Stockholm

Kinesiska smaker och upplevelser finns på nära håll

Alldeles nära där vi bor, på Södermalm i Stockholm, finns gott om både butiker och restauranger med olika inriktningar. Och en av mina favoritbutiker, när det kommer till att botanisera bland asiatiska varor är ”Kina Li”som ligger på Ringvägen 129 (Hemsidan är inte så uppdaterad men vägbeskrivning och öppettider framgår) Jag brukar titta in här någon gång per vecka  och det är en upplevelse. Nästan som att komma in i en miniatyrversion av Kina med både kinesiska smaker och upplevelser.

Ringvägen i Stockholm. Rakt fram ligger Skanstull. Men så långt ska jag inte.

Kinesiska smaker

och även smaker och dofter från övriga Asien finns det gott om här i butiken Kina Li. Att komma in här är att komma in i em kinesisk miniatyrvärld. Och efter att ha bott och arbetat  nästan fyra år i Peking så känner jag mig genast hemma när jag kommer ner här i den gigantiska källarlokalen.

Här till höger ligger Kina Li omgiven av olika mindre butiker, frisörer och restauranger.

Här i en enorm källarlokal på Söder har man skapat Sveriges största (?) asiatiska varuhus. Kläder, matvaror av alla slag, porslin, allt för hushållet, presentartiklar och mängder av prylar är prydligt staplade på hyllplan i de många och långa gångarna. Här finns i princip allt så ett besök här tar tid. Jag är här ganska ofta så numer hittar jag det jag ska ha. Men det blir ändå alltid ett varv runt butiken bara för att. Och det tar tid. Å andra sidan har jag gott om den.

Stockholm. Södermalm. Butiken Kina Li. Kinesiska smaker kan ju vara annat än det man äter. Kinesiska smaker? Jodå, på sitt sätt. Smak kan ju vara annat än  det man äter. 

Mängder av olika varianter av temuggar finns. Några liknande, både de högre och lägre hade jag med mig hem från Peking och de är fortfarande i bruk. Till de högre medföljer även en tesil inuti mugggen – (Locken finns för att teet ska hålla sig hett)

Kinesisk mat

lagar jag nog kinesisk mat hemma en gång i veckan. Men det kinesiska köket är inte det som vi hemma här förr trodde var ”fyra små rätter” och friterad banan med glass till dessert. Vill du läsa mer om den kinesiska maten och de kinesiska köken har jag berättat om det i dessa inlägg;

Kinas olika kök,

Kina; vad äter man där

Matkultur i Kina

I norra Kina äter man gärna baouzi som är fyllda ångkokta bröd eller jiaozi. Jiaozi kallas ibland också för ”dumplings” och är en tunnare deg där man lägger en fyllning. Kan liknas lite vid ravioli med de är mer halvmåneformade. Jag lärde mig lite av den kinesiska matlagningen på plats i Peking men fick fortsatt träning här hemma av Sofia, min kinesiska lärare. (Hon kon att så småningom flytta till Sverige men jag kom så småningom att sluta med mina kinesiska lektioner) Recept på jiaoz, hur man kan göra dem, liksom recept på en del andra ”enkla” kinesiska rätter berättade jag om här. Testa gärna! Till

Jiaozi och baouzi kan man köpa bambukorgar. Dessa finns i olika storlekar och kan staplas på varandra. Bambukorgarna används genom att man ställer dem med locket på ovanpå en kastrull med kokande vatten i. I botten på varje korg är det smidigt att lägga en bit bakplåtspapper som man gör små hål i eller ett par sallads/kålblad för att maten inte ska fastna.  Men man kan också koka sina dumplings i vatten några minuter, låta dem rinna av och sedan steka dem för att få en lätt stekyta-

Sockholm. Södermalm. Den kinesiska butiken Kina Li sälher bambukorgar för ångkokning av jiaozi och baozi. Kanske kan man tycka sig få mer av kinesiska smaker och upplevelser genom att använda dessa. Kanske är dessa bambukorgar något för de som vill ta till sig det där lilla extra vad gäller kinesiska smaker och upplevelser. (Jag har ännu inte köpt någon korg men det ska nog bli.)

Fler asiatiska och kinesiska/ smaker

och  hamnade jag bland nudlarna. Och de fanns i mängder av varianter; äggnudlar i parti och minut, risnudlar likaså , nudlar för ”ramen”. (En japansk nudelsoppa baserad på en speciell och långokt buljong) Även mer snabba varianter finns och med hur många olika smaker som helst.

Stockholm. Södermalm. Butiken Kina Li. Nudlar från olika asiatiska länder och inte minst finns kinesiska smaker representeradeHär finns en lång hylla med mängder av olika asiatiska och kinesiska smaker vad gäller nudlar. (Jag räknade till minst 48 olika men säkert finns fler)

Vill man inte göra egna ”baozi” så kan man köpa frysta och ångkoka dem.  Många varianter finns.

En liten del av alla kryddmixer. Mycket av det mesta finns och till mycket bättre pris och smak än de vanliga butikerna oftast erbjuder.

Här hittade jag två saker av det som fanns på min inköpslista; röd sichuanpeppar som används mycket i den sydkinesiska lite starkare maten från Sichuanprovinsen. Även risvinäger skulle jag ha. Fint att en hel del skyltar står på svenska.

Typiska kinesiska smaker finns i både sichuanpepparen och risvinägern. Båda finns i butiken Kina Li på Söder i Stockholm. Typiska kinesiska smaker i risvinägern och den röda sichuanpapparen.

Jag skulle också ha kinesisk ljus och mörk soja och det hittade jag efter ett tag. Många koreanska och japanska varianter finns också. Och med olika smaker. Dessutom är utbudet av   alla tänkbara såser som används i asiatisk matlagning stort.

Vilket utbud! Och detta är bara 1/5 av hyllan för soja och olika woksåser och smaksättningar som kan  förekomma i den asiatiska  matlagningen.

Så kvällens middag. En favorit i repris. Receptet  på den finns längst ner i det här inlägget 

 

32 svar på ”Kinesiska smaker och upplevelser finns på nära håll”

  1. Jag tittar ganska ofta en här och handlar och det är smidigt för butiken ligger bara 10 minuter från oss. Kinesik mat lagar jag varje vecka och i övrigt blir det även mer asiatiskt ytterligare någon dag. Men i butiken här är det alltid roligt att botanisera.
   Och visst kommer det en tid, förhoppningsvis snart, när du kan resa till Sverige igen.
   Ha det så bra du kan.

  1. Det är alltid roligt att titta in här både när jag har ett ärenden och annars. Maten blev väldigt god och lite extra med de färska ingredienserna. Även kryddor och liknande har ju ett ”bäst före datum”.
   Trevlig fredag

 1. Vilken härlig och välsorterad butik. Med tanke på dina år i Peking så förstår jag att du känner dig hemma i den. Själv hade jag nog inte vetat vad en bråkdel av varorna var…

  Kram och god fredag!

  1. En butik som vore trevlig för dig att besöka nu när ni är med ”wokpanna” . Här finns mycket av det mesta. Och mycket är uppmärkt på svenska så man vet. Personal finns också att fråga.
   Önskar dig en bra fortsättning på fredagen.
   Regn och hård blåst här idag så promenaden blev bara 45 minuter. Hade jag haft Curre här hade den kanske fått utökas.
   Kram

 2. Jisses, vad grejer. Där kan du förstås botanisera länge och väl.
  Kinesisk mat i Kina, dertär mums det. En enorm skillnad mot den första kinesiska maten jag åt i Karlskrona på det tidiga 80-talet.
  Kul att du fortsätter laga asiatisk mat varje vecka, det gör inte jag, tyvärr.

  1. Jodå, det gjorde jag. Och här finns mycket om man vill laga mat från övriga Asien också-
   Jag är nog bäst på det mer kinesiska men tränar på lite vietnamesiskt och thailändskt också. Korea står på tur. Mer sällan blir det indiskt, men det händer. Jag är ju ledig och hemma ganska mycket nu så då tycker jag det är extra roligt att testa.

 3. Ojoj, du måste känna dig som fisken i vattnet nät du kommer in i den butiken. Ett Eldorado för den invigde! En riktig nostalgikick helt enkelt! Härligt att den butiken ligger så nära dig!
  Kramar

  1. Jag brukar titta in här en gång i veckan och inte alltid för inköp utan med för stämningen. Men nu fick jag handlat det jag tänkt. Och kinesisk mat lagar jag ju gärna. Försöker mig på en del thailändska och vietnamesiska rätter också men har inte fått till det helt ok.
   Kram och trevlig kväll.

 4. Det var ett enormt utbud! För dig som bott i Kina i flera år måste det kännas som mammas gata, men för mig ser det ovant ut.
  Kul ändå att ha en sådan affär så nära, du som gillar det kinesiska.
  Tack för insikten!
  Stor kram!

  1. Det är verkligen roligt att komma hit och kunderna är många. Men det är så stora lokaler att det aldrig blir trångt. Och här i butiken finns verkligen mycket av det mesta. Jag lagar ju både kinesiskt och annat asiatiskt ett par gånger i veckan och då finns allt här- Men det är inte alltid jag handlar utan kul bara att titta in.
   Stor kram och trevlig kväll.

 5. Jo då, den butiken är då helt i min smak! Det finns nu några asiatiska affärer i Stockholm, och de behövs. Här bor ju faktiskt många kineser och vietnameser. Dessutom finns det ju hur många kineskrogar som helst som troligen gör storköp hos din butik.
  Älskar dessa affärer. Ofta tittar jag ju på saker som jag inte ens vet vad de föreställer. Och det tycker jag är extra spännande.
  Å din wok såg MUMS ut:-)

  1. Här finns verkligen mycket av det mesta. Nere vid Hötorgets t-bana finns också en bra asiatisk butik där jag handlar ibland men hit är det ju nära och jag får alltid tag på det jag ska ha. Många ”svenskar” – vad det nu är….handlar också här för jag tror att många lagar mer den typ av mat idag.
   Jag tittar in här ca. en gång i veckan men det är ju inte alltid jag handlar. Kul bara att titta in.
   Woken blev bra och jag lärde mig laga den i Peking och den kan ju varieras väldigt mycket.Snabblagad dessutom.

 6. Min kompis bor på Ringvägen 125, men jag kände inte igen mej på ditt foto?
  Ja, 4 små rätter och friterad banan med glass är väl det närmaste jag kommit kinesisk mat! Nu när yngsta sonen bor med en kinesisk tjej kanske man blir bjuden på något kinesiskt så småningom? Undrar om hon känner till denna butik! De verkar ha det mesta där.

  Svar: Mina nya kängor med dubbar kändes bra att gå i även på ren asfalt, men visst kändes det lustigt när man kom in i entrén med dubbar på sulorna!
  HA en skön fredagkväll!

  1. Jag tog ju bilderna från mitt håll men på bild nr 2 bör du till vänster se klockan på Åhléns och T-baneskylten.
   Butiken är kul och har en hel del. Visst borde du bli bjuden på något kinesiskt vid tillfälle. Frågan är ju hur mycket mat flickvännen lagat under åren i Kina.
   Så fint att kängorna är bra och att det även fungerade att gå på asfalt med dem.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram!

   1. Aha, nu såg jag Åhléns klockan! Då känner jag igen mej, tack för tipset.
    Ja, du har rätt, kinesiska flickvännen är ju ganska ung, så hon har nog inte hunnit med att lära sig laga så mycket mat ännu!
    Kram!

    1. Bra att du kände igen dig. Bilden är tagen ganska nära där in väninna bor. Kan tänka mig att flickvännen inte hunnit med så mycket vad gäller matlagning men kanske kan du nämna vid lämpligt tillfälle att du tycker om det. Men sonen vet nog…
     Kram

 7. Vilken rolig och spännande affär! Förstår att det tar tid att botanisera runt i den 🙂 Jag gillar asiatisk mat väldigt mycket, men låter oftast andra (läs restauranger) tillaga den åt mig.

  Ha en finfin lördag!

  1. Här finns mycket av det mesta och det blir en del besök. Inte bara för att handla utan också för att titta. Jag tycker jag är bra på en del kinesiska rätter så de varierar jag gärna. I Torre finns ju ett par riktigt bra kinesiska restauranger men man får ofta be om ”lite starkt” för ofta är ju maten av/anpassad till de mer europeiska smakerna. Men det fungerar alltid och blir bra. Och maten lagas ju à la minute så styrkan är ju inga problem att tillsätta-
   Sol här idag, just nu, så det känns lovande.
   Önskar er också en fin lördag.

 8. Det är ju sådana butiker man ska gå till om man vill ha ”riktiga” grejer av asiatisk karaktär.
  Där tycker jag de större butikskedjorna ligger efter men det är väl lika bra kanske, lika bra skulle det ju inte bli oavsett.

  Butiker med en kulturell skillnad tycker jag är spännande att besöka, alltid kommer man ut med något gott som man inte tänkt på innan man gick in i butiken. 😉

  Ha det bäst Ditte.

  1. Visst är det! Och det blev en sväng dit idag också för ena dottern vill gärna gå med. Prisbilden är också väldigt bra och allt finns.
   Jag tar mig ganska ofta en vända hit men kom på att jag inte berättat om den. Men nu blev det av.
   Önskar dig en fin lördag.
   Ha det så bra du kan

 9. Oj vad mycket kinesiskt att välja på! Jag älskar kinesisk mat (mycket av det i alla fall, det finns ju en stor variation). Allra bäst kinesisk mat har vi förstås fått i Kina, men också i t.ex. Malaysia. Vanlig ”svensk kinakrog” funkar också, men det är ju långt ifrån samma sak 😉

  1. Kul att du också gillar kinesisk mat. Men den kinesiska maten består ju av så många olika kök. Hit till butiken ska man gå om man villa ha autentiska ingredienser. Jag lagar kinesisk en gång i veckan och varierar en hel del. Lärde mig en del i Peking och har lärt mig mer här hemma av kinesiska vänner. Någon gång i veckan blir det också annan asiatisk mat, mest vietnamesiskt eller thailändskt. Men det jag behöver då i krydd och såsväg finns också här i butiken.
   Visst finns det några riktigt bra kinakrogar men tyvärr går de flesta på en asistisk mix och det är inte alltid så lyckat.Jag brukar gå till de ställen mina kinesiska vänner rekommenderar.

 10. Vilken fin butik. Här i Mariestad har det också dykt upp en butik som säljer asiatiska varor. Blev sugen på att göra ett besök där nu när jag såg ditt inlägg, även om utbudet nog är mer begränsat än i Kina Li.

  1. Här är så roligt att titta in och butiken är på ca 600 m2 så mycket av det mesta får plats. Jag lagar gärna både kinesisk och annan asiatisk mat och då är det toppen att botanisera här- Men kul om du tittar in butiken som säljer asiatiska varor i Mariestad, Kan kanske bli ett blogginlägg-

 11. Man skulle behöva vägledning i dessa butiker om man inte som du bott i Kina och lärt dig den vägen. Men jag experimenterar gärna och senast köpte jag hem kimchiramen, smakstarka men riktigt goda. Jag är något av en nudelfantast, äter nog asiatiska nudelvarianter nästan varje vecka. Man kan ju variera dem hur mycket som helst. har skrivit upp lite sopprecept då jag inte alltid minns kryddorna och såserna man ska ha i.
  Ett besök i en så spännande butik som du visar kräver att man har tid, minst lika mycket tid som vid klädinköp!
  Kram

  1. Att testa gör jag också, Mycket! Och en del asiatisk mat lagar jag ett par gånger i veckan. Kimchi har jag gjort hemma ibland men även köpt det på burk. Har ännu inte testat kimchiramen men det ska bli.
   Besöken här i butiken kan bli långa och jag är väl igenkänd. Försöker även tala lite kinesiska med de som jobbar. Alltså, mer fråga efter saker för jag har glömt mycket. Du skulle verkligen gilla den här butiken. Här är det stort, 600m2 och helt trängselfritt men ändå en ström av kunder från världens alla hörn. En upplevelse i sig.
   Kram

 12. Du har väl tur ,-)) Så kul att du har nära till den butiken! Förstår att du saknar mycket från Kina. Ser mysigt ut, jag skulle gärna besöka den butiken.
  Härlig tekopp med lock ,-) Mycket fint, förstår om du tar ett extra varv bara för att få uppleva allt igen, receptet blev jag nyfiken på, så där ska jag in och skriva av ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Butiken här är så rolig och här finns mycket av det mesta; allt från mat till husgeråd och annat- Har nu lagt in receptet även på ”jiaozi”. Måtte ha missat det så tack för att s nämnde det.
   Du hade säkert tyckt om att tittat runt här.
   Lyckat till och testa något i matväg.
   Kram

 13. Vilken spännande butik! Jag är nog för feg att våga prova något där, men det är kul att titta!
  Har visst missat en del hos dig – dina inlägg har helt enkelt inte kommit upp i min läsare! Ny fin design! Kanonbra blev det!
  Kram

  1. Roligt bara att titta in här och jag blev supernöjd med det te av ringblommor jag köpte. Drack det då och då i Peking och det lär bara bra för kroppen på olika sätt.
   Kanske har det att göra med den nya designen att inläggen inte dykt upp. Vad roligt att du tycker den nya varianten av bloggen är bra. Jag är väldigt nöjd och så glad att jag fått hjälp. Vågar inte själv ge mig på det. Men WP har ju i sig mycket fina att erbjuda.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *