Resor i Sverige

I Bönhamn – Ytterligare ett fiskeläge på Höga kusten

Så kommer då det sista inlägget, sista stoppet, från den jobbresa till Höga kusten som jag nyligen avslutat. Och detta stopp blir i Bönhamn, ett fiskeläge, som precis som de andra fiskelägena här vid Höga kusten, har bevarat sin småskalighet. Här är det ingen större kommers utan det är småskaligheten som gäller.

Hit till Bönhamn har jag varit flera gånger och det är alltid fint att komma tillbaka. Så även i år- Denna resa blev det en vända till fiskeläget Barsta och även en tur ut till Ulvön, en favorit i repris. Och för några år sedan kombinerade vi Böhhamn med Norrfällsviken också det ett gammalt fiskeläge.

Höga kusten. I Bönhamn är sjöbodarna lite större än de vi sett på Ulvön och i Barsta. Perfekt läge med båten nedanför. I Bönhamn är sjöbodarna lite större än de vi såg både på Ulvön och i Barsta.Och vid några av dem ligger också  båtarna fint förtöjda.

Namnet Bönhamn

Vad gäller namnet Bönhamn finns flera olika berättelser om hur ortsnamnet uppkommit.  Enligt en av dessa kom Gävlefiskarna från fiskeläget ”Bönan” nordöst om Gävle och sökte skydd för sina fiskebåtar i den långsmala havsviken som de gav namnet ”Bönhamn”.

Enligt en annan sägen gick fiskarna med sina båtar in i hamnen för att ”böna sina båtar”, det vill säga ”täta sina båtar”. En av grundarna till ”Arnes Sjöbod”, Gösta Näslund, menade att fiskarna under hårda stormar sökte skydd i fiskeläget och ”bad en bön” för fiskare och andra sjömän som fortfarande var kvar på det öppna och stormiga Bottenhavet.

I Bönhamn

tar vi en promenad i den fina skärgårdsmiljön som fiskeläget bjuder på. Allt är lugnt och här är kommersen obefintlig. Fina, välskötta hus och lika välskötta trädgårdar kantar vägen ner till Bönhamns brygga.Här finns en servering och en liten minilivs. Så en glass är vi många som passar på att inhandla.

Höha kusten. I bÖnhamn går vi ner till bryggan via den bilfria vägen. Några stopp blir det på vägen för att titta på kreativa odlingar. I Bönhamn går vi ner till bryggan via den bilfria vägen och det blir en del stopp för att titta på de välskötta odlingarna i trädgårdarna. Just vid detta hus/tomt har jag fotograferat tidigare år vi passerat.

Höga kusten. I Bönhamn kan en eka anvöndas som rabatt. Här odlar man jordgubbar och smultron. Och visst kan en eka vara användbar även på land. I varje fall i Bönhamn. Här var det smultron och jordgubbar som odlades.

Även en säng kan användas till att odla i. Vet att denna varit med förr men den får ändå vara med i repris.

En och annan gistvall finns också. Det är alltså en vall, plan markyta där det finns ställningar där man förr hängde upp fiskenät på tork. Kanske gör man det än idag. Det är lättare att rensa näten från skräp och se om de behöver en och annan lagning när de hänger här på tork. (Enl. Wikipedia: Att “gista nät” avser att hänga upp och torka nät. En modernt uttryck är nätupphängningsplats.)

Höga kusten. En gistvall i Bönhamn. Känns lite idylliskt. En gistvall i Bönhamn

Idylliskt

Flakmoppe med barnstolar. Första gången jag sett denna konstruktion. Verkligen smidigt sätt att få med barnen.

Höga kusten. I Bönhamn kantas även vägen ner till den större bryggan av sjöbodar där båtarna ligger förtöjda vid bryggan utanför.Fler sjöbodar med bryggor och båtar kantar vägen ner mot den större bryggan i Bönhamn.

Här vid “bryggan” i Bönhamn kan man ta båten ut till Högbonden, en ö och en fyr som ligger  knappt 30 minuters resa härifrån. Antingen kan man ta en tur över dagen eller också boka in sig för övernattning på vandrarhemmet här ute.

Här i huset till höger som ligger i anslutning till den lite större bryggan i Bönhamn finns ett café och en minilivs.

Höga kusten bron

Och det blev ju så dags för oss att lämna Höga kusten och det gjorde vi via Höga kusten bron. Detta är en hängbro över Ångermanälven mellan två kommuner; Kramfors och Härnösand i söder. Bron invigdes 1997, är 1800 meter lång och har en segelfri höjd på 40 meter. Bron i sig är ett av Sveriges högsta byggnadsdverk och bropelarna sträcker sig 180 meter ovan vattenytan.Vi stannade till på brons norra sida och kunde där beskåda hela bron.

Högakustenbron. Förebild till den är Golden gate bron i San Francisco. 

På väg över bron. Bild tagen i bussen. När vi passerade blåste det 14 m/sekund. Men blir det alltför kraftiga vindar har det hänt att bron fått stängas av.

 

28 svar på ”I Bönhamn – Ytterligare ett fiskeläge på Höga kusten”

 1. Ännu ett fint fiskeläge som inte vuxit sig stort utan behållit sin småskaliga charm. Har aldrig sett något liknande som med flakmoppen men det var väldigit smart. Här är det eldrivna lådcyklar som gäller och även det är väldigt praktiskt. Tyvärr fanns det ju inte när våra barn var små för nog är det behändigt.
  Tack för att vi fick hänga med på den trevliga resan via bloggen!

  Kram och god fredag!

  1. Upplever att alla fiskelägen här är av det mer genuina slaget och det uppskattar jag verkligen.
   Här i fiskelägena är flakmopparna vanliga och jag tyckte idén med barnsitsarna var toppen-
   Lådcyklar som är eldrivna är väldigt populära här på Söder men kanske skulle en flakmoppe ha liknande funktion.
   Ja, nu är resan slut även i bloggen- I alla fall för den här omgången . Och en fin resa var det.
   Önskar dig också en fin eftermiddag och kväll-
   kram

  1. Bönhamn är också fint, liksom många andra fiskelägen här. De flesta är ju så lugna och genuina.
   Högakustenbron är fin men jag tycker nog att Uddevallabron är lika fin. Gillar broar. Minns när vi cyklade över Golden Gate i San Fran. Men över Höga kustenbron kan man inte cykla. Tvvärr- Skulle gärna testa.
   Önskar dig också en fin helg-

  1. Fiskelägena här är små idyller. Så fina. Fastnade för barnstolarna på flakmoppen. Måtte vara perfekt att ta sig fram så.
   Stor kram! Saknar er.

 2. Sköna vyer, skärgårdsvyer! Bönhamn, ett särskilt namn, undrar var det kommer ifrån. Jag funderar alltid på var namnen kommer ifrån 🙂
  Gistvall, ett nytt ord för min del. Hemma på Åland brukar man prata om nätgård, åtminstone där jag har varit med och hängt nät. Säkert finns det andra namn på fenomenet som så, också på Åland, beroende på var man är.
  Fiskelägen är så fina!
  Tack Ditte!
  Kram

  1. Ännu ett av dessa fina fiskelägen. Jag har varit i Bönhamn nu sju år i rad och det är sig likt. Namnet Bönhamn sägs komma av att fiskarna förr junde gå in här och “böna ” sina båtar. Alltså täta dem.
   Nätgård har jag också hört på Åland men i Sverige så brukar man säga gistvall.
   Fiskelägena här vid höga kusten är små och lever sitt egna liv och här är inte direkt turismen så utpräglad vilket jag tycker är skönt-
   Kram och trevlig kväll.

 3. Så charmig miljö i Bönhamn! Men nu var det länge sen jag var där. Har också bott på hotellet vid Höga Kusten-brons fäste, det var riktigt bra och bjöd på både god mat och fenomenal utsikt. Fast det är också ett bra tag sen, så allt kan vara ändrat …

  1. Hotellet här är sig säkert likt- Har aldrig bott där- Men Bönhamn har jag besökt varje år nu i sju års tid och det är sig helt klart likt- Väldigt charmigt och genuint- Skönt att slippa all “kommers”-.

  1. Visst är bron fin! Fin att se på och fin att åka över. Men det får inte vara alltför blåsigt bara för då kan den stängas av-

 4. Vilket mysigt och charmigt fiskeläge. Som du förstår minns jag sängen som du visade upp förut. Jag och “udda” konst är en utmärkt kombo som du vet;-)
  Uppfinningsrik att montera barnstolar på flaket där. Gissar att barnen älskar att åka på det sättet. Fattas bara en hund också, då är idyllen komplett:-)

  Nu hoppas jag att din förkylning är bättre och att du är feberfri idag. Du kanske har drabbats av Covid så där på upploppet, men jag hoppas innerligt att så inte är fallet.

  1. Jag har i år varit här i Bönhamn sju år i rad så en del liknande bilder finns med. Har ju fastnat för dem tidigare och gör det igen.
   Barnsadlarna på flakmoppen hade jag inte sett tidigare men ett smidigt sätt att här ta sig fram på är det. Någon hund såg jag inte alls.
   Jag mår mycket bättre, är i princip helt pigg igen, men håller mig isolerad ett par dagar till för säkerhets skull.
   Laddar nu inför kvällens fotbollsmatch- Du också antar jag.

 5. Det är ju så oerhört vackert, har alltid gillat skärgårdsmiljö, till och med på bild.
  Flakmoped har de ute i ena skärgården här, och golfbilar, vanlig biltrafik är förbjudet, en idyll bara det tycker jag.

  Ha nu en underbar kväll Ditte.

  1. Visst är det! Och här är fiskelägena väldigt genuina-
   Flakmoppar har man mycket även i Stockholms skärgård men detta är första gången jag sett barnsadlar på en flakmoppe. Men det är ju helt perfekt.
   Önskar dig också en riktigt fin kväll.

 6. Så skoj att jag fastnade i din blogg när du var vid Höga Kusten! Bönhamn var så fint och vi gick en fin naturvandring över bergen. Norrfällsviken besökte vi också! Tack att vi fick följa med dit i år också!

  1. Jättetrevligt att vi fastnade här i “mitt nät” vid Höga kusten- Och bra att det blev en ny resa i år via min blogg. Tack för att ni hängde med.
   För mig var det sjunde året som jag resejobbade här och det har alltid varit så fint att komma tillbaka både till de olika fiskelägena och allt annat i denna vackra miljö.

 7. Godkväll kära Ditte!
  Så trevligt att få se bilder från Bönhamn igen. Jag var ju där i början på 70-talet.
  Men vet inte i vilket hus våra vänner bodde i men det var nära sjöbodarna och vi handlade i något hette Arnes sjöbod.
  Krya på Dig och kram/A-K

  1. God kväll kära AK!
   Jag minns ju att du var här i Bönhamn och det är sig nog ganska likt som när du var här på 70-talet-.
   Tack, jag är betydligt piggare nu och förkylningen har dragit sig tillbaka. Skönt så.
   Kram! Ha det bra och vi hörs.

 8. Bönan i Gävle har jag hört talas om, kul om Bönhamn kommer från fiskarna från Gävle. Fint är det, och kul att båten är full med jordgubbar och smultron. Flakmoppen med barnstolar var ju smart!
  Å så den fina Höga kusten bron, tänker direkt på vår kryssning förra året då jag fick en eller två smakbitar av surströmming just där vid Höga kusten bron!
  Ha en fin lördag!
  Kram

  1. Bönhamn är verkligen trevligt och här längs kusterna har Gävlefiskarna huserat under ett par hundra år under sommar och tidig höst-
   Kul att du kände till Bönan i Gävletrakten!
   Praktiskt att jordgubbarna och smultronen är odlade i ekan, sängen och ställningen så man inte behöver krypa tunt på marken och plocka-
   Fastnade för flakmoppen med barnstolarna. Praktiskt-
   Minns dina smakbitar av surströmmingen när ni var här förra året. Och visst är bron mäktig.
   Önskar dig också en bra lördag.
   Kram

 9. Dom där fiskelägena verkar riktigt mysiga och bron var häftig. Åker till landet nu och lever ouppkopplad i tre veckor, ha en trevlig sommar så länge.

  1. Det är en skön känsla här och axlarna åker ner per automatik.
   Högakustenbron är verkligen speciell och intressant att se hela konstruktionen innan man åker över.
   Önskar dig nu fina semesterveckor och en trevlig fortsatt sommat.

  1. För mig också! Är sjunde året nu som jag är där i rad. Just fiskelägena längs Höga kusten är skönt befriade från kommers och både känns och är rofyllda att besöka.
   Kul att du var med.

  1. Visst finns likheter med Västkusten men här vid Höga kusten är det inte direkt någon kommers och det är över lag mycket lugnare. Så även i högsäsong-
   Ha det fint du också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *