Resor i Sverige

Mannaminne – Ett allkonstverk/museum på Höga kusten

Min Höga kusten resa är avslutad men eftersom det är långa arbetsdagar så finns inte tiden under resans gång att berätta om det vi upplevt. En hel del är det. Ett varierat och bra sammansatt program gav oss mycket av det mesta. Dessutom bodde vi bodde perfekt i Örnsköldsvik, på Elite Plaza, helt nere vid vattnet och härifrån utgick vi varje morgon. Helt suveränt, om så är möjligt, att ha en “bas” och inte flytta runt. Igår var vi i det lilla fiskeläget Barsta och idag tar jag er med till Mannaminne. Men  vad är nu detta?

Höga kusten. Mannaminne.Vad är nu det?Vad är nu Mannaminne? Det korta svaret är att det är en sorts friluftsmuseum, en museianläggning men en mångsidighet av sällan skådat slag.

På Höga kusten ,i den lilla byn Häggvik, öster om Kramfors och mellan Härnösand och Örnsköldsvik, ligger detta speciella museum. 

Mannaminne?

Vad är det? Helt klart en utmaning att svara på frågan. På sin hemsida skriver de så här: ” Mannaminne har en mångidighet som saknar motstycke men om det är ett museum, en installation, ett konstverk, en samlingspunkt, en frizon etc. är inte för oss att avgöra. Förmodligen är Mannaminne allt och lite till.” (Jag har varit här i jobbsammanhang 2017 och berättade då om besöket )

Konstnären Anders Åberg och hans fru Barbro började bygga  och skapa Mannaminne 1980 på mark de köpt. ((Anders Åberg avled 2018 och allt drivs av en stiftelse) Idag innehåller området ett 50-tal olika byggnader  och fordon från hela världen och det mesta är skänkt hit. Varje år försöker man också att få till en ny sak. Här möts natur, kultur, konst och teknik, globalt, lokalt, historia, framtid, smått och stort.

Anders Åberg har till stor del varit med vid många konstruktioner  och har i en del fall givetvis också haft hjälp-

Höga kusten. Mannaminne. Den kinesiska paviljongen- Globalt. En kinesisk paviljong finns på plats i Mannaminne som ett led i just det globala. Den invigdes 2006 under högtidliga former och med besök av kinesiska diplomater.

Höga kusten Mannaminne. En norsk stavkyrka. En norsk stavkyrka finns på plats i Mannaminne. Den har en bärande konstruktion av stolpar som står på liggande balkar och bär upp den översta delen av väggen.

Vacker och enkel interiör i den norska stavkyrkan. Men ljus och färgglad.

Bredvid stavkyrkan ligger ett norskt museum. Och som halvnorska valde jag att titta in här.

Höga kusten. Mannaminne. Norsk historia från andra världskriget. På det norska museet här i Mannaminne fick vi också ta del av händelser från andra världskriget.

Här en byggnad, ett museum, där det också samlats en hel del konst av skilda slag. Just här finns många modeller.

Globalt här också. En “favela”, en kåkstad, i Rio de Janeiro som Anders Åberg byggt.

Mer som jag fastnade för.

En snurrande jord fanns i en annan byggnad, Jordglobens hus och den  fångade också min uppmärksamhet. Det tog Anders Åberg runt 4000 timmar att tälja ut att floder, berg, länder och annat. Hans tanke var att kan man inte resa runt i världen så får den komma till oss.

Höga kusten. Mannaminne. En snurrande jord. Kan inte vi resa så får världen komma till oss. En hel ,snurrande jord finns i Mannaminne.Helt fantastisk att se.

Jorden snurrar med hjälp av en motor som driver ett cykeldäck. Och det är runt ekvatorn som spåret går.

Siverpilen, ett av flera tåg som finns inom området. Detta tunnelbanetåg, C5, även kallad Silvertåget, var ett prototyptåg som dåvarande AB Stockholms Spårvägar (numera Storstockholms Lokaltrafik (SL)) beställde av Hägglunds i Örnsköldsvik och som användes i Stockholms tunnelbana i trettio år, 1966–1996. Sju vagnar blev skrotade men den första kom tillbaka till Ö-vik och hamnade här på Mannaminne. Riktigt hur graffitin kommit till vet man inte för de “konstnärer” som medverkat till det har inte trätt fram-

Silverpilen/silvertåget har fått en del färg på sig. Så var det inte ursprungligen. 

Lite udda med ett J35J Drakenplan i Mannaminne.Planet kommer från Norrtälje och är till låns. Planet sägs ha hamnat här via Torbjörn Fälldin, tidigare partiledare för Centerpartiet och Stig Synnergren som var ÖB  1970-1978.

Höga kusten. Mannaminne. Ett J35Draken plan har landat inom området. Förvisso lite udda med ett J35J Drakenplan här i Mannaminne.Men å andra sidan är det en hel del här som är udda. Och det är ju det som gör det hela så intressant.

Betydligt mer om Mannaminne finns i länken här bredvid och är deras egen hemsida.

 

32 svar på ”Mannaminne – Ett allkonstverk/museum på Höga kusten”

 1. Ja visst är Mannaminne mycket speciellt, udda som du säger.
  Kul se bilderna därifrån.
  Besökts några gånger.
  Körde bara förbi nu i maj, stängt.
  Bodde som barn med mina föräldrar på Vågfjärdens pensionat inte långt från Mannaminne.
  Drevs av Anders Åbergs föräldrar.
  Tror jag träffade han där, vad jag kan minnas.
  Kanske har jag nämnt det förut, detta barndomsminne?

  1. Lite annorlunda nu mot hur det var 2017 och ett par år efter det. Då var det en del ekonomiska problem. Då var det ju stängt i ett par år men nu verkar det sedan något år tillbaka vara fart igen.
   Vet ju att han var verksam en hel del i Stockholm men att hans fru kom från trakten.
   Vilket fint minna att ha träffat honom här i sina trakter i Nordingrå.

 2. Mannaminne verkar vara en spännande och annorlunda plats väl värd att besöka. Hade aldrig hört talas om det men jag måste säga att namnet är dubbelbottnat och onekligen lite fyndigt.

  Önskar en fin onsdagskväll nu!

  Kram

  1. Är man i trakterna så är ett besök här riktigt roligt oc på många olika sätt- Ett unikt ställe med unika tankar.
   Visst är namnet fyndigt.
   Önskar dig också en skön kväll.
   Kram

  1. Jag har haft förmånen att nu i sommar uppleva flera delar av Sverige med Öland, Bohuslän, Kirunatrakten och nu Höga kustem.
   Kommer du hit till trakterna rekommenderar jag ett besök på Mannaminne. Säkert skulle barnen också uppskatta detta.
   Kram

 3. “I mannaminne så långt tillbaka man kan minnas” – ja ungefär så känns det väl att upptäcka alla dessa intressanta föremål på ett ställe som åtminstone jag inte förväntat mig att hitta så mycket konst/gamla byggnader/flygplan med mera. Så kul att hänga på dina utflykter till ställen som jag inte ens visste att de fanns. Ja, jag vet att du berättat om Mannaminne 2017, men det tål verkligen att upprepas:-)

  PS. Favelan är min absoluta favo:-) DS.

  1. Mannaminne är verkligen speciellt och låter sig knappast beskrivas. Men jag gjorde ett försök.
   Vet att Mannaminne ett strax efter 2017 hade det ekonomiskt knepigt och lite “trassel” med stiftelsen och då var stängt något är. Men sen kom det i gång igen.Favelan fastnade jag också extra för liksom jordgloben. Ja, en hel del annat också.

 4. Ett sånt intressant ställe att besöka. 🙂 Kul att få se det.
  Jordgloben är imponerande och en klurig konstruktion för att få den att snurra.
  Det var ju inte små saker där som tunnelbanevagnen och flygplanet.

  1. Mannaminne är helt klart värt ett besök om man är vid Höga kusten. Och det låter sig heller inte direkt beskrivas. Jag gjorde ett tappert försök i alla fall-
   Jordgloben fastnade jag extra för och tänk hela 4000 timmar so det tagit att få till den.

   1. Ja, det är imponerande arbete som har utförts för att skapa jordgloben.
    Tack för tipset, det kan bli ett besök där vid tillfälle.

    1. Passerar ni här, eller i närheten, så titta gärna in. Mycket imponerande och på olika sätt.

 5. All heder åt Anders och hans fru som drev Mannaminne och nu stiftelsen som för deras livsverk vidare.
  Fantastiskt! Det finns inte ord som är rättvisa i sådana här sammanhang där människor har lagt ner mycket arbete på att få till det. Samtidigt som allt förmedlar en kreativitet utan like.
  Tack Ditte för att du delar med dig av allt detta härliga. Dit vill jag också fara!
  Kram

  1. Mannaminne är speciellt och är ett livsverk. Roligt att det är igång igen. Vet att det var trassel med stiftelsen och brist på pengar 2018 och något år framåt- Men nu verkar Mannaminne på nytt vara på fötter och igång och besökare kommer.
   Ett väldigt lyckat besök men det går inte så här att ge rättvisa åt Mannaminne för det måste upplevas. Men jag gjorde ett gott försök-
   Kram

  1. Vet att Anders Åberg och hans fru Barbro började bygga det 1980 men vet inte när det öppnades. Har man vägarna förbi så är ett stopp här riktigt roligt.

 6. Underbart, stavkyrka, jaktplan spårvagn, favela i Rio, den enda röda tråd jag hittade var ringen runt jordklotet, snacka om omväxlande museum.

  1. Några röda trådar finns inte här direkt men allt annat. Verkligen mycket att ta sig an. Absolut omväxlande.

 7. Har med stor ”igenkänningsfaktor” läst dina inlägg från Höga Kusten! Området besökte vi med husbil sommaren 2020 och besökte många av de små fiskelägena, Slåttdslsskrevan, Mannaminne mm. Tyvärr blev det inget besök på Ulvön då vi denna första pandemisommar undvek båtturer och kollektivtrafik så gott det gick. På ett sätt är det bra, då har vi anledning att göra ett stopp där nästa gång vi har vägarna förbi!

  1. Trevligt att ni varit med i “repris” . Och Höga kusten har så mycket fint och ingen trängsel är det heller. Såg många fina platser för husbilar nära havet och en fin utsikt är ju alltid trevligt.Ulvön är helt klart värt både ett och flera besök- Var där även förra året och vi kunde då sitta utomhus på båten. I år var blåsten väl hård för det med 14m/sek.
   Men med en ny runda hit så kan ni nog ta er ut till Ulvön.

 8. Måste ju varit spännande att gå runt där, ett museum som nog skulle passa mina kriterier för spänning.
  “Favela” där hade nog tilltalat en del lärare på skolan jag arbetar, det finns en raplåt om just favela som de retade upp sig över för några år sedan, detta skulle de har i sin läroplan tror jag.

  Ha det fint nu Ditte.

  1. Tror helt klart att du skulle gilla att traska runt här. Så mycket att titta och och väldigt varierat.
   Favelan blev en favorit så fantastiskt bra gjort. Likaså jordgloben.
   Ha det fint du också och som vanligt kul att du hängde med.

 9. Go förmidda’ Ditte!
  Fantastiskt fina bilder. Jag passerar ju där ganska ofta, skulle kanske göra en avstickare dit vid tillfälle.
  Tack för den intressanta den informationen och tipset förstås.

  1. Go förmidda´

   Tack! Ja, ett stopp här är intressant och att riktigt förklara vad “Mannaminne” är kan jag inte riktigt. Det är något som bör upplevas. Helt klart värt en avstickare.
   Ha det gott.

 10. Mannaminne, vilket passande namn till allkonstplatsen! Inget emot att vandra där så tack för att du tog mig dit; ströva runt och tänka och hänföras!
  Tack Ditte 🙂
  Varm kram

  1. Hade gärna strosat här med dig i sällskap. Men nu tog vi turen tillsammans i bloggen.
   Härligt att du var med.
   Varm kram! Ja, dessutom är det varmt.

 11. Oj, vilket ställe! Så mycket att titta på! Visade maken bilden på Draken såklart, det är väl det planet man sett när man kommer in i Norrtälje! Så spännande att det nu finns i skogen i Mannaminne!
  Jordgloben ser också fantastisk ut, ja kyrkan och paviljongen också, kul att se!
  Tack för titten!
  Kram

  1. Planet kommer från Norrtälje och hamnade här när flygflottiljen där las ner. Och det är bara här till låns. Undrar om det inte också finns ett liknande plan kvar i Norrtälje. Tror det. Att planet är utlånat hit beror på en “gammal ÖB, Stig Synnergren och på den gamla partiordförabde för centern Torbjörn Fälldin som också ett tag var statsminister. Kul är det.
   Och Mannaminne i sig är en upplevelse.
   Kram

 12. Den här mannen/konstnären var för mig okänd. Jag är ytterst dåligt bevandrad i konstens värld. Men han verkar varit en kul typ, med glimten i ögat och stor fantasi. Gillade särskilt jordgloben, och favelastaden. Tack för titten, kram

  1. Anders Åberg har gjort mycket “allmän konst” och bl.a har han målat hela taket och väggarna i t-banan i Solna Centrum.
   Men han gjorde mycket av det mesta. Även favelan och jordgloben fastnade jag för. Intressant är ju att så mycket är skänkt hit . En intressant konstnär är det.
   Kul att du var med-
   Kram

  1. Höga kusten har så mycket att erbjuda och för oss blev det en hel del variation under resan. Mannaminne inte minst. Väldigt speciellt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *