Stockholm Tankar

Att leta utan framgång – Och envisheten består

Jag konstaterar att dagarna och veckorna försvinner i rask takt. I början, och en bit in i september, höll jag hårt  i det som jag tyckte var sensommar. Men i mitten av månaden och inte minst nu i slutet har jag så sakteliga gått med på att hösten gjort entré. Har en del praktiska saker att ta tag i här hemma och en del är på gång. Eller i varje fall i viss rörelse. Så i går satte jag mig själv i rörelse till City för ett besök på IKEA som öppnat en butik i Gallerian. Jag hade en sak i tankarna och det var att leta efter en glasskiva / tavelram men måtten 60 cm x 35 cm. Och jag kan lugnt säga att besöket hos IKEA inte var det första jag gjorde  i letandet efter ramen.

Sergels torg och i  mitten i står “Pinnen,” en  glasobelisken som kan färg. När vi passerade var den grå-  Namnet är egentligen “Kristallvertikalaccent “och den är  tillverkad 1974 i glas och stål och konstnären är Edvin Öhrström. 

På vägen till Gallerian och IKEA

stannade jag till en stund vid Sergels torg. Fint att vattnet i fontänen är på och livar upp torget. Namnet Sergels torg har sin egen historia som så mycket annat. Och vad gäller namnet så var det inte alls självklart från början.

 Planeringen  av Sergels torg var långdragen och tog hela 32 år. Och att bygga det tog ytterligare 7 år. Arbetsnamnet på torget var Sveaplatsen, vilket passade bra där det skulle ligga i korsningen Sveavägen och Hamngatan. Men när torget så skulle få sitt namn i början av 1960-talet var man tveksam till namnet. Kanske skulle det också bli ihopblandat  med Sveaplan som ligger helt i andra änden av Sveavägen. I den norra delen. Och att namnet eventuellt skulle bli förknippat med Moder Svea kändes inte tidsenligt. Nya förslag blev Malmtorget och Klara torg. Valet föll på Malmtorget. Men, se där kom Evert Taube in i bilden. Han föreslog namnet Sergels torg och så blev det.

Att leta

efter en passande tavelram har sysselsatt mig en del sedan jag  i slutet av augusti kom hem från Spanien. Anledningen till att jag letar ny ram är att ”postern”, tavlan, av Lars Lerin, kom till Spanien/Torrevieja i en rulle och även kom hem därifrån i hoprullad. I Torrevieja hittade vi ganska snabbt en glasram, glasskiva, till björkarna. Visserligen fick vi kapa av björkarna ca. 5 cm på längden, men bakom glas kom den.

En poster/affisch av Lars Lerin skulle hem- Och att leta en passande ram till den har varit en utmaning. Att leta en passande ram till  tavlan/affischen har krävt viss utmaning och envishet.(Just den här affischen köpte jag för ett par år sedan på Sandgrund, Lars Lerins permanenta konsthall i Karlstad. Och just björkar förekommer i många av Lerins målningar.

   Sandgrund besöker jag gärna och var här  i maj och i juni i år och nöjde mig då med att titta. Men det fanns mycket som lockade både var gällde böcker och affischer.

I samband med att vi i slutet av augusti sålde vårt lilla hus i Torrevieja.var det en del att ta hem- Och visst skulle björkarna med i bagaget.  Men hur? Inte en chans att tavlan i sin helhet med glaset kunde komma med.  Men att rulla ihop den skulle kunna fungera och sedan hemma i Sverige köpa en ny ram. Enkelt? Icke!

IKEA, modell lite mindre, flyttade in i shoppingcentrat ”Gallerian” i juni 2022. Butiker har här kommit och gått under åren. Läget i Stockholms City, på Hamngatan, helt nära Sergels torg och Kungsträdgården är ju bra för kundunderlaget.

Huvudentrén till  shoppingcentrat Gallerian ligger på Hamngatan. Och visst har IKEA fått till en skylt i framträdande position. Men varuhuset i tre våningar ligger längst in i byggnaden .

Gott om besökare i Gallerian.

Stockholm. Gallerian. IKEA Hoppas på att leta och finna det jag söker. En passande tavelram. IKEA ligger längst in i Gallerian och jag sätter mitt hopp till att leta ram/glas också ska ge visst resultat. 

Hur det gick?

Tja, inget vidare. Passade också på att titta in på Clas Ohlson som hade ett stort utbud av ramar. Men inget i min storlek. Tyvärr. Vet att jag kan specialbeställa den tänkta ramen men envisheten tar mig vidare en bit till.

Envisheten är nog min både bästa och sämsta egenskap. Men även jag har insett att sensommaren övergått till höst.

Vildvinet hemma på vårt hus har bytt till höstklädsel. Och visst lyser det upp.

34 svar på ”Att leta utan framgång – Och envisheten består”

 1. Ddt var det största vildvin jag sett. Så pampigt! Känner igen det där med att leta efter tavelramar i lite udda mått. Jag försöker med in i det sista att hitta något färdigt, men det är många gånger jag fått ge upp och lämna in det för inramning. Lars Lerin konst är underbar. Kram

  1. Visst är vildvinet mäktigt och det täcker i stort sett hela fasaderna på våra hus. Det gröna har nu blivit rött. Och så småningom blir det kala grenar igen. Och så kommer sen våren med de gröna löven tillbaka.
   Jag ska kämpa på ett tag till och hoppas att envisheten ska hjälpa mig med ramen/glaset. Men annars återstår att lämna in.
   Kram

 2. Vildvin hade vi på Skoltomten/Pettas hus också. Så vackert den här årstiden i sin färgrikedom i olika nyanser. Nu ett fint minne!
  Vi håller också på med liknande som du gör. Söker ramar till redan befintliga tavlor, målade på vad som fanns att måla på under 40-talet/50 talet. Ingen lätt match alls och vi är liksom du envisa med att försöka hitta någonting färdigt att lägga konsten i. Har du tänkt på att du ev. kan använda en passe partout om du köper en ännu större ram? Så har vi fått göra för några konstverk och det har faktiskt blivit riktigt bra.
  Lycka till i sökandet!
  Kram

  1. Här hemma blev övergången från det gröna till det röda och orange snabb. Hann inte riktigt med mentalt.
   Och roligt att jag med vildvinet kunde ge lite hemlandstoner
   Tack för förslaget vad gäller passe-partot och det finns med. Men jag tror Lerins björkar bara vill ha glas. En lösning är det och kanske får det bli så.
   Ska ta med mig björkarna nästa gång och se på plats hur det kan ta sig ut.
   Förstår att ni har en del att syssla med med betydligt fler tavlor som ska ha ramar. Jag har också besökt en del ”second hand butiker” och letat ramar eller glas.
   Önskar er också lycka till.
   kram

 3. I början av september tyckte jag också att det var sommar fortfarande men nu när vi närmar oss slutet av månaden inser även jag att nu är det höst. Det går liksom inte att blunda för det och då känns det lite mer okej faktiskt.
  Klart att postern skulle följa med hem från Spanien men jag förstår att ramen fick avstås. Med din envishet hoppas jag att hittar passande storlek men annars finns ju alternativet att specialbeställa en ram eller lämna in den för inramning så det löser sig säkert.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Just så tyckte jag också, men nu får vi nog ge oss och inse att det är höst. Och i slutet av september får det vara helt ok.
   Jag letar på ett tag till och hoppas hitta glas eller ev. en ram med passepartout.
   Ramen/glaset kunde inte följa med men bra att björkarna kunde rullas ihop och tas med.
   Och att lämna in den finns också som bra alternativ.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

  1. Jag gillar verkligen Lars Lerin och hans målningar och hade lyckan att i somras var på Sandgrund ett par gånger.
   Men det är ju ett begränsat urval som finns att köpa som ”poster”. Nu fick jag lämna kvar glasramen i Spanien men är glad att jag fick björkarna/ affischen med mig hem.
   Oftast är envisheten bra och jag har ärvt den av båda mina föräldrar. Ibland är de dock mindre bra.
   Ha det gott du också.
   Varm kram

 4. Så fint att gå på upptäcktsfärd med dig i huvudstaden, förbaskat fint ju.
  Att vara envis är en bra egenskap för det mesta, men visst, förr eller senare får man väl ge upp.

  Ha en underbar kväll Ditte.

  1. Kul att du är med och kan tänka mig att stoppen då blivit fler. Bara roligt det också.
   Vad gäller envisheten har jag ärvt den efter båda mina föräldrar och den har bidragit till mycket positivt. Men visst finns nackdelar också.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Ha de´!

  1. Jag är väldigt förtjust i Lars Lerin och har varit många gånger på Sandgrund.Senast i somras ett tar gånger, i maj och juni.
   Jag letar på och ska nog hitta en ram eller glas som passar.
   Gallerix har jag anlitat och det har varit bra men de finns inte längre. I varje fall inte här i trakten-
   Önskar dig också en bra fortsatt vecka.
   Kram

 5. Så typiskt att behöva leta ihjäl sig för en ram, hmm gallerix finns dem kanske kvar?Tänkte om inte annat borde dem ha eller kunna måttbeställa.Jam ne tänk att IKEA finns mitt i en galleria nu i sthlm känns lite konstigt:) ska in till stan nästa v och då ska jag nog besöka det blå gula varuhuset,kram

  1. Visst är det! och jag hade ju en ram i Spanien. Ja, den finns kvar där hos vänner men jag fick inte ner den i en väska. Björkarna kund ejag ju rulla ihop.
   Gallerix finns inte i närheten av oss men jag får leta lite till.
   Ta gärna en titt in på IKEA i Gallerian. Inte så stor som övriga men helt ok. Och lätt att ta sig hi.
   Kram

  1. Jag tycker om björkarna och vill rama in dem igen. Tack för dina tips. Jag ska nog lyckas. I första fall får jag ordna ram med passepartout.
   Även vi hade lite av sensommar i em och det tog jag vara på en stund ute på balkongen med kaffe. Behagligt.
   Hoppas på liknande i morgon för då ska jag på vift.

 6. Fint att du fick med björkarna hem från Torrevieja, värre verkar de vara med att hitta en ram och glas, din envishet kommer att hjälpa dej att finna det du söker, på ett eller annat sätt!
  Ha det gott!
  KRAM

  1. Björkarna ville jag ha hem men det fick bli utan ram. Men det ska nog ordna sig. Ä sju envis. Men måtten är lite knepiga.
   Ha det gott du också.
   Kram

 7. Vacker bild. Konstigt att det knte ska finnas ramar. Men du ska se att du hittar… med din envishet. Visst är deg så, envishet är både bra och dålig envishet. Kram

  1. Björkarna tycker jag om så jag ville gärna ha hem dem. De är lite typiskt Lars Lerin. Men måtten är lite speciella. Men kanske får det bli en ram med passepartout. Men helst vill jag bara ha glas.
   Och envisheten är min både bästa och sämsta egenskap. Men den finns där.
   kram

 8. Med envishet kommer man långt och jag tror att du dessutom hat uthållighet. Snart hittar du en ram i rätt storlek. På en loppis kanske? Ett förslag får en som tvärvägrar loppisar!
  Vildvinet är verkligen pampigt, men skapar inte det fuktskador på väggen??
  Kramar

  1. Jodå, envishet har jag. Uthålligheten har sina begränsningar. Beror på vad det gäller-
   Jag ska leta Vidar i veckan och hoppas på tur. Har tittat in i ett par ”säcken hand butiker” men kammat noll-
   Men att lämna in bilden går alltid.
   Har också funderat på fukten på väggen men hitintills inget. Huset har bestått sedan 1993. Så hoppas de förblir intakta.
   Kramar!

 9. Jag känner igen mig själv i ditt letande. Jag fick med mig en akvarell med en indiankvinna i en rulle hem från Ecuador. Väl hemma fick jag beställa ram med passepartout från en konstnär. När sedan glaset sprack i en flytt fick jag ”beskära” akvarellen så den passade i en vanlig ”köperam ”. Visst är Sandgrund ett fint museum och Lerin en riktig akvarellens mästare.

  1. Ja, då vet du hur det kan vara med ram. Och man vill ju gärna att bilden ska passa i ramen och komma till sin rätt.
   Hoppas du har din målning från Ecuador nu i ram och att den finns på väggen.
   Björkarnas glasram är kvar hos vänner i Torrevieja men björkarna fick jag med mig som ”rulle”.
   Björkarna är lite beskurna men vill helst inte skära bort mer för att de ska passa in i en ram.
   Ska leta i veckan och se vad jag hittar och alternativet kan få bli en ram med passepartout.
   Återkommer när tavlan är på väggen.
   Sandgrund är jag väldigt förtjust i och brukar vara här varje år ett par gånger på jobbresa och minst en gång privat när jag ändå är i Karlstad.

 10. Jättesvårt med udda mått. Du kommer nog inte att hitta nån ram om du inte kapar bilden ännu mer — eller faller till föga och lämnar in den till en ramfirma. Jag har varit på Ikea City. Faktiskt rätt bra tycker jag! Har också förstått att många lunchar på Ikea, billigt jämfört med andra restauranger mitt i stan,

  1. Jag ska göra några försök till under veckan och kanske får det bli med passepartout alternativt lämna in den. Kapa mer vill jag helst inte göra.
   Visst var IKEA i City helt ok. Såg att många åt lunch här och med många restaurangers lunchpriser är de ett bra val.

 11. När jag var barn kallade jag alltid vildvinet för vildsvin…det säger det mesta om mig…
  Jättevackra björkstammar, väl värda att leta ram till! Men tror kanske det måste bli en glasmästeri-affär till slut. Standardmåtten på färdiga ramar har gjort att jag faktiskt helt omoraliskt klippt i målardukar för att få dem att passa in…men då pratar vi inte några tavlor av materiellt värde.
  Lycka till med ramjakten! Kram

  1. Vin eller svin? Vilda är de ju! Fyndigt!
   Vad gäller björktavlan så ska jag leta den här veckan efter ram men annars hamnar den just på ”inramning”.
   Jag har kortat av den här en gång. Kapat en björk i varje ände men nu får det vara slut på skogsavverkningen och jag får se till att hitta en ram på ett eller annat sätt.
   kram

 12. Har två idéer här:
  1. Köp en större storlek, och sätt dit ett passepartout.
  2. Besök typ Gallerix eller liknande firma som kan tillverka en ram i rätt storlek.
  Men då får väl envisheten ge sig antar jag;-)

  1. Tack! Jag ska ta med bilden idag till några olika ställen och testa med en passande passepartout. Men det lutar ändå åt att ordna med en glasskiva som ram och då lämna in den.
   Finns ju gott om ramaffärer så envisheten kan ge sig om jag hittar en passande glasram.
   Tänker på dig och hoppas och önskar att du fått bra smärtlindring.

 13. Jag älskar Lars Lerins björkstammar! Förstår att den tvunget fick följa med hem från Spanien! Det finns ett uttryck – ”Envisheten bedrar visheten” – det brukar min farmor säga till mig, när jag var som mest envis i tonåren 🙂
  Säkert hittar du något som passar .. på det ena eller andra sättet.
  Kram

  1. Jag är också så förtjust i dem och man kan se dem på så olika sätt. Björkarna hör hemma hos mig och utan glas kunde jag ta rullen med mig i handbagaget. Uttrycket om envishet och vishet har mina föräldrar använt en hel del vad gäller mig också. Ligger något i det. Visst?
   Jag letar på.
   Kram

 14. Jag är bortskämd med en svärmor som gör inramningar (fast nu är hon pensionär). Så himla fint blev allt som skulle ramas in. Hon har äga för vad som passar motivet och rummet tavlan ska hänga i. Hoppas du hittar en bra lösning.

  1. Vilken tur! Kan tänka mig att det blev bra.
   I övrigt har jag också haft tur med mina inramningar eftersom jag oftast köpt tavlor med ramar och sompassat till tavlorna. Har vänner som är konstnärer som görna varit behjälpliga. Men här fick jag ta bort glaset på Lars Lerins poster när jag åkte hem annars hade jag inte fått med den.
   Jag vill helst bara ha glas runt om för så är också originalet på Sandgrund . Så antar att jag får specialbeställa det . Men ska leta lite till- Jag är ju envis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *