det mesta och vill man inte gå  finns båtförbindelser, bussar, tunnelbana, pendeltåg, tvärbana, Roslagsbanan och taxi. Bilen kan alltid lånas och det är gott om hyrbilar.  Trängselskatter, bilköer. svårframkomligt och ont om dyra parkeringsplatser gör dessutom bilkörningen i Stockholm onödigt trist. ( I övrigt gillar jag att köra bil.)

Gårdagen ägnades åt kollektivt resande  västerut mot Barkarby, ca två mil från innerstan, där en shoppingtur var planerad tillsammans med äldsta dotter Liv. (Hon är en kvart äldre än sin syster) Färden gick med pendeltåg från centralen till Barkarby  station och sedan buss till Barkarby handelsplats. En smidig resa på totalt 25 minuter, inklusive väntetider. Jodå, allt fungerade väl. Inte solklart när det rör sig om kollektivtrrfiken. Ute i Barkarby, på det gamla militärflygfältet, har en “handelsplats” växt upp. Och handelsplats var det här även på vikingatiden. Ett åttital butiker, stora och även minder kedjor finns och är belägna i olika köpkvarter. I närheten ligger också IKEA om man vill ta sig en titt där. “Stockholm Quality Outlet”, är en  en del av Barkarby handelsplats och här säljer ett 60-tal  märkesbutiker/företag sina varor direkt till kunden och därför är priserna också betydligt lägre.

Vårt första stopp blev i den roliga och trevliga köksbutiken Le Creuset som säljer grytor, pannor, tallrikar, skålar och det mesta man kan tänkas behöva i ett kök.

Läckra färger på grytor och allt som säljs. 

Skickade extra tankar till bloggvännen BP när jag såg dessa . Mycket orange finns också.

Märket Le creuset grundades 1924 när två belgiska affärsmän träffades på en mässa. En av den var expert på gjutjärn och den andre på lackering/emaljering och sedan produktionens början 1928 har deras grytor tillvekats efter samma metod. Idén med lackerat gjutjärn blev en succé och varje gryta/panna är unika på sitt sätt eftersom de tillverkas i speciellla sandformar som kasseras efter varje tillverkning.  LIvstidsgaranti gäller på produketerna i jjutjärn och emalj. Sortimentet har utökats med mycket annat under årens lopp och allt går att få färgkoordinerat om så önskas. Liv hittade ett par tallrikar  i orange, i en serie hon samlar på så inköp blev det.

Kunde inte bestämma mig för vilka salt och pepparkar  jag ville ta med hem.

Jag var i behov av jeans och en bra reseryggsäck och även detta hittades. Uppskattade verkligen att ha ett stort urval av butiker med tillmötesgående personal och ingen trängsel. (Har varit här många gånger förr om åren och handlat men nu var det länge sen och jag återkommer absolut.)

       

En ryggsäck, lagom för handbagage, om man inte har rullväska. (Hade velat haft den i orange.) Jeans som passade vid första provningen hittade jag hos Filippa K och det var bara att slå till- Har knappast köpt jeans sedan jag bodde i Peking för snart sex år sedan.

Att shoppa tar på krafterna och en sen lunch kändes behövlig. Praktiskt val blev Vapiano nära Centralen, på Klarabergsviadukten, vid Kungsbron. Konceptet är att sallader, pasta/ris och pizzor beställs à la minute i olika “luckor” och man väntar och tar maten med sig till bordet. (Flera rätter går också att få i halvportioner.)Prisvärt och gott för en lunch när man ändå är på stan.

  

Min pasta med scampi gjorde sig inte så bra på bild, men god var den. Liv får lysa upp desto mer.

 

32 svar på ”Kollektiv shoppingtur”

 1. Glad, riktigt glad, blir man av alla dessa härliga färger. Måste jag välja är grön min absoluta favorit.
  Å´ detta med jeans … helt rätt tilltag; har man turen att dyka på perfekt passform, då är det inget att lura på – bara att slå till! De blir nog favoriterna i garderoben ska du se. 🙂
  Kram

  1. Visst är dessa färger fina och man blir så glad av dem. Och dessa gröna fastnade jag också för.
   Jeansen känns bra och jag har ofta jeans så hittar man ett par är det lika bra att slå till och det gjorde jag vid första provningen.
   Ibland har man tur.
   Kram!

 2. Det var länge sedan jag besökte Outleten i Barkaby. Det gäller också Ikea för den delen. Men nu blev jag riktigt sugen. Le Creuset mums. Har två ugnsformer i orange, men den limegröna samlingen var ju såååååå himla läcker:-) Så gulligt att du tänkte på mig och mina färgpreferenser när du såg skålarna. Tusen tack för länken:-)
  Kul att du också verkar gilla orange! Men din ryggsäck i turkos är inte heller så dum. Den syns i alla fall som min man brukar säga när jag kommer hem med saker i mina favofärger;-) Kul att det även blev ett par jeans, mitt favoplagg. Äger liksom bara jeans:-)
  Vapiano är alltid ett säkert kort. Finns i Täby Centrum.

  1. Tänkte extra på dig när jag såg både det som danns limegrönt och det oranga. Vi stannade länge i butiken. Kul att du har två ugnsformar i ornange och de är så snygga och dessutom praktiska. Verklig kvalité.
   Är nöjd med ryggan, fanns bara två ex kvar och den kom inte ens i orange. Synd! Jeansen är perfekta och så bra när man tar ett par och de passar bra- Har handlat jeans på Fipippa K tidigare och de har varit väldigt bra. Just priserna här på outleten är ju en bit under butikspriserna så en titt om man ska ha något är det absolut värt. Le Creusebutiken ligger en bra bit under andra butiker.
   Liv var supernöjd med sina oragnga tallrikar och man blir ju glad av att äta på dem.

 3. Oj, så mycket fina grytor. Även jag skulle välja de gröna.
  Har den ovala blå på bilden här hemma i gjutjärn och kan du tänka dig jag hade en orange med emalj efter mamma i Spanien som jag la vid soporna och jag tror att den därefter hamnade hos “mormor”.
  Hur kunde jag vara så dum? Den var ju bara lite rostig under.
  Iofs så vet jag inte om den hade funkat på den nya spisen, får trösta mig med det.
  Fin ryggsäck och fina jeans.
  Ha det så gott nu när du snart är på väg till sommarstugan.
  Kram/A-K

  1. Jätteroligt med så många färger och de piggar verkligen upp. Kul att du har den ovala blå. Liv blev nöjd med sina oranga tallrikar och det är ju roligt att samla på saker i den här serien.
   Din oranga gryta har säkert fått ett nytt hem hos mormor och du kan näppeligen ta den tillbaka-
   Är jättenöjd både med jeans och ryggsäck.
   Stor kram!

 4. Kommunikationerna är bra i Stockholm så jag förstår mer än väl att ni avstår bilen. Med tunnelbanan tar man sig fram väldigt snabbt och det finns dessutom många alternativ. Grattis till jeans och ryggsäck. Jeans har jag sällan men något par finns nog i garderoben. Vapiano är alltid ett säkert kort tycker jag. Kul med färger och köksredskap behöver verkligen inte bara vara neutrala.

  Kram och ha en bra måndagskväll!

  1. Oftast fungerar kollektivtrafiken bra och tunnelbanan är ganska säker. Lite klurigare med buss och pendeltåg om det är mycket snö och kallt.
   Vi har inget behov av bil och det är sälllan jag saknar den.
   Jeans har jag gärna til vardags och äger även några svarta som blir bra ombyte.
   Visst är det roligt med dessa färgglada köksredskap och det är livstids garanti på dem.
   Priset är ju ögt mmedn det är kvalitén också.
   Vapiano fungerar alltid och särskilt bra till lunch.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Det är trevligt med lite shopping och särskilt när man hittar det som är tänkt.
   Och god mat som avslutning på turen är perfekt.
   Kram!

 5. Där var mycket snyggt, på den Outleten! Härliga färger, som man blir glad av. Jag gillar ju också grönt och orange, faktiskt. Läckert. Har det redan i grytskåpet.
  Mysig tur och så fint med allmänna kommunikationer, jag föredrar detta också, trots en bil som står i garaget. Och kostar pengar. Men kul att köra utom i stan.
  Härlig måndagskväll och kram! ?

  1. Här finns mycket av det goda att vila ögonen på eller ta med sig hem. Det lite mer färgglada piggar verkligen upp. Liv fick med sig oranga tallrikar hem och de blir man glad av att se. Jag är supernöjd både med mina heans och ryggan.

   Vi bor ju mitt i stan och har i princip gångavstånd till allt inom tullarna och vill vi utanför dem finns perfekta kollektiva transportmedel så det är enkelt att förflytta sig.
   I innerstan i Stockholm kostar en garageplats från 1400 och uppåt och det brukar vara kö i några år i bostadsrättsföreningarna att få en plats.
   Privata garage går på mycket mer. Och utan garage får man leta p-plats för det är ont om dem och de är dyra. Vi hadegarage så det var smidigt, men när vi bara kört 400 mil på ett år så kan vi hyra bil i stället. Och behöver vi bil kan den också lånas tillbaka. Jag gillar att köra bil och kör gärna, även i innerstan, men det är så trist med alla köer och dyrt blir det med alla trängselavgifter. Lägger hellere pengarna på resor .
   Önskar dig en fin måndagskväll.
   Kram!

 6. Vad skönt att inte behöva ha bil, där finns många kronor att spara som man kan göra roligare saker för! Vi har två bilar, men den ena går nog bara runt 500-700 mil per år, dock behövs den fortfarande.
  Kul med lite shopping och Barkaby är ett ställe även jag har shoppat på ett par gånger.
  Ha en riktigt fin kväll!

  1. Bilpengarna kan läggas på annat när vi inte behöver den. Vi bor ju mitt i stan. Även garageplatser och parkeringsplatser är i innnerstan hustlöst dyra och svårt att ens hitta en (Ca 1400-2500 /månad för att hyra garage plats nära där du bor.) Ni behöver ju bilen med stuga och långa avstånd, men vi gör det ju inte.
   Shopping är roligt ibland och här ute i Barkarby finns mycket samlat och det blir enkelt.
   Kram och trevlig kväll-

 7. Skönt att slippa ha bil då du ändå har det du behöver i räckhåll. Att hyra en bil går ju lika bra.
  400 mil är ju ingenting, det är vad jag kör upp på 3 månader.

  Shopping är kul och du har såååå mycket att visa likaså som mat och sånt. Många tips och så.

  Nu önskar jag dig en fin ny vecka och STOR KRAM från mig

  1. Bil är bra att ha om och när man behöver den och jag har sedan jag var drygt 20 alltid haft bil men då bodde jag en bit norr om stan.
   Idag har vi gångavstånd itll allt och ingen stuga eller båt att tran
   spoetera oss till. Och attt hyra bil är enkelt vid behov.
   Jag får också låna Golfen som Helen nu har ocm jag skulle behöva.
   Så mycket handlande blev det inte men jag köpte det jag tänkt mig och bra så.
   Önskar dig också en fin vecka finaste “Tant Glad.

 8. Hej Ditte!
  Ja jeans kanske återkommer på den här tanten nån gång. Om tomten hörsammar mig 🙂
  Vem har inte haft en sån där gryta? Undrar vart min tog vägen? P
  Kram ♥

  1. Butiken Le Creuset är så rolig att besöka och man blir pigga av alla vackra färger. Verkliga kvalitetspryttlar.
   Vad gäller jeansen så gäller det kanske att herr Tomte är lyhörd och uppfattar saker rätt.
   Kram!

 9. Det är många år sedan jag var på Barkaby Outlet. Härligt att få en hälsning därifrån. Blev det inga salt/pepparkvarnar?
  Nylagad pasta med scampi är så gott!
  Kram!

  1. Vi hade en jättetrevlig dag i Barkarby och på Outleten. Lätt att ta sig kollektivt var det också. Vad gällde salt och pepparkaren kund ejag inte bestämma färg så det får bli ett nytt besök- Men liv köpte sina jättefina oranga tallrikar.
   Och lunchen på Vapiano var både trevlig och god.
   Hoppas du haft en bra dag idag. Trevlig resa!
   Kram!

 10. Å vad roligt att du fått till din egna sida. Så fint du gjort det. Hinner inte läsa ordentligt idag men kommer såklart tillbaka.
  Kram

  1. Tack! Jag har fått bra hjälp att dfå till det och det känns så bra att vara sin egen och dessutom reklamfri.
   Välkommen tillbaka.
   Kram!

 11. Barkaby outlet är inte dumt alls, nu har jag inte varit där på ett tag, men har gjort fynd där! Tänkte också direkt på BP när jag såg din bild med de gröna grytorna! Snygg rygga du hittade, och va härligt att hitta jeans som passar, jag tycker alltid det är lite svårt att hitta jeans som man trivs i. Skönt att slippa ha bil i stan, jag ska ju väldigt snart få så mycket närmare till jobbet, så jag slipper också bil snart…

  1. DEt var länge sedanjag också var här ute men liv ville gärna göra ett besök i Le Creusetbutiken så då passade vi på att titta på lita annat också. Jeansen är jag supernöjd med och glädjande att hitta ett passande par vid första provningen. Ryggan känns bra och rymmer mycket. Men jag hade tänkt den i orange, men det fanns inte. Så blått fick bli bra. Och jag är ju ganska blå som person.
   Vad skönt för dig att få nära till jobbet. Spar ju så mycket tid. Och bil i stan har jag nu inte saknat. DEt finns ju hyrbilar om vi behöver.

 12. Jag behöver en stekpanna i gjutjärn hemma i Sverige…. blev så sugen, men det är lite långt att åka till “din” outlet! Tyvärr!
  Härliga färger.
  Det är inte alls fel att åka kommunalt. jag hatar att leta parkeringsplats som inte finns! Kram

  1. Jag får medföra en till dig i Göteborg. Lite lättare än att ta den till Thailand. Men allt ågr förstås…
   Att åka kollektivt fungerar oftast bra i Stockholm och jag får väl börja träna på att klara det även i din hemstad.
   Stor kram!

  1. Jag köper inte heller mycket för jag har det mesta. Men vi ville besöka Le Crusetbutiken för liv skulle få sin julklapp. Och visst blir man pigg av alla vackra färger på köksprylarna. Jag är så glad för mina jeans, passar så bra och även att jag hittade ryggsäcken. Bra köp!
   Stor kram!

 13. Vilken trevlig utflykt och så bra att du hittade både ryggsäck och jeans. De gröna var jätte läckert blev lite sugen men vi behöver inte fler köksgrejer tyvärr. Bil i stan är bara trist. Vår står mest på gatan förr gratis men sedan någon månad tillbaka måste vi betala. Trist eftersom vi inte har någon annan stans att göra av den. Jag hade kunnat vara utan den om vi inte hade Torpet som är näst intill omöjligt att ta sig till utan bil.
  Kram

  1. Det bleve en trevlig shoppingtur till Barkarby och sedan tillhörande lunch i stan. När vi hade segelbåten var bilen bra att ha och likaså när jag jobbade i Upplands Väsby och vi bodde stan. Tyvärr fungerade pendeltågen då sporadiskt på vintern så det blev bekvämt att köra bil . Trängselskatter fanns men inte så höga och det var mindre trefik.
   Men idag behöver vi den inte. Har inte saknat den alls.
   Förstår att ni behöver er och då fyller ju en bil sin funktion.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *