Resor utomlands

Passa – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Passa är ordet  att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge.  Utmaningen i sig går ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. Orden vi i år fått att tolka är verb och det är fritt fram för egna funderingar och tolkningar kring orden. Alla som vill är också välkomna att vara med. (På hemsidan, länk ovan, finns temaorden angivna veckovis för hela året.)

Under nästan fyra år bodde och jobbade jag på Svenska skolan i Peking. Jodå, maken var med. Och även om jag rest i stort sett hela mitt liv och besökt nästan världsdelar,Antarktis undantagen,  så var det lite annorlunda att nu bo i Peking. Att vi hamnade här berodde delvis på en lyckad slump på på en dörr öppnades. Väldigt innehållsrika blev också de många resor vi gjorde inom Kina och även till många andra länder i Asien.) Resor vi gjorde när det var skollov)

Kinesiska landsbygden. En lokal restaurang. Här kunde vi passa på att äta av denlokala maten. Här besöker vi en liten lokal restaurang i en by ca.15 mil utanför Peking. Lite knepigt att beställa mat men här kunde vi verkligen passa på att äta “lokalt.” Och en del rätter kunde vi faktiskt beställa på kinesiska. 

Passa

är ett ord med många betydelser och är användbart i olika sammanhang. I spel kan man passa en boll, puck eller annat. Man kan t.ex bli uppassad, kanske stå på pass och vänta  på eller vakta på något. Eller ha en tid som ska passas. Det han ju också handla om att anpassa sig till något. Många gånger är det viktigt att man passar in i ett sammanhang.

Kina. Peking. Här gäller det att passa in i trafiken med cykel. Något som är ganska enkelt. Under de fyra år vi bodde i Peking så blev cykeln en vän som vi ofta använde. Och att passa in i trafiken i Peking var lätt gjort.

En enkel regel  var bra att komma ihåg och det var att titta framåt och ha koll på vad som hände där. Fungerade utmärkt.  Bra att också ha sadeln låg så att fötterna nådde ner utan att man behövde gå av cykeln.

I Peking och det är inte rusningstrafik. Andra cyklister och mopedister väntar på att korsa en ganska stor gata.Trafikljus finns.

En favoritbild som varit med tidigare. Äldsta barnbarnet Max är på besök i Peking.  Det i samband med att jag är tillbaka och jobbar extra några månader  på Svenska skolan. Han är här snart tre år och har blivit invigd i hur man äter med pinnar.

Peking. Lokal restaurang. Barnbarnet försöker passa in och äta med pinnar. Och det går riktigt bra. Max, här snart tre år, försöker passa in på vår lokala kvartersrestaurang i Peking och jobbar på med att äta med pinnar-

Anpassa

När det kommer till att anpassa sig så slingrar sig den kinesiska muren genom det kuperade Kina landet och som en lång slingrade orm. Vi har besökt “muren” på många olika platser och i olika väder och mest spännande är det att komma till områden där turisterna inte är så många.

Mäktigt! Här har över 1 miljon människor förlorat sina liv i samband med byggande som tog 1800 år.

Här är vi på resa i södra Kina och bor på ett lokalt värdshus ute på landsbygden.Lite annorlunda  och väldigt roligt.Mitt i naturen. Vi hade hyrt cyklar och trampade runt och hade de med på floden när vi tog oss runt. Mer om att cykla i Peking och ute på landet har jag berättat om här. (Också i Gems Weekly Photo Challenge)

Och är det varmt så passar det fint med ett bad. Vi hade korna helt nära på värdshuset där vi bodde. 

 

Fler av veckans tolkningar finns  här .

26 svar på ”Passa – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Tack, mig passade det bra att du visar bilder från Kina! Duktigt av Max att kunna äta med pinnar för det kan vara lite knepigt.
  Ha det gott i novembermörkret!

  1. Under åren vi bodde här så var det en del att anpassa sig till.Men det gick lätt och allt fungerade så bra. Vi hade en fantastisk tid här.
   Max började träna här och han har fortsatt.
   Ha det fint du också.

 2. Tänk att ha fått bo i Kina i fyra år, vilken passande utmaning och upplevelse 😀 Fantastiskt egentligen och du ser så glad ut på cykeln där i trafiken. Också fint att få se allt från “insidan” och inte bara som turist.
  Max är söt där han försöker äta med pinnar.
  En passande utmaning för dig att tolka det här ordet passa. Härliga foton på kossorna också 😉

  Hoppas du har en fin kväll. Nu är det kolmörkt här och jag tänder ljus.
  Stor kram!

  1. Vi hade fyra jättefina år här i Peking och med så många upplevelser och erfarenheter. Väldigt intressant att också resa en del och se mer av Kina och en del övriga länder i Asien. Vi hade inga svårigheter alls att anpassa oss och det underlättade mycket.
   Eftersom vi bodde här så blev ju detta vårt dagliga liv. Max var här inte tre år fyllda och lyckades få i sig maten med pinnarna. Bra gjort.En bild som jag är så förtjust i och ett härligt ögonblick. (Och pinnar kan han fortfarande hantera.)
   Stor kram och trevlig kväll.

 3. Som vanligt så bidrar du med en fin tolkning av ordet och kompletterar med intressanta och mycket passande bilder. Det måste verkligen ha varit en upplevelse att bo i Peking.

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Åren i Peking gav oss mycket och trots att kulturer, miljö och annat skiljer sig åt så var det för oss ganska lätt att passa in.

  1. Att leva utomlands och i en annan del av världen ger ju så mycket och på många olika sätt. Och vi trivdes så bra.Nu är ju den politiska situationen helt annorlunda

 4. Ett helt underbart inlägg! Älskar åka snålskjuts med dig i Kina. Å vilken rolig och intressant story om hur du hamnade just i Peking. Inte illa jobbat av en 58-åring. Skitbra jobbat skulle jag vilja säga. Coolt att även din man hängde på och att döttrarna var positiva till ditt val. Helt rätt val dessutom. Det är bara att passa på när chansen ges och man känner för ett minst sagt annorlunda äventyr.

  1. Tack! Ja, här gällde det ju att passa in och delvis anpassa sig. Men det gick ganska smidigt.Och visst hade jag tur som fick jobbet. I ärlighetens namn påhejad av maken och döttrarna. Döttrarna var flitiga besökare och även en hel del goda vänner.Vi såg ju och upplevde mycket av både Kina och andra länder i Asien under våra år här. Fantastiskt! Och så många erfarenheter. Det politiska läget var ju bättre under de år vi var i Peking än vad det är nu.Kul att du hänger med.

 5. Underbara bilder och inlägg! Vilka upplevelser du varit med om! Just Beijing har jag ju varit i, även Nanjing. Och jag gillade inte alls Kina. Åkte dit för att min man blivit erbjuden jobb där och vi funderade på att flytta dit för ca 2 år, men efter 2 veckor sa jag att då får han flytta utan mig. Jag hade med andra ord svårt att anpassa mig där. Men gillar dina bilder! Trafiken kommer jag ihåg, höll på att bli överkörd av en moppe första gången jag korsade gatan på övergångsstället.

  1. Tack! Jag hade först ett kontrakt på 6 månader men vi trivdes så bra både i Peking, med livet och jobbet på skolan. Och skolan trivdes med mig så vi blev kvar i nästan fyra år. Vi säger att detta nog var våra bästa år. Så roligt vi hade och så mycket vi upplevde. Har många vänner kvar som vi fortfarande träffar. Och just alla i vår bokklubb träffades i Peking och håller den fortfarande i gång men nu i Stockholm. Några bor på andra orter men vi ses både i Stockholm och på andra ställen.
   Med Kina/Peking eller andra städer är det nog så att man antingen trivs och blir kvar eller inte gör det.
   Kul att du i alla fall testade livet i Peking.

 6. Jag vet att kor kan simma, men det är enstaka gånger jag sett någon kossa göra det. Många passliga associationer till verbet har du hittat, alla i asiatisk förpackning. Och det är inte fel, kanske till och med unikt! Jag tänker förstås på älgpass, där jägarna står och lurpassar. Vet du om Max minns något från sin resa till Kina? Har läst att man tidigast minns saker från treårsåldern. Jag vet att jag gjorde det, jag passade på att rymma…det minns jag som igår!
  Kram

  1. Det var varmt så kon passade på att ta sig en simtur. Kan nog inte säja att jag heller sett det innan. Inte efter heller. Jag begränsade mig till den mer kinesiska varianten. Lätt hänt att jag hamnar där. Men våra år där är minnesvärda och så roliga.
   Max var i Peking flera gånger men från resorna när han var 3 mån och 10 månader är det bara bilder han kan se och då veta att han var här. Men de senare resorna när han närmade sig tre år har han minnen från.
   Kul att du passade på att rymma. Kanske berättar du om det vid tillfälle.
   Kram

  1. Vi hade fantastiska år här och då var ju det politiska läget annorlunda mot nu.Så många erfarenheter, upplevelser och möten det blev. Och det var ju himla tur att jag fick jobbet. Var ändå 58 år och attraktiv på arbetsmarknaden.
   Kram

 7. Så fin tolkning av ordet passa! Å så roligt att se alla dessa foton från Kina. Kinesiska muren är ju helt fantastisk. Vilka minnen du har från dina år i Kina.
  Må så gott!
  Kram

  1. Tack! Vi hade fina år här och det var mycket som passade oss. Väldigt roligt att också se mer av Kina och andra länder i Asien. Vi har/hade verkligt fina minnen, upplevelser och många erfarenheter med oss hem .
   Ha det bra du också.
   är på väg in till dig.
   Kram

 8. Coolt att du har besökt alla världsdelar! För min del återstår Antarktis… Skulle gärna göra en kryssning dit nån gång 🙂

  Väldigt snygg tolkning med en tydlig röd tråd 🙂

  Ha en skön dag!

  1. Tack! Och tack för att du nämnde Antarktis. Fanns med i tankarna, men nej- vi har inte varit där. Har ändrat i inlägget. Men det finns, snarare fanns, en önskan att komma dit. Både ni och vi var ändå ganska när vi var i Ushuaia. Såg ju fartygen och expeditionerna som var på väg dit. Några fartyg på väg dit såg vi också vid Kap Horn.
   Önskar dig också en trevlig onsdag.

  1. Tack! Jag tycker det är svårt när ett ord har så många betydklser men jag hamnade i Peking där vi bodde och dör det var mycket som skulle passa in och på olika sätt.

 9. Vilka cykelköer, vi skall nog vara glada med tanke på miljön att dom inte byter till bil. Han ser fokuserad ut på pinnätandet, själv har jag inte lärt mig det än, men han lyckas nog tillslut.
  Fin vy över muren.

  1. Tror idag att många som har råd har bytt till mindre bilar, liknande EU moppar. För även biltrafiken är riktigt rejäl. Men att cykla var ett smidigt sätt att ta sig fram. Max var fokuserad på pinnarna och jobbade på bra. Här var han knappt tre år.
   Du har tiden framför dig att träna med pinnar. Brukar ordna sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *