Stockholm

Karlbergs slott och omgivningar – Lite som hemma

I går var det med solsken i blick som jag långsamt strosade från St. Eriksplan, längs Rörstrandsgatan (Vasastan i Stockholm) med Karlbergs slott i Solna som mål. Och området runt Karlberg är för mig väl kända trakter och där jag förr spenderat mycket tid. Min pappa hade sin grundanställning här från mitten av  1950-talet fram till mitten av 1980-talet.

Denna dag hade jag ett avtalat möte och skulle få en del gammal gammal dokumentation som pappa lämnat efter sig.  Han lämnade i och för sig många avtryck och en hel del av dem har jag kvar på olika sätt. Han var en kämpe och det på mer än ett sätt. I mars förra året var jag också här för att hämta en del saker och då tillsammans med  vännen Thomas Tynander som  i princip avslutat den bok han skrivit om pappa. En bok som kommer att släppas under våren. Jag har läst en del, men jag är väldigt spänd på hela boken. (Mer om detta i länken “en kämpe”. )

Framme vid Karlbergs slott. Kombinerad tavla med karta och fakta. Framme. En kombinerad tavla med både info och karta över området runt Karlbergs slott.

Karlbergs slott- Lite som hemma när jag växte upp.

Här på Karlberg  bodde jag ett kortare tag och jag har många och kära förankringar hit. I ett inlägg jag skrev i maj 2021, Karlberg med strand, kanal, slott och sjö, har jag berättat om det mesta som finns med i dagens inlägg. Så titta gärna där om du vill veta mer.

Så idag blir det bilder som blir huvudsaken. Och det blir en repris av dem men de är nytagna. Men mötet här på Karlberg  gick bra  och med dokumenten med mig blev det sedan en runda inne på slottet och sedan i den fina parken. Fortfarande med solsken i blick.

Solna. Karlbergs slott byggdes som kungligt slott i början av 1600-talet. Här framsidan- Karlbergs slott framsida. Idag är det Militärhögskola. Här inom området, i olika byggnader, studerar och bor ca 200 personer som ska bli yrkesofficerare. Till detta kommer också 150 officerare som lärare och  även civilanställda.

Yttre borggården på Karlbergs slott. (Alltså en stor öppen plats. På Karlberg finns också en inre borggård på baksidan på slottet. Vattnet som skymtar här framför slottet är Karlbergssjön, en del av Mälaren

Solna. Huvudentrén till Karlbergs slott. Huvudentrén till Karlbergs slott. I dessa dagar sporadiskt använd. Nu när jag kom blev det att gå in via vakten och lite bakvägen. Men här har jag gjort ett antal entréer under årens lopp. ( Bröllop, baler, döttrarnas dop, julottor, fester m.m.m.)

Här, det vackra lilla slottskapellet. Innanför grindarna ligger inre borggården och här finns också en entré in till slottet.

Många är julottorna jag varit på här som barn och vuxen. I kapellet är döttrarna döpta och var med här på sin första julotta  som 2-åringar. (Den varade 30 minuter och en del russin gick åt som muta.) Och efter julottan var det dans kring granen och trevligt juldagsfika. En minnesvärd tid och tradition.

Parken är verkligen vacker och är dagtid öppen för allmänheten.

Parken vid Karlbergs slott.

Den här runstenen från 1000- talet hittades 1855 i Solna, mellan Brunnsviken och Karlberg men försvann senare när järnvägsbygget drog i gång.Stenen hittades på nytt 1921 vid en sopstation i Solna och kom till Karlbergsparken året efter.

I parken ligger också ett tempel, Neptuni Tempel, byggt 1792 och uppkallat efter sjöguden Neptun. Templet uppfördes på begäran av kung Gustaf III (1746-1792) och arkitekten Carl Christoffer Gjörwell fick uppdraget.
är uppförd i den för tiden så populära klassiska stilen; tydlig balans, måttliga dekorationer, pelare och de triangelformade gavelpartierna.

Templet har också ibland kallats för Dianas tempel. Riktigt varför vet man inte. Namnet började man inte använda förrän i början av 1900- talet. Kanske var det så att det var en förväxling med ett annat tempel. Ett jakttempel som hette Dianeberg och som fanns  på en annan plats i Karlbergsparken.

Nostalgi. Här i parken har jag lekt mycket. “Jag minns den ljuva tiden, jag minns det som igår…” några rader från dikten  Pojkarne av Anna Maria Lenngren.

I parken finns den här villan “chefsvilla” och här bodde jag i några månader . (Men chef för Karlberg var aldrig pappa)

Avslutningsvis får denna gamla ek , “Karl XII:s ek” som fortfarande finns kvar i parken. Det berättas att här lekte lille prins Karl med sina systrar, Ulrika Eleonora och Hedvig Sofia.

 

30 svar på ”Karlbergs slott och omgivningar – Lite som hemma”

 1. Så spännande att det skrivs en bok där din pappa är med ,Karlbergs slott har jag inte besökt men nu fick jag ytterligare ett tips här inne:) Fina bilder från din dag och förstår att du väntar till boksläppet i vår, kram

  1. Ja, jag är väldigt spänd på boken- Vet att den blir bra. Karlbergs slott inomhus kan inte inte besöka idag för det är “sökerhetsklassat” men parken och omgivningarna är öppna för alla. Väl värt ett besök-
   Kram

  1. Ja, du har ju hängt med mig länge. Men många nya läsare har kommit till så det får bli lite repriser.
   Många tankar och varm kram

 2. Så många vackra byggnader det finns förutom slottet och så många fina minnen du har härifrån.
  Slottskapellet och Dianas tempel är så fina.

  1. Visst finns det! Och att för mig vara här betyder mycket på många sätt. Verkligen nostalgi och jag gillar den-
   Känner mig hemma här.

 3. Vilket fint slott och lika vackra omgivningar. Så fint att få dokumenten som tillhörde din pappa och jag kan tänka mig att det väckte många fina minnen.

  Kram och god kväll!

  1. Karlbergs slott är ju för mig väldigt mycket nostalgi. Och att komma hit är alltid fint.
   Nu har jag fått lite till från pappas liv och det är alltid tacksamt. För där var mycket “hemligt”.
   Hoppas du haft en fin dag och kväll.
   Kram

 4. Vilken fin dag du fick där! Så härlig himmel och så vackert det är det slottet med omgivningar. Och vad mycket mer du får se och minnas som kan vandra inne där. Vad intressant och fint.

  Så bra att runstenen kom på plats också och nu kan vi läsa om den funna i Norge. Vi får nog skriva om mycket i vår historia, vi vet bara en bråkdel. Men spännande är det.

  Vilken fantastisk dag du hade.

  1. En riktigt fin dag blev det. Och med sol. Dock var det bitande kallt. Detta är ju lite hemmamarker för mig och fint med lite nostalgi. Har blivit en del av det på sistone. Men inte gör det något.
   Visst vet vi bara en bråkdel av vår historia.Ibland kanske det är lika bra.

 5. Vilken “hemmaplan” du har haft. Helt underbar omgivning att växa upp på och i. Och vilken inspirerande arbetsplats för din pappa. Även som utbildningsplats för yrkesofficerare idag finns det ju knappast ett vackrare ställe. Dina bilder är helt underbara.
  Tänkte också på en sak. Max är ju AIK:are. Förstår nu nästan varför. För om jag inte har helt fel så tränar dagens AIK på Karlberg Slotts idrottsplats. Nu fick jag in det också;-)

  1. Visst har jag! Minnesvärt. Och med hela parken som lekområdet. Pappa hade ju detta som sin arbetsplats i många år, men var ofta i andra länder och i andra delar av landet.
   Helt rätt AIK har i x antal år tränat just här- Jodå, Max har sett dem här. Kul!

 6. Ser fram emot boken.
  Så många byggnader och så stort område. Kapellet ser så fint ut
  Fina minnen är värdefulla. Liksom en plats som känns som hemma.
  Ha en fin fredag! Kram

  1. Jag också! Spännande läsning. Ett trevligt besök blev det och alltid lite nostalgi och hemmakänsla.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Kram

 7. Åter igen intressant! Med härliga bilder så ser jag den lekande flickan där i parken och dessa vackra betydelsefulla byggnader där åren och händelser sitter i väggarna. Ja, vad vore vi utan historien både i stort och smått. Nästan så jag tänker att du lite som jag, gör en slags summering av livet som gått och ständigt pågår med nytt att ta till sig. Ler då jag läser raderna om Thomas T som du träffade då du var här; “är du säker på att det går att ta sig över älven just där” … 😊
  Jag väntar ju på boken! Din pappa och mamma är ju en skatt att ha med alla papper och viktiga händelser med insatser som han gjorde, tillsammans med det de var för dig som dina föräldrar. Tänkte också på det fina att döttrarna döptes där,
  Varm kram o trevlig helg.

  1. Tack! Ja, här har jag lekt mycket under årens lopp. Fina minnen har jag med mig. Och fina minnen har jag med mig som inte är tunga att bära. Visst blir det, lite av en summering av ens liv. Ett liv som pågår för fullt.
   Ler just åt minnet när jag träffat Thomas då jag besökte dig i Karlstad och orden ” om jag kunde ta mig över älven”. Fnittar åt det när jag tänker på det.
   Boken är i princip klar och väntar på att ges ut.
   Många tankar till dig och varm kram

 8. spännande, tur att vi har våra minnen 🙂 förstår att du är nyfiken på boken tack för en fin runda o bilder önskar dig en skön fredag kram

  1. Fint väder var det så extra skönt att strosa i dessa gamla, fina miljöer. Och fina minnen är inte tunga att bära med sig.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Kram

 9. Så spännande med boken om din pappa! Så fina områden kring Karlbergs slott, hade ingen aning om den stora parken och templet där. Förstår att du blev nostalgisk. Tack för att vi också fick en bild av allt de fina!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Visst är det! Ser väldigt mycket fram emot att läsa den.Kanske tar du vid tillfälle med dig Samuel på en promenad här i parken. Den är verkligen fin och inte minst när våren närmar sig-
   Trevligt att du gick med.
   Ha det fint du också.
   kram

 10. Tack för turen i “minnenas allé”. Jag uppskattar, som du vet, när jag får komma tillbaka till gamla bekanta kvarter runt om i fina Stockholm.
  Karlberg är ett vackert slott och omgivningarna är inte sämre. Strosade med glädje förbi när jag skulle träffa maken som hade kontor på Kungsholmen.
  Förstår att du längtar efter boken och även att en stor dos nostalgi infann sig…kan nästan se det lilla yrvädret på språng.
  Ha det gott och vandra på…jag följer med.

  1. Tack, Gertie! Jag hoppas den dagen kommer när vi kanske vid tillfälle kan strosa tillsammans i minnenas allé.
   Kan tänka mig att det var med glädje du strosade förbi Karllberg slott på väg till Kungsholmen.
   Mitt besök här på Karlberg gav mig många tankar och minnen som kom tillbaka-
   Såg nästan framför mig när jag lekte här i parken med andra barn. (Pojkar) Och ett yrväder var jag
   Många tankar till dig.
   Kram

 11. Fantastiska bilder och lika fantastisk historia.
  En bok om din far?
  Spännande ju, intressant läsning förstår jag.

  Inte omöjligt att jag köper den boken. 🙂

  Ha en underbar fredagskväll Ditte.

  1. Tack! Ja, boken fick jag idag veta att den kommer ut den 1 maj. Kommer att berätta mer om den. Och det är en bok jag tror du skulle gilla. Mycket “sann historia” från andra världskriget.
   Önskar dig också en fin helg.

 12. Här har jag varit på middag och bal med efterföljande fartfyllt disco på borggården in på småtimmarna. Men det var en stund sen nu och därför verkligt roligt att påminnas om denna vackra miljö.
  Det är fint att på något vis förankra vad de som betytt mycket för en har lämnat efter sig; att låta deras livshistoria få ta plats hos dem som följer efter.
  Efter lång tid tittade jag inom Soltrappan. Det gladde mig att finna dig där. Tack för hälsning!
  Nu sänder jag en varm kram och önskar god fortsättning! Vi startar upp med en riktigt härlig helg, tycker jag. 🙂
  Mia!

  1. Vad roligt! Kanske har vi setts här i yngre dagar. Många baler blev det. Och i så festlig miljö-
   För mig betyder Karlberg väldigt mycket och på olika sätt. Lite som att komma hem- Och mycket nostalgi finns när jag tänker på Kaarlberg.
   Skickar dig också en varm kram och fastnade lite i tanken att vi kanske setts u ungdomens dar just på Karlberg.
   Önskar dig också en fin helg.
   Varm kram

 13. Så många fina minnen du har från denna vackra plats! Förstår om du blir nostalgisk när du vandrar där. Slottskapellet var så sirat och vackert. Hela området andas lugn och harmoni.
  Kram

  1. Många minnen har jag härifrån och jag har samlat dem i mitt minne. Nu vet jag också att boksläpp för boken om pappa blir den 1/5. Ska bli så spännande.
   Kram

  1. Visst är det roligt. Och boken släpps den 1/5. Ser mycket fram emot att den kommer ut .
   Och Karlberg är ju lite hemma för mig så font att ta en tur här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *