Skyltar Spanien Torrevieja

Palmer och söndag

Semana Santa, “Den heliga veckan”, påskveckan, är här och den inleds med palmsöndagen. Påskveckan har en lång och stark tradition i Spanien och bland årets alla veckor är denna den viktigaste för de kristna. En vecka då Kristus lidande, död och uppståndelse är i fokus. Och påsken firas just för att minnas Jesu lidande och död. (Så religiös är jag inte men ser detta med påsken som en del av vår historia. Här i Spanien finns vare sig påskris, fjädrar eller ägg  till påsk utan det är en religiös högtid.

Just idag är min skyltsöndag som bästa BP förvaltar utbytt mot palmsöndagen men den får i sig vara veckans skyltning och på sitt sätt.

Palmer finns det gott om och så även palmblad.

Just denna dag, palmsöndagen, tar barn och vuxna ofta med kvistar och palmblad till mässa och får dessa välsignade av prästen och dessa tas ofta sedan med hem och ett krucifix sätts i dem. Kvistarna får torka fram till nästa års askonsdag och tas då till kyrkan fär att bränns. Askonsdagen har fått sitt namn av den katolska sedvänjan att att strö välsignad aska över sig eller göra ett kors i pannan just vid inledningen av fastan som askonsdagen är, detta för att “göra bot! under fastans första dag- ( Askonsdagen infaller 46 dagar före påskdagen)

I Torrevieja som på de flesta andra platser i Spanien är det nu i påskveckan olika processioner varje dag och ibland två gånger per dag och de avslutas på påskdagen . Idag var vi med om “palmprocessionen” på förmiddagen och i kväll är det “Las Mantillas”, små handdukar, som tillägnas Virgen de la Esperanza- Hoppets jungfru.

Många gåner startar processionerna vid nya kyrkan, “vita kyrkan” och slutar vid den “stora kyrkan” (gamla kyrkan)

Människor i alla åldrar  gick med i processionen och trotttoarerna kantades också av många.

Jesus kommer ridandes på en åsna och denna “tron” bärs av många starka varelser. (Fötterna i sina vita skor skymtar under det svarta täcket.

En orketser spelar och det blir genast lättare för alla i processionen att hålla takten.

Palmblad och olivkvistar bärs med av alla.

Målet, gamla kyrkan, och här har mängder av människor samlats för att just fira palmsöndagen. Och friandet av starten på påskveckan fortsatte nere vid strandpromenaden som fylldes av glada och lediga människor.

 

 

 

28 svar på ”Palmer och söndag”

 1. Vilka fantastiska bilder med massvis med skyltar från processionen. Det var ju hur många människor som helst som promenerade där. Mest synd tyckte jag dock om de stackarna som fick bära Jesus på åsnan. Det kan inte ha varit roligt om du fårgar mig.

  Tusen tack för en toppenbildkavalkad och stort tack öfr länken också:-)

  1. Tack! Vad gäller de som bär tronon med en ridande Jesus och nu i veckan andra betydligt tyngre “tronos” så anses detta vara en ära och detta uppdrag kan gå i arv. Det kan vara ett åttiotal män som bär. Och tungt är det.
   Hela stan är ute när detta händer och nu är det en till två processioner per dag fram till påskdagen. Men en del går väldigt sent vid 23-24 tiden så jag hoppas orka se ett par till-
   Denna palmsöndag fick det bli en annorlunda skyltning och det är ju bra med variation.

 2. Tack Ditte för alla fina vackra bilder!! Älskar dom här processionerna trots oreligiös. Det är vackert och musiken gör sitt till. Trodde det inte var nån “trono” i dag 🙂 Gulliga barnen är…så söta!
  Kram P ♥

  1. Jag är ju inte särskilt religiös men jag tycker också processionerna är fina och det är en del av de spanska kulturem som jag tycker om.
   Jodå det var en “hel trono” och två som bars så mam såg bärarna –
   Många barn fanns med i processionen och de var så högtidliga.
   Kram! Vi hörs och ses.

 3. Idag har jag bara lyckats att skriva lite generellt om Palmsöndagens firande. Jag har tyvärr inte medverkat idag. Det hinner jag med. Så härliga bilder du har lyckats fånga under paradens gång// kram

  1. Tack!Det blev bara lite info här också om palmsöndagen men vi var ner på stan och det verkade som om alla här var ute. DEt blir ju många procesioner under veckan och ibland ett par per dag. Har tänkt mig ett par till –
   Kram!

 4. Tack för alla fantastiska bilder från dagens procession! Härligt!
  Vilken folkfest det är där nere nu med alla dessa processioner varje dag, hela veckan lång.
  Ha en fortsatt trevlig vecka!
  Kram!

  1. Det är roligt att vara med nu när det är påskveckan. Är vi här brukar vi titta på några processioner och det blev en bra början nu med Semana Santa att var med idag. Vi had evåra spanska vänner med oss och det är extra roligt då, Nu blir det ju en elle rflera processioner var dag och ganska sent men någon mer ska det väl bli av att vi ser. Mycket folk är det på plats och det var trångt på paseon idag.
   Önskar er också en fin vecka.
   Kram!

 5. Det är fascinerande med påsken i Spanien. Den är ett enda stort drama. Jag var ju en påsk i Madrid bara för påskprocessionernas skull. Vi åkte till Toledo och Segovia och överallt var det processioner. Jag undrar hur mycket barnen som deltar egentligen förstår av ståhejet. När vi var i Barcelona var det just Palmsöndag och de sålde konstverk gjorda av palmmärg på La Rambla.
  Ha en trevlig påskvecka!
  Kram!

  1. Visst är det! Och i de städerna du besökte är det säkert än mer spektakulärt med allt. Här länns det som om hela stan deltar på ett eller annat sätt och många med sommarbostäder reser hit från inlandet och de stora städerna. De lite äldre barnen har lärt sig en del men sedan är det ju en tradition som de får med sig och växer nog i kunskapen efetr hand.
   Önskar dig också en fin vecka.
   Soliga kramar

 6. Kul att få vara med om det “riktiga firandet” av veckan före påsk. Hos oss är det ju bara olika namn på dagarna som vi oftast kan, men inte vet varför de heter så.

  1. I Spanien är påsken den största och viktigaste högtiden så det är roligt att ta del av hur den firas här. Vi har varit här under påsken i flera år men det blir alltid lite nytt man ser och lär sig.

 7. Intressant att läsa och fina bilder att titta på! Och många skyltar blev det också!
  Tack för ett härligt och annorlunda Skyltsöndagsinlägg!
  Ha det gott!

  1. Tack! Lite annorlunda skyltsöndagsinlägg fick det bli denna gång. Och variation är ju bar det också.
   Här är påsken den största högtiden och många besökare har komit hit och stan lever verkligen upp. Men å andra sidan är Torrevieja en stad där folk bor och arbetar året om. Och vid påsk och sommartid så fylls det på ytterligare med alla som har semesterbostäder här.
   Önskar dig en vra start på veckan.

 8. Det är verkligen spännande det här med seder och bruk, dessutom kul när det händer på stan.
  Det blir väl fler påskinlägg kan jag gissa.

  1. Ett par inlägg till kommer för påsken här är ju den största högtiden och just nu är staden fylld av besökare som har semester denna vecka. Ett väldigt folkliv är det och roligt att ta del av.

 9. Dom är maffiga dom där paraderna. Dock såg jag ingen sån igår, men några palmer såg jag allt sådär på palmsöndagen 😉

  Ha en bra start på veckan!

  1. DEt räcker gott med att se palmer en palmsöndag men vi utökade det hela med att se processionen. Fint väder och fest, fart och fullspikat – verkar vara ledorden denna vecka.
   Önskar er en trevlig måndag och givetvis en bra vecka.

 10. Vilka fina bilder! Och visst är det tjusigt!
  Mycket folk här nere nu. Såg till och med att badvakterna på Cura har kommit!
  Stor kram!

  1. Tack! Ja, det är fin stämning och gott om folk. Såg också att badvakterna kommit men det innebär ju inte att de är i tjänst. Skulle aldrig lita på dem.
   Stor kram!

 11. Hej Ditte!
  Ser att ni fick en härlig processionsdag, kul att ses som hastigast! Vi åkte som vi sa till la Mata och därefter till Guardamar. Vi gick till kvällsprocessionen, också häftig! Idag våffellkakas hos norrlandsväninna!
  Vi hörs vidare!

  1. Då fick ni ut mycket av gårdagen och både La Mata och Guardamar är ju så trevligt. Vi får ta en kvällsprocession i veckan för det blir ju många. Våffelkalas låter trevligt!
   Tack för besöket och all hjälp. Betyder så mycket! Men just nu är det lugnt.
   Stor kram! Vi ses och hörs!

 12. Vilken fin procession och vilka härliga bilder! Påsken firas verkligen på ett annat sätt i Medelhavsländerna och uppslutningen verkar vara mycket stor. Även om man inte själv är religiös så känns det som en fin tradition.

  Kram och god måndag!

  1. Tack! Ja, det är roligt att vara med och se vad som händer härför påsken är ju den största högtiden här. Nu är det olika processioner varje kväll och detta är ju en del av landets historia. Inte för att jag är så religiös i denna mening, men det är fint att ta del av detta.
   Trevlig måndag önskar jag dig också.
   Kram!

 13. Så otroligt vackra bilder, det måste vara härligt att vara på plats, har aldrig sett något liknande så jag ska titta på alla fotografier mer noga ,-)
  Intressant!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Vad roligt att du tyckte om inlägget! Här är påsken den största högtiden och firas rejält av gammal som ung och både processioner och utelivet blomstrar. Det kommer nog någtot mer inlägg om just detta med påsken här.
   Önskar dig också det bästa.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *