Resor i Sverige Resor utomlands

Åland- en njutflykt

Ibland blir det snabba infall och beslut så igår bestämde vi oss för att ta en tur ut i skärgården. Perfekt att ta bussen upp till Kapellskär i Roslagen, cirka en timmes resa från Stockholm och där gå ombord på Vikinglinjens Rosella för en tur och returresa över Ålands hav till Mariehamn. Sjöluft, vacker skärgård, skönt sommarväder och god mat var tanken och så blev det. Bekvämt att ta bussen från Cityterminalen i Stockholm. Man kan även kliva på vid Danderyds sjukhus, Roslags Näsny och en del andra platser i Stockholmsområdet och bussar kör även från Norrtälje, Uppsala, Gävle, Bollnäs, Nykvarn, Sandviken m.fl. orter. Karta finns  hemsidan och bussresan ingår i biljettpriset som är mycket förmånligt och ibland helt gratis. (Är man med i Viking Club som är  kostnadsfri, reser man oftast helt utan kostnad. )  Vi valde att denna gång att satsa på båtresan men man kan resa med en båt som går 9 på morgonen (nu under sommaren) tillbringa dagen i Mariehamn och resa tillbaka på kvällen. Bussen hämtar i Kapellskär. En perfekt utflykt och särskilt i vackert väder. Och igår hade vi verkligen tur med vädret.

Kapellskär är en udde i Roslagen, på Rådmansö, drygt nio mil norr om Stockholm. Kapellskär som hamn har byggts ut rejält och är den av Stockholms hamnar som ligger längst norrut och är viktig för passager och godstrafik till Finland och Estland.

Fint att sitta på akterdäck och passera över ett glittrande Ålands hav.

Vi närmar oss Åland. Resan mellan Kapellskär och Mariehamn tar ca två och en halv timme och förutom att njuta av vacker skärgård och en stunds öppet hav finns god mat och dryck att tillgå alltefter tycke och smak.

Kobba klintar

Kobba klintar är skär i farleden in mot Mariehamn och här ute det förr var en lotsstation. Lotsstationen kom till i mitten av 1800-talet eftersom behovet var stort för fartyg att bli lotsade här i farvattnen och många är de  skepp som förlist här utanför.  I samband med att lotsstationen kom till byggdes en “båk”, ett sjömärke utan ljussken,  som skulle vara till hjälp för navigationen. Just här är båken vit, men ofta är de rödfärgade.

Västra hamnen i Mariehamn.

 I Västra hamnen, eller i Långnäs  på Åland anlöper  fartyg från Sverige som ska vidare till/från övriga Finland eller de Baltiska länderna och de lägger till här för att möjligheten att sälja/köpa taxfree ska få finnas ombord på båtarna. Enligt reglerna ska man vara borta minst 20 timmar vid resa via Åland för att få ta med taxfria varor, men det är en regel som verkar vara till för annat än realiteten. Åland och Kanarieöarna har har undantag från EUs skatteregler.

Rosella har angjort Västra hamnen i Mariehamn och släåpper av bilar och passagerare och nya kommer på.

Mariehamn är Ålands enda stad, en populär sommarstad med många besökare, men bara ca 12 000 är bosatta här året runt och på hela Åland med alla öar bor ca 30 000 personer.  Mariehamn grundades 1861 och var då en del av det ryska imperiet. Staden och fick sitt namn efter Maria Alexandrovna, den dåvarande ryske tsaren Alexander den II:s fru. Åland är en autonom, svenskspråkig kommun/ö  i Finland, alltså själbestämmande  inom flera områden och språket här är svenska.

God mat brukar vi äta i den lilla, mysiga i à la carterestaurangen och så även denna gång. Även en bra buffée restaurang finns, men jag är inte mycket för att stå i kö för att få mat. Men  undantag finns. Vill man äta är det en god idé att boka bord i samband med att man beställer resan.

Vi hann även med att njuta av Ålands hav och skärgården från akterdäck  på hemvägen.

En vacker kväll blev det också och nöjda med dagen var vi åter i Stockholm strax efter 21. 

 

 

22 svar på ”Åland- en njutflykt”

  1. Det blev en väldigt fin tur över ÅLands hav och fint med sol, öar och hav.
   Önskar dig också en fortsatt fin sommar.

 1. Men vilken njutbar resa! Jag förstår verkligen att ni fick en trevlig tur! Och så vackert att sitta och titta ut över vattnet!
  Stor kram

  1. Det blev en jättetrevlig resa över Ålands hav och vackert väder var med oss. En riktig njutflykt!
   Stor kram!

 2. Vilken härlig resa ! God mat, fint väder och otroligt vackra bilder.
  Förstår att det var en njututflykt.
  Vi har varit på njututflykt till Fia och Lasse idag.
  Jättetrevligt och så fint hus de hade.
  Kram/A-K

  1. Det blev en jättebra tur och verkligen i vackert sommarväder. Trevligt är det med njutflykter.
   Mysigt med en “njutflykt” till Västerås, förstår ni hade en jättetrevligt dag.
   Önskar er en fin helg.
   Stor kram från oss.

 3. Så roligt att ni gjorde en tur till Mariehamn via Rådmansö, då åkte ni förbi oss :-). Men ni måste ha haft mera sol därute på havet än vad vi fick, men vi fick en solig kväll, så vi passade på att grilla, vilket vi inte hade tänkt göra från början!
  Jag har ju dej att tacka för den Ålandsturen gjorde vi ju med ,förra året -med vår son och hans flickvän! Sonen som nu blivit sjuk,men är på bättringsvägen 🙂
  Kram och trevlig kväll!

  1. Vi bestämde oss hastigt för att ta en tur och det är ju enkelt att ta sig med bussen från Stockholm tll Kapellskär och sedan båten över.
   Fin dagsutflykt! Vi hade toppenväder hela dagen så det var verkligen njutbart. God mat i à la carten åt vi på hemvägen.
   Minns att ni gjorde resan förra året med just son och flickvän.
   Så skönt att sonen är bättre och hoppas det fortsätter så.
   Kram och trevlig helg!
   (Är spänd på era event nu under helgen…)

  1. Det är ju så enklet att ge sig iväg på en tur och jag gillar ju både hav och skärgård så det är ett bra alternativ. Och god mat och dryck finns att tillgå vilket också är trevligt.
   Åland är också ett fint besöksmål och att tillbringa en dag eller flera där är verkligen mysigt. Och har en med sig bil är det lätta att se sig omkring. Även öarna i den åländska skärgården är fina att besöka och lätt med olika bilfärjor som finns. Maken är född på Åland så för oss blir det turer hit då och då.

 4. Jo då, den trippen känner jag igen, fast vi inte gjort den på mycket länge. Har många gånger tänkt på “walk Memory Lane”, men det gäller ju att få häcken ur vagnen. Å det är ni betydligt bättre på en vi måste jag säga.
  Härligt att det var fint väder ute på Östersjön, för det var det ju inte här. Bra tajming där:-)

  1. Vi har ju släktingar på Åland så det blir lite resor då och då, men nu var resan över Ålands hav samt god mat och dryck själva “resan!.
   Trevligt var det i alla fall och vädret klart gynnsamt för denna dagstur. Ibland har en tur med vädret också.

  1. Det är fint att spontant ta en tur och tur med vädret blev det också. En härlig dag.
   Kram!

 5. Vilken härlig njutflykt! Gillade även ditt förra mystiska inlägg, i synnerhet sista soluppgången!
  Själva har vi haft torrekänning ett par dagar under veckan med olika vänner på olika ställen!
  Trevlig helg!

  1. Vi hade en jättetrevlig dag och kväll och fint när man kan spontanåka en sväng över Ålands hav. Perfekt väder blev det också.

   Förstår att det var trevligt att träffa lite “Torrrevänner” och kul att ses även hemma.
   Soluppgångar ser jag ju inte så ofta, eftersom jag oftast sover men denna är tagen i Thailand och där händer det att jag tar mig upp. Solnedgångarna ser jag ju alltid…
   Trevlig helg önskar vi er också.

 6. Vilken spontan och trevlig utflykt det blev för er del! Fint väder, en tur på havet och god mat är liksom bara perfekt 😀

  kram

 7. Verkligen läckra bilder på Ålands blånande hav! Ni fick då en härlig dagstripp med god mat o solen som sällskap. Så enkelt att ta en tur över från Stockholm /Kapellskär. Bra att bo i Stockholm o att verkligen utnyttja möjligheten. Ni är bra på det! Kram!

  1. Det blev en jättefin resa över till Åland och även den med guldkanter.
   Vad gäller just Vikinglinjen så har de ju bussresor till Kapellskär från olika städer och det är ju bra att många kan ta del av en skärgårdstur över till Mariehamn. Men visst har vi i Stockholm många fördelar i sammanhanget..
   Och vi ser vad som är möjligt och passar på.
   Kram!

 8. En riktigt härlig njututflykt! Ser fantastiskt ut! Många år sedan vi var över … sista gången var med Birger Jarl (Onedinlinjen) – säkert tio- femton år sedan!
  Fina bilder!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Birger Jarl har vi också åkt med men den är numer ett vandrarhem. Åker vi med övernattning blir det med Birka Paradise och över dagen blir Rosella från Kapellskär bra.
   Vi hade en fin dag och skärgården gillar jag ju.
   Ha det bra ni också.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *