Spanien

Naturliga spiraler

I gårdagens inlägg var vi på väg upp i bergen norr om Benidormoch besökte den lilla staden Polop och därifrån fortsatte vi på slingrande, smala serpentinvägar upp till 780 meters höjd och utsiktspunkten Colle de Rates.Hela resan gick genom den vackra dalen Jalon Valley eller som den heter på “valencian” Vall de Xaló.  Valencian är destsamma som katalanska ,ett av Spaniens fem officiella språk och de övriga är spanska, (kastellanska) galiciska, aranesiska och baskiska.

Polop ligger strax nordväst om Benidorm, som är utsatt längst söderut på kartan och därifrån fortsatte turen  till Coll de Rates, ungefär i mitten av kartan. 

Vägarna var asfalterade, vilket i sig var lite lugnande, men väldigt smala och två fordon kunde knappast mötas. Nu åkte vi buss och det innebar att vi inte kunde möta några fordon utan att något fick backa. Och som mer spänningshöjande detaljer var det cykeltävlingar i bergen så hundratals cyklister ömsom susade nerför backarna eller trampade uppför dem. Ett under var att ingen av cyklisterna körde in i bussen i någon av de många 180 graders kurvorna.

Några cyklister som vi mötte på en raksträcka. Fick inte till några kurviga bilder med dem.

Låga järnräcken fanns det till största delen längs vägen och på en del ställen såg vi de gamla i sten bytas ut. Och där körde det ihop sig rejält med att ta sig förbi.

Utrymmet mellan bussen och “arbetsbilen”, lastbilen, som bytte ut cementblocken var milt sagt minimalt- Damen syns genom fönstret i bussen och vägarbetataren ombord på lastbilen. Närkontakt var det. 

Uppe på nästan 800 meters höjd är utsikten svindlande och en bit ner i dalen växer pinjeträd och man ser odlingar av  oliv, mandelträd, apelsiner och vindruvor. Vill man se mandelträden i blom så är slutet av februari en bra månad och då föärgas dalen här rosa av alla vackra blommor.

Här i dalarna är det perfekt att bl.a. odla moscateldruvan och det har gjorts sedan slutet av 1400-talet då morerna bodde här. De skickade detta vin som de producerade till Valencia och det sägs ha lagt grunden för för den goda ekonomin där.  Idag odlas många andra sorters vi i dalgångarna och nästan varje by har sin egen bodega och vintillverkning. Än idag är vingårdarna många i trakten.

Mäktig utsikt och ner mot  dalen ser man de små sprialerna till vägar som leder ner mot  mysiga byar. 

Bergsområdet runt  Vall de Jalon heter Sierra de Bernia och här är det populärt både mer vandringar och cykelturer.

Cykelturen avstod vi och tyckte att det var helt perfekt att denna dag fortsätta med buss. Men visst skulle jag vid ett annat tillfällle gärna vandra här i bergen.

Vår njutflykt fortsatte nerför bergen längs de smala serpentinvägarna och har man kommit upp så ska man helst ner. Och fler trevliga stopp blev det under färden.

Detta är mitt bidrag till Sannas  fotoutmaning denna vecka, gemsweeklyphotochallenge ,och där ordet är spiral. Titta gärna in där för fler tolkningar.

28 svar på ”Naturliga spiraler”

 1. Där uppe i bergen ser man verkligen de smala serpentin vägarna som leder till dalen. Jag hade aldrig velar köra lastbil eller buss på dessa smala vägar. Vilken prestige. Även cyklister som cyklar obehindrat i bergen är ganska så modiga=●
  Vilken utsikt för den som gillar höjder!!!

  1. Utsikten var magnifik – både under resan dit upp, däruppifrån och under resan ner. Åksjuk blir jag lätt men jag satt med ögonen på vägen och långt fram i bussen så det gick fint.
   Och höjder i sig har jag inga problem med. Mer med illabefinnandet under vägs.

  1. Många spiraler blev det under resan men utflykten och denna njutflykt var så värt det.
   Stor kram och B hälsar tillbaka.

 2. Fantastiskt vacker utsikt men serpentinvägar är inget för mig. Minns en mardrömstur på Sicilien när jag nästan var på väg att kliva av bussen… Men ner kom vi precis som ni, tack och lov 😀

  Kram och god kväll!

  1. Jag klarar i och för sig höjderna men jag blir så lätt åksjuk
   och det är mitt stora problem om jag inte kör själv och det gjorde jag inte.
   Men det blev en härlig resa med många vackra vyer.
   Har också rest på Sicilien och förstår vad du menar.
   Kram och trevlig kväll.

 3. Verkligen en fin njutflykt! Det kan vara lite läskigt när det blir trångt och när det stupar rakt ner nääära busen. Belöningen kommer när man har kommit till toppen! Kramar

  1. Verkligen! Och mitt dilemma är ju att jag lätt blir åksjuk om jag inte kör själv. (Har blivit det sedan jag var liten.)
   Att vägarna är smala och krokiga klarar jag, har ju åkt mycket skidor i höga Alper och då kommit dit ofta per buss.
   Och visst kommer belöningen när man är på plats.
   Kram!

  1. Verkligen trevligt och väldigt vackert. Ja, kör jag själv har jag inga problem med vägarna. Inte alls.
   Men om jag inte gör det blir jag lätt åksjuk.
   Har ju kört mycket bil i Alperna när jag åkt skidor och då har höjderna varit betydligt högre än här, men kanske inte så mycket krokigare. Och då har cyklisterna lyst med sin frånvaro…
   Kram!
   Här är det fortfarande + 21 nu i kväll så vi hoppas värmen består.

 4. Vilket roligt och totalt annorlunda bidrag till “spiral”. Perfekt med serpentinen som du fotade! Underbart:-)

  PS. Vi såg ett gäng engelska turister här igår. De låg uppenbarligen i träning för dina bilder uppe i bergen;-) DS.

  1. Tack! Ja, det var en häftig resa vi gjorde och med många upplevelser. Serpentinerna fanns det gott om.
   Ja, många cyklister möttte vi och jag räknade till 178 stycken. Backe upp och backe ner…..Långa backar.

 5. Oj,vilka vägar..precis som i Grekland , men vilken fantastisk utsikt! JA, cyklister finns det gott om även på Gran Canarias branta vägar, troligen bra träning…mamma mia säger jag ,i dessa backar!
  Kram och ha det gott!

  1. Säkert bra träning, men för vad…Tyvärr hinner de ju inte njuta av utsikten.Har sett och mött dessa cyklister lite varstans där det är smalt, högt och branta backar och tvära kurvor och de måtte ha livet som insats.
   Utsikten och hela turen var enastående. Verkligen en njutflykt.
   Ha det bar du också. Kram!

 6. Vilken fantastisk utflykt ni har farit på. Det är med skräckblandad förtjusning jag åkt sådana där serpentinvägar, dels på Kreta och dels genom Brennerpasset längs den gamla vägen. Jag är höjdrädd, men samtidigt är utsikten så fantastisk. Fin bild du fick på den slingrande vägen.
  Kram!

  1. Dessa serpentinvägar finns lite varstans och jag har provat en del både i Alperna när jag vrait på väg
   till skidorter och många andra delar av Europa. Och visst kan det kännas läskigt mellan varven. Just Brennerpasset minns jag också.
   Även i Norge finns det gott om dessa slingriga men ack så vackra vägar.
   Kram och trevlig torsdag.

  1. Det var verkligen vackert här uppe och så under hela “njurflykten” och alltid roligt att vidga vyerna.
   Skönt med sol i Stockholm och kanske behövs en extra tröja.
   Kram!

  1. Trångt var det på de smala vägarna och särskilt när vi mötte denna strora lastbil. Även alla cyklister
   vi mötte förhöjde spänningem.
   Vackert var det verkligen!
   Stor kram!

 7. En fin tur på snirkliga vägar. I Frankrike och Italien har vi också alla dessa våghalsiga cyklister.
  Tur att du avstod cykeltur

  1. Jag har sett liknande i både Frankrike och Italien och att träna cykling här kan inte vara det lugnaste. Ja, inte att vara bil eller bussförare heller. Men vacker utsikt är det. Tror dock inte att cyklisterna hinner se det.

 8. Oj, vilka snirkliga serpentinvägar! En riktigt härlig utflykt – och fantastiska vyer! Ett helt annorlunda och absolut klockrent inlägg på veckans ord!

  1. Tack! Här var det snirkligt värre. Men också väldigt vackra vägar trots alla kurvor och branter.
   Och visst är det roligt att man kan tolka veckans ord på sitt egna sätt. Roligt att läsa andras bidrag är det också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *