Stockholm

Vid vattnet en gråblå decemberdag – Och vackert var det

Vädret hade kanske en del att önska under gårdagen. Men under några timmar hann vi uppleva skiftningar från det grå, via lite snöblandat regn, regn utan snö och till svaga nyanser av blått och även lite kvällssol. Kortare uttryckt så var det verkligen varierat. En höjdpunkt för dagen var att jag skulle möta vännen Agneta och att vi  sedan ge oss ut på en promenad i trakterna här på Södermalm i Stockholm. Och så blev det. Nästan – Men i stället för Södermalm blev det en tur “på andra sidan vattnet”, i Hammarby sjöstad/Södra Hammarbyhamnen, vårt grannområde. Här höll vi oss hela tiden vid vattnet och det var vackert att strosa längs strandkanten.

Stockholm. Saltsjökvarn, idag hotell Elite Hotel Marina Tower, ligger fint vid vattnet. Saltsjökvarn ligger fint vid vattnet och det var här vid bryggan jag skulle möta Agneta. Här i den gamla kvarnen huserar sedan flera år tillbaka  “Elite Hotel Marina Tower

Vid vattnet

kom vi att hålla oss. Och jag började hemma på kajen och gick längs vattnet till Saltsjökvarn och bryggan där dit Agneta skulle komma med pendelbåten från Ropsten på Lidingö.

Min runda både startade och slutade hemma på kajen vid den röda “pluppen”. En runda på ca  8 km. Och visst blev det ett par pauser under turen. 

Jag var vid bryggan i god tid och tvärs över vattnet ligger Prins Eugens Waldemarsudde. Så annorlunda det ser ut nu mot när jag var där en vacker oktoberdag.

Från Saltsjökvarn ser man över till Djurgården och Waldemarsudde som ligger alldeles vid vatnet. Från Saltsjökvarn  ser man över till Kungliga Djurgården på andra sidan. Här,  vid vattnet, ligger Prins Eugens Waldemarsudde. Det höga tornet är Kaknästornet som sedan några år tillbaka är stängt för besökare. 

Så kommer då pendelbåten/Sjövägen och lägger till. På vägen in mot City och Nybroplan har den ytterligare ett stopp och det är vid “Gröna Lund”  och  “Allmänna gränd” på Djurgården. Sjövägen är som en buss men på vattnet och fungerar så bra. Och SL- kort gäller.  Antalet resenärer är också begränsat till 50 och man kan vistas ute om man vill. (Annars är det luftigt inomhus och ingen trängsel)

Sjövägen angör bryggan vid Saltsjökvarn och det är flera resenärer som stiger både av och på. (Här väntar också en f.d. kvinnlig partiledare på att gå ombord.)

Från Saltsjökvarn går vi i princip längs vattnet, en vik av Östersjön, till Henriksdalsbryggan. Lite ombyggnationer är det så vi får under några hundratal meter lämna vattnet men är snart tillbaka vid Henriksdalskajen.

Hammarby sjöstad. Många av de nybyggda husen runt Henriksdalsbryggan ligger vid vattnet och nästan på kajen. Många av de nya husen här i Hemriksdalshamnen ligger vid vattnet och i princip på kajen. Här har båten Lisen som går mellan Södermalm och Barnängsbryggan över till Lumabryggan i Hammarby Sjöstad (utom bild men till vänster) och sedan till Henriksdalsbryggan som är med på bild.

Vi fortsätter längs vattnet

och ser över till Södersidan där Sofia kyrka  i Vita bergen är ett fint landmärke. På andra sidan  ligger också Barnängsbryggan och det är därifrån färjorna utgår. Att åka  från Södersidan och till någon av bryggorna i Sjöstan är kostnadsfria. Men vill man ta båten härifrån eller från Sjöstan och in till City /Nybroplanså köper man biljett ombord. SL- biljetter gäller inte. Mer info om färjorna finns här.

Färjorna ligger på rad längs Barnängskajen.

Från gångvägen finns det gott om träbryggor som är insprängda mellan vassruggarna.  Och längst ut och även på mitten finns bänkar där man kan slå sig ner.

De rosa märkena är påminnelse om att hålla avstånd- Igår var det väldigt enkelt. Och jag tycker oftast det är det både här, hemma på Söder och i huvudstadens mer centrala delar. 

En svan simmade förbi. Men utan ungar…

Stockholm. Sickla udde.Bpde i och vid vattnet ligger konstverket, skulpturen. Observatorium. Både i och vid vattnet här vid Sickla udde,  ligger konstverket “Observatorium” gjort i ek av konstnären Gunilla Bandolin.  Skulpturen brukar under den varma årstiden fungera som sol och badbryggor. Och vintertid, om och när isen lagt sig kan man pausa här under en skridskotur. 

Längst bort i bild, vid  det “toppiga” svarta hustaket, vid Danviksklippan, startade vi vår runda. Här ser vi också att lite blå nyanser är på gång på himlen. Tacksamma för att det snöblandade regnet snabbt upphörde.

Än lite mer gråblå himmel och solstrålar som speglar sig i fönstren uppe på Henriksdalsberget i grannkommunen Nacka.

Solen kämpar tappert för att strålarna ska tränga igenom. Och visst lyckas den.

Hammarby sjöstad. Vi håller oss vid vattnet och på gångvägen . Stannar till och ser solen spegla sig i husfönstren på Södersidan.Vi håller oss vid vattnet och stannar till för en stund och ser solen spegla sig i kanalen- På andra sidan Södermalm och Barnängsbryggan.

Så är vi då nästan i mål.

Klockan har hunnit bli 16.30 och vi är på Skansbron och nästan hemma på “min” kaj och en rejäl  kafferast har vi haft.  Mörkret har lagt sig och vi konstaterar unisont att det är vackert.

Vackert med all belysning. Här lyser hissen, som går från Skansbron ner till kajen upp lite extra.  Så även det “nya” hjärtat som finna på Folksamskrapan.   

Festlig belysning i Folksamskrapans fönster .

Utsikt från Skansbron. Vår kaj, Norra Hammarbykajen/Hammarbyhamnen, till vänster. Hendriksdalsberget skymtar längst bort uppe på “klippan.  Och i övrigt, rakt fram och till höger, delar av Hammarby Sjöstad.

28 svar på ”Vid vattnet en gråblå decemberdag – Och vackert var det”

 1. Vilken härlig promenad ni kom ut på även om vädret inte var det bästa hela tiden. Jag tycker det är charmigt, trevligt och praktiskt att man kan transportera sig med båt. Smidigt dessutom att det oftast ingår i SL-kortet.

  Kram och god kväll!

  1. Det blev en rejäl promenad och det är alltid fint att gå vid och längs vattnet. Båten är perfekt och den är verkligen omtyckt. Dessutom är det lätt ombord med avstånden och den går ca. tre gånger i timmen. Ibland tv gånger i timmen till och från Ropsten. Men det är helt ok. Vi kan ta båten från vår brygga men det kostar lite mer eftetrsom det inte är SL men jag betalar gärna lite mer för att kunna välja att ta båt.
   Önskar dig en bra kväll.
   Kram

 2. Saltsjökvarn var en otroligt tjusig byggnad ,-) Passar bra som hotell ,-)
  Jag blev ju väldigt nyfiken på älgarna i ditt förra inlägg,,-) få se om vi kommer dit!
  Bra att kunna ta en snabb genväg över vatten ,-)) Blir lite nyfiken vilken partiledare det var, har min gissning! De där rosa prickarna har nu blivit vardag, ,-)
  Har aldrig hört talas om konstverket, men fint, fyller en funktion också. Mysigt sommartid.
  Då har ni kommit en bit, hittade svarta toppiga taket, ,-) det har varit grått nu länge så fint med lite blått. Så läckert Folksamskrapan har gjort, et hjärta behövs verkligen nu för alla. Fint!
  Hissen lyses upp riktigt vackert den med.
  Jättefina bilder men magiskt vackra när mörkret lagt sig! Hur allt bara lyser, det kan jag sakna här, vissa fönster har julbelysning och balkonger, men det är väldigt få. För många som bor här firar inte jul. Så vi har det rätt mörkt.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Saltsjökvarn är väl bevarad och nu hotell. I området har man byggt en hel del och det är populärt att bo här- Smidigt också med båten in till City. Men det går buss också om man vill. Men båt är perfekt. Älgarna här vi Nybroplan är ju flera och syns riktigt bra på eftermiddagen när det börjat mörkna.
   Vi gick en fin runda igår och när vi nästan var hemma så var dte mörkt och allt lystes upp så fint. Hjärtat på Folksamhuset är nytt för i år. Riktigt fint. Tycker det är så fint här också längs vår kaj-
   Ha det fint du också.
   Kram

 3. Kan inte sluta förvånas över kvalitén på dina nattbilder. Enastående bra och dessa foton kan man verkligen njuta av. Hjärtat på Folksamskrapan är såååå fin:-) Den här årstiden blir bilder tagna i mörkret lite extra spännande tycker jag.
  Precis som jag la du också märke till att det blev liiiiite soligt igår eftermiddag och dokumenterade det så fint här. Ja dina motiv slår ju mina med hästlängder.
  Promenaden du visade har jag faktiskt gjort fast under sommaren.

  1. Tack! Ja, det är kameran som får jobba på. Och den utan den rejäla zoomen. Visst är det kul (fint) med hjärtat på Folksamhuset. Nytt för veckan. Kul att de har ordnat belysningen med hjälp av lampor i fönstren i detta hjärtmönster.
   Jag tycker vi kompletterar varandra här med solgnuttan. Och vi såg den. Bra så- Kul också med solspeglingarna i vattnet.
   Här är fint att ta sig runt och jag minns att du har gått här sommartid. Och tänk då kan man sitta ute här på Carnegiebryggeret. Nu var det för kallt. Vi går här säkert en gång i månaden och även här är det roligt att följa årstidernas växlingar.

 4. Härligt Ditte…och visst blev jag lite “längtig”. Den här tiden på året föredrar jag allt Stockholm och påmind blir jag gång på gång här hos dig. Tack för de härligt uppfriskande och så bekanta vyerna…och ja, hjärtat höjer verkligen upp, den annars så gråtrista skrapan.
  Fina ensamma svanen… vart har make och ungar tagit vägen tro, hoppas att de bara hade gömt sig!
  Ha det gott och njut av det lilla ljus som dagarna ger, ett par timmar extra nere hos dig.

  1. Tack, för uppmuntran. Det var verkligen en gråblå, dag men ändå fin. Jag försöker att röra mig ute så mycyket jag kan, men tyvärr är min rygg inte pigg och den begränsar mig en hel del på olika sätt. Jag förstår att du väl känner igen dig här. Och det är en fin runda att ta längs vattnet. Och trängsel är det ju ingen. Vi såg senare en annan svan så kanske att det är maken/makan. Ungarna såg vi inte alls till nu.
   Jag försöker göra något varje dag som jag tycker om att göra men visst är det enformigt- Måtte det snart komma andra tider. Men jag gläds så över dina inlägg som tar mig med på fantastiska resor.
   Ha det så bra du kan. Många tankar till dig

 5. Jag hör lite hemlandstoner när jag ser Observatorieplatsen. Påminner om finsk arkitektur, undrar om det inte finns liknande skapelser i Hfors nuförtiden, med trappavsatser för solbadare.
  Gläds speciellt åt träbryggorna bland vassen, där också simfåglarna finner sig hemtama. Neonskyltar hör storstaden till och hjärtat värmer i kylan.
  Kram

  1. Jag funderade också på om jag inre förra sommaren när jag var i Helsingfors så en liknande skulptur. Men jag hittade ingen bild i arkivet…Men minnet säger mig att det är så. Här i vassen finns gott om träbryggor och även stundtals gott om fåglar. Såg några fågelskådare med kikare när vi var ute op Observatoriet. Ska nästa hång ha mer fokus just på fåglarna. Men nu grunnande jag över var svanarnas ungar var. Kunde inte se dem.
   Fint här med hjärtat på Folksamhuset som är helt nytt. Kul att de får till det med hjälp av lampor i fönstren.
   Kram

 6. Inte bara grått, utan en hel del solglitter och skimmer! Dina foton är utsökta i kvalitet, en ren fröjd att titta på.
  Det upplysta hjärtat var så fint och svanen. Fint att ha promenadsällskap!
  Det var kallt och rått idag. Jag gick flera gånger till tvättstugan tvärsöver, sen cyklade jag några km till COOP. Burr, man får ha på sig lite tjockare nu.
  Trevlig kväll och stor kram!

  1. Visst var det gråblått men också lite sol och vackra speglingar i vattnet innan solen gick ner- Kameran är bra och det blir även helt ok. bilder i mörkret. Roligt att fånga den vackra belysningen vi kunde se.
   Vi hade så trevligt med mycket prat och skratt. Piggade upp. Kyligt här också men det blev en promenad på 6 km med en del pauser men skönt att komma ut. Och trångt är det inte.
   Kan tänka mig att det var kyligare att cykla några km till och från COOP. Och rejäla kläder behövs absolut
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram

 7. Tack Ditte för ett härligt inlägg, med fina bilder och text därtill. Det mesta är helt nytt för min del och gav mig många aha-n. Ska läsa inlägget en gång till nu.
  Ha det gott!

  1. Tack! Och väldigt trevligt att du gick med. Det var en gråblå dag men med en del vackra solglimtar innan skymningen. Men även det grå är fint och jag tycker så mycket om att gå längs vattnet.
   Ha det fint du också.

 8. Är så imponerad av alla sl-båtarna, så smidigt att ta sig fram på vattnet kollektiv t!
  Lite solljus hann ni med att få, och alltid trevligt att träffa vänner. Hjärtat på folksamskrapan är ju underbar! Precis vad vi alla behöver nu, kärlek för att ta oss igenom denna tid.
  Ha en bra fredag!
  Kram

  1. Visst är det bra med SL-båtarna!Så smidigt! Och omtyckta är de. Promenaden blev lång och väldigt trevlig . Perfekt med avbrott också för fika . Jag ett par andra pauser krävde min rygg också.
   Visst är hjärtat på Folksamhuset fint. Lyser än mer upp vårt fina område.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Kram!

  1. Alltid skönt att röra sig och vi hade väldigt trevligt under vägs och extra mysigt med en fin fikapaus också. Visst är hjärtat på Folksamhuset fint. Kul tanke med att ordna hjärtebelysningen här i fönstren.
   Önskar dig en fin fredag från ett just nu regnigt Stockholm. Men det kanske ordnar upp sig här vädermässigt. Hoppas!

 9. Du är duktig att promenera trots att vädret inte alltid är så inbjudande. Och vilket fint hjärta på huset.
  Stor kram

  1. Jag jobbar på. Vädret rår en inte på men nu hade jag en väninna med och det gjorde det än trevligare. Och lite blått kom fram och solen också strax innan den gick ner. Visst är hjärtat fint!
   Stor kram och trevlig fredag.

 10. Synd på vädret där förstås men en promenad är ju en promenad oavsett väder.
  Fina bilder fick du iallafall, bra jobbat men kanske enklare än man kan tro när motiven är så fina som de är. 😉
  Är ju uppvuxen vid vatten och det ligger mig varmt om hjärtat.

  Ha det fint nu.

  1. Det fanns några nyanser av svagt blått mellan det grå och vi fick ju se lite av solen som speglade sig innan den försvann. Och visst var det en fin runda.
   Och trots att jag inte är uppvuxen vid vatten så betyder det mycket för mig. Vet att det är så för dig också.
   Många tankar till dig och hustrun och hoppas ni är o hyfsat skick.
   Ha det så bra ni kan.

  1. Tänkte just på dig här. Och visst vet jag att du känner igen dig på en del bilder. Det var så trevligt att träffa min väninna och både promenera och fika tillsammans. Hjärtat på Folksamhuset är nytt för i år och man blir glad av att de det.

  1. Visst är det! Visserligen bor vi också vid vattnet men jag går också både vid och längs vattnet. Finns mycket att välja på runt oss. Gillar det verkligen.

  1. Jag vill gärna varje dag hitta på eller göra något som är fint och som jag tycker om och mår bra av. Men ibland kan det vara knepigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *