Resor i Sverige Skyltar

Skörda på olika sätt i skyltsöndag

Man kan skörda på olika sätt i skyltsöndag och dagens bidrag kommer från skyltar jag nyligen stött på. Och den röda tråden  fick också med inslag av grönt.

Wij trädgårdar Ockelbo skörda på olika sätt i skyltsöndagHittade flera liknande skyltar på Wijs trädgårdar i Ockelbo och håller med om att det ligger en del sanning i budskapet.

Nog så aktuellt just nu. Både Afganistan och morötter.

 Gävle – Gevalia på latin och tankarna hamnar både på stad och kaffe. Gävle är en av Sveriges äldsta handelsstäder och grundades redan 1446  och är tillika Norrlands äldsta stad . (Ligger i Gästrikland som är det sydligaste landskapet i Norrland. )

Kaffets ursprung

Många tror att kaffet kommer från Sydamerika, antingen Colombia eller Brasilien och idag stämmer det bar för mycket av det kaffe vi dricker odlas där. Men kaffeträdet kommer ursprungligen från Afrika. Myten säger att att en herde såg kaffets uppiggande egenskaper efter att ha sett sina getterbli helt spattiga efter att de ätit frukterna från kaffeträdet. Härifrån blev det en lång resa genom världen för kaffet, en resa på ca 2000 år.

Kaffet kom till Sverige  i slutet av 1600- talet men ansågs då vara en sorts medicin. Inte förrän vid mitten av 1800- talet blev kaffet en folklig dryck. Ungefär samtidigt registrerade en driftig 26- åring  firman ”Victor Th Engwalls Handelshus i Gefle.

På den tiden hade Gävle 9500 invånare och inte mindre än 80 konkurrerande minuthandelsfirmor, ett tydligt resultat av stadens viktiga betydelse som hamnstad. Handelshuset handlade med de mest skilda varor; spannmål, snus, brännvin, glas och kött. Kunderna fanns dels i Gävle men också en bit norrut och in i Dalarna. Företaget växte och kunde  tack vare bra försäkringar bygga upp verksamheten på nytt efter den stora brand som ägde rum i Gävle 1867.

I början av 1900- talet blev företaget ett AB och Ernst Engvall, sonen tog över. STrax därefter köpte han en egen rosterianläggning för att erbjuda kunderna bättre kaffe och 1914 registrerades namnet Gevalia. Företaget gick bra och i mitten av 1940- talet invigdes Europas största kafferosteri i Gävle. Gevalia såldes i början av 1970- talet till General Food men namnet lever kvar.

kaffe Gevalia Gävle skörda på olika sätt skyltsöndagOch Gevaliakaffet lever kvar. Här en gammal skylt hittad i Gävle.

Här i huvudstaden är jag inte van vid att det direkt är självbetjäning i butikerna men både i byar och fiskelägen i Hälsingland och längs Höga Kusten  stötte jag på det vid flera tillfällen.

Skörda på olika sätt i skyltsöndag?

tunnbröd MjällomI Mjällom, Ångermanland. Perfekt att köpa tunnbröd bakat på plats.

Vid denna betalstation i ett fiskeläge kunde man lägga pengar för den fisk man vill köpa. Praktiskt!

 

Skyltsöndag förvaltas av bloggvännen BP och fler skyltare och skyltar finns här.

 

 

 

26 svar på ”Skörda på olika sätt i skyltsöndag”

 1. Intressant! Där litar man på den svenska ärligheten, tycks det. Otroligt i dagens Sverige,
  kunde man tro. Systemet tycks funka, trots allt.
  Dessutom sparar man in på personalkostnader. 🙂

  1. Jadå, detta fungerade bra berättades det för oss. Och hit kommer ju besökare nu och då och det är ju dyrt att ha personal på plats.
   Jag gillar verkligen idén och provade att köpa med mig lite bröd på detta sätt.

 2. Härligt att man kan lite på människors ärlighet och jag hoppas verkligen att det fungerar. I dagen läge känns det lite tveksamt men vi får väl hoppas att ärligheten är den dominerande egenskapen hos oss människor. Som vanligt en härlig och intressant tolkning av veckans tema.

  Kram och ha en trevlig söndagskväll!

  1. Tack! Jag frågade på några ställen och fick svaret att folk i allmänhet var ärliga. Roligt att höra. Och jag testade med att köpa hem nybakat tunnbröd.
   Kram och trevlig fortsatt söndag.

 3. Det är en anda som var förr, men har bevarats på vissa ställen. Synd att ärligheten har halkat ner på alla listor! Jag tror ändå att det flesta gör rätt för sig! Kram

  1. Det var roligt att se att detta med att lita på folk fanns kvar på en hel del mindre
   platser och hoppas det kan bestå.
   Kram!

 4. Det var mysigt med självbetjäning. Jag minns lappen som jag hade med mig från mamma när jag gick för att handla. En stor fördel att jag kunde läsa innan jag började skolan.
  Tänkvärda texter på skyltarna. ironi full med vitamin i. 🙂
  Kul att läsa texten om kaffets historia.
  Söndagskram Bosse

  1. Visst är det trevligt att det fortfarande kan finnas skälvbetjäning och att det kan fungera . Och tänk dessa lappar vi som barn hade med oss. Jag minns också. Och skyltar kan säja mycket. Kram!

 5. De två första skyltarna är helt suveräna – har aldrig sett nå’t liknande! Bra jobbat där!
  Kan du tänka dig självbetjäning i obemannade butiker i Stockholm? Inte jag. Fantastiskt att man litar på att ens kunder är ärliga och betalar. Tror de flesta gör nog det också, men jag utgår ifrån att en och annan också tar varor utan att betala. Men det verkar ju gå ihop för butiksägarna så… Å Ruth har såklart en poäng – man slipper betala löner till anställda.

  Toppen skyltar som alltid hos dig! Tusen tack för dem och länken:-)

  1. Tackar! Jag gillar dem också! Klart budskap här!
   Tanken på att man själv i STockholm ansvarar för att betala något känns långsökt, men här i den mer lantliga miljön verkar det fungera. Jag pratade med några butiksägare och det blir ju dyrt med personal om det kommer kanske 10 kunder under en dag.
   Förr var detta med ”lådbetalning” ganska vanligt på landsbygden men numer har nog många gåttt ifrån det.

 6. Oj, så många spännande skyltar! …och Gevalia är faktiskt mitt favvokaffe!
  Fascinerande att handla i butik utan personal ute i landet!
  Kram !

  1. En hel del skyltar har jag stött på nu under jobbresorna i Sverige och Gevalia är ju en gammal skylt. Kaffet har varit med länge. Och visst är det fint med butiker där man litar på kunderna som kommer . Härligt att detta finns . Kram!

 7. Ja, tänk vilken stor hamnstad Gävle en gång var. Roligt om det hade fått fortsätta vara så. Dock finns här en stor hamn, Fredrikskans, som trafikeras av handelsfartyg. Det är bra synd att staden inte gjort mer av sitt havsnära läge. I stället byggde man en bro över Gavleån, så fiskebåtar och motor- och segelbåtar inte kan komma in till stan! Förr, när jag var barn, kom fiskebåtarna ända in till stan, Fisktorget, där man kunde köpa färsk fisk. Så trevligt det var då! Men det är inte bara i Gävle som allting förändras, tyvärr. Roligt att få ta del av lite Gevaliahistoria. Här har funnits många tillverkare av goda saker. Självbetjäning har jag bara stött på på Gotland. Finns lite kvar av tilltro till människan! Kram!

  1. Visst är det även för mig, som inte alls minns så mycket av Gävle från förr,svårt att förstå Gävles viktighet när det gällde handel och sjöfart. Kan tänka mig att du har mycket att berätta för mig. Och jag vill höra och veta….Trist att fritidsbåtarna inte längre p.g.a. brom kan komma in till stan. Hade varit mer levande då.
   Mycket har ju förändrats i många städer. En del till det ättre och annat – hmmm…
   Längs Norrlandskusten såg jag dessa små betallådor på flera platser och det verkade fungera berättade några butiksägare för mig. Tilltron behövs verkligen.
   Stor kram!

 8. Härliga skyltar … och vad vore livet utan kaffe? Mitt livselixir 🙂
  Känns så skönt att en del litar på människors ärlighet – man känner sig både välkommen och betrodd när man kommer till en sådan butik på landet 🙂
  Ha en fin måndag!
  Kram

  1. Kaffe vill jag också gärna ha! Men det blir lite mindre nu av det än när jag jobbade…..

   Visst är det fint när butiksinnehavaren litar på att man betalar om en köpt något något. Såg detta med skyltar och bössor eller andra sätt nu när jag rest norrut i Sverige. Finns säkert ävenpå många platser, men i städerna är det nog ovanligt.
   Önskar dig en fin eftermiddag och kväll.
   Kram!

 9. Gillar de där gamla reklamaffischerna!

  När jag var liten var det på Öland inte helt ovanligt med gamla mjölkpallar där det låg frukt och grönsaker samt en bunke att lägga pengarna i. Vi har köpt mycket jordgubbar på det sättet. Tror nästan att det fortfarande finns. Har för mig jag har sett det även i Spanien. Framför allt brukar de som bygger vackra sandkonstverk sätta upp en fastkedjad låda man kan donera pengar i.

  Kaffet har en intressant historia.

  1. Jag fastnar ofta för de gamla reklamaffischerna och minns många från min barn och ungdom.

   Och vist var det ofta så förr att man handlade och lämnade pengar, kul att du också minns detta.Nu såg jag det på flera platser i Sverige och det är roligt att det kan få vara så.
   I Spanien har jag ännu inte sett det vid köp av varor men vid stranden och konstverk där har jag också sett det.

  1. Här där dessa lådor fanns där en betalade efter och med sitt samvete verkade det fungera med ärligheten och det var roligt. Och visst är nog de flesta tämligen ärliga…
   Stor kram!

 10. Härliga skyltar du har hittat och kul vetande om kaffe. Bageributiken hade jag gärna besökt. Vilken underbar inställning till sina medmänniskor – tilltro. 🙂
  Ha en fortsatt härlig måndag!
  Kram Mia

  1. Tack! Detta med tilltro fastnade jag extra för och här verkade det fungera och de som handlade betalade för sig.Klart glädjande!
   Kram och jag önskar dig också en fin måndag.

 11. Tack så mycket för denna upplysande skyltsöndag så jag fick lära mig något nytt idag för det tycker jag om. Jag sög åt mig som en tvättsvamp. Jättefint skrivet och även skyltningen med ett grönt tema. Tack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *