Stockholm

Observationer från igår -Tisdagen den 28/2-2023

Visst är det så att en dagligen lägger märke till vissa saker. Ibland hamnar de i “kom- i- håget” och ibland passerar de ganska obemärkta förbi. Igår kändes det här i Stockholm som att det var vår i luften och eftersom det var tisdag, så var det promenaddag och träff med väninnan Agneta. Som vanligt finns det mycket i vår vackra huvudstad att fästa blicken på. Både det som en tycker är vackert och även sådant en noterar ändå. Och några av de observationer, alltså inga väderobservationer,  kom att bli färg i olika sammanhang. Flera bilder är tagna på Kungsholmen, en av Stockholms stadsdelar, en bild  i city och två på Södermalm.

 Kungsholmen

i västra Stockholm, tidigare Västermalm, består i sin tur av olika stadsdelar och är nog den del av Stockholm som jag är minst bekant med. Ön är omgiven av Mälarens vatten, trevliga strandpromenader, mysiga miljöer och många parker så tror jag att jag skall utforska denna “holme” betydligt mer.Fram till 1700-talet var ön i princip obebyggd men redan på 1400-talet fanns ett Gråbrödrakloster här,”Munklägret” och då kom också en bro att leda hit. År 1672 fick holmen namnet Kungsholmen och en egen församling bildades.

Detta är en av mina favorittavlor som jag fått av min vän Tove som också målat den. Och nästan alltid har den färgkoordinerade blommor helt nära.

Observationer från igår.

Och det blev en del fokus just på färg i olika sammanhang.

Västermalmsgallerian är ett mindre köpcentrum på Kungsholmen. Här är jag väldigt sällan men jag slogs av att det var ljust, rymd och en hel del färg som spred en god stämning. 

På Kungsholmen var vi och drog oss efter hand ner mot vattnet, Karlbergssjön, en del av Mälaren, för att här gå in mot stan. På andra sidan ligger Solna, en grannstad till Stockholm och här ser vi över till vackra Karlberg slott. Här på Karlberg var jag i ett ärende i mitten av januari men nu såg vi område tfrån andra sidan.

Karlbergs slott och Karlbergssjön, I gårdagens observationer la jag märke till att det låg is här trots lite vår i luften. Bland gårdagens observationer såg jag ju att trots att det var lite känsla av år i luften så låg det ett tunt lager is här på vattnet.

Vi fortsätter och går in mot stan och har stadsdelen Vasastan på andra sidan vattnet. En del av Vasastan som kallas Brikastan.I bakgrunden dyker de två tvillingtornen upp och de finns i en del som kallas Hagastaden, även det en del av stadsdelen Vasastan. Tvillingtornen är inte identiska, utan får väl räknas som tvåäggstvillingar. Det är olika höjd på dem- Ett torn är 110 meter och det andra är 125 meter. I tornen finns ca. 330 lägenheter. Alla bostadsrätter. (I mitt tycke är området i Hagastaden trist och tämligen ocharmigt. Men smaken är ju delad.

Stockholm. Vasastan. Birkastan. Observationer från igår angående husens pastellfärg. Har inte noterat denna tidigare. Fler observationer från gårdagen och som blev påtagliga på avstånd. De pastellfärgade husen i Birkastan. Har nog inte tänkt så mycket på just färgen innan men jag tycker den är inbjudande.  

De färgglada husen  är här lite inzoomade.

Tittade noga på träden om de händelsevis hade börjat få knoppar. Men lite väl tidigt är det kanske. 

 Vet att Agneta och jag för ett par år sedan, den 24 februari 2021 också var här i trakterna på Kungsholmen och då fanns viss vårkänsla.  Om en ansträngde sig.

En del bänkar längs vattnet var nymålade och väntar nog snart på sina besökare.

City och Södermalm

Vi närmade oss City och det var dags för en paus. Och det blev ett av våra  vinnande koncept; NK Art Bakery, på Hamngatan (Ett par andra ställen hade vi tittat in på  men sportlov i Stockholm innebär att det kan vara trångt. )

Gott och blandat. En trevlig paus efter 6 kilometers promenad. Och den skulle bli längre.  

Hemma på Söder. Visserligen inget norrsken igår heller. Men väldigt vackert ändå.

Stockholm- Södermalm. Norra Hammarbyhamnen- Gårdagens observationer klockan 17.30. Solen färgar fönsterrutorna röda. Gårdagens observationer hemma klockan 17.30. Solen speglar sig och färgar rutorna i rött-

Absolut njutbar utsikt igår klockan 17.30. Fantastiskt förgskådespel som varade en kort stund. 

32 svar på ”Observationer från igår -Tisdagen den 28/2-2023”

  1. Tack! Jag tyckte också den blev bra och kvällen var verkligen så vacker. Men det höll i sig a. 10 minuter . Sen försvann färgerna på himlen-

 1. Fin promenad, som alltid.
  Många här i Östergötland har sett norrsken ett par kvällar nu, själv har jag inte lyckats. Skulle gärna vilja se fenomenet.
  Dina bilder med rosa skimmer är väldigt vackra.

  1. Lite nya stråk att traska i men trevligt och vädret var ju strålande.
   Vet att många här i Stockholm också sett norrsken och fick tips om att telefonen/ en kamera kan se fenomenet om man riktar den mot himlen. Men ögat ser inte. Ska testa det nästa gång-
   Norrsken blev det ju inte men det blev bra bilder ändå från en vacker kvällsstund-

 2. Vilken härlig promenad det blev. I vissa lägen lägger man inte märke till vissa saker men så plötsligt noterar man dem. Det gäller väl att blicken fastnar på rätt plats vid rätt tillfälle. Jättehärliga bilder som vanligt och vilken fantastiskt vacker kväll dessutom.
  Nu har sonen sålt sin lägenhet på Kungsholmen så nu återstår det att se var de hamnar.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. En skön runda i delar av Kungsholmen och där är jag ganska sällan. Men det finns många fina promenadområden här också med vattnet helt nära. Just nu, när solen sken, blev det så påtagligt med de svagt pastellfärgade husen i Birkastan.
   Något norrsken blev det inte men en vacker himmel fick vi ändå ta del av-
   Spännande att nu se var sonen hamnar Antar att det finns en del alternativ- Tyvärr verkar ju inte priserna i innnerstan ha gått ner. En fördel när en säljer men en nackdel om en ska köpa- Men dte finns ju fina ytterområden som ligger granne som också är väldigt trelviga
   Håller tummarna för att sonen hittar något bra.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

 3. Så fina bilder! Sista var kanon.
  Orkade tyvätt inte läsa din text, trött i ögonen efter dagen id.
  Trevlig kväll!
  Stor kram

  1. Tack! Jag tyckte själv att de sista bilderna härifrån blev väldigt bra- Ocj just så såg det ut en kort stund.
   Förstår att det är kämpigt för ögonen men fint att du kunde se bilderna-
   Önskar dig också en fin kväll.
   Varm kram

 4. WOW! Enastående vackra bilder från din hemmaplan. Vilket färgspel. Jag njuter:-)
  Kungsholmen är jag heller inte så bekant med, men Västermalmsgallerian har jag besökt några gånger. Den ligger ju på gångavstånd från S:t Eriksgatan, där jag jobbade ett tag.
  Håller helt med dig om de fina färgglada husen i Birkastan samt Hagastaden som är en trist och bedrövligt tråkig ny stadsdel. Tornen däremot gillar jag skarpt. De har blivit ett nytt landmärke och är nydanande med tanke på alla andra “nybyggen” både i Hagastaden och andra nya bostadsområden.

  PS. Älskar Toves tavla:-) DS.

  1. Tack! Jag tyckte också de blev riktigt bra. Just färgerna och de är inte ett dugg redigerade utan just som det såg ut.
   Tornen är häftiga i sig, absolut. Men Hagastaden är ju urtist så att bo här skulle jag inte vilja. Birkastan är läckert och roligt nu att de piffat till husen med lite färg-
   Toves tavla gör mig glad och ofta ser jag “nya” saker i den. Den kan ju hängas på fyra olika sätt- Så jag varierar den då och då-

  1. Vi har alltid fin utsikt men när det ser ut så här är det ju än vackrare.
   Fint att ni också fått ta del av en färgsprakande himmel-

 5. Det där är verkligen det jag kallar vårvintersken, då himlen är rosa-blå-färgad. Så magiskt vackert.
  Karlberg slott är stort. Jag kan väldigt lite om det slottet men ska sätta mig ner och googla och läsa din länk . Trädet vid vattnet är kännspakt. Vackra bilder, fin info! Tack Ditte, du är verkligen en reseledare ut i fingerspetsarna. Hoppas det känns okej, snart är det dags!
  Kram

  1. Vi njöt verkligen av denna himmel, men den varade ju bara en kort stund. Är så glad för vår fina utsikt och än finare blir den så här.
   Karlbergs slott betyder mycket för mig på olika sätt och är lie som hemma-
   En fin runda blev det och med en hel del både gammalt och nytt att observera.
   Tack för info om trädet- Men nu vet jag. Tacksam för allt du kan och som du delar med dig av-
   Jag är inställd på operationen men också lite orolig-
   Kram

    1. Tack! Då är jag med. Klart jag borde förstått vad du menade. Och att det är en al-
     Tack, för omtanken om i morgon.
     Kram

 6. Vilken otroligt fin promenaddag ni fick, du och Agneta. Art Bakery vill vi verkligen besöka igen, kanske för en lunch, ett så mysigt ställe men den här gången var vi inte ett dugg hungriga så det blev bara kaffe och en god bulle.
  Med din fina kvällsutsikt behöver du inte sakna norrskenet (även om det är lite häftigt att se det dansa över himlen).
  Till sist får jag bara säga att din röda tavla är riktigt läcker och extra skoj att denne målad av en god vän.

  1. En skön dag och jag passar ju på denna vecka att “maxa” allt.
   Operation på fredag. Minns att ni också var på Art Bakery och hit går vi gärna- I Gamla Stan har vi Fika & Wine som favorit. Bra med olika favoriter i olika delar av stan.
   VI har fin utsikt och nu när det varit så vackra kvällar har det varut extra fint. Men jag har aldrig sett norrsken och vill gärna få den upplevelsen.
   Jag är så förtjust i den röda tavlan och den ger mig daglig glädje.
   Önskar er en fin vecka.

  1. En vacker och trevlig dag övergick i en vacker kvällsstund. Nej, då; finns mycket annat än norrsken som är vackert. Men ännu har jag aldrig sett det så jag skulle vilja.
   Och en rejäl promenad i det fina vädret blev det
   Kram och god kväll.

 7. En härlig promenad som gör dig laddad inför fredagen, så bra! Å fina bilder på kända ställen i stan. Härliga färger på Toves tavla, och tulpanerna passar ju klockrent!
  Är väldigt nyfiken på era bra pitstop-ställen i stan, måste ju prova dem någon gång!
  Vilka foton du fick från er balkong, magisk vackra!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Jadå! Jag har liksom “maxat” veckan så jag inte ska fundera så mycket inför fredagen. Visst är jag spänd. Vore fel att förneka det.Visst är toves tavla vacker och jag blir alltid glad av att se den. Och gärna med blommor som passar till,
   Visst blev det fina bilder i går kväll men det var bara ca. 10 minuter det var denna vackra himmel.
   Ha det gott och håll en tumme på fredag.
   Kram

 8. WOW vilken fin Tovebild och tulpanerna därtill. Så läckert!
  Finfina bilder och den sista är ju magisk!
  Jag har några vänner som bor i ett av tornen. Dom verkar nöjda, men jag kan väl tycka att arkitekten har lekt lite väl mycket vid sitt ritbord!
  Ett stort LYCKA TILL i morgon!
  Kram

  1. Visst är tavlan vacker! Jag blir glad av att se den och roligt att jag kan ha den åt fyra håll-
   Tornen är jättehäftiga tycker jag. Har också vänner som bor där och varit på besök- Men själva området, den här delen av Vasastan är ganska grå och trist i övrigt. I mitt tycke. Och smaken är ju tursamt nog delad.
   Visst blev den sista bilden fin. Några vackra minuter Bra kompensation när jag inte såg norrskenet.
   Tack; Är lite spänd inför morgondagen.Men visst kommer det att gå bra.
   kram

 9. Den här lantlollan som aldrig “på riktigt” (studieåren undantagna) bott i någon större stad blir nästan skrämd av stora hus och en massa konstgjort ljus. Norrsken är jag inte intresserad av att spana efter heller, sådana var vardagsmat (varnattsmat) när jag var barn, solaktiviteten verkar ha varit lika häftig då som nu. Här är jag omgiven av skog, måste sätta mig i bilen och köra några kilometer för att kunna se himmel och norrsken.
  I barndomshemmet var omgivningen mera öppen, himlen var stor. Kom att tänka på en underbar kollega som vuxit upp i likadana trakter som jag. Han saknade också himlen, “men på Island blev det lite för mycket av den”, sa han.

  1. Nej, är du uppvuxen med norrsken så är det ju inget speciellt. jUst så tycker ju vi om mycket som storstaden erbjuder och som andra på besök här tycker är väldigt sevärt.
   Och visst är det så att vissa saker blir en del av en när man upplevt det mycket. Och för andra blir det mer spektakulärt.
   En fin kväll med vacker himmel fick vi här hemma och jag är fullt nöjd med den utsikten från vår balkong och soffhörnan-

 10. Härliga foton i härliga miljöer. Och så vackra solnedgångar det varit tre kvällar i rad. Jag fotat från balkongen och vi suttit i matrummet och följt alla vackra färger.
  Hagastaden, lite trist och lite tråkigt att bygga så grått och tätt och högt men markytorna är ju begränsade. Vet att det var diskussioner hur förskolorna som tidigare haft lite ljus blev mörka förutom ingen uteplats nästan.

  Men det finns fantastiskt vackra miljöer i vår huvudstad och fin natur. Länge sedan jag var på NKs “fik”, tyckte mycket om det då och tycker du att det är bra och trevligt? Fick det intrycket så då ska jag inte bara gå förbi.

  Fint idag också även om det var frost på bilarna i morse men glad åt sol och ljus. Önskar dig en fin dag och helg.

  1. Sköna promenader i det vackra vädret ger god energi. Tyvärr har jag inte sett norrsken men annan vacker himmel. Och visst har det varit vackra kvällar med en himmel i olika nyanser.
   Så fint att ni också har denna vackra utsikt.
   Hagastadens torn är ju speciella och häftiga i sin design men jag tycker att själva området är mörkt och trist. JUst diskussionen om förskolorna har jag också följt lite och så mycket ljus får de ju inte.
   NKs: Art Bakery som ligger i lokaler vid NK garaget och på den sidan av gatan tycker vi om. Stort, luftigt och välbesökt och med centralt läge. Och i Gamla stan är ju vår favotit Fika & Wine på Österlånggatan, mot slottet-
   Lite kyligt även här i morse men strålande sol- Har varit på rehabträning och ska snart ut på en runda och känna lite vår.
   Operation i morgon så sedan dröjer det nog innan jag kan gå så mycket.
   Önskar dig en skön torsdag och en fin helg.

 11. Önskar dig Ditte lycka till med allt imorgon, tänker på dig och det har gått så fort att det känns plötsligt att det är den dagen. Tror du är i de bästa händer i allt där.

  1. Stort tack för omtanken- Ja, tiden har gått väldigt fort så här på slutet och i morgon är det dags. Lite nervös är jag, men jag vet att jag är i goda händer.

 12. Wow så fina foton, särskilt kvällsljusen! Trevliga vyer, på många platser har jag aldrig gått, och på nymålade parkbänken tror jag inte jag vill sitta för den ser hiskeligt obekväm ut, inget för mina korta ben som skulle dingla utan markkontakt, hihi
  Karlbergs slott såg väääääldigt långt ut, hiskeligt rent utav, det har jag aldrig tänkt på!
  Kram från pörtet

  1. Tack! Jag såg visserligen inget norrsken men var glad åt det vackra ljuset vi såg här hemma när himlen tog sig an olika nyanser av rosa.
   Vad gäller parkbänken tror jag den är bekväm men jag hade inte kommit upp utan hjälp-
   Själva slottet är inte så långt utan det blir långt för det är två flyglar som gör att det ser ut så. Och inte minst på bilderna på lite avstånd.
   Kram och tankar till dig inför flytten-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *