Spanien

Vi fortsätter…

Vi fortsätter att vidga vyerna och har tagit oss en bit nerför bergssluttningarna och ner i Vall de La  Jalon/Val de La Xaló  (på valenciano, ett av Spaniens fem språk) och är på väg till huvudorten i distriktet, den lilla byn Jalon/Xaló. Trakten är sedan slutet av 1400-talet ett vinodlarområde då vindruvorna som odlades skickades till konungadömet Valencia som låg en bit norröver. Klimatet i dalen lämpar sig fint för jordbruk och under 1700 och 1800- talet utökades vinodlingarna och fortfarande låg fokus på muscatdruvan som verkligen trivdes i klimatet här.

Under turen ner till Jalon såg vi en del stenhus med tunga trädörrar som finns kvar  och bevarade sedan morerna lämnade området i början av 1600- talet. (Tyvärr blev inte fotona på husen tagna genom bussen presentabla.)

Gott om vinodlingar är det och dessa varvas med olivodlingar, odling av “nisperos”, (japansk mispel på svenska och smakar som en blandning av aprikos och persika och används som plommon. ) mandelträd och citrusodlingar.

Vi stannade i Jalon och passade på att besöka en “bodega” där olika sorters vin från trakten säljs liksom andra lokala produkter som olika sorters olivolja, honung av skilda slag, marmelader m.m. Lokalerna där bodegas Xaló är inrymd var tidigare förråd för olika redskap som användes för vinframställningen men är sedan 1960-talet en bodega. Bodegorna i byn och en stor del av vinproduktionen drivs av ett kooperativ där 400 personer odlar 400 hektar. (En hektar är 1 km2. Alltså odlar de 4 km2, en fyrkant med varje sida 4 km vilket är mycket och det är inte direkt platt mark det är fråga om)

Provsmakning ingick och det fanns cava, vitt vin i torr, halvtorr och söt smak, likaså rött vin och rosévin i likande smaker. Både billigare viner och dyrare kunde ses på hyllorna.

Närproducerade marmelader och sylter fanns i många olika varianter och i större och mindre burkar.

Här är “nispero”, japansk mispel, det svenska namnet. Lite lustigt namn med tanke på att den ursprungligen kommer från södra Kina.

Runt om i byn fanns frukt och grönsaker till försäljning, allt närproducerat och väldigt billigt.

Och förutom att stanna till vid frukten så blev det per automatik ett stopp vid en bil. En alldeles blåskimrande bil och av ett märke jag inte kunde minnas att jag sett tidigare. Lacken var minst sagt glänsande. Inte ett dammkorn eller ett litet märke på den 10 år gamla Chevroleten SSR – Super Sport Roadster. En pickup i cabmodell och just denna var specialbyggd med sina 600 hk. (De finns även med mindre stark motor.)

Superläcker cab! Och lacken den verkligen blänkte och än mer i det strålande solskenet. Och den polske ägaren delade gärna med sig av info om bilen. Han hade kört ner bilen från Polen och det hade gått undan i svängarna. 

Pick up var det! Inte ett dammkorn här heller.

Förutom bilen så fanns en tjusig HD i samlingen. Perfekt att köra omkring här i bergen med. Ja, enligt ägaren. Och den hade hustrun kört ner från Polen. Inte ett dammkorn på den heller. Hade hoppats på att blli erbjuden en tur, men jag hade inte tid att vänta på detta erbjudande utan vi rullade vidare. Kanske nästa gång.

I mitten av kartan ligger byn Xaló/Jalon och man kör hit från kusten på drygt 30 minuter. Till byn, alltså vill man  upp till Coll de Rates få man berökna betydligt mer tid och det alltefter trafiken och antalet cyklister. Kommunalt kan man ta sig till Jalon/Xaló med buss från flera orter längs kusten om man nu inte vill köra bil. Det finns också reseföretag som erjuuder turer hit och ett besök  i området rekommenderas verkligen om man är i trakterna.

 

 

28 svar på ”Vi fortsätter…”

 1. Oj oj va skoj o intressant att kunna köpa viner sådär är ju super mysigt o veta var dom kommer från o varit där liksom, jätte fina bilder o tack för rundvandringen 🙂 ha en fin kväll kram

  1. Visst är det roligt att lära sig mer om trakten där man vistas och just här är ju både vin, frukt, oliv och mandelodlingarna stora och det är fint att handla med lite lokala produkter.
   Trevlig kväll.
   Kram!

 2. Såg himla fint ut där! En fördel med att ta bilen dit är att man kan få med sig mer vin hem. En nackdel dock för den som kör – vinprovningen uteblir. Men eftersom jag bara är codriver så är det ju ingen nackdel för mig 😉

  1. Väldigt fina trakter, verligen. Och mycket att både se och uppleva.
   Det var inga som helst problem med att köpa med sig vin hem och ta det med på bussen och många köpte med sig en hel del. Mycket bra priser dessutom och gott vin. Man bestämde själv vad man vile smaka och hur mycket…Vi brukar turas om att köra så i etta fall var det bra med en busstransport. Men i ditt läge som “bisittare” till chaufförenså är det ju ingen nackdel alls.

 3. Hej Ditte!
  Tack för i går !
  Vilken mysig utflykt! Det finns så mycket att se i detta land! Och nära här också…
  HD:n var läcker!!
  Har du läst att marknaden flyttar 12 maj?
  Kram P ♥

  1. God afton! Tack själv! Alltid tervligt att ses.
   Vår nutflykt var toppen och mycet att se och uppleva. För oss en hel del nytt.
   Aha, marknaden ska flytta den 12 maj. Men vilket år?
   Kram och trevlig kväll.

 4. Trevligt med små utflykter! Och den där marmeladen verkar spännande!
  Tjusiga fordon fick ni också se 🙂
  Kram och trevlig kväll!

  1. Bilen och mc:n var verkligen speciella och det var kul att ägaren generöst presenterade dem för oss.
   Ja, visst finns det många turer och utflykter att göra och perfekt att inte behöva köra själv.
   Kram!

 5. Så roligt att följa med er på resan till alla trevliga och spännande ställen! Ger verkligen smak för att göra en egen biltur i trakterna. Men på vägen där det knappt gick att mötas vill jag helst inte köra! Behöver så klart ine välja just den! Finns säkert vägar som passar för en annan! Blir så sugen att ge mig iväg. Men, tålamod, tålamod. Den dagen kommer säkert. Kram!

  1. Vad roligt att du följde med och du kan ju hänga med på en liknande bussresa som vi gjorde. De plockar upp vid “storchinon” och sedan kan man i stort sett koppla av. Ja, jag ifck fokusera där ett tag för att inte bli åksjuk, men det funkade.
   Och visst finns det vägar som passar dig , helt klart. Och visst kommer dagen och tiden.
   Stor kram!

 6. Så himla upplyftande bilder, speciellt då de inte bara inehåller coola bilar och en hoj utan att de även visar en blå himmel. Nå’t som vi absolut inte kunde skryta med idag.

  Så roligt att du nämnde nisperos. Har aldrig sett denna frukt förut, men såg den ju på bloggen hos dig tidigare. Nu har jag till och med fått svar på vad det är för fruktträd som jag fotade för några dagar sedan. Blogglandia är fantastisk som sagt:-)

  1. Blå himmel är viktigt! Men både bilen och mc:n var speciella. Verkligen. Och nisperos är bra att känna till. DEnna mermelad smakar gott tillsammans med bl.a manchegoost och andra spanska ostar. Har provat idag.
   Kul att du fick hjälp med ditt träd och liknand ehjälp fick jag häromdagen. Jag tycker också att Blogglandia är en bra “skola” och väldigt rolig.

 7. Intressant att få följa med på era utfärder till spännande platser. Har aldrig hört talas om japansk mispel, så nu blev jag tvungen att googla … igen – det är lärorikt att läsa olika bloggar 🙂
  Häftiga fordon – förstår att du gärna hade hängt med på en tur!

  1. Den japanska mispeln, som den lär heta på svenska, trots att den ursprungligen är kinesisk, är speciell men marmeladen smakade
   bra till ost och den kan användas ungefär som plommon.
   Visst lär man sig mycket genom Blogglandia. Jätteroligt!
   Båda de blå fordonen fastnade jag öfr och trevligt att få en personlig demonstration av ägaren. Men någon tur blev det dock inte.

 8. Vilka fina trakter och lite provsmakning av gott vin är sällan fel. Marmeladen låter spännande även om namnet onekligen är något vilseledande…

  Kram och trevlig fredag!

  1. Trevligt att se sig omkring och det finns en hel del att se och göra här och i denna dal och bergstrakterna runt om
   hade vi heller inte varit tidigare.
   Marmeladen var väldigt god just till lite saltare ost. Fin smakbrytning.
   Kram och trevlig fredag.

 9. På den vinbodegan var vi i mars, ett gäng på 14 personer, och fick berättat om bodegan, sen vinprovning och sen fick alla en litersflaska med deras rosévin som present. Vi var ett privat gäng som åkte dit i 3 bilar och fortsatte sedan någon km uppåt till Maserhof där det finns ett helt otroligt ställe som heter Bodega Museo Maserhof. Vi har varit där tidigare också med i stort sett samma gäng, några nytillkomna och alla var lika nöjda denna gång och de som var nya var helt lyriska. De gör sitt eget vin där och stället är gammalt med historia och har mycket antika saker. Lunchen är 5-6 rätters, allt lagat över öppen eld för de har ingen el på stället, därför också bara lunch som serveras. Fantastiskt god lunch och deras eget vin så mycket du vill och orkar 🙂 . Det är 2 systrar som driver stället och pratar perfekt engelska och är väldigt skojiga och glada. Bör bokas, tror de bara har öppet på helgerna iaf den här årstiden. Verkligen värt ett besök om ni kommer dit åt igen. På hösten när de skördar kan man få komma dit och trampa vin om man vill. Inget att sälja utan det de har går åt till luncherna.

  Nu är vi hemma i Stockholm igen och faktiskt lyser solen idag , fredag, men inte är det speciellt varmt inte.

  Ha en bra dag!

  1. Vad roligt att ni varit här! Stort tack för tipset om Bodega Museo Maserhof och hit skulle jag förstås vilja åka. Vilken upplevelse!Något helt utöver det vanliga förstår jag. Vore roligt att komma dit i skördetider om inte annat än att få se hur det går till. Och god mat och dryck uppskattar vi också.
   Skönt med lite sol över Stockholm. Här är det mulet och blåsigt och så var det igår också. Men i morgon lär solen åter vara tillbaka från sin semester. Hoppas den vilat upp sig ordentligt.

   Önskar dig en fin dag hemma i solen.

   1. Glömde nämna att på lördagar har de marknad i Jalon/Xalon byn, som går genom hela byn. Ingen vanlig marknad utan här kan du hitta antika saker, vanligt krafs, lokala produkter, ja det finns allt där. Vi gick igenom marknaden innan vi åkte upp till Maserhof. Googla på det så hittar du stället hemsida. Vi hade ett par med som varit i alla länder i hela världen och de var verkligen imponerade och tyckte det var lite synd att de inte hade några barn som var på väg att gifta sig, för då hade de haft stället klart och brudparet skulle fått uppleva något alldeles extra sa de. Nu är ju deras barn redan gifta så det blir nog bara en dröm 🙂

    1. Tack Yvonne för detta. Hit till trakten kommer vi gärna tillbaka och
     ska då tänka på marknaden. (Läste om den just nu när du skrivit. )
     Trevlig helg!

 10. Villa trevliga utflykter ni gör! Kul att hitta bussresor över dagen!
  Vi körde 130 mil med hyrbilen denna gång, men oj vilken resa vi gjort!
  Ses!
  Kram!

  1. Jag förstår att ni haft en toppentur och ser fram emot att få höra mer. Vilka upplevelser ni haft och långt har ni kört.
   Vi kom nog inte upp i mer än drygt 30 mil under dagen.
   Vi ses!
   Kram!

  1. Jag gillar kartor och tycker det är roligt och mycket kan utläsas genom att tittai en atlas.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *