Trevligheter Utflykter

Minisemester på landet – mitt i naturen

Jag är just hemkommen från en dygnslång minisemester på “landet”, strax norr om Stockholm. En resa med pendeltåg till Märsta och sedan en kort biltur tar mig på drygt en timme från dörr till dörr hit ut till Steninge marina och Steninge Slottsområde. Steninge slott är byggt i italiensk och fransk stil och ritat av Nicodemus Tessin d.y. och färdigbyggt 1705. Slottet har haft många olika ägare och här bl.a. har Axel von Fersen bott i slutet av 1700talet och början av 1800 talet.
Området  runt Steninge och Steninge slottsby har varit bebyggt sedan 1200 – talet och eftersom Steninge ligger nära den gamla staden Sigtuna, byggd i slutet av 900 talet, så är detta verkligen historisk mark.

Här ute bor vännerna Vivi och Ubbe och att komma hit är verkligen en lisa både för kropp och själ.  Här ute på landet känns hösten, om möjligt, än vackrare i sina starka färger denna vackra oktoberdag. Mälarens vatten glittrar i solskenet och det enda som bryter tystnaden är fåglarnas sång och en och annan motoråt som kör förbi.

Minisemester på landet

En perfekt början på minisemestern var att slå sig ner på bryggan i sällskap med Vivi och de tre goa hundarna, Elvis, Märta och Oliver. Lite “bubbel” till detta gjorde det hela än festligare.

Minisemester under ett dygn ute vid Steninge slottsby. Mysigt brygghäng denna vackra höstdag. 

 Att så småningom förflytta sig upp till altanen på husets andra våning och avnjuta en god sushilunch blev perfekt.

Minisemester i Steninge slottsby med sushilunch och Mälarutsikt. Absolut njutbart!

Vivi, min väninna, som ordnat allt så fint!

Tystnaden bröts då och då av ett par båtar på sjön.

Till vänster mot vattnet syns delar av den gamla fabriken, Steninge lervarufabrik.

Steninge keramikfabrik grundades här 1932 av Steninge slotts dåvarande ägare, Wolfgang Thomas och den drevs av honom fram till 1937 då han sålde den. Med det nya namnet, Sigtuna keramik och ny ägare drevs fabriken ytterligare några år och tillverkade då bruks och prydnadskeramik. I början var det mer småskalig tillverkning av blomkrukor men den utökades och här fanns ett tag ett 50-tal anställda. Och många krukor tillverkades. I början av 1970- talet köpte Uppsala Ekeby keramikfabriken för att lägga ner tillverklningen. Men redan året därpå återupptog några av de anställda tillverkningen undernamnet Steninge keramik AB. Här kom bl.a. keramiekerna Lisa larsson och Signe Persson – Melin att arbeta med sin keramik. Men fabriken lades ner för gott 1984 efterr det att Boda Nova i Småland köpt den. Numer är byggnaden kulturmärkt men skulle behöva en uppfräschning.

Lånad hatt för att inte solen ska nå mitt ansikte.

Det blev en sen lunch som följdes av en uppriskande promenad, mer altanhäng, så småningom middag. Inte direkt utesittarvärme men ändå med en strålande vacker utsikt.

Det verkar som om höstfärgerna här ute är än mer intensiva än inne i stan.

På hemvägen efter promenaden var solen på väg ner på andra sidan Mälaren.

I väntan på middagen bjöds jag på denna vy från vardagsrummet.

Även de tre hundarna tycker om att titta på den fina utsikten.

Dags för middag! Bara att slå sig ner på denna “femstjärniga” restaurang där Vivi, maten och miljön gav så mycket extra energi. Stort tack för en fantastisk minisemester! Denna lägger jag till skörden av fina upplevelser.

 

 

30 svar på ”Minisemester på landet – mitt i naturen”

 1. Vilken mysig minisemester i lyxsällskap och lyxmat!! Vilka härliga höstfärger!! Ja, i Steninge och i Sigtuna har jag varit ofta när jag var barn. Jag bodde inte så långt ifrån. Härligt att få se lite bilder och även få information om keramikfabriken Ekeby. Trevlig helg?kram

  1. Jag har haft det så bra! Och vi hade ju också väldig tur med vädret!
   Extra roligt att du känner igen dig här i trakterna. Kanske vet du också att det är ett nytt bostadsområde projekterat här runt slottet, Steninge slottsby så även en buss ska så småningom börja gå hit. Nu är dte ju bil som gäller.

   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

 2. WOW!!! Vilken perfekt tajming med tanke på det fina vädret! Din väninna bor otroligt fint med världens vackraste utsikt. Höstfärgerna där är betydligt mera “intensivt” än här tycker jag. Å maten var uppenbarligen lika perfekt som resten av din minisemester:-)
  Å du, den där hatten är faktiskt riktigt cool. Du klär dig i den!

  1. Visst blev det en bra tajming!Vi har verkligen haft ett jättefint dygn tillsammans. Och jag som stadsbonde uppskattar verkligen att då och då komma hit ut till tystnaden, fågelsången (ja. fåglarna hörs..) och de vackra omgivningarna.

   God mat och dryck gjorde det hela än mer njutbart.
   Vad gäller hatten så tyckte jag den var fin, men jag är ju inte direkt hattmänniska. Men den ger bra skydd.

 3. Men vilken trevlig dag i två- och fyrbentas sällskap! God mat på köpet och vackra vyer. Ja, precis så ska en fin höstdag vara. Här har det dock regnat och varit grått så våra aktiviteter har inte varit lika njutbara…

  Kram och trevlig fredagskväll!

  1. Vi har haft ett jättefint dygn tillsammans och med helt ljuvligt väder i så fin miljö. Och väldigt roligt att umgås både med vännen Vivi och de fyrbenta.
   Hoppas ni får finväder till helgen.

   Kram och trevlig kväll.

 4. Åh, så trevligt ni har haft! Och hon har så fint och ombonat din väninna, så jag förstår att du trivs hos henne!
  Men du var saknad här hos oss idag….men det tar vi igen sen 🙂
  Stor kram och trevlig kväll

  1. Vi har haft så trevligt! En jättefin minisemester.
   Jag skulle hälsa extra till dig från Vivi och hon hälsar att din blogg läses med stor glädje. Så du var faktiskt med oss här ute. Och hundarna hade du också gillat. De är så fina.

   Vi sände tankar till er idag när det var dags och var med lite grann. Men vi tar igen det….
   Trevlig kväll!
   Stor kram!

 5. Väldigt, för mig sent omsider, skriver jag en rad till dig.
  Vilken härlig njutflykt a la Ditte, som du varit med om! Allt i finsmakarens gom. Och samvaro, miljö.
  God natt, när så blir, kram!

  1. God förmiddag Gerd!
   Ja, detta blev ännu en njutflykt och en lång sådan, ett helt dygn. Det var så trevligt att att komma hit ut och det är verkligen mitt i naturen och i en väldigt vacker miljö. Njutbart på alla sätt.
   Kram och trevlig lördag.

 6. SÅ fina höstbilder från grannkommunen när vi bodde i Sollentuna vill säga!
  Sigtuna är vackert, och minsann tror jag att jag varit på julmarknad på just Steninge slott !
  Så söta hundar och så ljuvligt att kunna sitta ute och äta lunch i oktober!

  1. Ja, detta är ju landet men ändå nära stan. Julmarknaderna på Steninge brukar vara välbesökta och jag har också varit där vid några tillfällen.

   Jag hade ett jättefint dygn och det är så rofyllt och mysigt att komma hit ut. Och tur med vädret hade vi verkligen.

 7. Vilken härlig minisemester! Så vackert din väninna bor och tänk att ni kunde sitta ute och äta lunch. Njuter av alla vackra bilder. Detta var nog något du behövde för att må bättre. 🙂
  Ha en fin helg!
  Kram!

  1. Jag har haft det jättebra och en skön avkoppling blev det. Ny energi anlände genast.
   Och det vackra vädret gör ju mycket till. Så fint att sitta nere på bryggan och senare ute på altanen och äta lunch. Man kan inte tro att vi närmar oss slutet av oktober.

   Önskar dig också en bra helg.
   Kram!

 8. Ser ut som en helt fantastisk minisemester! Och vilken tur med vädret! Att få umgås med goda vänner och därtill bli serverad både god mat och dryck – härligt!
  Spännande miljöer med slott och by – verkar absolut värt ett besök 🙂
  Ha en fin lördag!
  Kram

  1. Här är det verkligen skog runt om och så tyst. Jag njuter av att få komma hit och vi har så trevligt tillsammans, steninge är så nära storstan men ändå helt på landet. Alla årstider har här sin tjusning. Du skulle helt klart tycka om det.

   Önskar dig en fin lördag.
   Kram!

  1. Här ute är det så fint och jag är så glad över att få komma hit. Vi hade ett supermysigt dygn och i strålande sol.

   Kram!

 9. Wow! Vilket ställe! Fantastiska bilder och underbara höstfärger. Du ser ut att vara glad i hatten också 🙂 Minisemestrar är inte fel dom!

  Med tanke på Elvis, Märtas och Olivers blickar där på bryggan så gissar jag att ni hade med er tilltugg till bubblet också 😉

  Ha en fin lördag!

  1. Jag hade verkligen en både trevlig och avkopplande minisemester och i så vackra omgivningar. Höstens färger blir än mer påtagliga här ute.
   Jättemysigt att sitta på bryggan med bubbel och filosofera. Och, jodå, lite hundgodis fanns med.

   Önskar er också en fin lördag.

 10. Såå vackert! Harvarit på julmarknad vid Steninge slott i samband med en konferens för länge sedan! Miljön däromkring är verkligen njutbar!

  1. Julmarknaden här har vi besökt några gånger, men oftast är vi ju nu inte hemma den tiden. Men här ute är det vackert alla årstider.

   Ha det fortsatt bra och trevlig helg.

 11. Förstår att du njöt av din minisemester.
  God mat i en fantastisk miljö. Så vackert din väninna bor.
  Tyckte du var fin i hatten.
  Vilket vackert foto på höstträden.
  Önskar dig en trevlig helg.
  Kram/A-K

  1. Det var ett jättefint dygn på alla sätt och en perfekt minisemester. De bor så fint här ute och mitt i naturen. Så vackert!
   Ja, hatten var skön att ha för solen strålade verkligen och ansiktet vill inte alls ha sol.

   Önskar dig ockås en fin helg.
   Kram!

 12. Steninge slott har vi besökt. Vandrat omkring i trädgården också.
  Så härligt med en så´n minitripp.
  Fina bilder där höstens färger verkligen kommer till sin rätt.
  Förstår att hundarna tycker om att sitta där vid fönstret, på första parkett och titta ut och kolla in omgivningarna, vad som händer.
  Så fint de bor dina vänner och trevligt med god mat och mysigt sällskap.
  Fin du ser ut där på altanen, med glas i handen och den perfekta hatten som du passar mycket bra i.
  Så förträffligt att vädret var bra.
  Önskar dig en trevlig helg.
  Varm kram!

  1. Det var så vackert här ute och det blev ett jättetrevligt dygn med fina vänner. Höstens färger blir verkligen än mer intensiva här- Och det är så tyst. Är så glad för mina vänner som tar så väl hand om mig. Och visst bor de fint!
   Kan tänka mig att ni också tyckte om besöket här ute och det är ju mitt i naturen men ändå nära storstan.
   Hatten fick jag låna för jag är ju rädd om ansiktet men visst är den tjusig.

   Önskar er också en fin helg.
   kram!

 13. Så underbart! Riktigt gott för dig! Mer än all inclusiv!
  Underbara bilder i fin omgivning och som alltid en välarbetat inlägg!
  Bilden av dig med hatten är fantastisk!!
  Stor kram!

  1. Jadå, mer än “all inclusive” och ingen trängsel och alldeles tyst och med naturen som närmaste granne.
   Omgivningarna här är så vackra och det är en ynnest att få komma hit och “andas”.

   Jo, hatten lånades och jag kände mig nästan elegant i den. Tack, för fina ord.

   Stor kram!

 14. Vad roligt med alla fina kommentarer..?
  Man tröttnar aldrig på utsikten och som sagt alla årstider har sin charm.
  ❤???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *