Foto Stockholm

Kontraster och detaljer från Gamla stan

Gårdagens besök på Vårdcentralen med omläggning och tillsyn av operationssåret på axeln förlöpte ganska bra. Såret läker helt ok men ska vara “tejpat” i tre månader.  Jag är fortfarande till viss del konvalescent och axeln ska inte ägna sig åt några kraftiga eller häftiga rörelser. Något jag får leva med ett tag till men också något jag ibland glömmer bort. Efter besöket här blev det en vända ner till Gamla stan. Kameran var med och både den och jag hade fokus på kontraster och detaljer.

Gamla stan. Baggensgatan. Jag fastnar för de kontraster och detaljer jag ser. Här en del av Baggensgatan. Just här är det bara jag som strosar runt. Fastnar för de kontraster och detaljer jag ser. Blommor, grönska och sten. Och inte minst de svarta ankarslutsjärnen på huset till höger.  

Ankarslut – ankarjärn

Dessa  svarta”järn” som man ser på många byggnader i Gamla stan kallas ankarslutar eller ankarslutsjärn. Och man ska på den kunna se på ett ungefär hur gammalt ett hus är. Man kan, om kunskap finns, också se på dessa om huset är påbyggt eller ombyggt. Ibland även vem som ägt huset. (Mer om ankarjärnen i länken.)

I Sverige byggde man nästan inga stenhus före medeltiden, runt 1100- talet . Undantaget kyrkor. De allra äldsta stenhusen  hade invändigt en ramkonstruktion som nästa vånings golvreglar vilade på. Väggarna var i princip fristående. Och om man inte hade ankarsluten hade golvreglarna fått gå ut genom väggen och  då blivit blöta av regn och snö  och blivit förstörda. Ankarsluten var av smidesjärn kunde från början se ut hur som helst . Men i mitten av 1500- talet blev men mer noga med hur de såg ut och de blev mer som små konstverk.

Här syns ett par varianter av ankarjärn på vänster sida.

Kontraster och detaljer

finns det gott om i Gamla stan. Här på Baggensgatan har jag gått många gånger men jag har inte tidigare lagt märke till den lilla park som finns här. Baggensgatans park, Baggensparken.

Stockholm.Gamla stan. Baggensparken. Ännu en av alla kontraster och detaljer som finns här. här. Baggensgatans park/Baggensparken har legat här sedan 1940-talet.  Ännu en av alla kontraster och detaljer i Gamla stan. 

Parken har funnits sedan 1940 talet och där den nu ligger fanns på medeltiden och fram till 1540 “Själagården”. En inrättning för fattiga och sjuka. Och här där i den lilla parken finns odlade man örter och grönsaker som kunde användas till matlagningen.

Vacker hortensia.

Jag slår mig ner i parken en stund och förundras över att det fortfarande är så öde i delar av Gamla stan.

När jag går vidare så är det fortfarande nästan bara jag i den här mer oturistiska delen av Gamla stan. Noterar att de flesta gatlyktorna i Gamla stan har liknande utseende och upphängning. här såg jag inte förrän bilderna kom in i datorn att jag även fick med huset tvärs över gatan. Gör bilden mer levande.

Stockholm. Gamla stan. Kontraster och detaljer. Gatlyktans strama form möter de sirligare utsmyckningarna ovanför fönstret.  Tänkte  även här på kontraster och detaljer. Gatlyktans stramare form möter de sirligare utsmyckningarna ovanför fönstret.

Stannade till vid många hus och portar och såg en hel del olika inskriptioner. Denna skylt är daterad 1674.

Passerade på nytt “Bistro Pastis” där vi hade ett pitstop förra veckan när vi promenerade genom stan, från Södermalm, via Gamla stan och till Norrmalm. Och sedan hem igen.

Gamla stan. Fler kontraster och detaljer. PÅ det gammla huset har det tillkommit infravärme och kulörta lyktor. Kontraster och detaljer. Gammal möter nytt. Lite svensk sommar med infravärme och de kulörta lyktorna som extra detaljer till det gamla husets fasad. 

Jag närmar mig lite mer livliga trakter

Stora Nygatan och Västerlånngatan.   Men i den lilla Överskärargränd , en gränd ner från Västerlånggatan ligger Alle Mans Katt” som har en spännande historia. (Finns här.)

Överskärargränd och “Alle Mans Katt”

Roligt att se att Stora Nygatan med sina butiker och serveringar återigen lockar besökare. Och direkt trångt är det inte. (Sällskapet här i bild hörde ihop och kom ut från ett hotell ) I övrigt inte trångt. Och som jag visat i mina bilder kan man ha stora delar av Gamla stan helt för sig själv.

Stockholm. Gamla stan, Nygatan. Gott om både turister kontraster och detaljerStora Nygatan. Ganska gott om både turister, kontraster och detaljer.

 

34 svar på ”Kontraster och detaljer från Gamla stan”

 1. Bra såret läker som det ska även om det tar sin tid.
  Trevligt med bilder från Gamla Stan.
  Lilla parken ser fin ut, ska lägga den på minnet.
  Ingen större värme i norr, blir nog bara en kortare promenad, slänga sopor!
  Väntar även på varor från Ica maxi.

  1. Verkligen skönt att både få det omlagt och inspekterat. mMn det tar tid att läka och måste ju få göra det.
   Gamla stan är så fint och det finns så många gränder där man kan vara på egen hand. Roligt också att det nu är fler besökare här. En del turister är det absolut.
   Här är det kyligare idag men fint väder. Har varit ute en sväng men vi ska ta oss till Söderhallarna och ett par delikatessbutiker för lite inköp. Gillar de manuella diskarna.
   Önskar dig en fin dag.

 2. Så fina bilder från Gamla sta´n! Allra bäst tycker jag om den översta i inlägget och den sista. 😉 Mycket detaljer i dem alla. Bra fångat.

  Bra att ditt sår verkar läka “som det ska” utan komplikationer.

  1. Tack! Här finns verkligen en hel del kontraster och ger man sig tid att se detaljerna så finns det även gott om dem.
   Såret läker på och det känns bra. Fint att få det omlagt och inspekterat.

 3. Vilka fina bilder kul att följa med på promenad. Du har fångat många detaljer på bilderna, snyggt jobbat. Så bra att såret läker som det ska också. Ta hand om dig Kram

  1. Det är roligt att strosa runt här i Gamla stan och allra helst i områden dit inte turisterna tar sig. Och visst är det gott om detaljer oc kontrasterna blir ibland stora. Gammal möter nytt och stenhusen möter blommor och grönska.
   Såret läker bra och det känns skönt. Men det tar sin tid på sig.
   Kram och trevlig vecka.

 4. Det första jag såg var lyktan på huset! Fina bilder från ett lugnt gamla stan och som får mig att längta till julbordet på restaurang Shogun i gamla stan. Sen finns det en bra restaurang till vi gärna besöker Nam kang mmmmm säger jag bara. Var rädd om din axel.

  1. Jag också. Och dessa lyktor är i princip genomgående för Gamla stan. Oh,Shogun har vi besökt många gånger. Inte minst undet 70,80 och 90 talet. Nog bland de första japanska restaurangerna i Stockholm. Vad roligt med ett julbord här. Det har jag aldrig testat. Nam Kang är också en favorit. Ja, vi har några riktigt bra asiatiska vi besöker. Är så förtjust i mycket, nästan all asiatisk mat och lagar ofta själv också.
   Tack, axeln vårdar jag ömt. Och den tar tid på sig.

  1. Tack, jag gör mitt bästa. men det känns segt att få armen att läka.
   Jag strosar ofta i Gamla stan och trivs extra bra i de gränder dig inte så många andra söker sig. Finns så mycket fint att titta på.
   Kram

 5. Oj, ska du vara konvalescent i tre månader till. Det gäller att hålla i sig så det inte händer något tråkigt!
  Ursäkta, men visst är väl ankarjärnen på vänster hus och inte höger?
  Den delen av gamla stan som du visar upp har jag aldrig varit i. Det ser mycket trevligt ut!
  Kram

  1. Ja, tyvärr. Och det känns segt.
   Du har helt rätt. Jag bytte bild så de är här bara på ena sidan. Har ändrat nu. Tack!
   Jag går ju helst i den här delen av Gamla stan där det är lugnare. Men tyvärr har pandemin gjort så att många restauranger och butiker fått slå igen . Och det är trist. Dock verkar det nu vara en del fler besökare här.
   Kram

 6. Du skulle ha kunnat jobba på mitt gamla jobb. Säger bara ankarjärn, som det ju finns massvis av även i Vasastan. Du har inte händelsevis gått på kurs hos min chef Håkan;-)
  Bilderna på gränderna är fantastiska. Glädjande att se att det äntligen finns folk även i Gamla stan igen, så att näringsidkarna förhoppningsvis kan ta in lite av förlusten i våras.

  Bra att såret läker som det ska, jag menar det var ju i alla fall 13 stygn! Å kraftiga eller häftiga rörelser går jag att undvika, om du låta bli att snubbla;-)

  1. Om ankarjärn kan jag inte mycket. Men de var ack så nödvändiga. Men en kurs hos din chef Håkan skulle jag gärna ta. Med nöje.
   Jodå, ankarjärn finns även i Vasastan och även här på Söder.
   Att strosa runt här i gränderna gör jag gärna och väljer ofta de dit inte så många hittar. Men jag gladdes åt att se fler människor här i Gamla stan nu. Ser att hantverksbutikerna fått ett uppsving och det är väldigt roligt.
   Såret läker på men det är segt Dock inget man kan skynda på. Och snubbla ska jag försöka låta bli.

 7. Detaljer och kontraster, verkligen tjusigt inlägg.
  Så lång tejpningstid. Minsann Ditte du orde inte glömma dig alls, kan kanske bli ännu längre då. Bra du inte har någon infektkon.
  Allt gott, här hålls tummarna för läkningen ❤️

  1. Tackar! Ja, det blev både och när jag traskade runt här för mig själv. Tid har jag och så mycket att se.
   Ja, tre månader är lång tid. Svårt att förlika mig med detta. Men har inget val.
   Såret läker men i mitt tycke väl långsamt. Säkert blir det hela bra med tiden.
   Tack för omtanken.
   Och du! Så roligt att du blivit med blogg igen.
   Kram

 8. Jag gick igenom Gamla Stan i dag onsdag och tyckte att där var mer folk än jag hade väntat mig, fast förstås glesare än normalt. Tog dock inte alls lika många bilder som du men nog är det lätt att hitta motiv där!
  Hoppas din axel kryar på sig som den ska!

  1. Jag tycker det är roligt att Gamla stan lever upp lite igen. Och när jag var där, igår tisdag, blev jag också glatt överraskad att besökare var på plats. Har varit här en hel del från mars och då var det helt öde. Jag strosar gärna i gränderna dit inte turisterna kommer och visst hittar man pärlor. Trots att jag varit här så mycket hade jag missat den fina lilla Baggensparken.
   Kul att du också tog dig en vända hit.
   Tack, axeln blir bättre men det tar en himla tid. Men jag vet ju varför. Såret är djupt och långt.

 9. Det blev lång konvalescens för dig med axeln. Men det hade nog varit värre om det var benet som drabbats och du inte kunnat ta dina dagliga långpromenader! Vilken spännande läsning du bjuder på, tror inte jag lärt mig så mycket mer om byggnadsteknik men jag har ändå fått lite grepp om ankarslut som jag tyckte var enklast att begripa. Känner bäst igen exemplet från 1650 men det är nog mest för att man sett den utsmyckningen på många staket.
  Ja du förstår, alla är ju på Öland, Gotland, västkusten och i Dalarna! Därför har du det så tomt i storstan, haha.
  Stockholmarna flyr ju staden i juli, men den brukar fyllas på av utomsocknes och framför allt kryssningsfartyg och utlandsturister som i år inte anlänt.Finländarna har börjat kryssa till Riga i allt större omfattning. De får ju inte komma till Sverige än så länge. Tack för jätteintressant inlägg, o inget kan faktiskt slå Gamla stan. 1986 när bankens vd och datachefer bägge bodde vid Kornhamnstorg då lärde jag mig känna delar av Gamla stan på ett nytt sätt, inte minst krogarna, och de då nya japanska restaurangerna som vi gärna besökte.
  Kvällskram från pörtet

  1. Ja, tyvärr. Hade inte tänkt mig det hela så. Och visst hade det varit värre med ett ben. Absolut. Jag får ju möjligheten också att träna lite tålamod. Om det är bra eller dåligt får man nog fråga mina närstående.
   Men Södermalm är väl besökt och har så varit hela tiden så det är väl här resten är- De som inte lämnat stan. För vår del kan vi kryssa till Finland, Åbo och Åland. men utan att gå i land annat än som transferpassagerare.Vi testade ju för ett tag sedan.Och dte är himla ordning på Vikinglinjens fartyg.
   Kul att du känner till Gamla stan och jag tar mig gärna hit. En av mina favoritkrogar var en gång den japanska “Shogun”.
   Ja, när tiden kommer och du kan komma hit så ska vi ge oss ut i stan tillsammans. Om du vill förstås. I lagom tempo och med pauser.
   Kram!

 10. Skönt att såret läker som det ska, fortsätt att vila axeln så blir det bra!
  Underbara bilder på ett ovanligt tomt gamla stan, men jag tror precis som Paula skriver, semesterfirarna är på Gotland, Öland och int eminst i dalarna, de var bilköer in i Mora när vi var där i förra veckan, och hotellet var fullbelagt, så det märks att svenskarna inte reser utomlands denna sommar, och till Stockholm vågar de inte åka, vi har ju flest med covid-19 infekterade! Vill verkligen åka in till gamla stan i sommar, tack för att du påminner mig, och allra helst nu när det inte är så mycket folk där!
  Tack också för fina ord i min blogg, jo du har rätt, man borde kontakta huvudskyddsombudet, ska titta på detta när jag jobbar i helgen!
  Kram och ha det gott!

  1. Såret läker i långsam takt. Men det går framåt. Bra så. Hade inte tänkt mig att det hela skulle bli så här knepigt. Inte läkaren heller.
   Tänkte på detta att det varit gott om besökare på Söder hela våren och även nu i sommar. Men däremot få som besökt Gamla stan. Gott om turister är det ju på sina ställen. Jag förstod det när ni var i Dalarna och nu är det trångt på Öland och Gotland.
   Ta gärna en tur in till Gamla stan. En del besökare på Stora Nygatan, Österlånggatan och Västerlånggatan men inte i övrigt. Och inte alls trångt.
   Tänker på hur du har det arbetsmiljömässigt och blir så sorgsen att det ska vara så. Huvudskyddsombudet borde kunna agera och gå vidare till Arbetsmiljöverket.
   Var rädd om dig.
   Tankar och kram

 11. Skönt att det går åt rätt håll med läkningen, men oj sån tid det tar …
  Vilket härligt inlägg – den delen av gamla stan som inte är så turistisk skulle jag absolut njuta av!
  Härliga bilder – och visst är det spännande med ankarjärnen och den historia de har för de gamla husen.
  Tack för ännu en fin promenad och guidning!
  Önskar dig en fin torsdag!
  Kram

  1. Tack, läkningen går år rätt håll men blir långdragen. Tyvärr. Men jag får ju tränat mitt tålamod. Kanske väl mycket.
   Det är ju lite knepigt med “ljuset” i Gamla stan men jag tycker jag fick fram det jag ville. Och det finns så mycket att titta på. Visst är det fascinerande med ankarjärnen och byggnadstekniken som fanns.
   Och det är väldigt roligt att du går med mig här.
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Kram

 12. Tack Ditte för en väldigt trevlig promenad i Gamla Stan. Man borde ta en cykeltur dit o njuta lugnet mellan de gamla husen. Min bror tillsammans med kompanjon drev krogen Kryp In, på Prästgatan för många många år sedan.

  1. Gamla stan erbjuder så mycket och jag söker mig ofta till gränderna dit inte så många går eller hittar. Just nu när jag var på plats passerade jag Prästgatan och “Kryp In” . Men just nu är det en av de restauranger som inte har öppet. Annars var det nu fler krogar och serveringar var öppna. Roligt! Jättetrevligt att du gick med.

 13. Tack för rundturen i fina Gamla stan! Så vackra detaljer och kontraster du hittade. Fast det ser onekligen ut som det på vissa ställen skulle vara svårt att hålla säkerhetsavstånd…

  Skönt att såret på axeln sköter sig hyfsat i alla fall!

  Ha en fin dag!

  1. Det var nog bara på ett ställe där det här gänget kom ut från ett hotell på Stora Nygatan som det var lite trångt i några meter. I övrigt ganska glest och med avstånd på serveringarna. Men ibland blir det inte riktigt rätt när man sedan ser det på bild.
   Såret sköter sig hyfsat men det kommer att ta tid att få det i ordning så att arm och axel kan användas.
   Önskar er också en fin dag.

  1. Tack! Jag har ju detta här på hemmaplan, i Gamla stan i Stockholm. Så det blir en promenad. Men visst vill jag också gärna resa.

  1. Tack! Jag strosar också gärna utan brådska och mycket fint finns att notera och lägga märke till. Ibland önskar jag att portar och hus kunde berätta sina historier.

  1. Jag promenerar mycket och kameran är alltid med. Och jag delar gärna med mig. Roligt att du följer med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *