Foto

Mynt – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Mynt är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så går den ut på att med bild och/eller text tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla är välkomna att vara med. (OBS! Sanna  har en ny bloggadress. Finns i länken till henne här ovan.)

Ett mynt kan ha två sidor . Här en skyskrapevariant, Stockholm New, i Hammarby sjöstad. Kvällstid. Ett mynt kan ha två sidor. Här ett utsiktsmynt.  Vår utsikt över kanalen kvällen den 2/12-2019. I bakgrunden skyskarpan Stockholm New. Nu färdig till det yttre. Men  färdig invändigt ska  den vara till sommaren 2020.

Andra sidan av detta mynt. Dagtid och byggandet av Stockholm New pågår för fullt. Andra sidan av detta mynt. Dagtid. I juni 2019, då byggandet  var i full gång.

Mynt

Vad tänker jag på när jag hör ordet? I första hand pengar som inte är sedlar. Sedan uttrycket “slå mynt av” – alltså utnyttja eller dra fördel av.  Är nog inte så bra på just det  Och lite knepigt att illustrera med bild. Att mynta ett uttryck kan man också göra – Det har jag gjort bl.a.  med ordet “njutflykt”. Alltså en utflykt som är utöver det vanliga och som man njuter extra av.

Npgra svenska mynt. Några svenska mynt. (Även en 2 krona finns i mynt men jag hade ingen) Dessa togs i bruk i oktober 2016

I Sverige präglades de första mynten i slutet av 900-talet, på Olof Skötkonungs tid. Och även idag präglas nya mynt.  DE första mynten som kom var tunga så de vägde man i stället för räknade. Men från 1030 upphörde präglingen av mynt och kom i gång igen i slutet av 1100-talet. Mynten fungerade då som värde utifrån den silvervikt det hade. Inom Sverige hade man också olika penningsystem, lite beroende på var man bodde. Svealand, Götaland och Gotland hade olika penningsystem. Kung Gustav Vasa införde “Dalern” på 1500-talet och den blev senare rikdalern

Visst har ett mynt två sidor. Här andra sidan. Och visst har ett mynt två sidor. Här andra sidan.

Under 1600-talet började man prägla karoliner och detta gjorde man fram till slutet av  1700-talet. En myntreform kom 1776 och då var det riksdalern som blev huvudmynt. Den delades sedan upp i 48 skillingar.

Den svanska krona som mynt kom till 1873 när Sverige och Danmark beslutad esig för att ersätta de gamla valutorna med en gemensam som ersatte riksdalern.

Några polska mynt. Några polska varianter. Fem zloty är ca 13 kr. Har en del kvar från resan i september till Krakow. 

Några euromynt.

När det nu är mynt som gäller

så måste ju min gamla och älskade sparbössa få vara med. Det är en gammal norsk sockerströare som är från 1880-talet som fanns hos min mormor i Norge. Jag var en flitig besökare hos henne och hon fyllde den efterhand med pengar när jag inte var där-  När jag kom gick jag genast in i mormors  stora matsal. Här  öppnade jag det stora skåpet där hon förvarade sin servis och här fanns också min sparbössa. Lika spännande varje gång att hälla ut mynten på mattan och börja räkna hur mycket det var. Egentligen var det inte alls pengarna, mynten, som var viktiga utan det var själva känslan.

Tyvärr har jag inte längre norska mynt i den men jag lägger ofta svenska 5 och 10 kronor i den. Av ren nostalgi.

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans  tolkningar.

40 svar på ”Mynt – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Vilken jättefin sparbössa med hög nostalgifaktor 🙂 Jag hade en spargris när jag var liten som hade lås på magen istället för en sån där gummiplutt som bara var att peta bort. Men med en bordskniv till hjälp kunde man få ut mynten genom “ingången” tämligen enkelt 😀 Se där! Där blev det nostalgiskt även för mig 😉
  Braig tolkning!

  Ha en fin dag 🙂

  1. Tack! Sockerströaren är en kär, gammal sparbössa och är fortfarande i bruk. Samlar mynt där och det blir ju en del när den är fylld. Mest 10 och 5 kronor som hamnar där. Hade hemma i Sverige en liknande manick som du hade. Petade också ut pengarna vid behov. Tyvärr är den numer borta.Och lite nostalgi kan ju alltid vara trevligt. I lagom dos.
   Önskar er en fin tisdag.

  1. Stort tack! Ja, en mynt har två sidor och så har mycket annat också. Blandade lite fakta med norsk nostalgi.
   Stor kram

 2. Hej Ditte!
  Tack för kursen om mynthistorien!! Sparbössan förstår jag är ett kärt minne!
  Jo jag Fick också hotruta om varning på min gamla dator…(Explorer) men inte på Ignacios så den skriver jag på nu.
  Hoppas det ordnar sig!
  Kram P

  1. Hej P!
   Sparbössan den gamla sockerströaren, är i användning än idag. Och det blir lie pengar när den är fylld-
   Detta med bloggen är så konstigt och verkar inte ha någon rim och reson. Vet att det är ett tiotal som inte kommer in med sina datorer och dte är jättetrist. Men varför bara några. Vet att inte min dator eller hemsidan är smittad av virus. Har fått god hjälp att kolla. Men något annat knas är det. Firefox har inte haft några svårigheter och de flesta med Chrome har också passerat. Vet att Explorer sagt ifrån. Hoppas få ordning på det hela snarast.
   Kram!
   Och du! Det fungerade fint med banken!

 3. Men vilken fin sockerströare! Svärmor hade också ett ställ där och petade in mynt till sonen, det blev faktiskt stora summor i den för med guldtiorna går det ju ganska fort upp i värde.

  Tack för daler-informationen. Har väl hört det förut men glömt. Bra med påminnelse!

  1. Tack!Sockerströaren är fortfarande i användning och jag tömmer den när den är fylld. Blir en del pengar. Minns så väl när jag tömde den som barn och räknade pengarna.😀 Kul att sonen också hade en liknande sparbössa .
   Kul att veta mer om mynt och hur de utvecklats.

   1. Gillar Klaras uttryck “Dittiskt”. Helt underbart, kunde inte ha sagt det bättre:-) Tyckte om dina utsiktsmynt och såklart din fina gamla sparbössa. Sådana minnen är dom allra bästa.

    1. Nu fick jag mig ett nytt uttryck tilldelat “Dittiskt”. Bara att tacka och ta emot.Ja, utsiktsmynten gillas här också- Och visst tycker jag äben om min gamla sparbössa. Har dock för egen del inte testat den som sockerströare. Men den fungerar nog som det också-
     För kännedom – Det jobbas på att hitta felet som knasar på bloggen. Flera är engagerade. Så märkligt för många har inga problem alls. Det är det som gör det extra klurigt. Hoppas få veta mer i morgon.

  1. Tack! Och historia av skilda slag tycker jag om. Vad gäller myntet så har den ju en lång historia bakåt i tiden.

 4. Fint om mynt.
  Jag skriver från mobilen som ger ifrån sig reklam Willys. Kommer inte in på Safari, Chrom eller Explorer alls.
  Ser dåligt att skriva i blogg på mobil. Men du får en stor kram från mig 😍😘🎊

  1. Tack! Såg idag i Aftonbladet att en hel del Chromeanvändare hade problem med “trojaner”. Jag har flera som hjälper mig för att se var problemet ligger med reklamen som kommer och varför några inte kan läsa bloggen alls. Men varken min dator eller hemsidan har virus. Så vad det är vet de inte ännu. Just nu är det ca 10 av mina läsare som inte når bloggen från datorn. Hade igår nästan 500 besökare så många kan läsa precis som vanligt. De som har Firefox har inte haft problem och för många med chrome fungerar det enligt kommentarerna. Så skumt det hela. Men i morgon eftermiddag hoppas jag det ska vara ordnat.
   Stor kram och trevlig tisdag

 5. Så fin din sparbössa är och vilket fint minne att ha kvar. Inte bara sparbössan i sig utan den blir en länk till din mormor.
  Själv har jag ingen sparbössa längre men barnen hade när de var små. Numera är det mest kort som gäller, på gott och på ont skulle jag vilja säga.

  Kram och ha en fortsatt bra tisdag!

  1. Tack! “Sockerströaren” har sin plats inne i ett skåp och sedan länge är det ju jag som matar matar den med pengar. Men det blir en del när den är fylld. Ett fint nostalgiminne är den. Jag använder ofta kontanter till inköp under 500 kronor men visst är även kort i omlopp .Dock är det ju numer ett krux att växla in mynt trots att de fortfarande är giltig svensk valuta. Lite märkligt är det.
   Önskar dig en fortsatt fin tisdag.
   Kram

 6. Tack för det historiska om mynten!
  Vilken underbar utsikt ni har, helt underbar kvällsbild där ….. !! Njutflykt, vilket härligt ord, så talande, smart där 😉 och din sockerströare/sparbössa är helt bedårande 🙂
  Ha nu en fin kväll och njut av njutsikten!!!

  1. Lite historia blir det här då och då och när det passar.Sitter nu i soffan och blickar ut över vattnet och ljusen som speglar sig. TYvärr är det inte helt klart utan lätt snöblandat regn men det är fint ändå. Ordet “njutflykt” tycker jag om och har använt det en del i olika sammanhang.
   Ja, min gamla sparbössa, sockerströaren fick vara med idag. Tyckte den gjorde sig bra i sammanhanget.
   Önskar dig också en fin kväll.

 7. Intressant läsning om mynt! Vilken fin och speciell sockerströare … förstår att den är ett kärt minne!
  Dagens mynt gillar jag inte … tycker de är svåra att skilja på – kanske för att jag knappast ens försökt lära mig – har nästan aldrig några kontanter på mig …
  Fina bilder från din balkong!
  Kram

  1. Tack! Håller helt med dig om dagens mynt. Jag vet aldrig om det är 1 kr eller en 2 krona.
   Sockerströaren som jag använde som sparbössa när jag var liten tyckte jag kunde få vara med dagen till ära. Och den är än i dag en sparbössa. Ja, det är fint nu med alla ljus och jag sitter nu i soffan och blickar ut. Men lite dimmigt är det och snöblandat regn just nu.
   Kram

 8. Vilken fin sockerströare och ett fint minne!
  Känner nästan mer igen euro-mynten än de svenska, använder mer sällan kontanter här hemma, men euro används flitigt när man är i t.ex Spanien!
  Nya skyskrapan ser ju fin ut där den lyser upp i mörkret!
  HA det gott..måste rusa mot jobbet….
  Kram!

  1. Sockerströaren är ett fint minne och den fungerar fortfarande som sparbössa. Nu i mitt skåp här hemma på Söder.
   Jag använder ofta kontanter vid köp upp till några hundra och det beroende på att jag för flera år sedan blev utsatt för en stöld. Så jag kan plötsligt glömma bort min kod. I Spanien är det ju mest kontanter som gäller. Ingen spanjor skulle betala en kopp kaffe för 1 euro med kort.
   Skyskrapan är läcker och lyser verkligen upp. Men tyvärr har grannhuset, ett garage, tagit bort 2/3 av Globen för oss vad gäller utsikt. Å andra sidan vet vi hur den ser ut.
   Önskar dig en lugn jobbnatt.
   Kram

  1. Denna gamla sockerströare har hängt med mig i 70 år och får vara med ett tag till. Jag lägger ofta 5 och 10 kr mynt i den. och det blir en del då den är fylld. Men idag är det svårt att få växla in mynten. Kort använder jag för större inköp men för mindre är det fortfarande kontanter som gäller.
   Önskar dig också en fortsatt fin vecka.
   Och boken är så fin! Så glad att jag äntligen “kom till skott!
   Kram och jag önskar dig en fortsatt fin vecka.

 9. Intressant och välskrivet inlägg om mynt! De finns ju i många varianter och du visar fina bilder. Kul att du har med “myntets baksida”!
  Ha det gott!

  1. Tack! Visst finns det många varianter av mynt. Och idag tror jag inte man direkt talar om myntets baksida. Men den finns ju.
   Ha det fint du också.

  1. Visst är den gamla sockerströaren fin! Och en bra sparbössa är det. Men svårt att bli av med mynten. Kram!

 10. Heisann, så koselig slutt på innlegget ditt, Ditte! Og du har lagt enda mer i å fortelle myntens historie enn meg. Flott kunnskap å formidle videre . Ha en fin kveld ;:OD)

  1. Tack! Ja, vi var här inne båda två på myntets historia. Och det är roligt att få veta mer.
   Önskar dig en fin helg och go reise.

 11. Fina myntbilder och en historielektion på köpet. Saltströaren var rolig, med rn story bakom också.Rätt originell, det jag sett från den perioden är små glasskålar man hade salt i på bordet. Ofta avlånga, tror det är från dom ordet saltkar kommer. Din verkar vara en tidig variant på det vi använder idag kolla upp det den kanske är unik.

  1. Tack! Ja, lite historia fick hänga med. Jag ärvde av mormor även små glasskålar för salt till bordet och de använder jag idag ibland. Och de är just lite ovala.
   Min sockerströare har hängt med länge och jag samla fortfarande mynt i den. Gillar den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *