Stockholm

Vidare – “Långsamhetens njutning går före fartens tjusning”

Gårdagen. Det är tidig morgon och mörkret ligger kvar. Inte direkt så vanligt att jag är uppe i denna arla morgonstund. Redan vid 7 -tiden. Men ibland så händer det. Och att då till morgonkaffet blicka ut och mötas av vackra speglingar i kanalen gör att jag genast piggnar till. Uppiggande är också all fin belysning jag ser åt tre håll. Så efter en stunds filosoferande i sällskap med tystnaden och, ljusen och speglingarna är jag beredd att ta mig vidare och med ett för mig nytt motto. “Långsamhetens njutning går före fartens tjusning”. Jo, jag försöker anpassa mig till detta.

Stockholm. Södermalm. En väldigt vacker morgon och hur det vädermässigt blir vidare ut över dagen är en öppen fråga. En väldigt vacker morgon här hemma och som ännu inte hunnit visa några grå tendenser. Hur det blir vidare ut över dagen är en öppen fråga.( Vy österut. )

Att komma vidare

trots en mängd hinder som ligger i vägen och bromsar är jag helt inne på. En del  hinder kan jag inte direkt hoppa över utan får gå runt men förbi kommer jag oftast. Och numer i långsammare takt. Bara att inse. Anledningen till vakenheten denna tidiga morgon var leveransen av den duschkabin vi köpte förra veckan som ska ersätta badkaret som numer för mig är en hälsofara. (I varje fall att ta mig ur det) Vi hade fått uppgift om att leveransen skulle ske mellan 07. 10 och 07.20. Och exakt 07.15 var de här. Bra jobbat!

Utsikt söderut. Tvärs över kanalen, en bit bort, skymtar skyskrapan Stockholm New. Och tvärs över vattnet ligger “världens största anläggning” i sitt slag. Ett värmeverk där återvinning gäller.

Njutbar utsikt. Västerut, mot Hammarbyslussen och Skansbron  ser det ut så här denna arla morgonstund. Och på bron passerar ett tunnelbanetåg.

Efter leveransen var det så småningom dags att sätta viss fart. I långsamhetens tecken. Har inte riktigt anammat det  och försöker påminna mig själv. Jag har nog i princip haft “ångan uppe” hela livet och nu går hela jag på halv fart. I bästa fall.

"Långsanhetens njutning går före fartens tjusning". Och vidare kommer man ju. Oavsett takt. Fick för många år sedan denna tavla av en elev  som  ibland behövde gott om tid på sig. Och vidare kommer man ju oavsett takt. Om den inte är helt taktlös förstås. 

För min del gällde att jag skulle ge mig av mot  Södersjukhuset och “TeamOlmed”som sysslar med ortopedteknik. Hit hade jag av ortopeden fått en remiss för att träffa en ortopedingenjör. Och deras jobb är att konstruera och tillverka lämpliga hjälpmedel som sitter utanpå kroppen och som ersätter och stödjer någon/några kroppsdelar.(En ortopedingenjör  utbildas vid Jönköpings Universitet under tre år och får sedan sin legitimation)

Entrén och härifrån gick jag vidare en trappa upp –

-till receptionen.

Skrida till verket

Och snart var det min tur. Olika hjälpmedel för ryggen testades och efter ett antal provningar så kom vi fram till att jag skulle testa en mer heltäckande variant.

Många band som ska hamna på rätt ställe för att stötta och avlasta den rygg som inte längre känns som en rygg.

 “Ryggstödet” innan jag tagit det på mig.  “Hjärtat” kan flyttas så att det ger stöd där jag behöver det för stunden.

Och det märks tydligt att min ena axel är lägre än den andra, 6 cm, och att ryggen är sned. Här är “stödet” på och jag ska ha det när jag går ut. Ska inte ha den hemma eller om jag sitter mer än 5 minuter.  (Hemma ska jag ha en lägre varant av stöd som ska på när jag står) 

Detta var en början och nu väntar så småningom träff med en arbetsterapeut och remiss till en hjälpmedelscentral. Men jag skyndar långsamt. Måste vänja mig inombords också.

Stannade på hemvägen till och noterade det rosa/röda hjärtat på Folksam. Lyser upp fint!

Snart hemma på kajen igen. Och där stannade jag till för att se svanarna. Noterade också att ljusen från angränsande hus börjat spegla sig i vattnet och gjorde det randigt.

Stockholm. Södermalm. Långsant gick jag vidare hemåt och stannade vid kanalen för att se svanarna och de randiga speglingarna i vattnet. Långsamt gick jag vidare hem till kajen och stannade för att se svanarna och de vackra randiga speglingarna.

 

34 svar på ”Vidare – “Långsamhetens njutning går före fartens tjusning””

  1. Jag är glad över den fina hjälp jag får. Verkligen! Men det är en omställning för mig att ta mig vidare både vad gäller tankar och det rent fysiska.
   Ja, ljusen piggar verkligen upp. Så vackert att se speglingarna både morgon och kväll.

 1. Du kommer att vänja dig vid din nya kompis/kompisar. Bra att du har fått lite hjälp på vägen. Det är tråkigt med krånglande kroppar. Jag är imponerad över att kabinen kom med sådan precision. Här brukar tids spannet på leveranser vara 8-14 eller 12-17
  Ha en bra kväll!

  1. Jodå visst gör jag. Och det kommer att bli fler kompisar att vänja mig vid så det är bra att det kommer en i taget.
   Ja, du vet ju så väl detta med en krånglande kropp….
   Kabinen var på snabb leverans och i morgon kommer de som ska installera den. Maken hade kunnat göra det men jag kan ju inte hålla eller bära….
   Önskar dig också en fin kväll.

 2. Så bra att du kan få hjälp men ryggen, det finns så mycket bra saker. och vilken utsikt det gör ju vem som helst pigg och vaken. Min pappa sa alltid, när dom andra är på julafton så är jag också där. Han var klok min pappa. Kram och ta hand om dig.

  1. Jag är väldigt tacksam och glad övet all god hjälp jag får. Men situationen är väldigt ovan så det tar tid att vänja sig. Detta med att vara långsam har ju inte varit min starkaste gren.
   Utsikten här gör mig glad och det ser jag från både soffan och matbordet.
   Klok pappa hade du.
   Kram och tack för omtanken.

 3. Det tar tid att vänja sig vid att allt inte är som förr. Det tar lite längre tid för hjärnan än kroppen att inse det, har jag märkt. Tänk så bra hjälpmedel det finns idag. Trots det är det ett hinder många gånger, och man blir lite irriterad på sig själv. Vilket vackert upplyst hjärta! Allt extra ljus man kan se nu i det här gråtrista vädret är en bonus. Kram

  1. Visst är det så. Jag vet det egentligen men det är knepigt att acceptpera till fullo. Är väldigt tacksam för all god hjälp jag fått och fortsätter att få. Och irriterad på mig själv blir jag ju hela tiden.
   Men jag har ändå mycket som jag gläds åt och många ljuspunkter finns på olika sätt. Absolut. Och jag är envis som “synden”.
   Kram och tack!

 4. Vad bra att du fått hjälp nu med ryggen! Det ser ut att vara ett ordentligt stöd för dig när du ska ut och gå. Både axlar och hela ryggen. Ser att du och jag kan ta oss i hand på skoliosen, jag har likadant med en högre och en lägre axel. Man tänker inte på det i vardagslivet, men syns på foton.
  Eftersom jag en tid nu haft besvärligt med min vänstra häftdel (snedbelastning) igen så plockade jag fram min korsett, som jag fick för många år sedan, när det var som värst. För min del funkar cykling bäst, då jag ska ta mig fram någonstans.
  Vad fint att ha fått hem duschkabinen nu!
  Trevlig kväll. Stor kram!

  1. Jag får väldigt bra hjälp och här finns fina möjligheter till det. Och ryggstödet är en god början men en del till behövs här hemma. Jag tänker på detta med axlarnas olika höjd hela tiden för det påverkar min gång genom att benen påverkas. Och om detta ryggstöd inte fungerar ås syr de ett helt specialanpassat till mig. Helt fantastiskt.
   Fint att du kan cykla för det belastar ju kroppen mindre. Jag går helst för min vänster arm kan inte användas helt så om de besvären kommer från nacken eller från min operation ska undersökas vidare genom magnetröntgen.Till detta är det ett diskbråck och spinal stenos plus en del annat.
   Perfekt med den rymliga duschkabinen och i morgon kommer de som ska montera in den. Så väl värt pengarna.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram

 5. Vad fint du kan få olika hjälpmedel.
  “Guld värt”.
  Hoppas de ska hjälpa dig så tillvaron blir “lite lättare”.
  Förstår det tar tid att vänja sig.
  idag har jag ju faktiskt sett lite blått på himlen som du såg på mitt instagram!

  1. Jag är verkligen så glad för den hjälp jag får. Nu ska detta “ryggstöd” testas och jag ska även få prova ut andra hjälpmedel för att underlätta tillvaron. Men det kommer att ta tid för mig att vänja mig vid min tilltagande orörlighet. Har ju alltid varit i gång och i full fart och det sedan jag var liten och lärde mig gå. Jag gick aldrig utan sprang och klättrade.
   Vad fint med lite blått och visst piggar det upp.

 6. Där sitter ryggstöden och där sitter långsamhetens njutning före fartens tjusning; envishetens styrka går inte taktlös, den går som du går och är en god kamrat i omställningen. Irritationen vill gärna vara med, så mänskligt. Vägen blir till när en går.
  Tavlan du fick för länge sidan, fick sin “fina plats” hos dig.
  God tid ja, det sitter fint i “skolbänken”
  Stor kram och många tankar.

  1. Du sätter texten/orden precis mitt i prick.Och visst har långsamheten sin njutning och tjusning. Absolut. Och visst blir vägen till när och där man går.Ja denna tavla om att tänka på långsamheten är så fin och hon som gav mig den behövde väldigt gott om tid . Och det fick hon hos mig i skolan.
   Stor kram och stort tack

 7. Vilket fantastiskt hjälpmedel för ryggen! Tänk vilken utveckling och jag håller tummarna, att det skall fungera för dig. När ryggen krånglar, ja då kan man hålla sig för skratt. Jag hade stora problem när jag var ung, men på något underligt sätt gick det över av sig själv…får hoppas att det inte kommer tillbaka, mer än de små skrämskott som dyker upp då och då.
  Utsikten och ljusen talar för sig själva och de gör mig glad. Lycka till med duschkabinen, när den nu blir klar…förhoppningsvis i morgon!
  Kram och ha det så gott det går!

  1. Har testat idag och det tar ett tag innan jag fått alla band att sitta rätt- Men jag får ju vänja mig nu vid långsamheten- Så svårt, men mina val är kraftigt begränsade. Hoppas innerligt att din rygg håller sig i god form. Här är det gaska tröstlöst för det är så mycket som inte fungerar och det har gått snabbt. Men jag har varit envis alltför länge och inte velat inse hur knepigt det varit. Och sedan är det trassel med min vänsterarm- Om ddet är efter operationen i juli eller nacken är än en öppen fråga. MR röntgen lär ge besked.
   Jag gläds nu åt alla vackra ljus vi har och som jag ser både morgon och kväll. Duschkabinen ska monteras i morgon och vi har tagit hjälp för min hjälpande hand är inte att räkna med längre. Så sorgligt. Men Gertie! Jag lever på hoppet om att få till min Afrikaresa om det är så det sista jag gör. Och en hel del andra reseplaner finns. Och resehoppet överger jag inte.
   Stort tack för omtanken. Den värmer mycket. Och var rädd om din rygg för det är den enda rygg du har.
   Kram

 8. Jag kan förstå att det är svårt att vänja sig vid att ha hjälpmedel men om de avlastar och lindrar smärtan så är det ju värt det.
  Gillar dina bilder från kajkanten. Fint med all belysning och de mörkblåa tonerna på himlen och på vattnet.

  1. Jag sitter nu i soffan med några tända ljus och blickar ut och det är så fint det jag ser. Gillar extra speglingarna. Jag har verkligen svårt med att ta till mig och inse att jag behöver hjälpmedel för att ens kunna gå och fungera.Jag är redan längre fram i tankarna. Vad blir nästa steg….Och tanken på det gör mig sorgsen. Men nu är nu och det här ryggstödet avlastar fint- Bra så! Och jag är så glad och tacksam för den hjälp jag får. Verkligen.

 9. Det sägs ju att hantverkare börjar jobba klockan 7, men att man levererar en duschkabin så tidigt var nåt helt nytt för mig. Bra där! Installerade killarna kabinen också medan du var på ditt “äventyr” så at allt var klart när du kom hem? Hoppas på det.
  Ja ditt ryggstöd ser ut som en riddarmundering. Rejäla grejer med andra ord. Hoppas innerligt att det hjälper. Min korsett är inte “heltäckande”, men det hjälper faktiskt när man går. Åtminstone inbillar jag mig det. Och då hjälper det ju mentalt. Du kommer att förbanna ditt ryggstöd under sommaren. Det gör jag i alla fall med mitt. Det blir aningen svettig kan jag säga, och man måste tvätta “grejen” för hand. Så var beredd på ett och annat svordom från din sida;-)
  Bilderna är rena drömmen igen! Å du, varför skynda? Man kan njuta mera av “långsamhet” i vår ålder. Man tar in mera då, vilket man inte gör när farten är för hög.

  PS. Igelkottarna är ju såååå söta och mycket proffsigt ritade. DS.

  1. Kabinen är här. I fyra paket. Och i morgon kommer killarna för att montera den. Bauhaus levererade och en annan firma installerar och sätter ihop den. I vanliga fall hade Bosse gjort ganska enkelt men nu kan inte jag vara varken stöd eller hantlangare så då köpte vi så klart tjänsten.
   Ler när du skriver “riddarmundering” för så känd ejag att det var. Helt klart. Jag köpte ju en annan lite mindre “ridderlig” i höstas och den hjälpte bra då. Men nu? Nä. Har idag testat riddarmunderingen och det bar bara hästen som saknades. Men den gav ett helt annat stöd när den kom på. Nu har jag den mindre varianten om jag står hemma i köket. Riddarkorsetten jag fått kan tvättas i maskin på 40 grader så det är ett plus. Och om den här fungerar kommer jag att ha en till att byta med- Bra så! Men sommar och värme? Då får jag vara där jag inte behöver röra mig för tanken med att ha denna på då. Nej!!!!
   Ska träffa en arbetsterapeut och se vad mer som kan ge mig lindring och sedan vänta MR av min nacke och området jag opererade i sommar.
   Utsikten här både morgon och kväll, med belysning och speglingar, piggar upp.
   Nej, bråttom behöver jag inte ha och tavlan med budskapet som jag fick av en elev för många år sedan, passar så bra nu. Och den här eleven behövde god tid på sig och var en talang vad gällde allt kreativt.Undrar var det blev av henne.

 10. Det är verkligen bra att det finns olika hjälpmedel för din rygg men jag förstår också att det kräver en mental förändring till att inse att du behöver dem. Smidigt att hantverkarna dom som utlovat och bytet till duschkabin lär ni inte ångra.
  Med så vackra vyer är det garanterat lättare att vakna till på morgonkvisten.

  Kram och god kväll!

  1. Visst är det! Och jag är verkligen både glad och tacksam för den fina hjälp jag erbjuds. Men just som du skriver så måste det mentala hänga med. Och där är jag inte. Mer hjälpmedel behövs …
   I morgon kommer de och installerar duschkabinen och det blir ju en klar lättnad. Inte risk för livet långre med att komma ur ett badkar på egen hand. Jag vill ju i de flesta lägen klara mig själv.
   Och både morgon och kväll njuter jag av speglingarna och ljuset. Men det är sällan jag är vaken klockan 07. Måste erkännas. Annat var det när jag jobbade.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

    1. Jodå, i vanliga fall. Men vi fick en leverans från Bauhaus med vår duschkabin. Så detta med att stiga upp tidigt var ett undantag. Å andra sidan var det en vacker morgon.
     Kram!

 11. Men så jobbigt du verkar ha det. Tur det finns hjälpmedel som kan stötta och lindra lite. Det var en rejäl rustning du har fått… hoppas att den hjälper lite grann i alla fall. Promenaderna blir kanske kortare, eller vätskepauserna tätare. Du kommer nog att hitta balansen så småningom.
  Duschkabin är nog bra och säkrare än badkar. Jag har inte kunnat komma ur ett badkar på flera år.
  Sköt om dig och var försiktig!
  Kramar!

  1. Kämpigt är det på olika sätt. Men jag är glad att jag får bra hjälp. “Ryggstödet” är rejält och tar tid att sätta på men jag ska väl få upp hastigheten. Just att hitta en balans i tillvaron är knepigt men jag försöker hitta den men inser att det kommer att ta sin tid. Och ut varje dag tar jag mig.
   Idag blir duschkabinen installerad och det ser jag fram emot. Där ryms också en pall.
   Tack, Marja för omtanken.
   Var rädd om dig du också.
   Kram

 12. Så bra att du nu får ordentliga grejer för att hjälpa dig med din eländiga rygg! Inte lätt att vänja sig vid att man inte längre “är som förr”, men livet går vidare om än lite långsammare.
  Bra att duschkabinen är på plats … snart installerad och klar!
  Fantastiska bilder … så fin a omgivningar hos dig!
  Önskar dig en bra torsdag!
  Kram

  1. Visst, går livet vidare i långsammare och mer an och avpassad takt och former. Men jag får inse att det tar tid att tänka i nya och långsammare banor.
   Idag ska duschkabinen installeras och det blir jättebra. En papp får också plats där-
   Det var verkligen en väldigt vacker morgon och den här utsikten tycker jag är så fin med ljusen och speglingarna. Likadant på kvällen.
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Tack, Anki!

 13. Du kommer att vänja dig och jag är övertygad om att du blir god vän med ditt nya ryggstöd. Att kunna duscha utan risk att slå halvt ihjäl sig är en klar fördel.
  Visst är det en process att inse att man behöver hjälpmedel men känner jag dig rätt har du snart anpassat dig. Tills dess ta det varligt.
  Kram från ett mycket grått Linköping.

  1. Visst kommer jag att vänja mig men det blev väl mycket på samma gång.Tiden gör ju sitt. Och jag är verkligen glad för den hjälp jag får av sjukvården.
   Lite ljusare här idag så jag ska snart ge mig ut med mitt nya ryggstöd så vi kan lära känna varandra.
   Var försiktig och rädd om dig. Lite svårt i ditt jobb….Jag, vet.
   Kram

 14. Dom verkar “något” bättre på att meddela leveranstider i Sverige än i Spanien – och sen dessutom hålla den utlovade tiden 🙂

  Det såg ut att vara ett rejält stöd det där, hoppas det hjälper dig så du inte har ont när du ska promenera. Men att skynda långsamt är nog ändå ett bra råd.

  Otroligt fina bilder igen!

  Ha en fin dag – och skynda långsamt 🙂

  1. De leveranser vi fått hem har fungerat “klockrent” och man kan via telefonen, en app, följa bilens väg. Och det är skönt att inte ha husarrest när en leverans väntas.
   Ryggstödet är verkligen rejält och tar tid att få på. Men jag kan nog om ett tag snabba på processen. Ska ut och testa det idag. Nu gäller det just att skynda långsamt och jag får träna på det också.
   Utsikten, med speglingar och ljus, piggar upp och är verkligen vackert.
   Ha det bra ni också.

 15. Nog såg den där rustningen lite besvärlig ut, kan du få på och av den själv, den måste kanske spännas åt också till lagom nivå?Jag kan mycket väl förstå att trots att den gör jobbet så känns den också begränsande. Och vi vill ju inte bli begränsade.Jag har fått vänja mig vid dåliga vrister och yrsel, därför är det bara promenader jag kan ägna mig åt. Men du har nog fått en rejäl portion “sisu” och dessutom träffat rätt i vårddjungeln. Det lät flott med ortopedingenjör…Har ju genom åren fått mycket hjälp med ortopediska skor och inlägg så visst är de duktiga.
  Sommartid kan ju denna variant knappast vara bekväm, men kanske har ryggen hunnit räta till sig och axlarna lagt sig på rätt nivå till dess? Varma krya-på-dig-kramar !

  1. Rustningen är knepig att få på och tar lite tid. Men jag ska nog få upp takten. Många kardborreband är det att fästa- Visst är den begränsande. Absolut. Men den hjälper kroppen att göra jobbet att orka hålla ryggen upprätt. Ja, promenader är det som numer gäller för mig också. Men blir det möjligt i vinter vill jag nog till fjälls och testa att åka utför. Ja, jag vet….Men hoppet är det sista som lämnar mig. Jag har haft det bra i vårddjungeln och tycker jag fått bra hjälp. Ortopedingenjören var kunnig och kan också sy om den här “riddarutrustningen” för att få den att passa än bättre. Eller sy en ny. Ingår i hjälpen och konceptet. Ja, inlägg i skorna är nästa steg. Har förstått att du fått din beskärda del men knepigt med din yrsel och dåliga vrister. Begränsande det också.
   Sommartid och “riddarrustningen” kommer inte att bli aktuell. Alltför varmt. Ryggen kommer tyvärr inte att bli bättre och tyvärr inte axlarna heller. Men svårt att ta detta till mig. Så sorgesamt!
   Tack finaste du för din omtanke.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *