Foto Utflykter

Till sjöss med “all inclusive” – En fin njutflykt

Varför inte, tänkte jag. Maken skulle fylla år och ofta i samband med födelsedagar brukar vi gå ut och äta middag. Något vi gärna gör även om vi är på resa. Så plötsligt, i onsdags kväll, kom jag på på en idé; middag till sjöss. En hel del sådant, och i  variation, finns att välja på.  Så när tanken var tänkt skred jag till verket och gjorde en bokning med avresa i torsdags. Men varför nöja sig med ett par timmars tur när vi verkligen tycker om både att vara på sjön och i Stockholms skärgård.

Nu var det ju bara drygt en vecka sedan vi var en tur över till  Åland och Mariehamn, men då var det ett ärende som skull uträttas. Då blev det en tur och returresa på 12 timmar. Visserligen jäktigt i land men en fin sjöresa blev det även då

Så det blev en resa med “all inclusive”;  skärgård, solnedgång, spegelblankt hav, middag, övernattning i lyxhytt och brunch på hemresan.  Ofta väljer vi Vikinglinjens fartyg när vi åker till  Åland/Finland och som utgår från Stadsgårsterminalen i Stockholm.( För oss är detta mest praktiskt eftersom vi bor på Södermalm, en halvtimmes promenad från Stadsgårdsterminalen.)

Att vara till sjöss är något vi verkligen uppskattar. Här en stund på däck i den vackra kvällen i Stockholms innerskärgård och vi har varit på väg i ca. en timme.

Att vara till sjöss

uppskattar vi verkligen. Och nu när vi sedan många år tillbaka inte har egen båt så tar vi andra chanser till olika sjöresor. Bor man i Stockholm och inne i stan finns många möjligheter. Här har vi pendelbåtarna som fungerar som bussar men på vattnet och har olika sträckningar. SL- kort gäller. En fin tur är att åka från Nybroplan i City till Nacka strand eller Ropsten. (Jag går oftast på vid Saltsjökvarn som ligger närmare där jag bor. ) Eller kanske en tur från Strömkajen i City till skärgårdsstaden Vaxholm. En trevlig tur är att från Ropsten ta pendelbåten norrut  till Djursholm och längs delar av västra Lidingö. Rekommenderas. Även cyklar är välkomna med på pendelbåtarna.

Stadsgården i Stockholm. Här ligger Vikinglinjens Cinderella och väntar på sina passagerare. Och i fören, näst högst upp, ska vi bo.

Cinderella brukar ha ett stort utbud av artister med och även olika teman. Men för vår del var god mat & dryck och skärgården det viktigaste.

Fjärden ligger blank; Här möter vi  ett av Vikinglinjens fartyg  som kommer från Åbo  och är på väg till Stockholm och Stadsgården.

Stockholms innerskärgård. Vi passerar några mindre öar och där man skymtar en del bebyggelse mellan träden. Ett sjönära läge.  En stund på däck och i lä  är behagligt och vi sitter kvar och ser solnedgången innan det är dags för middag.

Helt spegelblankt. Här har husen  verkligen ett sjönära läge. 

Lite zoomat.

Så var det då dags för solnedgången.

Stockholm innerskärgård. Absolut njutbart till sjöss i solnedgången denna vackra septemberkväll. Absolut njutbart denna kväll till sjöss

En skärgårdsbåt gör oss sällskap.

Stockholms mellanskärgård. Och det är helt stilla. Dags för oss att nu äta en god middag i à la cartematsalen.

Fredag morgon

Vi vaknar tidigt, 06.30, av att Cinderellas bogpropellrar tar oss ut från kajen. Men för mig, i denna arla morgonstund, går jag inte ut på däck utan nöjer mig med att se avresan från Mariehamn genom de stora hyttfönstren.

Här lämnar  Vikinglinjens fartyg Rosella Mariehamn för att ta sig över Ålands hav till Kapellskär i Roslagen. En resa på ca. 2 1/2 timme. 

Åland. Till sjöss igen efter ett kort uppehåll i Mariehamn. Vi närmar oss Kobba klintar. Så är vi till sjöss igen och närmar oss öarna Kobba klintar som tillsammans med fyren Marhällan är sista utposten innan Ålands hav tar vid. Till Kobba klintar tar man sig från Mariehamn med turistbåt från Mariehamn på ca 15 minuter. (Under högsäsong(

Lite närmare Kobba klintar. Den vita “trekanten” är en s.k. båk. Alltså ett fast  sjömärke utan ljus.

Ålands hav ligger framför oss och fyren Marhällan syns till höger. Framför oss skymtar Rosella som snart viker av västerut mot Kapellskär i Roslagen. (Utanför Norrtälje)

Mer om resan kommer på måndag! 

42 svar på ”Till sjöss med “all inclusive” – En fin njutflykt”

 1. Vilket trevligt och spontant initiativ för att fira makens födelsedag. Ett dygn på havet kan liksom inte bli fel, i alla fall så länge det inte stormar. Ni såg dock ut att ha tur med vädret.

  Önskar en fortsatt fin lördag!

  Kram

  1. Det blev en väldigt lyckad tur. Hade tittat på vädret och när det såg lovande ut så bokade jag. Vi tycker ju om skärgården och att kombinera den med en jättefin hytt, god mat och dryck blev lyckat. Vädret gjprde också sitt till med en blåst av 2m/sek.
   Önskar dig också en fin fortsatt lördag-
   Kram

 2. Härligt med en sådan resa, all inclusive låter ju inte fel alls och jättefina bilder fick vi ju njuta av här också.
  Stockholms skärgård är verkligen fin.

  Här har vi ju också “skärgårdsbussar” där mitt årskort gäller, känns nästan som en gratis havsutflykt varje gång även om det bara är en resa mellan alla öar i vår skärgård.

  Ha en jättefin lördag nu Ditte.

  1. Det blev en lyckad tur. Och med tanke på att allt ligger nära till så kan detta ska spontant.
   Stockholms skärgård tycker vi om liksom god mat och dryck. Och en toppenhytt hade vi i fören med perfekt utsikt genom de stora fönstren.
   Vet att ni har “skärgårdsbussarna” och de är ju verkligen fina. Dock länge sen jag testade en. Men vill görna gör det snart igen.
   Önskar dig också en fin lördag.

 3. Vilken fin njutflykt! Helt i er smak och även jag kunde tänka mig men då gärna med en kompis. Jag har åkt så solo men med Birka Cruice.
  Ha det så bra.
  Stor kram 🤗

  1. Det blev så lyckat. Och det är ju så enkelt för oss att ta en tur. Är jämställt med att gå ut och äta här i stan. Men man får så mycket mer. Och skärgården är vi så förtjusta i.
   Vi har ofta förr rest med Birka och även då brukade vi ha en riktigt bra hytt högt upp i fartyget med stora fönster. Men Birka går ju tyvärr inte längre i trafik utan väntar i Mariehamn på att bli såld-
   Stor kram och trevlig fortsatt lördag.

   1. Så fin resa i rena önskevädret. Så vackert med dygnets växlingar och skärgården är fantastiskt fin att “glida” igenom
    Måste fråga om du/ni tyckte maten var god och brunchen sen? Ja jag tror det men om det var något läckert som överraskade.
    Önskar er en fortsatt fin helg.

    1. En väldigt bra hytt med stora fönster och ett fantastiskt väder bidrog till mycket av helhetsupplevelsen.
     Vi valde att äta i en av à la carte matsalarna “Ocean grill” och valet stod mellan den och en skaldjursplateau. Elle ev. en trerättersmeny i restaurang “Seaview” . Vi var väldigt nöjda med maten och servicen. För egen del valde jag två förrätter. Maken en suverän svensk oxfilé med tillbehör ( De beställer man separat och betalar extra för)
     Vad gäller brunchen var en ytterst medioker. Vi har förr valt en “premiumfrukost” med bubbel men den finns inte längre på Cinderella. Trist!
     Men brunchen rekommenderar jag inte.
     Här blev totalupplevelsen och den jättefina hytten på 25 m2 och den fina utsikten det bästa.
     Önskar dig också en fortsatt fin helg.

 4. Hola! Perfekt present! 👍🏻 Och vilka ljuvliga bilder! Stockholms skärgård är något alldeles utöver det vanliga. Kan verkligen sakna den efter alla våra år med segelbåt.

  Kram och hälsa Mr B! ❤️

  1. Ja, det blev en uppskattad present. Och perfekt med en vacker skärgård, en jättefin hytt, god mat och dryck.
   Vi saknar också skärgården efter alla år med segelbåt och tar nu de chanser vi kan få att ta en tur. Bosse är ju i princip född på sjön och vet att han saknar den här tillvaron. Och Ålands skärgård gillar vi verkligen men den ser man ju inget av just på den här turen. Men det får vi ta igen på annat sätt.
   Mr B hälsar.
   Kram

 5. Härligt med spontana beslut som lyckas! Bra jobbat där! En suverän båtresa, väl värd ett födelsedagsbarn. Å så skönt att bli bortskämd. Grattis förresten i efterskott.

  1. Ja, här kan det bli snabba beslut.
   Och det blev lyckat! Och ett gott och trevligt restaurangbesök, övernattning i denna fina hytt och omgiven av skärgården gjorde sitt till.
   Tack, har hälsat maken från dig.

 6. Det där var verkligen en tur som platsade under epitetet ”njutflykt”. Så enkelt att kunna boka med kort framförhållning när hamnen ligger på promenadavstånd. Skönt att kunna invänta fint sjöväder innan bokning…

  1. Visst var det! Och vädret inte minst bidrog till att resan blev så fin.
   En av fördelarna med att bo här på östra Södermalm är närheten till det mesta och perfekt med gångavstånd till fartyget och hem. Jag tittade på väderprognosen och den såg lovande ut. Och den hytt jag önskade var ledig. Vi har ju seglat en hel del och är förtjusta i skärgården och att vara på sjön. Så i stället för att gå ut och äta blev det middag till sjöss med övernattning.Och maken blev glatt överraskad.

 7. Vilken lycka att Bosse fyllde år och blev överraskad på det här sättet. Två flugor i en smäll med andra ord, för du njöt ju du också kan jag tänka mig. Båken på Kobbarna är döpt till Göte ( efter Göte Sundberg), något jag kom ihåg så där bara just nu Tack för Åland igen!
  Sitter här och ler stort och igenkännande!
  Kramar och stort grattis till Bosse!

  1. Ja, det blev en repris och en ny resa hit. Men i stället för att gå ut och äta i Stockholm kom jag på den här tanken. Var ju inte så länge sedan vi var över en tur men då på ett annat sätt.
   En väldigt vacker kväll och fin morgon kunde vi avnjuta och hela resan hem över havet var fin.
   Tack för påminnelsen om “Göte” hade glömt det.
   Även denna gång var du med oss över havet.
   Bosse tackar och hälsar.
   Kram

 8. En sådan överraskning för maken. Bästa present man kan få…En upplevelse.
  Så vackra bilder!
  Men undrar ändå; Var det inte lite kallt ute på däck! ?
  Grattis till maken! Kram

  1. Han blev verkligen glad. Och just upplevelser försöker vi satsa på . Hav, skärgård, bra hytt,god mat och dryck passar fint ihop.
   Det var verkligen en fantastisk kväll och en fin morgon och jag tror jag fick fram det genom bilderna.
   Hade en jacka på ute på däck med det blåste 2m/sek så i lä och i kvällssolen var det riktigt skönt.
   Tack, har grattat maken från dig.
   Kram och trevlig söndag

 9. Ett perfekt födelsedagsfirande, stort Grattis till Bosse! Vilka fantastiska foton du fick från båten. Tror jag ska önska mej detsamma när jag fyller år!
  Stor Kram!

  1. Det blev en lugn resa genom skärgården och vädret var ju strålande. Vi brukar ge varandra upplevelser och eftersom vi gillar hav och skärgård blev det här väldigt bra. Hytten gjorde absolut sitt till den också.
   Jag tror du skulle gillat konceptet.
   Stor kram

 10. Så härligt det det ser ut! Verkligen ett bra initiativ och en perfekt födelsedagspresent!
  Underbara bilder!
  Ha en fin söndag!
  Kram

  1. Tack! Det blev en lyckad tur och väldigt lugnt. Och vi hade verkligen tur med vädret. Skärgården är ju en favorit så extra trevligt med ett dygn till havs och god mat blev det också.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

 11. Vilken underbar födelsedagsresa! Även om det är roligt att få presenter så tycker jag att upplevelser är snäppet bättre. Det är ju i och för sig en present det med. Hälsa maken och gratta i efterskott. Kram

  1. Här satsar vi på upplevelser i stor utsträckning.Vi har levt så länge att vi har det mesta. Men det ena utesluter ju inte det andra. hav och skärgård tycker vi om så det blev en bra kombination. Vi har ju förr seglat en del, maken inte minst, så detta är ett bra sätt att nå skärgården.
   Tack, har hälsat maken och han tackar.
   kram

 12. Fick en försmak på Insta, men kom på havsbilderna är större på bloggen. Så blev det 🙂
  Eftergrattis till Bosse och vilken god ide att gratta på det viset!
  Kram

  1. Tack, det blev en fin resa och väldig tur med vädret. vi är ju så förtjusta i skärgåden. Bosse blev glad och det blev en god njutflykt
   Bosse hälsar och tackar.
   Kram

 13. Vilken mysig och fin överraskning du gjorde till maken. Jag tänkte ringa och gratta, men bet ju att det är dålig mottagning mellan varven, så det blev ett sms till Mr B i stället.
  Saknar er så, hittills ingen GT på balkongen. Saknar er så mycket.
  Kram/A-K

  1. En riktigt fin resa blev det och en fin överraskning.Vet att Mr B blev väldigt glad för att du kom ihåg honom.
   Ja, vi saknar dig också men vi ses igen.
   Kramar från oss.

  1. Det blev en lyckad tur och lite lyx i vardagen piggar upp.Tur med vädret hade vi också.
   Kram och trevlig söndag

  1. Det hade vi. En perfekt hytt. Gillar att bo bra när vi tar oss en tur. Men ibland blir det en hytt i storleken under men ändå med stora fönster och högst upp i fartyget.
   Vad gäller roomservice går det säkert att ordna. Men nu fanns mycket av det goda i kylen i hytten.
   Telefon finns i hytten så man kan säkert beställa om man saknar något. Men vi lämnar gärna hytten för att vistas på däck mellan varven. Stockholms ytterskärgård är en favorit. Och likaså Ålands hav.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *