Stockholm Trevligheter

Stockholms kulturfestival – väl värd besök

Stockholms kulturfestival 2017 är i gång.  Detta är en festival som har ordnats av Stockholm stad sedan 2009 och pågår mellan den 15 och 20/8. Tema för årets festival är Indien och festivalen har ett varierat program och något för alla åldrar. Mer än 600 programpunkter finns på programmet under de sex dagarna festivalen pågår.  Målsättningen är att Stockholmarnas och tillresta resenärers tillgång och intresse för till  kultur ska öka och en fördel är att alla evenemang under kulturfestivalen är kostnadsfria. Finska inslag finns med, nog så passande, för det är i år Finlands 100- års jubileum.

Kinesisk början på kvällen. Visserligen är Indien årets festivaltema men ett besök på en kinesisk restaurang gjorde att vi höll oss, i alla fall matmässigt, i Asien. Vi, väninnan Eva och jag, startade med en helt annan kulturupplevelse,nämligen en riktigt god kinesisk middag på restaurang Waipoo, på Dottninggatan. “Riktig” kinesisk mat, ingen försvenskad variant, är en favorit och på kinesiskt manér beställde vi ett antal rätter av varierande styrka att dela. (All mat är märkt med olika antal chilifrukter så man vet styrkan.) Men det finns också fler rätter som är inte starka .

Samtal blev det förstås om Peking  om staden och hutongerna och våra gemensamma upplevelser där. (Vill du läsa mer om det så klicka på länken om Peking) Och vi log åt hur vi på Evas fyra dagars besök i Peking hann uppleva och se så mycket. Jag hade ju för egen del fyra år på mig  till detta. Uppiggade,  mätta och belåtna fortsatte vi senare ut i den vackra kvällen.

Dumplings med räkfyllning och koriander,  stekt ankbröst med chili, sesamfrön och glasnudlar, pilgrimsmusslor med mango, och en “järnpanna” med fräsande kött i stark sås.

 Vid Gustav Adolfs torg (GAT) är  en stor scen är uppbyggd framför Kungliga Operan och  olika musikevenemang och festligheter äger rum varje kväll. På Skeppsbron är det indisk marknad och Kulturhuset bjuder på  filmvisningar, bokprat och olika seminarier m.m.  Vid Karl XIIs torg finns en dansbana där finsk tango, varvas med yoga och en hel del annat.

Här finns mer att läsa om  Stockholms kulturfestival.

Väntan på konsertens början framför operan på GAT och publiken strömmar till.

Kungliga operan i Stockholm

Skeppsholmen, NationalmuseumVacker augustikväll i Stockholm.

En av kvällens programpunkter vid GAT  var “Bowie in Berlin”. Här tolkade Sveriges Radios Symfoniorkester, tillsammans med Magnus Carlsson, Moto Boy och Jennie Abrahamsson David Bowies Berlin -triologi. Helt klart njutbar underhållning!

Magnus Carlsson, Sveriges Radios SymfoniorkesterMagnus Carlsson tillsammans med Sveriges Radios Symfoniker intar scenen vid GAT.

Stockholms kulturfestival, Magnus Carlsson, Jennie AbrahamssonMagnus Carlsson och Jennie Abrahamsson.

Stora skärmar fanns uppsatta så att de som inte hade fått plats mitt framför scensn också kunde följa konserten. Vi hade parkerat oss på ett räcke vid Norrbro  med delvis skymd sikt. Turligt nog  gav skärmarna oss en god bild över scenen och artisterna.

Kulturfestivalen pågår över helgen och är ett lovvärt arrangemang som lockar många besökare  så kanske blir det fler besök.

“GAT” fylldes snabbt och många stannade kvar för att senare under kvällen “rocka loss “till Icona Pop.

 

 

16 svar på ”Stockholms kulturfestival – väl värd besök”

 1. Vilket trevligt evenemang som jag förstår är väl vårt ett besök. I Malmö finns Malmöfestivalen som erbjuder många aktiviteter och konserter men av någon anledning så har vi varit dåliga på att ta oss dit. Härliga bilder som vanligt!

  Kram och trevlig fredagskväll!

  1. Detta är jättetrevligt och det är mycket som pågår i stan. Har förstått att det även är Göteborgskalaset med liknande koncept.
   Vi hade en trevlig kväll och det var en sån där skön augustikväll man kan längta efetr och minnas.
   Kram!

 2. Absolut dregel, dregel för maten – mums!!!
  Kulturfestivaler är inte riktigt min grej, men du tog riktigt bra bilder därifrån!

  1. Maten var toppen och blev en bra start på kvällen, liksom samvaron med vännen Eva. Jag gillar ju David Bowie och det var mäktigt att höra stycken från “Berlin-triologin” i den fina augustikvällen.

 3. Du milde, här pågår Kulturkalaset för fullt. Hela stan är upp och ner. Det händer saker hela tiden. Magnus Carlsson var på Götaplatsen med Wiping Willows och Symfonikerna. Artisterna tjänar multum nu när alla kallas och festivaler håller på!
  Jösses ….. dom skär guld med täljknivar nu! Kramar

  1. Roligt att det sammanfaller, “Kulturkalaset” i Göteborg och “Kulturfestivalen” i Stockholm. Kanske har de samordnat sig. Programmen verkar påminna om varandra men här var M.C. utan sitt eget band och kompades av Sveriges Radios Symfoniorkester. Gick bra det också.
   Tänk så kulturella vi ska bli.
   Kram!

  1. Jätteroligt med kulturfestivalerna i Stockholm och mycket är det som händer.
   Kinesisk mat, som smakar som den “ska” göra är jag väldigt förtjust i och det gör den på den här restaurangen.

  1. Vi passar på och det är ju lätt att ta sig eftersom vi bor i stan, i princip på gångavstånd, 40 minuter,
   från där Kulturfestivalen nu pågår. Stockholm har mycket i fråga om kultur med teater, museer, konserter, film, litteraturkvällar och nu under sommaren också Parkteatern så vi passar på när vi är hemma. Även när vi bodde i Upplands Väsby kändes det enkelt att ta tåget in så vi var ganska bra då också på att ta till vara möjligheterna.
   Men det är ju så olika vad en är intresserad av. Och ibland blir det ju bara inte av…

 4. Fina bilder från storstaden … men jag som är en folkskygg ensamvarg är lite allergisk mot stora evenemang och undviker festivaler och dylikt. Maten ser däremot både spännande och lockande ut!
  I Norrköping pågår Augustifesten och det är inte heller något som lockar utan jag njuter av att se hur nivån i regnmätaren höjs och ska snart ta en skogspromenad – för efter regn kommer sol!
  Ha en fin dag!
  Kram

  1. Jag tror det är många festivaler nu runt om i landet, trevligt i sig. Vi håller oss ju lite i utkanten, gillar heller inte direkt att trängas.
   Låter mysigt med regnmätaren och svampplockning. Och visst kommer det sol efter regn.
   Önskar dig en fin dag ute i markerna.
   Kram!

 5. Å så gott det såg ut! Älskar dumplings 🙂
  Är lite avundsjuk på att du varit på Bowie- konserten. Vi har pratat om att försöka komma iväg när den har varit i våra krokar men det har inte blivit av. Jennie känner vi sen vi bodde i Umeå. Hon sjöng på vårt bröllop, en härlig tjej och hon har en fantastisk röst. Det är hennes syster som driver Hallonparken jag tipsade om på min blogg för några veckor sen.
  Kram

  1. Vi är ju väldigt förtjust i “riktig” asiatisk mat och gärna kinesisk. Finns några bra asiatiska restauranger i Stockholm och jag lagar en delsjälv också.
   Konserten var riktigt bra.
   Så roligt att du känner till Jennie, det gjorde inte jag innan. Men vilken röst!Och tänk att hon sjöng på ert bröllop.
   Hallonparken finns på besökslistan. Hade ju inte hört om den innan du skrev ditt inlägg.
   Tänk så bra med bloggar!
   Trevlig helg!
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *