Stockholm

Hallwylska palatset i Stockholm har sina rötter i Hälsingland

Idag har jag varit på en historisk resa. En spännande resa om hur ett påkostat museiepalats i Stockholm, Hallwylska palatset, skapades av pengar från träindustin i Ljusnetrakten i Hälsingland.

För  en tid sedan fick jag en inbjudan från Hallwylska palatset till en privat visning och idag var det dags. Jag har tidigare varit här ett par gånger men då inte haft sambandet helt klart för mig om bakgrunden till dess tillkomst. Men efter en jobbresa i somras till Hälsingland så blev detta väldigt påtagligt. Och historien började i Voxnadalen/Voxnabruk.

På väg upp genom parken till Voxnabruks herrgård- En augustibild! Och här vankades det lunch för oss denna vackra augustidag.

Här i Hälsingland började det.

Voxnabruk herrgård byggdes i slutet av 1700- talet för den  nyblivne bruksägaren J C Müller. DEt fanns redan tidigare en herrgård här, men den revs och den nya byggdes i slagsten och korsvirke. Och det berättades att denna herrrgård är och var Hälsinglands enda slott. Många år gick  och i mitten av 1800- talet  bytte bruket ägare och en av delägarna var grosshandlaren Henrik Willhelm Kempe.

Och han kom att förvandla Ljusne till en industrimetropol. Han föddes i Stralsund, i den del av Pommern som tilllhörde Sverige. Han talade ingen svenska med förstod sig bra på affärer. Bra starthjälp fick han av sin bror, JC Kempe, som grundade skogsbolaget MODO i Örnsköldsvik.

Ljusnetrakten hade sedan 1600- talet varit en järnbruksort, men nu byggde H.W. Kempe upp ett stort träimperium här på bondvischan. Virket togs från de strora urskogarna kring Voxna bruk och timret flottades sedan på Voxnan och Ljusnan tills det nådde justen och kunde skeppas vidare.

Voxnabruk herrgård är idag kombinerad restaurang/festvåning m.m. Både herrgården och trakten är väl värd besök.

Vacker miljö i herrgårdens restaurang. Och historiens vingar finns hels tiden med.

Familjen von Hallwyl

På en brunnsort i Tyskland hade Walther von Hallwyl, en fattig schweizisk greve, träffat på Wilhelmina Kempe, som kom från en av Sveriges rikaste famoljer.  Hon var också enda barnet till H.W. Kempe. Tycke uppstod och de gifte sig. Von Hallwyl kom att ta över hela det mäktiga företaget och kom liksom till ”dukat bord”. Han blev ni enväldig härskare över bolaget Ljusne- Woxna AB som var en mäktig industrikoncern. Affärerna gick strålande och familjeförmögenheten växte.  Och arbetarna fick slita ont och hårt.

Hallwylska palatset.

Tanken på att bygga en bostad på Hamngatan i Stockholm växte fram och 1893 började, Hallwylska palatset, som det heter idag, att byggas. Två tusen kvadratmeter och 40 rum för två personer för de egna döttrarna hade ”hittat sina adelsmän” och flyttat. Den nya bostaden utrustades med alla moderna bekvämligheter. Centralvärme, hissar,(mat och personhissar) telefon, varmvatten  och elektricitet.  Varmvatten fanns även i stallet.  Och än idag är bostaden, palatset, i stort sett i samma skick som när familjen von Hallwyl bodde här. Priset när palatset var klart slutade på 1.5 miljoner kronor. En summa som var större än vad alla Hallwyls arbetare i Ljusne tjänade på ett år. I dagens pennignvärde skulle det bli omkring 70 miljoner kronor. Grevparet donerade 1929 palatset  till svenska staten och tiden stannade. Än idag ser det ut som om när Walther och Wilhelmina bodde här.

Entrén hit är kostnadsfri och via hemsidan kan man se öppettider och de olika evenemang som förekommer.

Hallwylska palatset på Hamngatan i StockholmHallwylska palatset på Hamngatan. över porten finns ättens vapen och där står devisen ” Snabb som örnen-ren som guld. Dock på franska.

En av de många salongerna i Hallwylska palatset.En av de många salongerna. Noga utvalda möbler,takmålningar och gobelänger. Grevinnan samlade ständigt föremål och många har tagits hit från världens alla hörn.

Tavlor, främst målade av holländska och flamländska målare, var ett av gervinnans specialintressen.

Galleriet på vindsvåningen kom till 1905 och här hänger tavlorna tätt, just som modet var under 1800- talet.

En av salongerna gick genomgående i rosa.

Matsalen. Här åt man både till vardags och fest. Oftast var det tre personer så åt – grevparet plus Wilhelminas sällskapsdam. Men några gånger om året dukadess det upp till fest för många gäster.

Matsalen där familjen dagligen intog sina måltider. Upp hit fanns en mathiss, smidigt eftersom köket låg i källaren.

Vad hände med arbetarna i Ljusne?

Greve von Hallwyls förhållande till arbetarna blev allt bistrare och all politisk och facklig verksamhet var förbjuden. inom hela orten. Men det socialdemokratiska ungdomsförbundet hade ingen lokal och höll sina möten utomhus. Som straff för olydnad avskedades flera arbetare.

Några år senare lades sågverket ner och greven hade då sålt stor del av skogen i Voxna. Många arbetare ställde sig på ungdomsförbundets sida och man räknar med att ca. 300 lämnade Ljusne och flyttade till Amerika. Först 1917 kunde sågverksarbetarna i Ljusne bilda fackförening och då var greven ute ur bilden.

20 svar på ”Hallwylska palatset i Stockholm har sina rötter i Hälsingland”

  1. Oj så fint, och stort! Historien är alltid intressant, om än inte alltid så upplyftande. Tiderna förändras ju.
    Vad roligt att du fick en inbjudan Ditte – de fick en intresserad gäst!
    Ha en fin lördagskväll du o ch B!
    Stor kram!

    1. Museet här har jag besökt tidigare, men idag med privat guide var dte lite extra. Och nu har jag hela sammanhanget klart för mig, från Hälsingland och till Hamngatan.
      Och en intresserad besökare var jag verkligen.
      Stor kram!

  2. Dina bilder av palatset påminner onekligen om engelska slott/palats. Å som så ofta är palatset totalt överdådigt med tanke på hur arbetarna fick slita för en spottstyver i lön för att familjen von Hallwyl kunde leva i lyx. Grymt egentligen. Om man jämför med dagens ”situation”, dvs fattiga mot rika, är det ju bättre, åtminstone i Sverige. Men jag tänker Sydafrika och några fler afrikanska länder så har ju inte så mycket förändrats egentligen…

    PS. Kul med en personlig visning och toppen bilder:-) DS.

    1. Just det historiska sammanhanget här att palatset och rikedomarna till stor del kom från arbetarnas slit.Dock hade Wilhelmina med sig mycket egna (ärvda) pengar i boet som också användes.
      Det var väldigt roligt med en privat visning som nu gav mig lite saknade pusselbitar.
      Visst är det numer bättre i Sverige, mycket bättre, men runt om i världen är det ju inte så. Tänker också på Indien där det finns oerhörda palats och rikedomar och så det totalt motsatta där många barn och kvinnor har det extremt svårt.
      Det var lite mörkt men bilderna får bli ett smakprov. Ett trevligt besök blev det.

  3. Kul med lite historia bakom Hallwylska, som jag aldrig har besökt! Nu fick jag mej en titt i alla fall, det tackar jag för! Minns att mamma pratade om Voxnan…tack för lite spännande info även därifrån! Kram och trevlig kväll!

    1. Hallwyllska har numer sommartid en väldigt trevlig innergård men en trevlig bar/restaurang – väl värd ett besök. Trevlig miljö.
      Och att slinka in här i huset kan man göra för det är gratis entré och ganska roligt att ta en sväng. Och nu har du ju Hälsingland med i det hela också.
      Kram!

  4. Hej Ditte!
    Så otroligt vackert det finns på alla dina bilder!! Vilket hus!!
    Och vilken historia…Fast den vill man nästan glömma 🙁
    Kram P ♥

    1. Visst vill en nästan glömma historien bakom. Men den finns där och jag var ju på plats i trakterna runt Ljusne i augusti, på jobbresan , så det passade så bra med den guidade visningen nu. Har ju varit här flera gånger tidigare, men då inte haft hela historien klar för mig.
      Kram!

  5. Nämen, så roligt att få en privat guidning! Man får ut så mycket mer då. Förnämligt. Och hela historien.
    Tänk, vilka palats det finns, otroligt. Vilka rikedomar i ett och samma hus. Väldigt vackert. Och tjusiga bilder!
    Och på vissa håll i världen svälter barnen. Tänker också på hur det var i Rumänien på Ceauşescus tid.
    Jag har varit med om privata guidningar vid två tillfällen. Sigge och jag fick det en gång på Läckö slott och en gång på Stola herrgård.

    Lördagskram!

    1. Tack! Det var verkligen roligt att jag blev erbjuden detta och det var extra aktuellt också efter sommarens jobbresa till Hälsingland och till dessa trakter. Visst är detta ett stycke historia! Och arbetarna fick betala en hel del för prakten i Hallwylska palatset.

      Minns också Rumänien och tänker mycket idag på INdiens alla rikedomar och alla som svälter. Ja, tyvärr är det så i många länder.

      Vad roligt att du och Sigge fått provata guidningar både på Läckö slott och Stola herrgård. lÄckö slott vill jag besöka igen för det var så länge sedan och Stola herrgård har jag aldrig besökt. Men tid finns.

      Lördagskram och tankar från mig.

  6. Jag har besökt palatset där på Hamngatan, men då ”gick jag bara runt” och tittade på överdådet. Så roligt och ännu mer givande att få en sån visning!
    Tack för rundturen och historien!

    Ha en skön söndag!

    1. Visst räcker det fint att själv gå runt här i patatset. Märkligt att två personer levde i och med allt detta. Min ”privata visnig” var väldigt givande och nu blev det än mer påtagligt med Ljusnetrakten och arbetarnas villkor .

      Trevligt att du gick med.

      Önskar er en fin söndag.

  7. Hola! Ja vilket hus det är! Vi var på guidad visning där i vintras. Så fascinerande. Tom en bowlingbana på översta våningen. Guiden berättade, för att man skulle kunna få en jämförelse, att Johannes kyrka som byggdes ungefär samtidigt kostade 800 000 – och den kyrkan är ju verkligen påkostad och pampig. Hallwylska kostade alltså nästan dubbelt så mycket. ?

    Vi har det toppen i sommarstugan!

    Kram ❤️

    1. Jag har varit här förr, dock länge sedan. Och det är ju en fascinerande byggnad. Tänk bostad för två.
      Igå nu var det extra roligt att sätta ihop historien från Ljusne och arbetarnas slit på sågverken med detta palats.

      Förstår att ni har det jättebra. Fortsätt med det.
      Kram!

  8. Vad roligt för dig o så kul att bli inbjuden dem valde verkligen rätt person 🙂 sen förmedlar du saker här på ett väldigt intressant sätt det är jag säker på att alla tycker 🙂 super trevligt så ha en fin söndag kram

    1. Besöket och guidningan var verkligen väldigt trevligt och roligt att förmedla en del av denna historia. Roligt att du uppskattade att läsa.

      Önskar dig också en fin söndag!
      Kram!

    1. Visst är det. Men lite svårstädat att flytta alla tunga möbler bara. Och tänk att bara två personer bodde här.
      Trevlig söndag!
      Stor kram!

  9. Hej. Jag har anknytning till Voxna på mammas sida. Och är intresserad av ortens historia. Bilden av Voxna herrgård gör mig förbryllad. För jag känner bara till Voxnabruks herrgård. Kallas i folkmun för slottet. Men det huset, även om den liknar din bild, är något större. Kan du ge mig klarhet i frågan?

    1. Hej Lasse!
      Tack för din kommentar! Jag har nu tagit bort bilden för visst är det så att den inte stämmer. Vet inte riktigt hur jag tänkte men bilden kom in efter ett besök här i Stockholm på Hallwylska palatset i Stockholm några månader efter besöket i Voxna så jag hade tagit fel bild. Interiörbilden stämmer dock. Vet dock att min bild är från Voxna och parken stämmer men är idag osäker på vilken byggnad. Kanske en flygelbyggnad till slottet/herrgården.Ska titta närmare på detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *