Resor i Sverige

Rotsidan – Ett naturreservat på Höga kusten

I bloggen är jag fortfarande kvar på Höga kusten även om jag personligen nu är hemma sedan några dagar.  Igår blev det ett bloggbesök i Mannaminne, som i sig är en sorts museum och allkonstverk. Går nästan inte att beskriva men jag gjorde ett försök-  Och idag blir det ett besök av en helt annan karaktär. Ett besök i naturreservatet Rotsidan och som också är “de vidsträckta hällarnas reservat”. Välkomna hit!

Höga kusten. På våg genom granskogen ner till klipporna vid Rotsidan. Vi har lämnat vår buss och tar oss via en skogsstig de 200 metrarna ner till själva klipporna vid Rotsidan.

Rotsidan

och området här består av en fyra km lång och låglänt kuststräcka. Här finns vackert slipade diabashälla (en bergart)inramade av vindpinade tallar och små granar. Vad gäller diabashällarna är de både vackert slipade och kraftigt söndervittrade. Området är lättillgängligt och för att det ska vara tillgängligt för alla är skogsstigen breddade och den sista biten finns en träramp. (Här finns en kort film som Länsstyrelsen gjort)

Jag funderar ofta över olika namn på platser och så gjorde jag också vad gällde Rotsidan. Och efter en hel del letande hittade jag en skrift “Marinbiologiska sällskapet” och fick en ev. förklaring. Just här vid rotsidan kunde man förr hitta spant i naturen som kunde vara användbara till båtar. (Spant är den invändiga stommen i en båt)

Nästan framme.

Rotsidan blev ett naturreservat 1974 och detta för att skydda området och möjliggöra för en bred allmänhet att ta sig hit. Vi kom hit med buss men genom Rotsidan leder också Världsarvsleden och många vandrare passerar också. (Världsarvsleden är en 10 mil lång sträcka som man kan gå hela eller delar av. )

Vill man inte gå så långt leder en stig på två km från fiskeläget Barsta  genom en skogen hit till Rotsidan. Och man kan också gå sträckan på klipporna längs med havet.

Inom naturreservatet finns många klapperfält som består av stenar och block som nötts och slipats runda genom bränningarnas ständiga påverkan. Samtidigt har också klapperstenarna höjts ur havet genom den ständigt pågående landhöjningen. Man räknar med att den är 8 m.m./år. Klapperstenarna är ofta vackert bevuxna  med lavar, ofta den gulgröna kartlaven. (Nu vet jag hur den ser ut. Visste inte tidigare om att den fanns)

Höga kusten. Rotsidan. Lite sol och blå himmel. Lite sol  och blå himmel fick vi också  ta del av när vi var på Rotsidan.

Fantastiska klipphällar

som havet format. Och på bilderna märks också spåren efter en hel del regn. Ljuset föll så olika så trots att bilderna är tagna under ungefär samma tidsperiod så varierar ljuset en hel del.

Höga kusten. Rotsidan och de fantastiska klippformationerna. Rotsidan söderut

Också söderut.

Österut ser det ut så här.

Intressant ljus

Dags för oss att resa vidare. Och bussen är fint parkerad i en skogsrondell. Den enda rondell jag sett i en skog.

På väg mot nya mål på Höga kusten

32 svar på ”Rotsidan – Ett naturreservat på Höga kusten”

 1. Jag förstår att du är kvar på Höga kusten här i bloggen med så mycket vackert och intressant att se
  Stor kram

  1. Ja, ett par dagar till. Men sen så lämnar jag. Vi hade verkligen en superfin resa på alla sätt.
   Stor kram

  1. Absolut! Havet är viktigt. Och Höga kusten har för min del många favoriter. Vi har seglat i många år och haft makens gamla föräldrahem på en ö i Ålands skärgård där vi spenderat mycket tid. Och i nOrge är jag också uppvuxen vid havet. Och nära havet vill jag fortfarande vara.
   Nu har vi bara en vik av Östersjön att dagligen titta på men vi bor suveränt här på kajen. Vore det nu inte för åldern och mina ryggbesvär skulle vi nog bo just vid havet och ha det inom “räckhåll”.

  1. Har varit här även en del förr men då var det mer sol än just nu. Men i varje fall inget regn. Bra så. Så fint att gå här längs klipporna-

  1. Här är verkligen vackert! Och vi hade tur med vädret. Inget regn och även lite sol. Våta klipphällar är verkligen luriga. Men vi gick inte så långt.
   kram

 2. Ännu ett mycket trevligt utflyktsmål på er resa! Vilken fantastiskt vacker natur ni fick besöka. Måste säga att resan låter otroligt trevlig.

  Önskar en fin torsdagskväll!

  Kram

  1. Resan var så lyckad på alla sätt och med en fin blandning. Rotsidan är unik i sitt slag. Och tur att det inte regnade när vi var på plats.
   Önskar dig också en fin kväll-
   kram

 3. Eloge till din research. Du är alltid så envis att hitta vettig info om “objekten” du besöker och skriver om. I det här fallet var det både intressant läsning och härliga bilder av ett “landskap” som jag aldrig sett förut. Bra jobbat där! Å som belöning kom det några blå stycken himmel fram också. Lycka:-)

  1. Tackar! Ja, envis är jag och vill veta. Om så är möjligt.
   Rotsidan är verkligen speciellt och med ett landskap vid havet som fascinerade både mig och alla resenärer vi hade med oss.
   Lite blå himmel fick vi ju också se. Bra så. Gav det där “lilla extra”.

  1. Tack! Ett fantastiskt landskap här som både resenärerna och jag fascinerades av. Tänk hela 4 km att gå på klipphällarna längs havet. Nu hann vi inte det men hoppas jag kommer tillbaka och kan göra det.
   Ha dte fint du också.
   Antar att ni är hemma igen efter en riktigt fin kryssning.
   Var ju med er igår i Visby.
   Stor kram

  1. Absolut! Höga kusten är verkligen en av mina favoriter i Sverige som har allt och lite till.

 4. Helt fantastiskt! Dina foton är obeskrivligt vackra. Spelet mellan ljus och
  skugga gör det till något alldeles speciellt. Jag älskar klippor, och när dom
  blivit finslipade av is och vatten, är dom extra fina.
  Du hade dessutom en superfin date med moln-regissören. 🙂 Molnen
  är ju hur konstnärliga som helst. Finare, tror jag, än om det varit
  skarpt solljus. UNDERBART! Kram och ett stort tack!

  1. Varmt tack för dina fina ord! Och som vanligt väldigt roligt att du var med. Fint fungerade det också att du var med på avstånd, från USA. Perfekt! (Jag hade faktiskt en resenär med som var 94 år och en på 92. Och ålder är ju bara en siffra.)
   Överlag var resan väldigt bra med fina naturupplevelser och Höga kusen är verkligen en favorit hos mig på alla sätt-
   Jag är själv nöjd med bilderna som blev extra spännande just genom ljuset och molnen-
   Tack, än en gång.
   Varm kram

 5. Till Rotsidan tog vi en promenad från campingen vid Barsta hamn. Det är en så otroligt vacker och lite säregen natur med de stora hällarna. Höga kusten är verkligen ett fint resmål och vi kan förstå att du hittar nya saker att upptäcka även om resorna dit blivit många.

  1. Visst är det en fin promenad. Har testat några gånger. Nu blev det att ta bussen med oss och vi kom från Bönhamn.
   Naturen på Rotsidan och överlag hela Höga kusten är en favorit. Här finns mycket av det mesta.
   jag har varit här en hel del privat men också nu i sju års tid resejobbat för en resebyrå baserad i Stockholm. Väldigt roligt det också.

  1. Jadå! Det är bara så att jag ska “godkänna” dem innan de publiceras.Ibland kommer det “trams” och det vill jag inte ha på bloggen

 6. Din resa väcker minnen. Vi har varit en hel del längs Höga Kusten. Rotsidan och Mannaminne är speciella platser. Vi har vänner i området, det brukar bli en årlig tur med husbilen. Men i år står vi över, så tack för dina trevliga rapporter om tillståndet norröver…
  .😉🍀

  1. Visst är detta fina trakter. Och perfekt att resa här med husbilen. Finns så många vackra ställplatser och campingar.
   Jag är tacksam att jag nu i sju år haft förmånen att resejobba här men har också varit vid Höga kusten många gånger privat. Verkligen en favorit.
   Kul att ni nu i sommar hängde med mig.

  1. Vi hade en väldigt givande resa till Höga kusten omgiven av vackra omgivningar och Rotsidan här var ett av alla fina stopp vi gjorde. Så bra att jag kunde dela med mig av ordet “spant”.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

 7. Så vackra ställen ni besökte och Rotsidan ger aningar om det du redan beskrev om spantvirke till båtbyggen.
  Jag kan se båtbyggare gå där omkring och titta på vindfällen där rötterna står upp ur marken, fundera och diskutera, “vad har vi största nyttan av”, men också se dem titta upp på stammarna för att se om virket duger till bräder.
  Höga kusten är verkligen ett spännande område.
  Tack Ditte, igen!
  Kram

  1. Visst gjorde vi! Är så tacksam över möjligheten att kunna jobba i dessa miljöer. Höga kusten är verkligen givande och fascinerande.
   Rotsidan är verkligen speciell. Fick leta länge innan jag hittade en tänkbar förklaring till namnet. Men envisheten hjälpte mig en hel del.
   Lika roligt som vanligt att du var med.
   Kram

 8. Härligt att du fortsätter visa oss pärlor från Höga kusten! BIlderna är magiska, och ljuset skiftar så fantastiskt fint på de spännande stenformationerna. Det blev inget dopp i havet?
  Kram

  1. Jag hann ju inte med allt när det var jobbresa som gällde så lite eftersläntrare på inläggen blev det.
   Rotsidan är så vacker och jag fastnade för ljuset och klippformationerna. Nej, inget bad. Men tanken fanns. I alla fall en liten.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *