Trevligheter Utflykter

Lyckad sjöresa – Med extra tillbehör

Varför inte, tänkte jag i slutet av förra veckan när jag kom på idén att kombinera en restaurangmiddag med en sjöresa. (En present till maken som fyllde år.) Har förr testat en del matkryssningar som varat några timmar, då med bl.a. Strömma kanalbolag. Dessa “matkryssningar” brukar ta ca. tre timmar. Ofta är det lunch, middags, brunch eller skaldjurskryssningar som finns. Men även en del andra kombinationer finns som kan vara säsongsbetonade. En del av matkryssningarna tar en sväng in i Mälaren och andra kör en vända i Stockholms innerskärgård, så miljöombyte ingår. Men efter att ha tänkt till kom jag på idén att i sista minuten försöka boka en Ålandskryssning. Mycket skärgård, god mat och dryck och en riktigt bra hytt som extra tillbehör borde det bli en lyckad sjöresa.

Stockholm. Stadsgården. En lyckad sjöresa blev det med VIking Cinderella över till Åland och hem igen. En lyxhytt bidrog också. . Och visst blev det en riktigt lyckad sjöresa och kryssning med Viking CInderella.  Här innan avgång  i Stadsgården. Vår hytt låg högst upp i fören på fartyget och från den breda fönsternischen i hytten var utsikten riktigt bra.

En lyckad sjöresa 

blev det på alla sätt. Inte bara sjöresan utan helhetsupplevelsen.  Nu åkte vi torsdag till fredag och det var en hel del bussar från delar av Sverige som kom hit med passagerare. Jag bokade i onsdags kväll och var jätteglad över att den här rejält tilltagna hytten var ledig.(Dock ingen egen balkong.) Just de större hytterna brukar vara väldigt åtråvärda.

Maken står i hallen och lite överraskad blev han av hyttens storlek och läge. I hallen finns ett par garderober och en dörr in till e badrummet.  Bekväm säng, rejält med handdukar och morgonrockar ingår.

Fastnade extra för den här gigantiska golvlampan.

Jag hade ingen vidvinkel men badrummet är rejält för att vara ombord så här. Klinker på golvet och mosaik på väggarna. Rejält handfat och ett rejält tilltaget duschutrymme .Till vänster ligger “toaavdelningen”.

En bekväm hytt, strålande sol, vacker solnedgång , god mat och dryck och ett lugnt Ålands hav bidrog till en lyckad sjöresa med Vking Cinderella. En lyckad sjöresa kan det bli och vara på många sätt. Och denna kväll bidrog också strålande sol, en vind på 2 m/sek, god mat och dryck och hytten till detta. I hytten fanns också ett litet kylskåp med drycker avsedda för oss. 

Viking Cinderella. Stockholms skärgård. En vacker solnedgång och ett spegelblankt vatten kan också ingå i en lyckad sjöresa. Vi är kvar i Stockholms innerskärgård. Klockan är 18.30 och solen har börjat gå ner. Följer den i hyttens i fönsternisch. Spegelblankt vatten och en vacker solnedgång får också räknas in när det kommer till en lyckad sjöresa. 

Ytterligare 15 minuter har passerat.

Solen försvinner snart ner i havet och det är dags för oss att äta middag. 

Mer från vår kryssning genom Stockholms skärgård och vattnen utanför Åland och Mariehamn finns att läsa här i länken; Till sjöss med “all inclusive” En fin njutflykt

Dags för middag.

Och här hade jag funderat åt oss. Vad gäller buffé brukar den få utgå.  Så också denna kväll  Och i övrigt finns det fler restauranger att välja bland. Två olika á la cartematsalar  finns och är man sugen på skaldjur så finns detta i flera olika varianter. Grillad hummer, skaldjursplateau med mycket av det mesta i skaldjur, blandat kött och skaldjur ; “surf & turf”. Valen är många och vill du läsa mer om maten och restaurangerna så finns en länk här- 

För vår del föll valet på “Ocean Grill”. Här lagas rätterna i ett öppet kök och det var roligt att se hur kockarna jobbade. Jag hoppade över skaldjuren denna gång och slog till på två förrätter. Maken valde en bit grillad svensk oxfilé och till den och övriga grillade rätter beställer man tillbehören separat.

Roligt att se hur kockarna jobbade i det öppna köket.

Makens grillade oxfilé var helt perfekt. Och så mör att kniven nästan gick genom på egen hand.

Mina två förrätter, löjrom och råbiff med olika tillbehör. (Vackra uppläggningar och jag såg när “köket” ordnade med dem.) Överst löjrom med picklad rödlök och en créme av potatis och västerbottenost. Till detta stekta “brödstickor.” Undre bilden; en halv portion råbiff  som serverades med rå äggula,  kapris, rå lök, hackad saltgurka och rödbeta samt  riven pepparrot och extra pepparrotskräm.

Viking Cinderelle. God mat och dryck är också viktiga ingredienser i en lyckad sjöresa. God mat och dryck är i mitt tycke  också viktigt för  i en lyckad sjöresa. Vad man sen tycker är gott är ju en smakfråga. 

40 svar på ”Lyckad sjöresa – Med extra tillbehör”

  1. Det blev en lyckad tur på alla sätt. Vindstilla, sol och skärgård. En lyxig hytt i fören med stora fönster och utsikt gör ju sitt till.

  1. Golvlampan var stor. Och jag gillade den verkligen.
   Vi väljer alltid en hytt med stora fönster och högt upp i båten. Men, om vi bokar sent, så har ju oftast de bästa hytterna gått åt. De brukar försvinna först. Och då åker vi en annan dag.
   Vi äter alltid i á la carte restaurangerna där vi tycker att mat och standard är riktigt bra.
   Roligt att ni också tycker att maten varit bra på Viking.

   1. Då förstår jag . vaför ni alltid är högst och längst fram,
    när ni reser. Har undrat, hur ni fixat det.

    1. Numer är vi gärna det. Och ibland har vi tur när vi bokar och lyckas. Å andra sidan åker vi inte heller en fredag eller lördag när det oftast är fullbokat och trångt. Skärgården tycker vi om och njuter av att tyst glida fram här.

 1. Maten såg verkligen alldeles delikat ut! Vi brukar avstå bufféer och väljer hellre vanliga rätter när den möjligheten finns. Sedan är det också en smaksak så klart.

  Kram och god kväll!

  1. Visst är detta med mat en smaksak men vi föredrar också att sitta vid bordet och bli serverad.
   En lyckad resa blev det och på alla sätt-
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 2. Din man kan vara glad att ha en fru som är såååå smart! Vilken fantastiskt fin födelsedagspresent. Hytten är ju enormt stor. Den största jag någonsin sett på ett kryssningsfartyg. Ett riktigt lyxigt hotellrum. Maten – dregel, dregel! Din mans oxfilé var helt i min smak den också, liksom löjromtallriken. Perfekta rätter för en lyckad födelsedagsmiddag.

  1. Vi är inte så mycket här för presenter i form av saker men gillar upplevelser. Jag lever ju än idag på den fantastiska resa maken bjöd mig på runt Kap Horn och med en massa stopp under resans gång-
   Men skärgården tycker vi ju om och likaså god mat och dryck så det här blev bra. Hytten var rejält tilltagen och utsikten föröver magnifik.
   Riktigt bra mat dessutom.
   Tycker själv jag är bra på att få till det här med resor och överraskningar. Uppskattat av maken var det verkligen.

 3. Vilken härlig kryssning! Vi är inga kryssningsmänniskor som längtar efter längre kryssningar men en kryssning som den här kan vi verkligen tänka oss. Eftersom vi bor på ”Sveriges framsida” har våra kryssningar gått till Kiel, någon gång med finhytt och god middag, ibland har det istället bara blivit en transport till Tyskland.

  1. Numer när vi inte själva har segelbåt så tar vi gärna en tur över Ålands hav. Skärgård och hav tycker vi om. Blir då och så en tur både till Åland. (maken är ålänning) till Åbo och Helsingfors. Enkelt för oss att gå ner till fartygen.
   Och att kryssa gillar vi om det finns något att se och uppleva. (Dock inte i Västindien utan vill se och uppleva naturen och landskapet mer än öar och stränder)
   För några år sedan, när jag fyllde 70 var vi på en kryssning runt Kap Horn i Sydamerika. Start i Chile och söderut, rundade Kap Horn vidare till Patagonien, Eldslandet, Ushuaia- en av världens sydligaste belägna städer, till Falklandsöarna, Uruguay och Buenos Aires.En fantastisk resa och med ett fartyg som inte tillhörde jättarna. De största fartygen kan inte ens komma runt Kap Horn.

 4. Wow! Vilket rum.. Vilken hytt! Sånt som man bara kan drömma om…och knappast det, för man vet inte att det finns.
  Maten… ja, där har man verkligen olika smak. Råbiff…nej, nej… Oxfilé… helst inte.
  Men att se kockarna i aktion, det låter väldigt spännande
  Tänker att det är kallt på en båt så här års… men det är ju bara som jag inbillar mej.
  Tänk en sådan fantastisk födelsedag! Krsm

  1. Hytten blev ett lyckokast och med fantastisk utsikt. Vacker solnedgång kunde vi också njuta av. Prismässigt ska man också tänka sig att hytten inte är mer kostsamt än ett ganska ordinärt hotellrum i Sverige.
   Vad gäller mat så finns det ju mycket att välja och i olika matsalar. Och smaken där är ju väldigt olika. Dock avstår vi buffé.
   Maken var väldigt nöjd med sin oxfilé och beställer man den så vill man ju att det också ska smaka bra. Vill man äta skaldjur, vilt eller vegetariskt finns det också.
   Kallt på båten? Nej, då! I hytten bestämmer du ju själv temperaturen och i allmänna utrymmen är det som hemma. Inte ens när vi satt ute på kvällen ett tag var det kallt. Men vi satt i lä på akterdäck.
   Maken var jätteglad över presenten och både han och jag tycker om att ge och få upplevelser.
   Kram

 5. Löjrom och oxfilé, mums filibabba!
  Din make har en klok hustru! Utan minsta tvivel!
  Tack för lite grann Åland igen!
  Fina bilder av solen som går ner och fin hytt hade ni. Egentligen borde ni ha åkt fram och tillbaka några dagar för att bli riktigt hemmastadda ;).
  Ha en skön kväll hemmavid på er “brygga”!
  Kram

  1. Jodå, lite Åland blev det. Men vårt favoritfartyg är ju Birka Stockholm som ligger i Mariehamn. Men Viking Cinderella är också bra men Birka har vi med oss i hjärtat.
   Det blev en bra födelsedagspresent och skärgården och havet tycker vi om. God mat och dryck i lugn miljö blev det också.
   Och här i fören, högst upp, med stora fönster är det ju en fantastisk utsikt. I alla fall när det är vackert väder och det var det. Kav lugnt dessutom.
   Men vi har det bra här hemma på kajen också
   Kram!

  1. Jadå! Det var Viking Cinderella. De har några liknande hytter. Hade tur som bara dagen innan kunde boka hytten. Dessa brukar gå åt direkt.
   En lyckad resa blev det. God mat och dryck, vacker skärgård och solnedgång gjorde sitt till. Och den fina hytte.

 6. Detta skulle vara en dröm för mig. Helt enkelt underbart. Undrar hur jag skulle göra för att få uppleva denna härliga resa? I den hytten!
  Lugnt och stilla på vattnet, en dröm bara det.
  Tack snälla Ditte för denna upplevelse.
  Dags för sänggående för mig i min säng, också härlig.
  Varm kram och sov gott när det blir dags.

  1. Det blev en lyckad tur på alla sätt och extra fint med utsikten i hytten här i fören. Stora fönster var det också.
   Så stilla på havet och vackert väder.
   Trevligt att du var med.
   Varm kram

 7. Ser riktigt härligt ut och skönt med en större hytt det gör allt ,sist vi reste till Helsingfors var det bra trångt det gick inte att vara i hytten 4 st 😅vi sov typ bara där.Så nästa tur blir stor hytt. ser underbart ut kram

  1. Vi vill gärna ha en bra hytt högt upp i fartyget med stort fönster men ofta är de lite mindre än just den här. Men så skönt med lite extra lyx i vardagen.
   Och visst är det så att man oftast bara sover i hytten.
   Kram

 8. Så underbart, jag och min man gillar också dessa trevliga kryssningar med lite finare hytter ( dock har vi inte bott i en sån stor fin hytt!) och god mat, mums för oxfilé, löjrom och råbiff! Väljer också helst alacarte meny och blir serverad vid bordet, dock har vi inte provat på Ocean Grill, tack för tipset, nu blev jag sugen på en kryssning! Å vilken stort fönster med en fantastisk solnedgång, vilken fin present din man fick!
  Ha det gott!
  KRAM

  1. Att ta en tur så här är ganska enkelt och trevligt.Och det blev en lyckad present.
   Vi tänkte lite på er när vi skulle äta middag. Hade inte bokat fönsterbord och lika bra var det för det var ju mörkt. Men på hemresan så var det ju mer utsikt eftersom det var ljust. Hytten är större än de vi brukar ha men vi var så nöjda. Helt i fören och högst upp under kaptenens “brygga”.
   Ibland tycker vi det blir mycket med en tre-rätters och från en meny. I Ocean Grill komponerar man sig egna meny. Och i á la carte restaurangen Seaview kan man ju välja annat än “färdiga menyer”. De har ju skaldjur i variation. Så en kan ju välja det och en annan något annat. (Menyerna finns på hemsidan)
   Kram

 9. Wow vilken hytt och god mat därtill.
  Förstår att Mr B var nöjd med sin present.
  Som vanligt fina bilder.
  Många kramar till er båda från mig.
  I dag blir balkongräcket målat😊

  1. Tack! Det blev en riktigt trevlig resa och tur med vädret hade vi också.
   Så roligt med målningen och fint att även balkongräcket får en omgång.
   Kramar till dig från oss.

 10. Såå bra att få lite förhandsinformation. Vi har också bokat en resa med Cinderella och också lyxat till det med en stor hytt och middag i en á la cartematsal, fast vi har valt en trerätters i “Seaview.
  Vi kan säkert inte hoppas på lik fint väder, men det ska bli kul.
  Kramar från oss till er båda!

  1. Vad roligt att ni också bokat. Vad gäller vädret vet man ju aldrig men hoppas kan man ju. Och en bra hytt och god mat gör mycket därtill.
   Kramar från oss och många tankar.

   1. Ja, det måste nog till ett litet förtydligande …. Vi bokade en “större” hytt, men den är inte i klass med den du bokade till dej och Bosse förstås, ett bevis på äkta kärlek! Förstås glömde jag i uppståndelsen att säga ett STORT GRATTIS till Mr. B Karlsson grattar förstås också!
    Kramar från oss!

    1. Ja, bara man har fönster så är hytterna här ombord ganska rymliga och helt oavsett får ni en fin resa.I hytten är man ju ändå inte hela tiden. Mr B har ju varit stöttepelare här när rygg och ben inte burit mig så bra så det var roligt att kunna överraska med det “där lille extra” den här gången.
     Bosse hälsar och tackar.
     Många tankar till er från os.
     kram

 11. Wow, vilken lyxnjutflykt! Hytten stor som ett rejält hotellrum!
  En fantastiskt fin present till maken och vilken tur med vädret.
  Ha det så gott nu.
  Stor kram!

  1. Ja, det blev en väldigt lyckad resa på alla sätt. Ja, hytten var på 29m2 så större än många hotellrum var den och så bra läge i fören med fri utsikt .
   Maken och jag ger varandra ofta upplevelser i present eller när vi vill överraska varandra.
   Vädret var ju också helt perfekt.
   Ha det fint du också.
   Varm kram

 12. Åh råbiff, det var många år sedan jag åt! Så gott! Maten såg verkligen vällagad och god ut, har just ikväll tittat på första avsnittet av Kockarnas kamp och njuter så av kockarnas kreativitet när de får bjuda gänget på middag. Rena konstverk som serveras.
  Nu fick även jag se hur de stora hytterna ser ut, wow där kunde ni ju haft fest! Var det inga uppträdanden på kvällen, ingen dans? Eller struntade ni bara i dem?
  Kram

  1. Det var väldigt länge sen jag också åt råbiff. Mäktigt är det så en “liten variant” passade mig bra. Och bra kött var det. Kockarnas kamp tittar jag också på ibland och visst är det roligt att se rätterna växa fram.
   Jodå, det var olika uppträdande och dans. Dans för min del blev det lite långsamt för ryggen är inte med på så mycket mer. Och uppträdande i sällskap med en Irish Coffee blev det också.
   Just Viking CInderella har många bra artister som brukar uppträda men denna kvöll var det inte direkt några för oss med kända som var med. Men de var helt ok.
   Kram

 13. Så stort rum/hytt. Det var oväntat, trodde alla hytter var mindre för att de ska kunna knö in så många som möjligt. Läget på hytten är ju oxå optimalt. Fräsch och god mat är absolut viktigt för att få en bra resa!

  1. Nej, då! Inte alls. De små hytterna ger inga större vinster till fartyget. Du kan hitta hytter som är från 10m2 och upp till 60 m2 eller mer. Vi brukar inte knö in oss där det är trångt utan väljer ofta en rejäl hytt och högst upp eller näst högst upp i fartyget.
   Trängsel är inte vad vi vill ha.
   Visst är det viktigt med bra mat i lugn miljö- Är ju en stor del av resan det också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *