Torrevieja

Morgon i Torrevieja – Promenad längs havet.

Morgon i Torrevieja och dags för en långpromenad nu när det ännu inte blivit så varmt. Tiden mellan 8 och10.30 har jag upptäckt passar mig bäst. Solen har då heller inte kommit så högt på himlen så en promenad längs havet blir en bra start på dagen. Det är även fint att ta en runda kvällstid när det är svalare. Och visst är det också trevligt att då slå sig ner på en servering för en sen middag eller något gott att dricka. Eller kanske både och.

Torrevieja Spanien. En vacker morgon i Torrevieja. En vacker morgon i Torrevieja. Vi missade visserligen soluppgången med några timmar men slår oss ner här en stund på klipporna. 

Morgon i Torrevieja

Vi startade strax efter klockan 8 och gick ner mot havet, en promenad på cirka 20 minuter. Soluppgången var idag 06.39, väl tidigt för mig, så jag får nog nöja mig med att inte se den.

Motljusbild med obruten havsutsikt fick vi denna morgon i Torrevieja- Morgon i Torrevieja med obruten havsutsikt tackar jag inte nej till.

Vi går vidare en bit och stannat till vid Los Locos, en av stränderna inne i Torrevieja. I stan och strax utanför finns flera olika stränder att välja på om man vill sola eller bada. Men solar gör jag ju inte. Har gjort det tillräckligt i livet och mina gamla solskador räcker gott och väl. Behöver inga nya. Och skugga är jag bra på att hitta.

I vanliga fall är vi alltså inte här sommartid, men just i år blev det annorlunda och vi är på plats i några veckor. Och visst är väldigt trevligt att vara här.Båda att träffa vänner här och att återse den lilla sthgan-

Här på stranden Los Locos såg jag nyheter. I varje fall var det nyheter för mig. Permanenta solstolar och parasoller för uthyrning.

Men i denna tidiga morgonstund var det ingen rusning till uthyrningsstolarna. Strandfolket började komma men med egna parasoller och stolar. Precis som jag minns det-

Playa de los Locos. Morgon i Torrevieja och flera tar som promenad på stranden. Playa de los Locos. Morgon i Torrevieja  och några sin morgonpromenad på stranden. Pinnarna har jag inte noterat förr men antar att man inte ska parkera sin solstol och parasoll mellan stolparna och havet. Varför en del är röda och andra blå vet jag inte.

Frukost med underhållning och mer promenad

Vi tar oss till nästa strand, Playa del Cura som ligger i centrum av Torrevieja. Dags för frukost och lite underhållning som ingår.

Vi beställer kaffe och ”tostada com tomate”. Något många här äter till frukost. Recept i länken. I princip är det rivna solmogna tomater med salt, svartpeppar och olivolja som man får separat

Vid grannborden fanns ett par hundar med ägare. En  av dem i vagn, ganska vanligt hä,r och en som går för egen maskin-

På stranden är det ingen trängsel alls utan det är ett par meters mellanrum mellan olika sällskap. Här ett par som vill ha solbrännan jämt fördelat över kroppen-

På grannrestaurangen, som snart ska öppna, är det fönsterputs som gäller.

Ännu en nyhet noterar jag. Skuggande tak och plattor i trä. Här kan även rullstolar köras.

Fler besökare på stranden. Vet att det förr fanns rutor uppritade i sanden där en ruta per sällskap gällde. Nu verkar det fungera bra utan dessa.  Och även om det ser trängre ut på bilden än vad det var så konstaterade vi att det  nog var två meter mellan sällskapen.

Gott om bänkar att pausa på längs den fina strandpromenaden. Här,vid södra delen av Playa del Cura, viker vi av och drar oss hemåt.

Uppdatering

I går berättade jag här på bloggen om brickorna som kommit till på vattenfallen i Torrevieja. För mig var det första gången jag såg dem och visste inte något om betydelsen. Men vännen Anna Carin, som nu är hemma i Sverige visste och berättade för mig. Stort tack!

Texterna här är skrivna av journalisten Teresa de Vincenzo som kommer från Venezuela och är skrivna på 1600 speglar som glittrar i vattnet. Detta är sig en installation på hela 17 m och som är gjord av ett par arkitekter från Universitetet i Alicante. Vad gäller texterna relaterar de till målen i FN:s agenda 2030 om hållbar utveckling. Installationen är sponsrad av Aguamed, det kommunala vattenbolaget.

Lars Göran Asmundsson har översatt 2021.

Några av texterna är: FÖRBUND – Med dig vill jag ingå förbund. FRED – Orättvisa uppstår när steget är kort mellan förundran och likgiltighet. Fattigdom – Att i förväg känna på sig dagarnas motsträviga tomhet så förgår livet i fattigdom. GENUS – Kvinnans frihet tillhör alla eller ingen. SVÄLT – Den som svälter ser hur det dagas, men det är fortfarande natt.  Ojämlikhet – Jämlikheten rör sig framåt på slak lina. Hälsa – Bara med hälsa utvecklas kropp och själ. Utbildning -Underverket i utbildning är att det mångfaldigar ens möjligheter att förbättras. Havet – Medelhavet bönfaller oss; ta inte bort det blå. Ekosystemet – livet utan naturen, det blir någonting annat.

 

20 svar på ”Morgon i Torrevieja – Promenad längs havet.”

 1. Hmm… Tydligen försvann hela min kommentar för sidan hängde sig.
  Ska man promenera när det är varmt så är det morgon- och kvällstid som gäller förstår jag. En del har hänt under er frånvaro förstår jag. Hoppas att uthyrningen av solstolar ska gå bra. Tyvärr tycker jag det är oskäligt dyrt på vissa stränder.

  Kul att få veta vad det stod på plattorna.

  Kram och god kväll!

  1. Oj, vad trist. Får kolla varför den hänger sig.
   Ja, här är det nu tidiga rundor som gäller och innan solen står så högt på himlen- Eller vid 20-tiden- Jag behöver promenera för att ryggen ska vara ok- Men tyvärr har jag här blivit mycket sämre på några dagar. Men att ha ont är ju inte farligt i sig så vi satsar på 7-10 km /dag- Men kanske måste jag minska ytterligare.
   Här brukar de allra flesta ha med sig egna stolar, bord och parasoller till stranden som de dra på en ”dramaten” men då utan påse. Antar att det är dyrt här också att hyra men har inte kollat priserna.
   Plattorna, som jag nu vet är speglar, ska jag titta närmare på.
   Kram och trevlig kväll

 2. Härlig morgonpromenad.
  Sådan frukost har jag också testat, på Mallorca.
  Jag har svårt med att ta mig ut tidigt, ”långsam” om morgonen.
  Fast lyckats ta oss till havet EN gång i Huay Yang för att se solen gå upp !
  Sola har jag också i princip slutat med, bäst så.
  Skugga gillas.

  1. Så skönt och svalt. Detta äter vi också här hemma till frukost och lika gott det- Väldigt spanskt- Jag kan också vara långsam om mornarna men nu när det är så varmt så är det då och kvällstid som det fungerar för mig att promenera. Och vi går ju ca en mil om dagen och trots att jag har ont är det bra för ryggen.
   Sola gör jag aldrig numer utan är bra på att hitta skugga. Och den är mer svårfångad efter klockan 11.

 3. Underbar promenad. Känner svalkande från havet!
  Sola hela dagarna, det kynde man göra som ung . Jag gillar fortfarande solen, men bara för en stund.
  Vackra ord! Ska gå tillbaka dem och läsa en gång till.
  Kram!

  1. Så fint att komma ut på morgonen när det ännu inte är så varmt. Och att strosa längs havet tycker jag verkligen om. Likaså att slå mig ner och blicka ut. Vi är ju annars inte här sommartid, i varje fall inte jag, men nu fick det bli så. Och för min del blir det inga längre promenader under de varmaste timmarna. Jag har solat tillräckligt i mina dar och är opererad för fyra maligna melanom så solen är inte längre för mig.
   Intressant med vattenfallen och speglarna här med sina budskap.
   Kram

 4. Är ju bara så härligt att komma ner dit, ett miljöombyte som jag själv har ett stort behov av med jämna mellanrum.
  Skönt att ni kom iväg 🙂
  Så underbara bilder, stort tack för detta Ditte, jag behövde det.

  SV: Jo, just den detaljen med skolbänkar är ju en fördel, allt finns på plats.

  Ha en fin kväll nu.

  1. Fint med miljöombyte och trevligt att vara på plats- Var ju så länge sen vi var här. Men det är väl varmt för mig så det får bli rundor på morgon och kväll. Tyvärr är ryggen riktigt dålig men jag biter ihop så det blir ca en mil om dagen- Men vet inte hur länge jag kan göra det-
   Piggar gärna upp dig med både hav och sol.
   Sitter ute och avslutat middagen och det är nu 20.30 fortfarande +27 i skuggan-
   Önskar dig också en fin kväll-

 5. Alltså det där fontänkonstverket är ju unikt! Har aldrig sett nåt sådant förut och hade aldrig gissat på spelar utan på glas. Var nära med min gissning att det var citat, men inte riktigt. Kul att du fick en förklaring och att du delar med dig:-)
  Det händer ju alltid något i Torrevieja, men det är ändå uppenbart att färre människor finns på stranden jämfört med säg 2019 och tidigare år. Hoppas verkligen att fler turister anländer och ser till att barer, restauranger och hotell återhämtar sig.

  PS. Lika bra att du går upp tidigt. Det gör du ju inte i Stockholm. Så då känns det att du är på semester – hahaha:-) DS.

  1. Visst är ”installationen” speciell. Och du var ju nära både vad gällde att det var citat och glas. Är så glad att jag fick veta mer av vännen Anna Carin som också har helårsbostad här men mu är hemma i Sverige.
   Visst är det färre människor här, helt klart, men kan tänka mig att att fler spanjorer kommer i augusti.Andelen utlänningar är också färre än det brukar vara. Vi har idag sett flera nyetableringar på bar och restaurangsidan men också många som lämnat in. Här finns ju inga statliga stöd till något.
   Jodå, här är vi nu ute senast 8 och hemma igen vid 11 och har då avverkat en 7-8 km- Sedan en kvällsrunda. Jag försöker ju undvika solen och det går bra. Men visst gör vi undantag och träffar vänner när som. I morgon blir det marknad och ingen morgonpromenad så flexibiliteten finns.

 6. Det skulle nog många må bra av att vara ute tidigare och sen lite senare, vi brukar komma ut mitt på dan, då är det väldigt varmt.
  Härliga bilder ,-)
  Hav det drar verkligen, då blir man lugn ,-) frukost ute , ser gott ut ska kolla länken efter jag läst klart!
  Hundar som njuter ,-) Vagn o hund har jag ju skrivit om ,-) Bra att rullstolar kan ta sig fram. Bra med många bänkar här hos oss finns väldigt få, att någon kan behöva vila glöms bort här.
  Vilket konstverk med speglar och texten, intressant att veta vad som står, mycket fint!
  Ha det jättefint nu! KRAM från mig Primrose ,-)

  1. Tack! För mig att gå mitt på dagen här när det är dryga +30 i skuggan är inte så bra men morgo och kväll fungerar bättre. Bra så.
   Nu har vi testat med tidiga promenader och sedan frukost. Riktigt skönt . Och att promenera mår min rygg bra av men kroppen i övrigt vill inte och ska inte ha sol på sig.
   Jag är tacksam för alla bänkar för fint med en paus och slå sig ner och titta vad som händer-
   Konstverket här med speglarna med text på är verkligen fint och roligt att jag fick veta vad som stod på dem också.
   Önskar dig en fin fredag-
   Kram

 7. Hej Ditte! Nu har jag orkat läsa några bloggar och det känns OK – trevligt att se vad som sker hos vännerna. Skönt att se att ni mår bra och nu kan njuta en tid i Spanien. Morgonstunderna är de bästa för en promenad!
  Tack för att du finns Ditt!
  Varm kram! ♥

  1. Jag tänker mycket på dig och på L och på allt som hänt och händer. Och det är är väldigt mycket runt dig nu. Tid att landa behöver du inte minst- Och kanske kan några bloggar skingra tankarna lite grann.
   Vi har det bra här men för mig är det egentligen alltför varmt nu. VI är sällan här sommartid men i år fick det bli annorlunda. Vi är ju inte på plats så länge utan hinner ta del även av den svenska sommaren-
   Många tankar till dig.
   Varm kram

 8. Nu börjar det bli lite väl varmt på dagarna, men vi är ändå ute mer mitt på dan, typ spansk lunchtid. Nu är det skuggsidan som gäller på gatorna, fast nere på paseon är det ju ganska ont om den varan. Då är det skönt med fläktande vindar 🙂

  Javisstja! Så var det med dom där texterna i vattenfallet. Läste Lars-Görans förklaring nån gång, men vad det riktigt gällde ramlade helt klart ur skallen direkt. Det är inte mycket som fastnar nuförtiden… 😉

  Ha en fin inledning på helgen!

  1. För mig är det väl varmt här nu och vi är ju sällan här sommartid. Men har nu tyckt det varit perfekt att ta en morgonsväng och kombinera med utefrukost. Och en kvällsrunda med en matbit har också varit bra. Vill gärna gå längs med havet och där är det inte direkt så mycket skugga där när solen kommer högre upp. Ska ju undvika solen.
   Nu fick jag en förklaring till texterna och roligt att veta lite mer vad de handlar om.
   Önskar dig också en bra fredag.

  1. Jag tycker mycket om havet och det är perfekt att ta både en morgon och kvällspromenad här. Ljuset varierar och med det också vyerna.
   Mycket har hänt sedan vi var här men mycket är sig också likt. Fint att vara här igen och vi hinner även med den fina svenska sommaren när vi kommer hem-

 9. Viktiga budskap på det fina konstverket!
  Kollade förstås upp receptet på frukosten med tomater och bröd. Jag tror säkert den smakar, men verkar något svåräten med så mycket blött på brödet! Att riva solmogna tomater har faktiskt inte förespeglat mig, men om någon erbjöd mig en sådan frukost skulle jag inte tacka nej!
  Ha det fortsatt fint nere vid Medelhavet/Kram

  1. Visst är budskapen fina och dessa speglar är ganska nya och de passar verkligen här vid ”vattenfallen”.
   Tomatröran är riktigt god men tomaterna får inte vara vattniga.Och är de inte det så blir inte röran det heller. Jag brukar göra en omgång och förvara den sedan i kylen några dagar. Salt, svartpeppar och lite god olivolja på. Och ett grillat eller rostat bröd till.
   Tack, vi har det bra och stugan är glad över att vi är här.Den vill ju också ha lite omsorg.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *