Stockholm Trevligheter

En matresa till Asien men i Stockholm

Att försöka se det positiva i tillvaron och hitta möjligheter, även om saker och ting inte alltid blir som en tänkt sig, brukar jag lyckas med. Höstens tänkta långresa har skjutits upp eftersom min hud tyckte det var dags för en del ”reparationer.  Men att resa tycker jag om och gör det gärna på olika sätt för att resa kan vara så mycket. Det blir ju helt enkelt ofta till vad man gör det till. Igår kväll blev det en matresa.

En matresa till Asien

En matresa på restaurang Ai Ramen i StockholmNudlar med olika grönsaker, ägg och kycklinglårfilé.

Igår kväll blev det en trevlig matresa. Den gick  avståmdsmässigt inte så långt och jag lämnade inte ens Södermalm. Min väninna Eva och jag brukar då och då träffas och göra ”matresor” och ofta hamnar vi i Asien. Vi har båda viss förkärlek för och till det asiatiska köket, inte försvenskat, eftersom vi både rest och vistats en del i Asien.

Nu stod den lilla restaurangen/nudelbaren Ai Ramen på Erstagatan 22 på vår lista så i den fina kvällen promenerade vi hit. Detta är ett ”slink-in- ställe” och bord går inte att beställa. Man sitter vid långa träbord i den tämligen lilla restaurangen och på höga pallar. Trots den lilla lokalen var ljudnivån dämpad och det kändes mysigt att komma in här. Jag fick lite ”flash back” av små hålet-i -väggen- restauranger i Peking där maten var det viktigaste.

Namnet Ai Ramen

lär vara japanskt och betyder ”förkärlek till nudlar”. Och just nudlar/ramen är vad man äter här. I olika varianter.  Världens äldsta nudlar är 4000 år gamlaoch hittades i ett krus i Huang He floden utanför Peking. Men nudlarna har senare hamnat i Japan och tillagades precis som i Kina i en speciell buljong som kokats i ett par dagar. Och i Japan kallades detta för  ”ramen”.

Sedan har nudlarna rest världen över och hamnat på olika ställen. Men någon snabbmat är det inte och det är just buljongen som kan vara baserad på kött/grönsaker/skaldjur-fisk som är det väsentliga och som ger den rika smaken.  I Kina heter nudlar ”miàntáo” eller bara ”miàn” men här i Sverige används oftast det japanska namnet ”ramen”. Så visst är detta en sorts nudelsoppa. Det är också en konst att äta den utan att surpla och att få i sig nudlarna utan att drälla. Men med pinnar låter det sig göras och buljongen kan man sedan dricka upp.

Resor pratar vi ofta om vi har gjort många tillsammans. Här får jag se bilder från en nyligen avslutat resa runt Bodensjön. En resa som lockar mig.

Två förrätter vi beställde; kimchi- en koreansk rätt där vitkål är syrad och inlagd. Gott! Bakom finns små stekta ”dumplings”, degknyten med i detta fall grönsaker.

Antalet rätter på menyn varierar men ofta finns sex förrätter och sex ”ramenrätter” plus ett par desserter. Och precis som i Asien delar man gärna på maträtterna.

Här lämnade vi nudlarna därhän och satsade på en risramen, alltså en sorts rissoppa med många godsaker i. Just de helt perfekt kokta äggen är viktiga.

Vad tyckte vi då om restaurangen och maten.

Mycket bra priser som varierade mellan 120-130 kr för en ramenrätt. Förrätter för mellan 20 och 50 kronor. Gott var det med det förutsätter att man just tycker om själva konceptet. Eftersom vi var här  strax efter klockan 18 fick vi bord genast för senare var det väntetider, men inte mer än en kort stund.

Här på Ai Ramen tillbringar men inte en helkväll men det är ett trevligt och prisvärt ställe att äta just ”ramen” på.  Restaurangen är väldigt populär och har i stort sett fullsatt både till lunch och middag veckans alla dagar. Helt enkelt ett bra ”slink-in- ställe” och med trevlig personal.  Och vi har nu gjort ytterligare en matresa. Fler kommer.

Risbuljongsoppa/risramen  som innehåller mycket godsaker och där  äggens kokningsgrad är mycket viktig”.

 

 

 

 

 

22 svar på ”En matresa till Asien men i Stockholm”

 1. Så spännande att du tsr mig på en asiatisk mattur. Det låter völdigt gott och med allt som ni testade. Jag är villig på att testa det mesta. Så värst dyrt var det inte heller. Så kul att jag får inspiration från dig Ditte om matlivet i Stockholm// kram

  1. Asiatisk mat tycker vi om och detta var en i raden av trevliga ställen- Och mycket prisvärt fär att vara Stockholm.
   Kram!

 2. Ååååååhhhhhhh såååååååå gott!!! Dregel dregel! Du och jag har nog samma matpreferenser kan jag säga. Stället är otroligt prisvärt, inte att undra på att det är fullsatt både för lunch och middag. Ai ramen ska läggas på minnet – mmmmhhhhhh:-)

  1. Vi hade en trevlig kväll och jag kan tänka mig att även testa Ai Ramen för lunch. Mycket prisvärt och gott var det, men inget långbänksställe direkt.
   Vad gäller mat så tror jag vi mycket är inne på samma linje. Och jag väntar fortfarande på tillfälle att besöka din italienare. Men snart så…

  1. Gott och trevligt blev det! Och visst har jag resan kvar. Trevligt det också. Men ett litet smolk i bägaren…Men ”shit happens”.
   Kram i sena kvällen.

 3. Så trevligt att ses över en bit mat och dessutom spännande sådan. Trevligt sällskap därtill och kvällen är i hamn.

  Kram och god kväll!

  1. Vi ses ju då och då och det har blivit lite terdition att testa asiatiska krogar. Passar oss bar eftersom vi tycker om asiatisk mat av olika slag.
   Och trevligt har vi på våra möten.
   Kram!

 4. Mycket förnuftigt, att satsa på det goda och ”resa” hemmavid på bästa sätt!
  En asiatisk restaurang, det faller mig på läppen. Vi har ingen uppsjö av sådant i Lidköping precis, det är ett par tre thai. Och en ”robot”-restaurang, svindyr och nästan inget folk.
  Men det finns ju annat gott att äta.
  Ha en go kväll, en godnattkram från mig!

  1. Jag reser gärna och att resa genom mat till Asien är tervligt nu när vår resa inte blir av i höst. Här i stan finns ju ett stort utbud av det mesta.

   Och Lidköping får väl som de flesta städer rätta sig efter efterfrågan. Och just i Stockholm är den hög vad gäller det mesta i restaurngväg om en ser till antalet besökare.

   Har nu haft en härlig dag på landet hos vänner alldelses vid Mälaren och njutit av väldigt god mat och dryck samt vackra omgivningar.
   Ser fram emot att vakna upp till fågelkvitter.
   Kram och natti.

 5. Så gott det ser ut. Har skrivit upp namn och adress, tänkte på Ronja när du nämnde kimchi… hon pratar alltid om det.
  En trevlig Asienresa blev det ju.
  Kram!

  1. Stockholm har ett bra utbud av bra asiatiska restauranger och här var det både pris och matmässigt väldigt bra. Och en trevlig snabbtur till det asiatiska köket.
   Kram!

 6. Tråkigt att ni måste skjuta upp resan, men visst kan man göra intressanta och goda matresor i Stockholm! Utbudet av mat från olika kulturer är ju fantastiskt idag! Ser väldigt gott ut på dina bilder!

  1. Det är verkligen trist att inte komma iväg nu, men alternativen var tämligen obefintliga så det får bli så. Men kortare resor går ju bra.
   Och mycket finns på olika sätt nära, inte minst matmässigt.

   Asiatisk mat tycker jag väldigt mycket om och kul att både testa ”nyare” kort och de som har funnits med i leken ett tag.

 7. Vad bra att kunna äta mat från världens alla hörn utan fysisk förflyttning. Ibland blir jag sååå sugen på indisk mat och det är ju skönt att få den hemma på min egen soi när jag inte orkar resa.
  Kimchi har det blivit en hel del för mig denna vecka, det serveras till allt i Korea och kan varieras i det oändliga tycks det.
  Trevlig helg.

  1. Visst är det! Ohc nu när jag inte kan förflytta mig så långt känns detta alternativ väldigt bra. Och du har ju i Bangkok tillgång till all härlig mat från olika delar av världen. Perfekt!
   Roligt nu med Korea och jag kan tänka mig att dte blivit en del kimchi. Har testat göra själv hemma, men min blev inte så där väldigt lyckad tycker jag. Men träning kanske ger färdighe även här.
   Önskar dig fortsatt fina dagar i Seoul och en fin helg.

  1. Jag får ju nöja mig med dem här hemma just nu. Men om du visst vad jag längtar efter en riktig ”matresa” och gärna till vårt gemensamma paradis. Men att längta kan en trots att det inte blir. Inte nu.
   Kram!

  1. Detta är ett bra ”slink-in-ställe”. Inte direkt gjort för långsittning, men prisvärt, trevligt och gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *