Allmänt

Ingen slump

Jag har precis som så många andra funderat mycket på terrorattentatet som skedde mitt i Stockholm igår. Helt oväntat kändes det inte efter övriga attentat som skett i Europa och som dagligen sker på olika platser i världen och det är lätt att tänka att detta inte ska hända i Sverige. Det kan inte hända och får inte hända. Men det händer helt oavsett vad vi tänker och tror. Ett attentat är ingen slump utan en väl uttänkt handlling.  Men vilka som drabbades, vilka som mist/mister sina liv, vilka som av en händelse var på plats, just här i Stockholm – just då , när den stora bilen kom och mejade ner det den kunde. Det var en slump. Och på samma sätt har det varit slumpen som orsakat så många människors död i olika attentat. Hade man varit någon annanstans så….

“Slump används för att beskriva en oförutsägbarhet som vanligen beror på en eller flera orsaker”. (Wikipedia m.fl.) En slump är en tillfällighet och något vi inte kan påverka och inte heller på förhand räkn aut eller förutse.

All terror, alla attentat är hemska och skrämmande och det går inte att försvara sig mot dem. Men vi kan försvara det vi tror på och försöka att inte låta rädslan begränsa oss.

Jag har under eftermiddagendaen suttit och tittat ut öven Medelhavet, ett hav där också så många människor mist och mister sina liv. En slump vilka som klarar sig och vilka som inte gör det. Eller tur? Otur? Vi vet vad vi har idag, just nu –  men inget om morgondagen eller ens den närmsta framtiden.

 

Jag funderade på en av de klokheter  som Nalle Puh sagt. ” Du är modigare än du vet, starkare än du tror och klokare än du förstår”.  Och visst är vi.

 

 

28 svar på ”Ingen slump”

 1. Kan bara helt instämma i det du säger om vad som är en slump och vad som inte är det.
  Håller även med dig angående hur vi tänker om attentat. Visst dras vi med och visst är vi förfärade, men om man drabbas på hemmaplan så grubblar man betydligt mera. Säg alla terrorattacker som sker i Asien, dom tänker man ju knappast på, för de ker ju såååååå långt bort. Närmar sig attentaten Europa (Nice, London, Paris, Bryssel m fl.) blir det betydligt “klarare”, och när de sedan sker framför ögonen på en så får de en helt annan dimension…

  1. Nej, ingen slump utan mycket beräknande. Och visst blir det en helt annan dimension, men vi får inte låta rädslan ta över.
   Precis som du är det ju ofta i dessa kvarter man passerar. Jag går ju nästan alltid hem till Söder och ofta blir det förbi Åhléns och Drottninggatan och man bestämmer träff med vänner här vid t-baneuppgången vid Åhléns. Och även du ä rju ofta i dessa trakter. Tror de flesta Stckholmare är det och då var det ett lägligt ställe. Ingen slump! Och nära Centralen.

 2. Även om vi visste det skulle komma en attack så blir man lika överraskad och skärrad. Rädslan, paniken som de som var på plats måste känt och allt de fick se går inte suddas bort.
  Alla skadade och döda, anhöriga och nära. ?
  Det värmer i hjärtat att se och höra all godhet och hjälpsamhet som människor visat. Ondskan kom på besök men vi tillåter inte att den stannar.

  Varm kram ❤

  1. Visst blir man överraskad när det händer. Och det hela är förfärligt. Hade vänner spm var på plats och ingen visst ju riktigt vad som skedde mer än att alla sprang och skrek äv fasa.
   Och just i dessa stunder (tycker alltid det ska vara så..) är det så fint att människor verkligen hjälper och stödjer varandra.
   Nej, vi tillåter inte att ondska stannar och vi får aldrig böja oss för den.
   Stockholm är allas vår stad och här ska vi kunna vistas utan rädsla.
   Varm kram i sena kvällen.

 3. När jag gick i gymnasiet skulle vi göra ett specialarbete. Jag valde latin och frågeställningen var just om slump eller öde. Nu minns jag tyvärr inte vad jag (med mammas stora hjälp!) kom fram till men jag har det kvar magasinerat i Sverige.

  Oavsett om det som vi i livet råkar ut för är Nornornas trådar och hur de klipper dem eller om slumpen rör till det så har ingen annan rätten att förstöra det så som vissa gör. Oavsett i vilken guds namn det nu skulle ske.

  1. Slump eller öde? Det är ett spännand resonemang. Ibland är det ju så att en till synes slumpartad och oviktig händelse kan få
   livsavgörande konsekvenser, men något som inte varit bestämt utan sker av en händelse. Ett öde, ett större skeende, som styr det som händer runt oss. En del tror på ödet och med det kanske en högre makt som styr livet. Teorierna vet jag är många.
   Kul att du har gjort ett jobb om detta och jag tror att jag gjort ett liknande men på franska och om om Sartre och existentialismen .
   Och terrordådet i Stockholm var ingen slump och inget öde- utan klart beräknande.

 4. Nalle Puh han vet han! Och visst är det bra om vi anammar hans vishet! Tänker ofta på att vi inte vet ett dugg om morgondagen och försöker leva efter det, så gott det går. En “dum” reporter frågade en av poliserna i TV – kan det här hända igen? Ja, det är klart. Allt kan hända igen. Då är det slumpen som avgör om vi är med. Lev idag! Kram!

  1. Nej, om morgondagen vet vi ingenting. Och visst kan detta hemska hända igen, men rädslan får aldrig skrämma oss från att leva.
   Just i dessa trakter går jag ju ofta när jag är hemma i Stockholm och jag tänker fortsätta med det.
   Tänker på alla runt om i världen som lever med terrorn nära sig för jämnan. Perspektiven är så olika.
   Och slumpen rår vi inte på. Här och nu är viktigt!
   Kram!

 5. Kloka och sanna ord! Även om det inte var helt oväntat så känns det överraskande – man vet att det kommer, men inte när … måtte aldrig ondskan få oss att sluta leva i nuet.

  1. Öväntat var det inte med terrorattacken, men när, var och hur det skulle ske det var frågan.
   Just här går jag nästan dagligen när jag är hemma och vid Åhléns, vid t-baneuppgången; är det alltid många människor eftersom det ju är en vanlig mötesplats. Även Drottninggatan, en gågata, är extra fylld av människor fredag och lördag- ett klart shoppingstråk och på väg mot Gamla Stan.
   Rädslan får aldrig ta över och få oss att sluta leva.

 6. Kunde inte beskriva det bättre än du gör här i ditt inlägg men livet går vidare o det är nog tyvärr inte sista gången det händer i världen 🙁 havet är som du säger ger o tar mkt njut av din vistelse i värmen kram

  1. Livet går vidare, helt klart. Och rädslan får aldrig ta över.
   Många människor i vår värld lever med detta dagligen och väldigt många dör till följd av terror och ondska. Hemskt!
   Men vi böjer oss inte för hot .
   Stor kram!

 7. Det är ingen slump att jag söker mig hit till din blogg för att se vad just du min vän av Stockholm skriver om detta dåd.
  Mycket fint skrivet Ditte! Du får också med dig vad som sker på Medelhavet.Kloka Nalle Puh iklädd glittrande tro, hopp och kärlek! Så ska det vara, vi må inte böja oss för rädslan.
  Dgens datum,9 april, år 1940 intog tyskarna Norge och på något sätt dyker din pappa upp i mina tankar också.
  Stor kram från ett nysnöad blött Skellefteå.
  PS. Peter och barnen är i dina trakter nu 🙂

  1. Tack, finaste Tove. Jag tänker idag på den 9april 1940 och åren som följde när nazisternas terror runt om i Noreg och övriga Europa var stor. Men Norge lät sig aldrig besegras. Dett lilla land med sina invånare kämpade för sin rätt till frihet och utan förtyryck och många gav sina liv för den friheten och andra bidrog men kom levandes därifrån. Sänder också extra tankar idag till pappa Allan.
   Här är det skönt vårväder och vi ska ge oss ut och se en palmsöndagsparad.
   Vad trevligt att Peter och barnen är i trakterna. Hoppas de har dte bra.
   Stor kram och många tankar till dig.

 8. Man ska inte vara på fel plats vid fel tillfälle. Tyvärr är den platsen och tillfället helt omöjlig att förutse…

  Jag tycker att mitt i allt det hemska och sorgliga kom fram många fina och vackra handlingar. Så många vardagshjältar med både stora och små insatser!

  1. Så är det och detta kan man och fel plats och fel tillfälle kan man inte veta. Men man vet att där det är mycket folk, där kan vad som helst hända. Förödelsen som är tänkt blir så mycket större.

   Och vad gäller Stockholm så kan den stade aldrig tas ifrån oss och inget annat heller. Extra glädjande att se alla som hjälptes åt mitt i detta förfärliga. Tillsammans är vi starka. Och terrorn ska aldrig få vinna.

 9. Usch ja! Det är tur att vi inte vet vad som komma skall….Men otäckt är det att hela tiden behöva oroa sig!
  Stor kram!

  1. Visst är det bra att vi inte vet och då finns inte heller rädslan. Detta attentat i Stockholm var ju inte direkt oväntat men hemskt att det skulle hända. Och stockholmarna visade verkligen hjälpsamhet och medmänsklighet mot varandra denna mörka dag. Var orolig innan jag visst eatt “de mina” inte drabbats men visst gick tankarna till de som dödats och skadats. Och ätnk att denna rädsla lever s många med runt om i världen. Illa!
   Stor kram!

 10. Hur ska man veta? Nej, slumpen, ödet, änglavakt, kalla det vad man vill. Alltid omständigheter, en magkänsla, finns mycket.
  Vi får leva och försöka vara så goda vi kan ändå.
  Det var med lite blandade känslor som jag drog till Göteborg igår. Steg av på Centralen, många människor, vem vet? Nå, det gick ju bra, man kan inte låsa in sig.
  Skyltsöndagskram ?

  1. Vi vet aldrig! Och vi får inte låta oss skrämmas. Livet går vidare och detta med attentat och terror lever mängder av människor med dagligen. Jag kan förstå dig för alla stora samlingspunkter som flygplatser,järnvägsstationer i stora städer, tunnelbanor o.s.v. är och har alltid varit strategiska mål för attentat och bombningar.
   Stor kram och tanker till dig.

 11. “Om man hade varit någon annanstans”. Ja, det gäller att vara på rätt plats vid rätt tid men det har vi ingen möjlighet att planera. Slumpens skördar har vi ingen möjlighet att påverka hur vi än gör. Men visst är jag glad för att sonen åkte hem i torsdags för han rör sig i trakterna dagligen med tanke på sin arbetsplats. Ibland saknar man ord…

  Kram

  1. Nej, slumpen kan vi inte påverka. Att detta hände just här är ju förklarligt. MÅnga människor i rörelse och det är det alltid här och extra många fredag eftermiddag och lördagar. Jag är ju här nästan var dag jag är hemma i Stockholm. Alltså år drottningatatn förbi Åhléns hem till Söder.
   Förstår verkligen att du är glad för att sonen åkte hem i torsdags.
   Ja, ord finns inte till detta…
   Men rädda får vi inte bli.
   Kram!

 12. Håller med både dig och Nalle Puh. 🙂 I dag har vi fått veta att två av de omkomna var svenskar och den ena var ett barn. Så förskräckligt! Antagligen en förälder med sitt barn som var på fel plats vid fel tidpunkt.
  All kärlek till er!
  Kram!

  1. Vi kan aldrig skydda oss mot denna typ av ondska och det som hänt är så illa. Livet är mnga gånger en skör tråd. Tänker även på bussolyckan vid klövsjö där ungdomar dog och många skadades.En buss so inte är ok eller annat. Utredningen får ta reda på fakta men att låta en buss köra som inte är ok är illa och också något man aldrig kan skydda sig mot.
   Men rädslan får inte stoppa oss.
   Stor kram och många tankar från oss till dig.

 13. Så bra skrivet av dig, man blir berörd. Trotts att jag bor 38 mil från händelsen har jag många vänner där. Och just en fredag kan hur många som helst befinna sig där… Jag lider fullständigt med de anhöriga till offren. Under vid tunnelbanan stod en släkting och väntade precis, hade bestämt plats med sin dotter.
  Vi får aldrig skrämmas exakt! Nalle Puh har så rätt.

  1. Tack, för dina fina ord. Och jag tror att i detta läge så är man, blir man, som svensk berörd var man än befinner sig. Jag var orolig tils jag hörde från mina nära och kära för de som så många andra brukar ju passera just här. Och som du skriver detta är en mötesplats, just vid Åhléns och uppgången från tunnelbanan. Så ingen slump att detta terrordåd hände just där. Skönt att dina släkringar inte var ovan jord just när det hände. Tänker förstås också mycket på alla som på olika sätt drabbats och sedan att detta är livet dagligen för många runt om i ävrlden. Nu så nära blir det extra påtagligt.
   Och rädslan för at leva och röra sig fritt får aldrig ta över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *