Spanien

Njutflykt norrut

Måndag morgon och vi lämnade Torrevieja för att ta oss en bit norrut. Först körde vi norrut längs kusten passerade Alicante och efter ytterligare några mil såg vi Benidorms skyline och där svängde vi av en bit in i landet och mot nordväst. Vårt första stopp för dagen blev i den lilla fina staden Polop. eller som staden heter Polop de La Marina,  ett par mil från Benidorm,  ett fint möte. Polop ligger i provinsen Alicante och i regionen Valencia .

Benidorm(längst söderut på kartan) ligger ca tio mil norr om Torrevieja och en bit därefter vek vi av mot nordväst och passerade byn La Nucia innan vi nådde Polop.

Den lilla staden Polop med sina 4000 invånare ligger drygt 200 meter över havet och vyerna runt om är vackra och särskilt en solig dag.  Staden omges av en del höga berg och den högsta bergstoppen är  drygt 900 meter, men någon “trekking” var inte inplanerad under dagen. Men gärna en annan gång. Trakten är en jordbruksbyggd där mandel odlas i stora mängder, likaså oliver, apelsiner, vindruvor och “nispero”, eller som frukten heter på svenska “japansk mispel.” Detta är en frukt som från början kommer från sydöstar Kina och sedan fördes till Japan och därefter vidare till länder runt Medelhavet. Blomningen av trädet sker på hösten och frukten skördas tidig vår innan värmen kommit.  “Nisperon” ser ut som ett plommon och används som ett sådant. Vad äller smaken påminner det om en blandning mellan aprikos och persika. Men den kan variera.

Gamla delen av Polop.

Och en tavla över staden i keramik. Jodå, visst stämmer bilderna.

Smala gator,trånga gränder och vackra hus finns det gott om. Detta gula hus till höger är idag stadshuset, men började 1927 byggas som en skola och så förblev det fram till 1981 då skolan byggdes om till stadshus.

Flera små torg och med caféer och barer  finns och det är mysigt att slå sig ner och bara titta. PÅ ett av torgen såg vi mängder av vattenkranar och det sägs att om kvinnor dricker av detta vatten ska det ha en gynnasm verkan på fuktbarheten. Lyckades inte få kläm på om detta även gällde för män. Men så borde det ju vara. Eller?

Jag räknade till att det fanns 85 kramar runt torget, sedan blev jag avbruten i räknandet av en trevlig spansk dam som började berätta om den spanske författaren Gabriel Miró, vilket passade bra då detta utdra från en av hans böcker stod över en del av kranarna. Miró föddes i Alicante 1879 och dog 1930 i Madrid.  Familjen bodde i Madrid och vistades långa perioder i Polop och ägde även hus här.

Gabriel Miró räknas till de modernistiska författarna och har skrivit ett 20 tal romaner där ofta  bandom, vänskap, känslor, detaljer, drömmar och fantasi blandas. Jag har hört talas om Miró men har ännu inte läst någon bok som han skrivit, men det ska jag helt klart göra.

Citatet här ovanför vattenkranarna är hämtat från boken “Anos y Leguas” som jag inte vet hur man översätter titeln till svenska, men kanske “År och ligor”. Om någon vet så är jag tacksam. Boken anses vara hans bästa bok och har varit referenspunkt i spansk litteratur. (Allt enligt den damen jag träffade och som försökte förklara för mig  om hans betydelse.) Vi fick också  tips om ett museum som öppnades 2012 och som tillägnats Miró. Klart att vi tittade in. (Något jag inte heller funderat så mycket på är att just Spanien under hela 1900- talet varit ett stort litteraturland.)

Huset med det lilla muséet byggdes i början av 1900 -talet, men författaren har aldrig själv bott här. Dock har många av hans saker skänkts hit.

En byst av Gabriel Miró.

Snart dags att åka vidare och innan ville jag förstås prova den lokala telefonkiosken. DEssa är ju numer tämligen sällsynta.

 

Och vidare färd blev det upp i bergen på slingrande och vackra serpentinvägar.

 

 

24 svar på ”Njutflykt norrut”

 1. Ja, jag kan tyvärr inte vara till någon översättningshjälp. “År och ligor” är vad jag även kom fram till. Jag har tyvärr aldrig hört talas om författaren.
  Vad det beträffar kranarna så vore det inte fel att både kvinnor och män får del av sin skörd=))
  Härligt med att sticka iväg på tur upp till norr// kram

  1. Tack för ditt försök till översättningshjälp- Jag hade nån stans långt inne i huvudet ett minne av denne författare, men inte mer. Väldigt roligt i alla fall att få ta del av mer.
   Och visst vore det väl rimligt att kanarna skulle vara jämlika i detta fall.
   En fin njutflykt blev det.
   kram!

 2. Det är verkligen fint där i Poplop. Områdena norr och väster om Benidorm är så vackert bergiga. Även om vägarna är hiskeligt smala och slingriga så är dom i alla fall asfalterade på dom flesta ställena vilket känns trevligare än grusvägar…

  En härlig dag att utflykta på 😀

  1. Vi fortsatte en bra bit till och visst var vägarna asfalterade och det kändes tacksamt här uppe i bergen men att möta eett annat fordon gick inte utan något fick då backa. Och med grusvägar hade det nog inte ens gått att köra här.
   Men allt gick bra och vi hann se och uppleva mycket. Perfekt väder dessutom.

 3. Att ge sig ut på roadtrip är ju super trevligt o att se sig omkring är alltid trevligt, man vet aldrig vad man får se 🙂 på vägen och ni fick ju se mkt fint o intressant …skoj att få följa med tack 🙂 kram å ha det gott

  1. Visst är det roligt och mycket fick vi uppleva och se. Verkligen och i för oss delvis nya trakter.
   Kul att du följde med.
   Kram!

 4. Hej Ditte!
  Jag tror att “leguas” är ett gammalt uttryck för nån sorts längmått eller avstånd…Kan ju stämma ihop med años (år).
  1 legua är motsvarande 5572 meter 🙂 Hittade ett gammalt dokument på webben 😀
  Jaja inte är det då lätt att översätta 😀
  Trevligt med Polop. Läst om den stan och nån som köpt där.
  Kram P ♥

  1. God sen kväll! Tack för översättningen. Lyckades inte heller av den spanska damen få fram vad titeln kunde betyda på svenska. Men kanske kunde man få en hit vid läsningen av texten vid vattenkranarna som kom från samma bok.
   Polop var verkligen trevligt och det blev mycket mer än så under njutflykten.
   Kram och god kväll.

 5. Vilken trevlig utflykt ni kom ut på. Polop verkar vara en fin och intressant liten stad. Vackra vyer dessutom!

  Kram och god kväll!

  1. Vi har haft det väldans bra och mer kommer. Polop i sig är en väldigt rar gammal stad och det finns många liknande här i trakterna.
   Och en vacker utsikt är alltid njutbar.
   Kram!

 6. Hej! Ligger efter med bloggläsande här i New York. 🙂 Det är alltid lika roligt att “följa med” på dina utflykter, de är verkligen njutflykter. Tack för intressanta fakta och fina bilder. Den där frukten lät spännande. Jag gillar att prova nya frukter.

  Stor kram

  1. Är man i N.Y. kan man inte hinna läsa bloggar för jag vet ju att så mycket annat lockar. Ska genast läsa hos dig. Du vet ju att en del av mig fortfarande är kvar i den stan och så kommer det att förbli.
   Hoppas du har det toppen-
   Och här i Spanien är det ju liksom väldigt lugnt i jämförelse….
   Njut och ha det allra bäst-
   Kram!

 7. Jodå, Polop besökte vi inte med buss men väl med bil för två år sedan. Gillade serpentinerna upp, men inte ber om man säger så. Undrar om du/ni är på väg til Guadelest, för det var vi. Bergsbyarna där är såååå himla mysiga tycker jag. De råder en väldigt speciellt stämning där – kolugn. Gubbarna som spelar spel, röker och skriker till varandra på ett vänskapligt sätt. Åsså utsikten förstås – inte av gubbarna utan nedför bergen:-)

  1. Guadalest blev det inte nu, har varit där och kommer att ta en tur dit igen senare. Vägen till Polop var ju helt ok om man tänker på det som komma skulle. Men vackert var det i bergen där ovanför. Nu var det länge sedan vi var uppe i bergstrakterna här så det var dags att friska upp minnet. Många fina små byar finns det och där allt går i sin lugna takt.

 8. Verkligen härliga bilder, och ett fantastiskt väder ( jag väntar med spänning på värmen som du skickat). Ser ut som ni åker buss? skönt att slippa köra själv dessa serpentinvägar!
  Ha det fortsatt gott!

  1. Vädret var verkligen med oss. Och visst åkte vi buss, en upplevelse i sig på dessa slingriga vägar.
   Post Nord är sena med leveranserna och jag har klagat. Hoppas de nu raskar på för jag har skickat en ny omgång sol och värme.

  1. Polop är en liten vacker stad i fina omgivningar och här kändes det som om livet stått still ett tag. Också en skön känsla.
   Kram!

 9. Gomorron.
  Ser ut på bilderna att ni var på en trevlig utflykt. Trodde precis som BP att njututflykten skulle fortsätta till Guadelest dit jag åkte med buss redan 1971 eller 72. Då var det grusväg upp.
  Följer med spänning var ni stannade sedan.
  Kram/A-K

  1. Gomorron! Nej, Guadalest blev det inte. Kan tänka mig grusvägen dit upp i början på 70- talet. Men vi får ta en tur dit igen vi tillfälle.
   Fortsätttning kommer idag.
   Kramar från terrassen och +20 nu vid en sen frukost.

 10. Det såg verkligen jättemysigt ut! Kul med tips om platser lite utanför “de vanliga turiststråken” som man hör talas om. Alltid intressant med lite information om platserna också – tack!

  1. Det är alltid roligt att vidga vyerna och det finns mycket vackert att se i närheten och här uppe i bergen är det så vackert och rofyllt.
   Trevligt att du följde med.

  1. Ddt var en toppentur på alla de sätt…Och mycket fick vi se och uppleva.
   Önskar er en fin onsdag i det vackra vädret.
   Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *