Kultur Stockholm

Parkteatern i Stockholm – en skatteåterbäring

Vad är Parkteatern?

Stockholms Parkteater är en del av  Stadsteaters scen och syftet är att sprida teater och underhållning till unga och gamla i Stockholms parker. Inträdet är alltid är fritt. Programmet är varierat och antalet besökare till de olika evenemangen är alltid stort. Holger Blom, Stockholms stadsträdgårdsmästare, under åren 1938 – 1971 , ville att Stockholms parker skulle ge stadens invånare möjligheter till olika förströelser i parkerna där idrott, fest, sång, musik, dans och teater skulle ges stort utrymme. Och denna goda föresats har fortsatt. Konstnärlig ledare för Parkteatern i Stockholm är sedan 2014 är skådespelerskan Sissela Kyle och hon brukar säga att Parkteatern i Stockholm är en skatteåterbäring som vi alla kan ta del av. Kan tänka mig att vi är många, både huvudstadsbor och turister som instämmer.

I år fyller Parkteatern i Stockholm 75 år och detta jubileum firas rejält. Olika och väl varierade föreställningar ges under sommaren på 28 spelplatser runtom i Stockholm med förorter och det finns något för alla.

Fredagkvällen bjöd på fint väder, perfekt för en stand up/humorkväll utomhus i “Vitan” – Vitabergsparken på Söder.   “Expedition Babben”  (Larsson) väntade på oss och vi på både henne och expeditonen.

SödermalmPå vägen upp mot Vitabergsparken finns många gamla hus att stanna till vid.

Vitabergsparkens amfiteater håller på att fyllas och många sittter gärna här ett par timmar innan föreställningens början. Många har picknick med sig och det går bar att äta och dricka under föreställningen.

 Parkteatern i Stockholm- en skatteåterbäring Sissela KyleSissela Kyle presenterar kvällens expedition med Babben.

Babben Larsson Vitabergsparken Parkteater i StockholmSkratten blir många – applåderna likaså. Och allt är aktuellt. Tänk att de mests vardagliga händelser kan vara så roliga.  Och visst är det mesta lättare med humor.

Parkteatern i Stockholm - en skatteåterbäringParkteatern i Stockholm – en skatteåterbäring. En kulturell sådan.

parkteater VItabergsparken Babben LarssonAlldeles fullsatt och härlig stämning.

“Babben avnjuts i full frihet i det fria.”

Parkteatern spelar på många platser runt om i Stockholmstrakten och jag har sett en del föreställningar även utanför mitt närområde på Södermalm . Men hit till Vitabergsparken är det så smidigt att ta sig och beroendepå väder och vind kan en bestämma sig ganska sent för att gå eller låta bli. Enda nackdelen med att bestämma sig sent är tillågngen på platser, men en egen stol kan ju avhjälpa det även om en inte får sitta i gångarna.

Mer i Vitabergsparken i augusti. Föreställningar som kommer i augusti är “Vegas i Vitan” med Karl Dyall, Joachim Bergström, Rennie Mirro och blåssymfinikerna. Föreställningen ären hyllning till Frank Sinatra, Dean Martin och Sammy Davis. Även Rikard Wolff  återkommer till Vitabergsparken i augusti, något som han brukar göra och hans föreställningar ser jag gärna. Helst på parkett.

 

 

 

22 svar på ”Parkteatern i Stockholm – en skatteåterbäring”

 1. Så fint. Alla har möjlighet gå. Sånt gillar jag. Har varit på liknande föreställnigar fast i annan regi och lite mindre platser. Alltid trevligt. Kram på dig.

  1. Visst är det bra när kultur av skilda slag blir tillgängligt för alla. Och det är något som Parkteatren också satsar på.
   Jag har läst om liknande på andra ställen i landet och gläds över att kulturen blir möjlig för många.
   Kram!

 2. Vilket trevligt initiativ så jag kan tänka mig att föreställningarna är populära och välbesökta. Många intressanta och duktiga artister dessutom. Babben är alltid ett säkert kort tycker jag och jag gillar hennes humor. Något liknande finns i Malmö men det brukar inte vara framträdanden av samma klass och lockar inte lika stor publik. Något enstaka undantag har funnits men då fick man vara på plats timmar före. Ett bra sätt att ge skatteåterbäring tycker jag!

  Kram och god kväll!

  1. Parkteatern i Stockholm håller hög klass och med stort varierat utbud. Vi skrattade i går kväll gott åt det mesta och det var också hämtat från dagliga situationer där en känne rigen sig och sitt sätt att handla och bete sig. Vi fick alla fundera på vad som kännetecknade en Stockholmare och vad som kännetecknade en inflyttad Stockholmare. Tänkvärt! Och detta med olika dejtingannonser, gym och viktväktarna…
   Även här i Vitan och de andra parkerna bör en vara på plats minst en timme innan men med trevlig picknick och lite gott i glasen går tiden fort.
   Den här skatteåterbäringen gillar jag. Kan även tillägga att även många författarsamtal äger rum inom “återbäringen” och mycket för barn och ungdomar.
   Kram och trevlig kväll.

 3. Tänk att jag gillar gula hus mer o mer ,-)
  Parkteater verkar kul, har själv aldrig sett någon, men vardagshändelser är ju det som jag skrattar mest åt, där känner man ju igen sig själv ,-))
  Fina bilder.
  Ett bra tips, får jag möjlighet så vill jag gärna gå på en parkteater ,-)
  Ha det jättefint KRAM från mig, Primrose ,-)

  1. Kvällen här i “Vitan” med Expedition Babben var rolig och upplyftande och väldigt aktuell.Och visst är det vardagshändelser som är extra roligt.
   Kanske kommer du till Stockholm en sommar och då hoppas jag få ta med dig till mona favoritställen och även på parkteater.
   Önskar dig det bästa och skickar många tankar.

 4. Parkteatern är verkligen ett riktigt bra “påfund” av Stockholms Stad. Å i år verkar de verkligen ha lyckats med riktigt duktiga deltagare. Babben är ju hur rolig som helst och Rikard Wolff är ju verkligen duktig. Å vilken tur med vädret ni hade. Fint väder är ju nästan ett måste för att sådana events ska bli lyckade.

  1. Jag tycker att sedan Sissela Kyle tillträdde så har programmet blivit klart bättre och i år, men 75 årsjubileet, är det extra bra. Jag ser fram emot både Mr Wolff och “Vegas i Vitan” och den 24 augusti kommer Operabaletten hit med alltifrån streetdance till klassisk balett. Dessförinnan ges “Britney” en föreställning om kvinnor och popindustrin. Och detta bara i Vitan.
   Babben var toppen och väldigt aktuell. Och en fin kväll var det.

 5. Där hade jag gärna varit. Jag har sett Babben en gång för en himla massa år sedan i Östersund på Kvinnor Kan-dagar och hon var så himla bra. 🙂
  Ha en fin söndag!
  Kram!

  1. Babben var väldigt rolig och så aktuell. Många skratt blev det.
   Jag är väldigt förtjust i hennes humor.
   Önskar dig en fin söndag.
   Kram!

  1. Babben var verkligen jätterolig och så aktuell. Skratten blev många. Extra plus också för den vackra augustikvällen.
   Parkteatren lever verkligen ochh i år firas 75 år och med ett extra bra och brett utbud.

 6. Åh, jag vet ju att parkteatern finns, och det grämer mej att jag inte har nyttjat dess reportoar ännu! Kanske hinner jag ännu?
  Kram och sov gott!

  1. Du hinner! Mycket bra finns att se och uppleva i augusti i Parkteaterns regi och jag ser fram emot både Rikard Wolff och “Vegas i Vitan”.
   Mysigt om det är fint väder att ha med picknick och äta den i väntan på föreställningen.
   Önskar dig en fin söndag.
   Kram!

 7. Det där ser mycket roligare ut än Kulturfestivalen! Det finns en del fördelar med att vara stadsbo i huvudstaden 🙂
  Ha en fin söndag!
  Kram

  1. Det var en vacker, trevlig och rolig kväll och hit till Vitabergsparken går jag ofta, även om det inte är underhållning. Parken ligger så fint och med bara 20 minuters promenad från mig. Många gamla hus och miljöer finns kvar och handlingen i Fogelströms böcker blir påtaglig när man tittar ut över Södermalm härifråm.
   Kram och trevlig söndag.

 8. Vilken festkväll! Och vad härligt med glada skratt!
  Kul inslag i vardagen. Vad mycket folk det ser ut att vara där.
  Jag har inte hört om denna parkteater förr så det var kul att följa med här via bloggen. Jag tänker ofta att Stockholm verkar till att vara en fantastisk stad och skulle absolut kunna tänka mig att bo där om det inte vore för att jag redan trivs så rysligt bra där jag bor nu. Får nöja mig med att istället besöka huvudstaden lite då och då, och det fungerar ju bra det med.

  Ha en fortsatt fin söndag!
  Kram Christina

  1. Det blev en jättetrevlig kväll med många skratt. Babben hade mycket aktuellt med sig.
   Visst är det trevligt då och då med ett besök i huvudstaden och kommer man hit på besök blir det ju att vara “effektiv”. Jag drar ju ut på det lite, men brukar vara hyfsat flitig med olika kulturevenemang.
   Du bor ju så bra – förstår dig fullt att det blir bra med en Stockholmstur då och då.
   I år erbjuder Parkteatern extra mycket för de firar 75 år, men det är oftast ett bra och varierat program.
   Nu i veckan blir det mycket som händer i Kungsträdgården eftersom Finland i år firar 100 år av självständighet så dit blir det några turer.
   Kram och trevlig söndag.

 9. Va roligt och bra artister oxå 🙂 roliga vi har ju pildamsparken där det är sommarscenen oxå dock inte varit där på några år men där brukar vara massa skoj 🙂 kram å fin söndag <3

  1. Visst är det bra med dessa evenemang! Jag går då och då för just Vitabergsparken är så nära, 20 minuters promenad. Perfekt. Och blir det fint ävder så blir det fler besök. Nu i veckan blir det också mycket i Kungsträdgården när finland firar 100 år som självständigt land. mycket som händer nu i Stockholm.
   Kram och trevlig söndag.

 10. Oj, så mycket med folk det kom till Vitabergs parken. Jag kommer ihåg då Karl Anton hade sina underhållningsprogram där, också välbesökt.
  Babben, henne tycker jag om. Hon hade en villa på samma gata som vi i Duvbo. Humor kan vi inte få för mycket av. Så skönt att det var skapligt väder. Hällregn en så´n gång är inte roligt.
  Det finns verkligen många gamla och vackra små hus där på Söder. Där har jag sett Sthlms minsta hus och gatan med det längsta gatunamnet, tror jag det var.
  Trevlig fortsättning på helgen.
  Varm kram!

  1. Här i Vitabergsparke är det ofta fullsatt dessa vackra kvällar när Parkteatren har föerställningar. Babben är så bra och det är så befriande att få skratta. Hon har skämt som är aktuella och en stor distans till sig själv.
   Jag minns tv programmen med Karl Anton i Vitabergsparken, men när jag såg dem hade jag nog inte ens varit där Tar igen det nu.
   Jag strosar ju gärna runt på Söder och tänker mig tillbaka till Fogelströms böcker och handlingen där.
   Önskar dig också en fin fortsatt helg.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *