Promenadklubben Stockholm

Hantverk – Hos Norrmalms kartongfabrik och Lädervarufabriken

Gårdagen bjöd förutom vackert vårväder också på gott och gediget hantverk. Tillsammans med Promenadklubben besökte jag Norrmalms kartongfabrik och Lädervarufabriken, som delar lokaler på Dalagatan,(Vasastan) i Stockholm. Lädervarufabriken är den enda av detta slag i Stockholm och också är Kunglig Hovleverantör. Även kartongbriken är Stockholms enda. Vad gäller Lädervarufabriken så har de en fysisk en butik i Gamla stan,Nyström.  (Deras egna märke och efter företagets VD Magnus Nyström.) Adress är Västerlånggatan 52 och där i butiken säljs varorna som tillverkas på Lädervarufabrken.

Så välkomna med hit.

Stockhom. Vasastan. Bakom dessa anspråkslösa dörrar bedrivs hantverk i stor skala. Här tillverkas lädervaror och här tillverkas kartonger. Bakom dessa tämligen anspråkslösa dörrar på Dalagatan i Stockholm döljer sig ett par unika hantverk. Och som namnen antyder handlar det om kartong och läder

Hantverk –  kartonger

I över 100 år har Norrmalms kartongfabrik tillverkat askar och kartonger i olika måttbeställda storlekar. Och det är högsta kvalitet som gäller. Här det inget “slit och släng tänk” och det finns inga löpande band eller automatiserade processer. Här är det hantverkare, skickliga sådana som gör jobbet. Just genom att det handlar om måttbeställning blir varje kartong unik för varje enskild kund. Lite mer om hur kartongerna tillverkas visas här i länken.

Stockholm. Norrmalms kartongfabrik. Och där varje kartong är unik och ett hantverk i sig. Ett spännande hantverk och där kvalitén på det papper som används är viktig.

Tillverkning av kartong på gång.

Vår guide som  visade oss runt och förklarade de olika momenten med tillkomsten av en kartong. (Tydligast syns det i länken ovanför kartongerna.)

Reijmyre glasbruk bl.a. beställer kartonger från Norrmalms kartongfabrik. Och ett hantverk förenas med ett annat. Glas och kartong. Reijmyre glasbruk är en av de många beställare av kartonger härifrån. Och just att en kartong också kan vara ett hantverk tänker en kanske inte alltid på

Lädervarufabriken – Nästa hantverk

Här fick vi veta en hel del om tillverkningen här i lokalerna. Varje väska tillverkas för hand och tanken bakom den är både form, funktion, design och kvalitet. Och här i Lädervarufabriken tillverkar man sitt eget varumärke “Nyström”.  Lädervarufabriken tillverkar varor på beställning men också till firman Svenskt Tenn och Volvo. Där i varje fall Svenskt Tenn är en favorit.( Volvo har jag inte haft någon sedan 1980-talet ) Ibland, på en restaurang av det finare slaget kan det finnas in meny med skinnomslag. Och kanske kan det stå Nyström med tryck på baksidan.

Företagets VD Magnus Nyström har berättat att han alltid varit fascinerad av läder. I samband med att han ärvde någragamla militärväskor noterade han att de var kantsydda.. Och även att det var en tillverkning som i princip inte längre existerade på marknaden. Så nästa moment var att hitta passande maskiner runt om i norra Europa. Han lyckades och maskinerna är nu i bruk i deras verkstad.  Vad gäller de skinn som används  så är det  svenska koskinn.

För ett par år sedan blev företaget utnämnd till Kunglig hovleverantör. Ett gott betyg för ett gott arbete.

Stockholm- Lädervarufabriken/Nyström. Här är det verkligen hantverk som gäller. Verkligen ett hantverk. Så att priserna är högre än på massproducerade varor är förståeligt.

Stockholm. Lädervarufabriken/Nyström. Även denna rosa skinnstol är ett hantverk. Denna liknar den som prinsessan Estelle fick i doppresent. Även denna skinnstol är ett hantverk. Denna stol är en liknande som prinsessan Estelle fick i doppresent. 

Här en väska som är på “höjden”. Passande till både män och kvinnor.

Väskor för funktion. Här är det ett speciellt tyg och där läderdetaljerna är framträdande och även dessa är sydda för hand. Dock med hjälp av speciella symaskiner.

 Lunch

ingår i våra Promenadträffar. Denna dag en något kortare promenad tillsammans men ändå drygt 4 km. Efter vårt studiebesök var det alltså dags för en sen lunch. Och eftersom vi var i Vasastan blev det även lunch här- Vasastan är ju lite av

mina gamla trakter i början på 2000-talet, innan jag flyttade till Söder. (Och efter alla år jag bodde i Upplands Väsby, norr om Stockholm)

Odenplan. Här är idag ett smärre resecentrum. Bussar, tunnelbana och pendeltåg avgår och ankommer hit. Och just här på bänkarna är det många som slår sig ner när solen visar sig. 

Framme. Brasserie Balzac, adress Odengatan 26 (STrax efter korsningen till Sveavägen) Här var vi 17 stycken som slog oss ner och åt “havets Wallenbergare” serverad med potatismos, brynt smör och gröna ärtor. Riktigt gott.

“Havets Wallenbergare” är fiskvarianten av kalvfärsbiffen “Wallenbergare”. (Recept via länkarna. )

En del av Brasserie Balzac.

 

18 svar på ”Hantverk – Hos Norrmalms kartongfabrik och Lädervarufabriken”

 1. Det här var helt i min stil och mina intressen. Hantverk som påverkar på sitt sätt i vår vardag och förstås också i festsammanhang.
  Jag tänker faktiskt snudd på alltid på emballaget till en gåva eller liknande och tittar väldigt gärna på det som ser “hantverkat” ut. Ibland är förpackningen mera värd än innehållet. Jag tror att du förstår hur jag menar. Den här typen av kartonger är ju sådana som man inte kastar bort utan förvarar saker i , njuter av dem så länge de håller ihop.
  Läderväskorna, de mörkgråa med läder, ser nästan ut som de väskor som fanns på femtiotalet och som jag vet att min pappa hade som termos-och smörgåskasse varje dag på jobbet. Lunchen åts hemma, eller frukost som det hette på den tiden, men kaffepausen krävde smörgås och kaffe i termos.
  Tack för ett härligt inlägg Ditte!
  Kram

  1. Det blev verkligen ett lyckat besök och så roligt att se hur både skinnvaror och kartonger blir till från grunden utan löpande band- Jag förstår precis vad du menar med att förpackningen är “mer värd” än innehållet- Och dessa kartonger är ju hållbara och inget slit och släng.
   På skinnavdelningen berättade dem att elektriker hade liknande skinnväskor med upp i stolparna och att man också, som din pappa hade termos och smörgåsar i liknande väskor.
   Jätteroligt att du var med här.
   Kram

 2. Här sitter jag nu o dreglar över havets Wallenbergare, kollade receptet och har nog aldrig ätit en dylik. Två fisksorter ingår alltså, låter jättegott.
  Hantverksarbeten gillas skarpt, så stort tack för att jag fick följa med. Kartonger och förpackningar har jag alltid gillat, har sparat på fina såna hela livet. Likaså plåtburkar och andra vackra förvaringsföremål, ofta meer uppskattade än innehållet, ooops.
  Väskorna känner jag inte lika starkt inför men skulle inte tacka nej till ett glas champagne ur den fina väskan.
  Tack för att du åter vidgat mina vyer.
  Kram

  1. Lunchen var riktigt god och det var första gången jag också åt denna variant. Har äit varianten “wallenbergare! med kalvfärs tidigare. Besöket hos hantverkarna var väldigt intressant och givande. Och sicket jobb för att få till bara en kartong när allt görs för hand. Även jag sparar på kartonger och fina plåtburkar och fyller dem med nytt innehåll.
   Även vad beträffar skinnväskorna var det roligt att se hur de ko till och även dessa helt gjorda för hand. Nja, symaskin används förstås-
   Lika kul som vanligt att du var med-
   Kram

  1. Som vanligt när Promenadklubben ordnar så är det väldigt trevligt- Och detta var verkligen roligt både att se hur kartongerna blir till och inte minst många läckra skinnväskor.
   Riktigt god och trevlig lunch i glatt sällskap.
   Tack för omtanken inför morgondagen-
   Önskar dig en bra helg.

 3. Nu har jag lärt mig nåt nytt igen. Hade aldrig hört talas om Norrmalms kartongfabrik och Lädervarufabriken. Å jag som jobbade bara ett stenkast därifrån och ofta åt på just Dalagatan – Ooooops. Så intressant läsning. Hoppas att dessa hantverkare har säkrat återväxten…
  Brasserie Balzac känner jag till. Stället har ju funnits i år och dag. Kul att brasseriet har överlevt pandemin.

  1. Jag tror vi är många som inte har /hade en aning om dessa hantverkare. Men nu så! Ett väldigt intressant och roligt besök blev det. Kul att du var med.
   Brasserie Balzac är väldigt populärt både för lunch och middag och har hållit sog genom pandemin. Och bra är det. För min del var det första besöket här men hit kommer jag gärna tillbaka.

 4. Jag har alltid gillat fina kartonger. Så intressant besök där! Även läder gillas av mig.
  Lunchen såg väldigt smakfull ut.
  Önskar dig varmt lycka till 😍
  Stor kram från mig 🪷🤗

  1. Det blev ett väldigt lyckat och intressant besök och roligt att se dessa hantverk på plats.Promenadklubben ordnar med så mycket intressant och roligt så det är en fröjd att vara med. Jättegod och trevlig lunch blev det också.
   Tack Gerd, för omtanken.
   Varm kram

 5. Vilket roligt studiebesök!
  Vackra kartonger gillar jag och många finns sparade till förvaring, inte kan man kasta sådana. Väskorna tycker jag också är otroligt fina.
  Havets Wallenbergare är något vi väljer de gånger vi äter på en fiskrestaurang i Haga, Göteborg. Det är så gott!
  Nu önskar vi dig allt gott inför operationen i morgon!

  1. Det var jätteroligt att få komma hut och de både hur kartongerna tillverkas och även få veta mer om skinnväskor och annat som görs här av skinn. Hade ingen aning om något av företagen.
   Lunchen var både god och trelvig och ett fint avslut på dagen med Promenadklubben.
   Kan tänka mig att havets Wallenbergare i Göteborg är extra goda.
   Tack för omtanken inför morgondagen. Och visst är jag nervös, men visst går det bra.

 6. Vilken trevlig dag ni fick, och spännande att se dessa hantverk! Lunchen ser god ut också! Idag var jag i närheten av Odenplan, närmare bestämt St Eriksplan och en kort promenad till barnbarnet Samuel på Atlasmuren…så mysigt så!
  Nu dags att åka till jobbet!
  Stort Lycka till i morgon!!!!! <3
  Varm Kram

  1. Allt blev så lyckat och inte minst att se hantverken här. Hade ingen aning om att de ens fanns här. Men nu så.
   Vad roligt att du var i trakterna idag och inte minst att du kunde hälsa på hos Samuel. Sann glädje.
   Önskar dig en ok. jobbnatt. Verkar bli många nätter….
   Tack för omtanken inför i morgon.
   Varm kram

 7. Vilket intressant och givande studiebesök. Nog är det skillnad på kartonger och kartonger, den saken är säker. Det är ju intressant att få se riktigt fint hantverk.
  Trevligt också med en god lunch och en lite lättare variant denna gång.

  Önskar dig också varmt lycka till!

  Kram och god kväll!

  1. Verkligen lyckat! Och trots att jag bott så länge i Stockholm kände jag inte till vare sig kartongfabriken eller skinnfabriken. Men nu gör jag det. Väldigt intressant att se hur det gick till både med kartongerna och en del saker som gjordes i skinn. Ett fantastiskt hantverk.
   Det blev också en väldigt trevlig och god lunch.
   Tack, för omtanken. Lite spänd är jag allt.
   Hoppas du haft en bra dag.
   Kram

 8. Så intressant på detta museum. Där har jag inte varit men skulle inte ha något emot det. Kartonger som inte är en slit och släng vara, det tilltalar mig. Roligt också att få se hur alla moment går till, att följa kedjan liksom.
  Lädervaru fabriken likaså. Detta var också något nytt för mig. Häftiga väskor.
  Alla sittplatser där vid Odenplan kände jag inte till. Annars känner jag till den stadsdelen lite eftersom jag har jobbat på två olika ställen där, bland annat på Surbrunnsgatan i flera år.

  Ha det så bra och var rädd om dig.
  Jag önskar dig stort Lycka till nu. Allt ska gå så bra. Tänker på dig.
  Varma kramar styrkekramar!

  1. Det var verkligen jätteroligt att få komma hit och inte minst att se produktionen i gång- Allt här görs ju för hand- Och ett jättejobb både med kartongerna som verkligen är kvalité och de varor som görs i skinn.
   Jag kände inte heller till någon av dessa firmor men nu vet jag.
   Odenplan har ju byggts om en hel del och ändrat utseende. Fortfarande lite kalt men den här soltrappan lättar upp.
   Tack, för din fina omtanke inför morgondagen. Och visst tillstår jag att jag är nervös.
   Varm kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *