Spanien Torrevieja

Nöje i kombination med nytta – Torrevieja dag 4

I lördags kväll kom vi hit till Torrevieja och det kändes fint att vara tillbaka igen. För mig var det då drygt 15 månader sedan jag var här. (Men maken var här ett par veckor i september.) I vårt lilla hus var glädjande nog allt sig likt och både passionsblomman och hibiskusen var i fin form och det var också de andra växterna. Och viss hjälp för att överleva har de fått av vänner som tittat till huset. I övrigt vet jag att det  på olika sätt skett en del förändringar i stan genom vännerna Ami och Ama. Men nu var det alltså dags för oss att på plats ta oss an Torrevieja. Nöje i kombination med nytta

“Vattenfallen” i Torrevieja hade fått en ny design med olika budskap men mosaikbänkarna var kvar i gammal skepnad. 

Promenad till elbolaget Iberdrolas kontor

Vi hade läst om att man från den 1/6 här i Spanien efter ett regeringsbeslut höjt eltaxan och att ett nytt tariffsystem har införts. Så för att få veta hur detta system skulle komma att fungera för vår del blev det en promenad till elbolaget Iberdrola som ligger en bit västerut i stan, inom ett  gångavstånd på 3 km. Men det var varmt och än varmare med munskydd på. Ett måste här så fort man går ut.

Spanien. Torrevieja. Kyrktorget. Plaza de la Constitición. Ett visst nöje att konstatera att det här såg ut som det brukarEfter halva vägen passerade vi Plaza de la Constitución, “kyrktorget/ Grundlagstorget och pausade i skuggan på en bänk. Ett visst nöje var det att slå sig ner här och konstatera att  det här såg ut som vanlig-

Den gamla kyrkan La Inmaculada från slutet av 1800- talet syns i bakgrunden.När kyrkan byggdes upp på nytt efter en jordbävning 1829 så fanns en del av stenarna i den gamla kyrkomuren kvar och dessa användes till den nya kyrkan .
(La Inmaculada är Torreviejas skyddshelgon.)

Nöje i väntan på nyttan

Vi fortsatte en bit till och såg skylten till Iberdrola. Och sedan såg vi kön. Nåja, inte mer än åtta personer framför oss och vi kunde stå i skuggan. Kontoret är litet i sig och endast två personer i taget kan komma in. Och bara en från varje sällskap.

Vi ställde in oss i kön som snabbt ökade.

Och en del spännande såg vi under tiden vi väntade. En grå bil hade parkerat där skolbussen ska stanna och vanlig parkering är förbjuden.Gatorna i stan är överlag smala och trottoarkanterna höga så det är knepigt för bussar att ta sig fram. Och här kom den absolut inte fram. Bilen var i vägen. Busschauffören tutade flera gånger men ingen förare dök upp. Vi misstänkte att ägaren till den grå bilen var inne på Iberdrola.

Torrevieja. Visst nöje hade vi när vi väntade i kön. Bussen kom inte förbi- Vad skulle hända nu?Visst nöje hade vi här när vi väntade i kön. Vad skulle hända. I varje fall kunde inte bussen köra förbi-

I gathörnet var det tvärstopp och ingen kom någonstans. Alla tutade. Busschauffören som inte kunde svänga ringde polisen samtidigt som han tutade. Men så plötsligt kommer en ung kvinna ut från Iberdrola och hoppar in i den grå bilen från trottoarsidan,startar och kör iväg i full fart.

Spanien. Torrevieja. Upplösningen på vårt nöje kom och trafiken flöt på igen. Så småningom kom upplösningen på det nöje vi hade när vi väntade. Här syns den bakre delen på bussen som inte kom fram och fullt förståeligt var de övriga som inte kom fram också upprörda.

Nyttan-

för mig var att ta reda på hur de nya elpriserna påverkar oss. Spanien har sedan den 1/6 efter ett regeringsbeslut fått högre elpriser. Och elen har redan tidigare varit förhållandevis dyr. Men nu finns det olika taxor.

Är inte helt säker på att jag förstått tiderna helt rätt-  Måndagar till fredagar mellan klockan 24 och 08 är det lägst taxa liksom på helgerna och officiella helgdagar. (Då är oftast industrierna inte igång som också drar en hel del el.) Sedan finns ett mellanpris klockan 8-10 och 14-18 när det oftast är frukost och lunch som gäller och klockan 22-24 då det är tid för kvällsmat. Dyrast är det mellan 10- 14 och 18-22. Sedan beror kostnaden också på hur många kilowatt timmar man abonnerar på.

Vi har något som heter dag och nattaxa i vårt elabonnemang så vi var tydligen undantagna från dessa tider. Men det återstår att se på elräkningen som kommer i slutet av juni. Men för alla gäller att elpriserna har gått upp. Vår dagtaxa gäller sommartid från klockan 13 – 23 och nattaxa mellan klockan 23 och 13. Vi är ju inte här så mycket så tror inte det direkt påverkar oss. Men man kan ju undra om de som bor här ska tvätta och stryka på nätterna. Och hur har regeringen tänkt sig att folk ska ordna värmen vintertid. Inte alls känns det som.

Efter uträttat ärende

drog vi oss ner not havet och satte oss en stund vid vattenfallen som hade fått ny design. Och man nog säga att detta är en detta tillhör de mer centrala delarna av stan. Men Torrevieja är i och för sig vidsträckt.

Här en bild sedd från gatan och det ser ut som vanligt. Som vi mindes det. 

Torrevieja och vattenfallen med de vackra mosaikbänkarna. Ett sant nöje att slå sig ner här en stund- De vackra mosaikbänkarna var kvar och här vi slog oss ner en stund. Ett nöje i sig att se vad som hände och vilka som passerar. Och att höra vattnet

Här var det en nymodighet. I vattenfallet hänger mängder av olika små plåtbrickor med bokstäver på. Och jag kan tänka mig att de i sig bildar ord och meningar. Men jag vet inte riktigt  och ska ta reda på det.

Strandpromenaden. Och en ledig bänk. Dags för nästa paus med havet framför  oss. (Från vattenfallen och hit är det bara några hundratal meter men pauser är trevliga.

30 svar på ”Nöje i kombination med nytta – Torrevieja dag 4”

 1. Oj det var komplicerat med eltaxan!
  Många tider hålla reda på.
  I Thailand drar nog vår ac mest, när vi är där.
  Mycket att titta på under promenaden fick ni.
  Pauser ett måste i värmen.
  Härligt med havet.

  1. Verkligen! Men vi behöver inte bry oss men värre för många spanjorer och för de som har det knapert innan. Pandemin har ju gjort att många förlorat sina jobb.Även här är det AC:n som drar mest och särskilt vintertid då den förser oss med värme.
   Kul att se vad som förändrats under den tid vi varit borta. Och en del var det.
   Njuter av havet och dras dit so en magnet.

   1. De har inte bara elledningar dragna som skatbon, nu ska prissättningen bli lika rörig…..Ja vissa saker är bättre här hemma. Ha en bra kväll!

    1. Vi klarar oss men det är synd om många spanjorer som har det knapert.Inte minst efter pandemin. Och elkostnaden är relativt hög redan nu.Visst är en hel del mer av och anpassat hemma Man behöver i alla fall inte tvätta och stryka nattetid för att det ska bli billigare.
     Njuter på terrassen och det är nu klockan 22 +25 grader.
     Hoppas du haft en bra dag och kväll-

 2. Det lät komplicerat med eltaxan men förhoppningsvis påverkar det inte er så mycket. Skönt att det mesta var sig likt i alla fall även om en del så klart var förändrat. Konstigt vore det annars.

  Det står säkert något för jag kunde i alla fall utläsa otra cosa.

  Kram och god onsdag!

  1. Vad gäller elen klarar vi oss bra men det är sämre för spanjorerna och inte minst till vintern för att då få värme. Många har det knapert efter pandemin och många hade det också innan.
   Här i stugan var allt sig likt men en del i stan hade kommit till och annat försvunnit. Och visst vore det märkligt om inget hade hänt.
   Jag återkommer i morgon o texten här. Har fått förklarat för mig mig idag.
   Önskar dig en fin kväll.
   Här är det nu lite svalare i kväll med just nu +26 i skuggan-
   Kram

 3. WOW! Ni är tillbaka, så underbart för er och att huset inte hade fått fötter.
  Jag undrar vem som i hela fridens namn har kommit på uträkningen för eltaxan. Det måste vara en matteforskare eller nåt!
  Ni kommer säkert på hur det funkar så småningom. Jag har aldrig hört talas om att man abonnerar på kilowattimmar, men det finns tydligen det också. Njut nu av er vistelse i ert andra hem!
  Kram

  1. Vi är tillbaka för några veckor. Jag vill ju inte lämna Sverige i denna ljuva sommartid men nu fick det bli så. Huset hade inte fått fötter och ingen hade heler tagit över det. Skönt så. Vi har vänner som sett till det och det betyder mycket- Vad gäller elen så klarar vi oss bra men det är värre för spanjorerna och kommer att bli det med råge till vintern. Många här har ju förlorat sina jobb i pandemin och här finns inga bidrag att få som hemma. Tyvärr. Vad häller kwh så har vi att på vår mätare 3,45kwh men exakt vad det innebär vet jag inte. Men då betalar vi för denna kapacitet X månadens dagar.
   Brukar bli en 14 euro. Till det kommer sedan förbrukningen och diverse moms. Men mycket överkomligt för oss.
   Vi har det bra men hoppas och önskar Thailand i vinter-
   Kram

 4. Fina bilder från Torrevieja, men trist med högre elpris…hoppas ni inte blir så drabbade. Fortsätt njut!
  Varm Kram

  1. Tack! För oss är det försumbart med de högre elpriserna men för många spanjorer blir det rejält kännbart.
   Ha det bra du också.
   Kram

 5. Vatten, vatten i olika former. Så vackert vid havet! Bänken gillade jag verkligen. Tycks inte vara så mycket folk ute på förmiddagen.
  Stackars busschaufförer som måste köra i alla tränga gränder och gator med felparkeringar!
  Men det är väl deras jobb, och de måste reda ut det !
  Undrar förresten var elen kommer ifrån i södra Spanien? Finns det vattenkraftverk i Sierra Nevada….eller vad bergskedjan nu heter….. eller är det mesta kärnkraft? Vindkraftverk, finns det sådana i syd-europa?
  Ha det gott i värmen… Vi klagar ju inte här hemma heller..
  Kram !

  1. Här är överlag lite folk och gott om plats. Vi är ju aldrig på stranden men sitter gärna vid havet i skuggan helst, eller på en servering vid havet.
   Bökigt blev det här och människan som parkerat försvann “som en avlöning”. Men busschauffören hade tagit hennes bilnummer och ringt polisen så efterräkningar blir nog att vänta. Busschaufförerna är verkligen skickliga här i de trånga gatorna men illa med felparkerade bilar som hindrar.
   Vet inte riktigt var Spanien får sin el från men en del solceller finns på villor och de beskattas också högt. Kärnkraft och vindkraft står för ca 50% av elen i ungefär lika delar. Även vattenkraft och kolkraftverk bidrar- Men man satsar hårt på förnybar energi och bygger ut vindkraften.
   Vi brukar inte vara här sommartid men i år fick det bli ett undantag eftersom vi inte varit här på så länge.
   Kram

 6. Så härligt med miljöombyte! Och skönt att allt var sig ganska lik sedan sist, förutom elen då. Mysigt att se och höra havet! Hör gärna av dig när ni är hemma i Sverige igen.
  Kram

  1. Vi brukar inte vara här sommartid men det fick bli ett undantag i år eftersom vi inte rvarit här på väldigt länge. Men skönt att allt var sig likt. Fina vänner har sett till huset och det har känts bra-
   Jag hör av mig när vi är hemma igen- Blir i början av juli.
   Kram

 7. Fontänen är ju helt fantastisk. Den har fotograferats flitigt såg jag när jag googlade den, men ingen har förklarat glasbokstäverna. Torreviejas egen sida har inte ens en bild med. Jag gissar att det är citat av något slag. Hur läckert som helst!
  Ja, det där med spansk el. Grannarna har alltid klagat att elen i Spanien är svindyr. Gissar att de inte blir så glada över höjningen. Vad gäller just el är vi aningen bortskämda här i Sverige måste jag säga. För det spanska systemet verkar vara komplicerat – åtminstone för min hjärna… Å bara att köa till ett elbolag – otänkbart här hemma. Jag gillar dessa skillnaden från land till land. Inget land är ju perfekt, men man ser helt klart för- och nackdelar…
  Stort tack för riktigt njutbara bilder:-)

  1. Visst är den fin och extra nu med sitt budskap. En förklaring till bokstäverna levererar jag i morgon. Har fått god hjälp med detta.Men jag hittade det inte på egen hand.
   Nu från den 1/6 blir det dyrt för många spanjorer för de bor här ju hela året. Ja, dyrt för alla oavsett nationalitet som bor här. Tvätta på nätterna och även stryka då för att elen är billigare. Tänker på i vinter när fukten kommer och många kör sin ac med värme eller har elelement. Eller är det meningen att folk ska frysa. Elen i sig har inte varit så dyr men det är olika skatter och andra avgfiter som tillkommer och gör den dyr.
   Här kan man ju i alla fall gå till elbolaget och fråga. Bra för mig för jag behövde någon som kunde förklara på engelska. Men bara två kunder kunde samtidigt vara i den lilla lokalen så därav kön. Här ser vi nu också kö till bankerna. Men å andra sidan finns det banker man kan besöka. Så är ju inte fallet direkt hemma.
   Och visst berikar skillnaderna. Man får ta det med ett leende. Annat är ju ingen idé.

 8. Komplicerat värre om elen, har ocksås skrivit om det men inte publicerat än.

  Det är din det där vattenfallet med alla brickor.

  Förstår att ni njuter av att vara här ett tag nu.

  1. Elen är knepig men nu fick jag noga förklarat vad som gäller för oss. Blir inga direkta skillnader annat än att elpriserna gått upp en del- Men talade idag med några spanska grannar som det påverkar en hel del. DE var oroliga för hur det skulle bli i vinter för elelement och “convertrar” drar ju en hel del. Tvättmaskiner också liksom varmvattenberedare. Där hade de satt timer nu .
   Intressant att se om dina uppgifter är liknande-
   Vattenfallet med brickorna har jag idag fått en förklaring till och den kommer i morgon-

 9. Oj vilket kaos det blev i trafiken! Många parkerar verkligen idiotiskt…
  När det gäller elen har jag kommit fram till att jag ska planera in tvätten till helgerna och duscha på nätterna. Att bara duscha på helgerna känns inte så fräscht 😉

  Såg nånstans en förklaring och översättning av orden i vattenfallet. Citat ur verk från spanska författare om jag inte minns fel.

  Välkomna tillbaks!

  1. Tack, känns bra att vara här. Men i mitt tycke alltför varmt-
   Här hade vi en hel del att titta på i kön till Iberdrola. Ofta brukar jag gilla kreativa parkeringar om man inte hindrar andra. Men det var just det hon gjorde och på en skolbusshållplats. För vår del påverkas vi inte så mycket av de ändrade eltarifferna. Men elen blir ju dyrare för alla per kwh. Blir ju än mer kännbart för alla till vintern-
   Tack för förklaringen till bokstäverna på vattenfallen och och fick igår också en utförlig förklaring-
   Önskar er en fin dag

 10. Vilket vackert vattenfall och riktigt fint med bokstavsbrickorna. Härligt att vara tillbaka och se om huset. Det där med elen var komplicerat. Läste och läste och blev snurrigare och snurrigare i huvudet och till slut gav jag upp 🙂 🙂
  Njut av miljöombyte och var rädda om varandra!
  Kram

  1. Vattenfallet är så fint och nu med brickorna som ny design. Vad gäller elen är det inte så mycket för oss som påverkas mer än att priset per kw- timme blir högre. Men för många spanjorer blir det knepigt och inte minst till vintern för att värma bostäderna-
   Fint med miljöombyte men i vanliga fall är vi inte här just sommartid eftersom jag då tycker Sverige är som vackrast. Men nu var det så länge sedan vi var här och med två doser vaccin kändes det helt ok att åka några veckor. Vår lilla stuga är glad att vi är på plats.
   Önskar er också fina dagar.

 11. Vilken härligt återseende, både för er och mig som besökare.
  Dagar att njuta oh koppla av. Så lite nytt och spännande. Och så kanske något som kunde ha varit som tidigare. 😊
  Kram Mia!

  1. Nu när vi båda är vaccinerade x 2 så kändes det ok att ta en tur. Vi är ju annars inte här sommartid eftersom jag tycker det är för varmt men nu i år fick det bli ett undantag. Kändes viktigt att se till huset och allt var bra. Har haft god hjälp av vänner som sett till det men vi ville ju ocksågöra det. En hel del nytt har vi sett men mycket av det gamla finns kvar.
   Önskar dig också fina dagar.

 12. Vattenfallet med bokstäver var fint, ska bli intressant om du skriver vad det står när du själv har möjlighet att läsa ,-) Hm förstår att ni ville se vem som ägde bilen, förstår att busschaffisen inte tyckte det var så kul när det blev stopp för honom, härliga bilder och det måste kännas så kul för er att vara tillbaka, munskydd det har inte många här innan vaccinationerna, vi har när vi handlar. Förstår att det blir varmt även om det är bra
  KRAM och ha det jättefint! KRAM Primrose ,-)

  1. Lite nytt här med bokstäverna och olika budskap vid vattenfallet. Vet att det var speglar som säjer en del visdomsord. Ja, denna bil som stoppade all trafik ställde till det. Körde sen iväg med full fart och ingen såg när och hur hon kom in i bilen-
   Det känns bra att vara tillbaka men det är varmt, idag +30 i skuggan och det blir än varmare med munskydd. Puh!
   Jag hade munskydd hemma när jag åkte kollektivt men inte annars utan försökte hålla avstånd. Här känns det som om folk tröttnat på att ha den och de finns ofta på hakan. Och när man är ute och ingen annan är i närheten fuskar jag också.
   Ha det fint du också.
   Kram

 13. Men så skönt att vara tillbaka!!! Härligt! Jag (Helena) har bokat in min första spruta nu. Peter väntar på sms för spruta nummer två, men har inte hört något trots att det gått sju veckor. Vi ringde idag, men de sa att man bara ska vänta … Så vi hoppas att det ska funka!

  1. Känns fint att vara här igen- Vi brukar ju inte vara i Torrevieja sommartid men nu var det så länge sedan vi var här att vi gärna ville ta en tur. Vi hade också fått båda sprutorna. Alla som åkte hit när vi gjorde det hade också färska PCR – test och det kändes bra.
   Vi vaccinerade oss på vår VC och fick där en tid för spruta nr 2 när vi tog den första. Vet att de som vaccinerat sig på andra sätt inte fått det. Kan tycka att man även då borde fått en ny tid .
   Håller tummarna för att Peter snart får dos nr 2 och att det fungerar med din första.

 14. Wow, vilket mäktigt konstverk med alla brickorna. Spännande att få se och läsa texterna som jag såg i den andra länken. Snyggt!
  Tack för visningen!
  Kram Christina

  1. Brickorna var fina men när de började rosta gick det inte att se vad som stod där. Så just nu är vattenfallen fina utan brickor. Men jag gillade verkligen både tanken och budskapet-
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *