Stockholm

Måndag morgon och en hjälpande promenad

Måndag morgon och jag är på väg, “på gång” mot Södersjukhuset. Klockan är strax efter åtta och jag är i god tid. Bestämmer mig för att ta vägen dit längs Årstavikens vatten. En sträcka på ca. 2 km. Det är en kylslagen morgon och termometern visade på  futtiga +1.7. Även lite snöblandat  passade på att falla och gjorde mig sällskap en bit. Denna morgon var det inte Södersjukhuset i sig som var målet utan det var “Team Olmed”som hjälper till med Ortopedtekniska hjälpmedel och goda råd.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Måndag morgon. Måndag morgon. Jag är på väg till Södersjukhuset längs Årstavikens vatten. Gläds över tystnaden som råder och jag är ändå mitt i Stockholm. Bara några hundra meter från stadens brus.

Måndag morgon

och jag är på väg till Team Olmed. Här var jag i februari och fick då hjälp med en specialkorsett  i samband med mina tilltagande ryggbesvär. Hjälpmedlen; korsetten, daglig träning, plus rehabhjälp 1-2 gånger i veckan och en specialstol m.m.  har underlättat en hel del för mig. Men svårast är nog acceptansen att jag inte kan röra mig som jag är van vid och vad som nu ska hända

Vad gäller korsetten kunde jag tyvärr inte använda den i somras eftersom det var alltför varmt. Och nu i höst när jag använt den har jag fått skavsår under armarna för den är ganska stel. Så efter ett telefonsamtal till Team Olmed var det dags för ett nytt besök här.

Baksidan, ryggsidan, på den rejäla stödkorsett som jag nu skulle byta.

Min fantastiska stol som en arbetsterapeut ordnade.  tällbar i mängder av positioner, rullar hur lätt som helst och är ordentligt höj och sänkbar. Min “livlina” hemma”. Och den levererades hem monterad och klar från en hjälpmedelscentral. 

Som komplement till den stora korsetten har jag ett svart midjebälte som jag alltid har på när jag är ute och går eller står hemma. Har fungerat väldigt bra. Men visst var även detta varmt i somras. 

Besöket på Team Olmed gick fint och jag fick testa en del nya varianter och “ryggstöd”. Fastnade denna gång för två alternativ som kändes bra och som fick sitta på när jag gick hemåt igen.

Södersjukhuset och Team Olmed.

Testar mitt nya ryggstöd

Jag bestämde mig för att  även ta vägen längs Årstaviken hem. Himlens nyanser gick delvis i blått  och jag stannade till en stund uppe i Årstalundens koloniområde som ligger helt nära Södersjukhuset.

Stockholm. Södermalm.Årstalunden. Måndag morgon. Måndag morgon. Solen tittar fram när jag  på hemvägen passerar Årstalundens koloniområde.

Såg vid en kolonilott att ett gäng tomater dröjt sig kvar.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Årstalundens koloniområde. Måndag morgon. Den andra måndagen i november. Måndag morgon. Den andra måndagen i november och det är fortfarande grönt ute och en del blommor finns fortfarande kvar i koloniområdena längs Årstaviken.

Skymtar Skanstullsbron, Skansbron och skyskrapan Stockholm New.

Hemma på kajen. Här Hammarbykanalen som är en del av Saltsjön/Östersjön-

Hemma. Och  så här ser min nya tvådelade korsett ut. Ett stöd för axlarna och övre delen av ryggen och ett stöd, bälte, för nedre delen av ryggen. Är hoppfull.

 

30 svar på ”Måndag morgon och en hjälpande promenad”

  1. Jag är både glad och tacksam för den här hjälpen och det gör att jag fortfarande kan ta mig fram längre än 2 km.
   En skön runda men en kall morgon.Alltid fint att gå här.

 1. Det var då för väl att du fick lämna tillbaka den kraftiga ryggstödskorsetten. Den såg jobbig ut men har säkert gjort nytta tidigare. Klart det blev tight i värmen också. Hoppas den nya ska bli så mycket bättre! Så tacksamt med hjälpmedel.
  Jag har ett litet ryggbälte liggande här hemma sedan många år tillbaka. Tacksamt nog så klarar jag mig utan det numera och kortisonsprutorna har hittills hjälpt mig mycket. Och så tränar jag hemma.

  Så många fina höstbilder du fick med dig hem!
  Stor kram!

  1. En skön morgonpromenad blev det. Och även några fotostopp.
   De är så kunniga här på Team Olmed och ger så bra hjälp. Kortisonspruta har jag fått och får med jämna mellanrum men det behövs mer. Jag tränar dagligen hemma, går på rehab 1-2 ggr i veckan och tränar där med en specialutbildad fysioterapeut. Dessutom går jag mellan 4 och 7 km varje dag. Nog så viktigt att inte hänga upp sig på smärtan. Men visst begränsar den ibland.
   Har testat de nya hjälpmedlen jag fick idag och har med dem promenerat sammanlagt 11 km och det gick mycket bättre än tidigare. Har vidgat vyerna ordentligt.
   Stor kram och trevlig em och kväll.

 2. Du tycks vara den som aldrig ger upp, fast du har ont! Men jag vet, träning är den bästa medicinen, även om den kan vara besk ibland. Hoppas att du får den hjälp du behöver av din väl utprovade korsett.
  Jag har inga allvarliga ryggproblem, men har haft en del besvär i många år. Köpte, vi nätet… eller iaf någon form av annons, en anordning som skulle hålla ryggen rak och se till att jag inte skulle få ont, då jag gått – och sannolikt snedbelastat. Resultat: Det gjorde så ont i bröst och bröstrygg efter att jag använt den, att först trodde att jag fått hjärtinfarkt.
  Nytt försök: En hel väst som drogs i hop med dragkedja. Var nog bra i sig, men resultatet blev att jag fick ont i den andra delen av ryggen, istället för att känna av det ställe där det brukat göra ont Båda västarna hamnade långt in i en garderob. Numera är ryggen helt ok.

  1. Att ge upp ligger inte för mig. Inte så länge livet pågår. Träning är ju det som är bra och nu har jag på läkares rekommendation fått minskat sträckan jag går per dag till 4-6 km.
   Jag lämnade idag tillbaka den stela korsetten och fick två mjukare varianter som känns mycket bättre. Är så tacksam för den hjälp jag fick och fått tidigare. Här på Olmed är de specialutbildade och det känns bra. Illa att du fick så ont av båda korsetterna du köpte. Skönt att du nu är bra i din rygg.
   Jag får dessa hjälpmedel utan kostnad och det är ju helt fantastiskt och de an och avpassas sedan efter min rygg.
   Var idag ute på totalt en 11 km runda och det fungerade helt ok.
   Kram

 3. Jag hoppas verkligen att din nya korsett ska kännas bättre och givetvis avlasta. Vet ju hur envis och tålig du är och att du aldrig någonsin klagar. Kommer ihåg när vi fick gå tillbaks efter marknaden och hämta ditt kvarglömda bälte 😀
  Stort kram

  1. Jag hoppas också. Och den har varit ute idag. Bra med två delar Blir lite mer “luftigt”. Envis är jag ju och kan nog vara ganska tålig. Och det vill till att komma ihåg att ta hed det. Minns också…
   Stor kram

 4. Olmed verkar veta vad dom gör. Känner igen den lilla korsetten som du har haft ett tag. Den underlättar absolut, men som du säger under sommaren var det nästan omöjligt att ha korsetten på sig. Å den stora du hade – omöjligt. Mycket bra att du fick nya hjälpmedel nu och hoppas att det gör just det – hjälper med rörligheten.
  Promenaden var ju hur fin som helst, om än kylslagen. Men det var fantastiskt fint sedan med sol. Yvonne som bor i Bandhagen hade “riktig” snö klockan 07:00, men den smälte när solen kom fram. Vi hade ingen snö alls trots bara 0,5-1 grad idag.

  1. Team Olme är väldigt bra och med kunnig och kreativ personal. Det svarta bältet har jag haft ett bra tag och det har varit med mig i stort sett varje dag. Men nu blev det ett nytt, liknande. Lite bredare och mer stabilt. Och överdelen gjorde sitt utan att vara alltför stel. Har testat idag i ett par omgångar Den stora “ryggsäcken” jag hade var bra men jag kunde inte sitta i den, den var varm och jag fick skavsår.
   Lite snöblandat regn när jag gick men det försvann snabbt.
   Och senare idag blev det vackert solsken. Men det var kallt. Var ute i ett par timmar för att provgå med en väninna och det var rejält kylslaget.
   Här kom termometern upp till +3. Men kylan var påtaglig.

 5. Så skönt att det finns hjälpmedel att tillgå när det behövs. Det måste också kännas bra att det finns olika alternativ om det är något som visar sig fungera mindre bra. Sedan är det det där med acceptansen. När man är van vid att vara så rörlig som du är och i farten så mycket så kan jag förstå att det inte är helt lätt alla gånger.

  Det blev i alla fall väldigt vackra bilder från din promenad. Koloniområden som ligger så centralt är verkligen charmiga och det måste vara härligt att ha en liten stuga där.

  Kram och god måndagskväll!

  1. Jag är både glad och tacksam för den goda hjälp jag får. Har testat de nya “ryggstöden” idag och det gick fint och jag fick inga skavsår.
   Acceptansen är knepig. Mycket att jobba på här. Men envisheten är bra att ha. Den liksom smärttåligheten.
   En fin morgon men så kall. Funderade över hur blommorna kan överleva så här in i november. Och det fanns ju tomater kvar.
   Här i områdena finns ju flera olika koloniområden med sin karaktär. Och just här vid och i Årstalunden, strax “under” Södersjukhuset, går jag inte så ofta. Men idag blev det så. Bra med olika varianter av vägar.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 6. Vilka höga solrosor det fanns i koloniområdet.
  Hoppas att du ska trivas med din nya kompis . Förstår att det är varmt, men idag skadade det ju inte med lite värme, för fy så kallt det var att cykla till jobbet – bara +1 och vinden var isande. Nu är det nog färdig cyklat på ett tag. Ha en bra kväll!

  1. Noterade också dem och även tomater som fanns kvar och en del andra blommor. Roligt att se. Min nya ryggkompis har varit med mig idag och den kändes bra. Inga skavsår. bra så!
   Förstår att det var isande kallt att cykla. Jag frös när jag gick till sjukhuset.
   Önskar dig en fin kväll.

 7. Bra att hjälpmedel finns, hoppas det ska vara till god hjälp för dig.
  Använder min lilla käpp när jag promenerar här i Las Palmas.
  Hjälper mig fint.
  Trevligt se kolonibilder, nästan sommarlika.
  Glömt kylan där hemma för tillfället!

  1. Är så tacksam över att ha och få tillgång till detta- Och utan kostnad för mig. Bra att du har käppen med dig. Bra stöd.
   Så fint här med blommorna som fortfarande finns i koloniområdena.
   Skönt att glömma kylan för ett tag.
   Trevlig kväll.

 8. Årstalundens koloniområde ser mysigt ut. Så bra att du kände att ryggstöden du fick med dig hem, kändes bra! Bra stol, så bra med hjälpmedel , viktigt med att ryggen mår bra.
  Hoppas du kommer att bli riktigt nöjd!
  Kan förstå att varma somardagar blir det svettigt. Men hoppas du kommer att ha hjälp av de nya ryggstöden.
  Härliga bilder och att vandra fina höstdagar, det är mysigt! Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Det var en fin men kall morgon och lite snöblandat regn. Är så glad och tacksam över den fina hjälp jag får. Har idag testat det nya “ryggstödet” och det kändes riktigt bra. Ont kommer jag ju att ha men fint med lite hjälp för att kunna röra mig.
   Fint med allt som fortfarande blommar blommar i koloniområdena. De är ju ändå en bit in i november.
   Ha det fint du också .
   Kram

 9. Nya “ryggstöden” såg betydligt smidigare ut, dem skulle du haft i somras när det var så varmt. Du har väl hört uttrycket “lagom är bäst”, “ler”, eller “med envishet kommer man längst”? Du är en klok quinna o vet när gränser är nådda eller när du kan köra på.
  Jag har väldigt ont i slutryggen, blir stelare för varje dag som går, men därifrån till att söka hjälp för diffusa slutryggsproblem är väldigt lång…I mitt tidigare liv gick jag hos kiropraktor som faktiskt hjälpte mig väl. Men det var några år sedan nu.
  Hoppas att det går fortsatt bra för dig, att du är envis och målmedveten är en stor hjälp på vägen.
  Kram

  1. Jag har testat de nya “ryggstöden” idag och de var verkligen smidigare. Jag kunde t.o.m. sitta på tunnelbanan. Bra med tvådelade.Visst kan lagom vara bäst. I en del fall. Absolut. Men när dte kommer till ryggen har envisheten hjälpt mig. Och även i en hel del andra sammanhang. Som extra krydda brukar jag tillsätta att “det ordnar” sig.
   Men att du får en “titt” på ryggen i en magnetkamera vore nog bra. För vet man inte vad som är fel är det svårt att åtgärda problemet. sen är det så att vissa saker är knepiga att åtgärda men d ekan lindras. Är så tacksam för den hjälp och stöd jag får vad gäller rehab med “egen” sjukgymnast som är specialist på detta. Jag är ju flitig med att röra på mig och även att träna hemma . Men det svåraste är acceptansen. Att jag inte alltid kan och att benen inte bär mig.
   Kram och tack för din uppmuntran.

  1. Jobbigt är det. Inte minst accceptansen. Jag har gått på rehab/sjukgymnastik 1-2 ggr i veckan men har nu i 5 veckor fått ta en paus p.g.a. operation av en solskada. Men nästa vecka så kan jag få börja träna igen. Sjukgymnastiken har hjälpt mig mycket och det känns som om det nya “ryggstödet” är bra. Har haft det idag och då traskat sammanlagt drygt 10 km. Och bara lagom ont.

 10. Va bra att du fått nya stöd för din rygg som inte är lika stela, hoppas du blir nöjd med dem. Tufft med ryggproblem, du är fantastisk som kämpar så med din träning, tänker på alla långa promenader du går. Men visst är det så att träning stärker kroppen.
  Fina bilder från kolonilotterna, men brrr för de låga temperaturerna, men vintern är ju på gång. Försöker fånga varje minut här i PUerto Rico. Fantastiskt att du varit här på 70-talet, och så nyfiken jag blir på hur det såg ut då, med bara några hotell!
  Sköt om dej!
  Varm Kram

  1. Jag är så glad över den hjälp jag får. Och man måste ju testa för att se hur det fungerar. Det här “ryggstödet” är tvådelat och det gör att jag kan sitta utan att ta det av mig. Underlättar. Också enklare att få på och av.
   Jag kämpar på. Springa kan jag ju inte men stärker kroppen på rehab och genom promenader. Plus träning hemma nästa dagligen.
   Vid tillfälle ska jag visa dig jur det såg ut i Puerto Rico i början av 70-talet. Vi har varit tillbaka på 80 och 80-talet men bodde då i San Augustin och tog en buss hit för att titta. (Döttrarna hade aldrig bott i Puerto Ricomen vi spenderade en dag bid Beach Vlub vid vattnet som då ansågs ganska fin.
   Njut så mycket du kan på alla sätt.
   Ser fram emot mer från er fina resa.
   Stor kram

 11. Skönt att du får så bra och kunnig hjälp med olika hjälpmedel och attiraljer! Hoppas att det nya stödet för ryggen ska passa bättre och inte ge några besvär med skavsår eller annat.

  Ha en fin tisdag!

  1. Jag både glad och väldigt tacksam för den fina hjälp jag får. Testade det nya “ryygstödet ” igår och det var på 11 km och inga skavsår. Kändes bra över lag. (Så långt bör jag inte gå påen och samma dag, men nu blev det så.)
   Önskar dig också en bra tisdag.

 12. Vilken tur att det fins hjälpmedel för det mesta, men jag kan tänka mig att det är besvärligt innan man får något som passar till 100%. Du verkar vara envis och det är säkert till stor hjälp vid rehabiliteringen. Hoppas du ska ha god hjälp av det du fick hem nu. Kram

  1. Jag är både glad och tacksam över den fina hjälp jag får. Och nu verkar jag ha hittat rätt-
   Envisheten hjälper mig också mycket.
   Kram

 13. Så himla jobbigt att ha ont i ryggen. Lider med dig. Men det är fantastiskt vilken bra hjälp vi kan få här i Sverige. Det finns så många hjälpmedel man kan få via arbetsterapeuterna. Hoppas det blir bättre!!

  1. Det är illa med ryggen men jag är både glad och tacksam över den fina hjälp jag får. Tror nog Sverige är unikt här. Testade det nya “ryggstödet” igår och det kändes väldigt bra för jag vill ju kunna fortsätta att röra på mig även om de riktigt långa vandringarna i kuperad terräng är förbi. Men en mil då och då i lätt terräng kan jag än så länge klara.
   Tack för omtanken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *