Resor i Sverige

Fiskeläget Barsta – En idyll vid norra Höga kusten.

.Efter en väldigt bra jobbresa till Höga kusten har jag nu återvänt till Stockholm. Och fina minnen och upplevelser har både resenärerna och jag med oss tillbaka i bagaget. På resan har jag haft med mig 34 glada, pigga, nyfikna och förväntansfulla resenärer. Resenärer som alla bidrog till att resan blev så lyckad. Stort tack!  (Även för egen del tar jag åt mig en del av detta.) Igår berättade jag om vårt besök på Ulvön och idag blir det stopp i fiskeläget  Barsta.

Höga kusten och fiseläget Barsta som grundades på 1500-talet av gävlefiskarna. Fiskeläget Barstat  har som  de flesta fiskelägena här vid kusten grundats av Gävlefiskerna i slutet av  1500 – och början av  1600-talet.

Barsta ligger i Kramfors kommun, i Ångermanland och ungegfär mellan städerna Härnösand och Örnsködldsvik. (Härnösand är den sydligaste delen av Höga kusten och Ö-vik den nordligaste)

Fiskeläget Barsta

som så många andra fiskelägen här vid kusten, blev grundat av de s.k. gävlefiskarna i slutet av 1500-talet och under  1600-talet. Gävlefiskarna var fiskare som kom från trakterna runt Gävle men som sökte sig norrut för att fiska under sommaren. Och Gustav Vasa hade på 1500-talet gett sin tillåtelse till att just fiskare från Gävle fick ta sig norrut för att fiska.

“Gävlefiskarna” kom hit med sina familjer och i bohaget ingick också den tidens “fattigmans kor”, alltså getter. I fiskelägena längs Ångermanlands kust fanns ett hamnlag som skulle upprätthålla ordningen och varje fiskare var underställd hamnlaget. Och som chef för hamnlaget utsågs en hamnfogde. Fisket var reglerat och uppstod tvister fanns en hamnrätt för att lösa dem.

Tillgången på strömming var stor och i dessa trakter har man fiskat sedan stenåldern. Strömmingen skulle på hösten tillbaka till Gävle där fiskarna  skulle sälja den.  Men det var en utmaning att få strömmingen att behålla sin fräschör.

Att salta in den var inte möjligt i någon större utsträckning för saltet var dyrt och även en brisvara.  Så fiskarna kom på att de kunde syra den.  Och så var  surströmmingen var uppfunnen-

Här restaurang Skutskepparen där vi skulle äta vår middag. I byggnaden finns även rum för uthyrning men det var inte denna dag aktuellt för oss. Vi åt en väldigt god “tjälknöl” (Tunt skivat kött med sås och potatisbakelse. Väldigt gott.)

Höga kustem Restaurang Skutskepparen. Fiskeläget Barsta bjuder på en lugn miljö och som känns genuin. Fiskeläget Barsta bjuder på en genuin och lugn miljö miljö och här har man avstått från diverse försäljningsbodar och annat.

Första gången Barsta är nämnt i skrift är i början av 1400-talet och då som Bärastadhum. (Baeri eller Beri var ett fornsvenskt mansnamn)  “Sta” betyder plats, gård eller stapelställe men vad hum haft för betydelse vet jag inte

Promenad efter maten

blev det och jag gick upp till det gamla kapellet som kom till i mitten av 1600-talet. Kapellet är i sig anspråkslöst, precis som många kapell  är här vid Höga kusten. Förutom att det är ett kapell är det också en färvaringsbod för säsomgsfiskare. Kapellet här blev i stort byggt av bönderna som bodde här men med visst och motvilligt stöd av Gävlefiskarna.

Höga kusten. Barsta fiskeläge har ett litet kapell fint placerat på sluttningen. Barsta fiskeläge har precis som andra fiskelägen på Höga kusten ett eget litet kapell.

I Barsta finns också en liten hamn och en gästhamn, Barstahamn. Och denna hamn är också hemmahamn för den båt som går ut till fyren Högbonden som ligger helt nära.

En mindre campingplats finns också men på lite avstånd från sjöbodarna.

Idag är det 16 sjöbodar som finns i hamnen och med perfekt läge som verkligen är sjönära. Och

Här, i en av sjöbodarna, skulle jag gärna spendera några nätter.

Innan det var tid för oss att återvända till vårt hotell i Ö-vik så tog jag en sväng vid havet.

22 svar på ”Fiskeläget Barsta – En idyll vid norra Höga kusten.”

  1. Älskar historien om Gävlefiskarna! Så kul att läsa! Och att “fattigmans kor” var getter…
    Så fina sjöbodar, man kan alltså hyra dem och sova där?
    Ha en fin tisdag!
    Kram

    1. Tack! Visst är det roligt att veta bakgrunder till saker och ting. Och här längs kusten har ju Gävlefiskarna satt sina spår. Men det var ju bönderna som först var här och bosatte sig.
      Vad gäller sjöbodarna så kanske man kan bo över i någon som hyr ut. Men annars har restaurangen rum-
      Önskar dig också en fin tisdag.
      kram

    1. Här är det så fint och det genuina finns kvar. Och så är det inte som turistiskt som i Bohuslän under högsommartid. Något vi uppskattar.

  2. Fint i lilla Barsta.
    Kapellet gillas.
    Varit i Barsta flera gånger.
    Besöktes dock ej när i när vi reste till Stockholm med bil via Höga Kusten i maj
    Tagit båten till Högbonden men då från Bönhamn.
    Kul resan var så lyckad.

    1. Barsta liksom Bönhmn är så fina fiskelägen Och middagen här på “Skutskepparen” var väldigt god och i fin miljö- Högbonden har vi också besökt privat och övernattat i fyren. Har åkt både från Barsta och Bönhamn. Båda fungerar ju fint.
      Resan blev så lyckad och jag har fått många tack från nöjda gäster.
      Önskar dig en fin kväll från Stockholm i strålande sol.

  3. Så bra bilder och intressant förklarande text. Tusen tack:-)
    Så kul att se alla bilar som var parkerade vid restaurangen. Blir så glad att restaurangen efter två förlorade somrar både får bussens gäster och mängder av andra turister.
    Vi väljer som samma fiskebod – den vänstra;-)

    1. Tack! Nu var det också många husbilar här och restaurangen var fullbokad hela kvällen. Väldigt roligt, för det har ju varit knepigt de senaste åren-
      Och dessa fiskelägen här längs kusten ger en helt annan känsla än många av de i Bohuslän. Där är det bäst i för eller eftersäsongen och mindre trängsel.
      Visst väljer vi samma fiskebod. Kul!

    1. Barsta är ett av många genuina och fina fiskelägen längs norra Höga kusten- Här är så vackert. Och det är ju inte heller den rusch eller kommers som det är i Bohuslän under högsäsong. (Något jag verkligen uppskattar)
      Vad roligt att du uppskattade mitt inlägg- Tack!

  4. Vilken bra och avslutande dag det blev. Det låter som en väldigt trevlig resa med ett varierat program och en resa i min smak. Lite långt dock bara…

    Kram och god kväll!

    1. Visst blev det!
      Ja, för er är det långt att resa. (Men vi hade resenärer med från södra Sverige där ett par flög till Stockholm och ett annat par som tog tåget.
      Hela resan blev väldigt lyckad och allt i lugn takt.
      Hoppas er kväll blev bra och god.
      Kram

  5. Gomorron Ditte!
    Nu har jag läst ifatt och vilken fantastisk resa!
    Med din entusiasm förstår jag att dina resenärer fått en fantastisk upplevelse!
    Det är ju reseledarens förtjänst om resenärerna är “pigga, nyfikna och förväntansfulla”.
    Ha det jätte-bra och hälsa Mr. B

    1. God förmiddag!
      Lite senare vanor här..
      Vi har haft en jättefin resa på alla sätt och med fantastiska resenärer. Det brukar jag ha men detta var det där “lilla extra”. Jag tror nog att jag gjort ett bra jobb och att alla var nöjda. Programmet var också så bra.
      Ha det det fint ni också.
      Bosse hälsar.

  6. Så spännande att läsa om Gävle fiskarna ,Barsta där har jag inte varit och det känns lite knepigt att jag inte har hört talas om det tidigare ,tjälknöl måste väl ända vara norrländsk ? För det åt man en del där uppe när jag bodde i övik 🥰kram o fin dag i Sthlm

    1. Barsta är väldigt litet och ett av dessa fina fiskelägen efter kusten Härifrån kan ma också ta båten ut till Högbonden. Jodå, tj’lknöl är norrländskt och där gör man den ofta på älgkött.
      Gävlefiskarna har satt sin prägel på en hel del här längs trakten.
      Önskar dig också en fin onsdag.
      Strålande sol i Stockholm.
      Kram

  7. Så fint återberättat om fiskarna och deras livsvillkor. Det finns så mycket att upptäcka så jag är glad att du är en upptäckare du också. Vi hjälps åt och kan ta del av allt vi får uppleva på varsitt håll när vi bloggar. Visst är det underbart eller hur?
    kram

    1. Tack! Fiskelägena längs höga kusten är i “liten skala” och tämligen genuina även om ingen direkt yrkesfiskar idag. Och visst är det bra att vi kan hjälpas åt med att upptäcka och berätta. Ett bra sätt att ta del av mycket även om en själv inte personligen är på plats.Tacksam för det.
      Kram

    1. Det är stor skillnad mellan fiskelägena här vid Höga Kusten och de i Bohuslän. Här är det inte så trångt och inte så “turistiskt” som Smögen och flera andra platser.
      Förstår att din längtan till havet är stor men du har ju vatten helt inpå. Bra så.
      Kram

  8. Fiskeläget ser härligt ut. Sånt gillar jag!
    Jag förstår att alla var nöjda och glada, ni har haft det fantastiskt fint, sett mycket intressant och vackert. Sånt intresserar mig också. Mycket fint norrut, där har vi nästan aldrig varit, En gång på väg hem från norra Norge. det är allt, men då åkte vi bara förbi.
    Intressant att just fiskare från Gävle fick fiska norrut!
    Intressant hur surströmmingen kom till ,-) Nu har jag berättat för min man hur det kom till med surströmmingen ,-)) Sjöbodar har jag alltid tyckt varit mysiga.
    Min farmors ena syster var gift med en fiskare, Arthur, vi var när jag var liten och hälsade på honom i hans sjöbod, såg väldigt spännande ut tyckte jag! Ha drt fint , och tack för att jag kunnat följa med på resan ,-) KRAM Primrose ,-)

    1. Fiskelägena här längs Höga kusten är så lugna och genuina att man genast känner att axlarna sjunker. Ja, alla var väldigt nöjda med resan upplevelserna var många-
      Jag tror ni skulle tycka om Höga kusten och det verkade finnas fina ställen för hundar att både bada och röra sig
      Är så glad för alla fina minnen och upplevelser jag har med mig hem.
      Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *