Skyltar Södermalm Utflykter

Sett i veckan – Skyltsöndag #385

Söndag igen! Och här på bloggen innebär söndagar att det också är dags för “Skyltsöndag,” ett tema som bloggvännen BP  så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är som vanligt väldigt fri. Förra veckan bidrog jag med skyltar från Mariehamn och Åland . Och den här veckan bidrar jag med en del av  de skyltar jag sett i veckan. Så välkommen till Skyltsöndag #385.

Sett i veckan

Veckan har varit både innehållsrik, trevlig och varierad, något jag uppskattar. Onsdagens svamputflykt tillsammans med Promenadklubben var en av höjdpunkterna i veckan, liksom en lunch i måndags med en väninna. Tisdag kväll blev det “utemiddag” med vänner och även det jättetrevligt.  Även kryssningen genom Stockholms skärgård  och över till Åland, torsdag till fredag räknar jag till höjdpunkterna. Men jag  också att vara i hemmatrakterna och spendera tid tid på balkongen eller strosa runt i närområdet här på Söder hamnar på pluskontot.

Skylten med texten “Fotografering förbjuden” sitter utanför staketet till en förskola här uppe på Söders höjder. Men inte ett barn inom synhåll så jag dristade mig till att ta en bild.

Längs Hornsgatan på östra Södermalm och även upp i tvärgatorna finns många gallerier. Inte minst nära Hornsgatspuckeln. också en del “streetart” .

Stockholm. Södermalm. Sett i veckan. Streetart på Hornsgatspuckeln. Sett i veckan och en helt ny upptäckt för mig. Ett konstverk som sitter på en mur/vägg när man tar trapporna ner från Hornsgatspuckeln till Hornsgatan. Och tittar man noga omkring  kan man se mer diskret “streetart”.

På kryssningen till och från Åland satt vi en stund på däck när solen var på väg ner. Och i lä var det riktigt behagligt.

Och det var Vikinglinjens fartyg Cinderella som vi åkte med.

Visserligen är detta inte min favorit bland öl. (Dricker väldigt lite öl) Men just denna kväll genom Stockholms skärgård var det inga som ville vara tillsammans på styrbords sida. Även på babords sida var det ganska tomt. För vår del satt vi i lä i aktern.

Vikinglinjens Cinderella. Sett i veckan ombord var spiraltrappan ovanifrån som jag förevigade. Mer sett i veckan. Detta är en trappa som går runt. Jag står på däck 8 och böjer mig över kanten och ser människor i trappan,  en hand på räcket och även fötter i själva trappan.Och längst ner på golvet fick jag också med ett par personer.

Mariehamn. Mer sett i veckan. Viking Rosella lämnar kajen för färd över till Kapellskär i Roslagen. Mer sett i veckan, närmare bestämt i fredags och från hytten. Viking Rosella lämnar Mariehamn lämnar för att ta sig över Ålands hav och till Kapellskär i Roslagen. (Strax utanför Norrtälje och en resa på ca 2 1/2 timme)

“Bondens marknad”

finns lite varstans på lördagar i Sverige under höst och vår;  bl.a. i Malmö, Umeå, Västerås, Sundsvall. Och vi har den helt nära där vi bor på Söder.  Här säljs närproducerade varor av god kvalité och utbudet varierar. Men grönsaker, frukt, blommor, ost, inläggningar, sylt, saft, marmelad, svamp, honung m.m. brukar finnas. Även en del maträtter kan man köpa färdiga och som lagas på plats. Såg att kön till kantarelltoast var lång.

Paprikor modell lite mindre till ett pris av 15 kr/hg. En hel del annat finns också. VI var lite sena så det var urplockat. 

En del närproducerat kött finns på plats för försäljning.  Vi stannade till här för att fråga om det fanns bogfilé. Det fanns men dock inte på listan.En väldigt mör köttbit men den kan vara svår att hitta.  Här sålde Skena gård, sina varor. (Skena gård ligger i Sörmland och mer info om dem finns via länken) Och när det kommer till kött köper vi bara kött där vi vet (i alla fall tror att vi vet) något om gården som håller djuren.

Bogfilén fanns inte med på listan, men det fanns ändå att köpa. Och det gjord vi.(Köttet är väldigt mört och kan helt klart påminna om oxfilé. Lagas också till som oxfilé men bäst /saftigast blir att helstaka den.)

Kanske ville några testa dumplings.  Jag brukar göra den hemma och med olika fyllningar.  Recept på kinesiska dumplings finns här. (Man kan också göra dem helt vegetariska.)

Såg att många besökare kom med chiliplantor. Och de fanns i olika varianter. Förutom att de är dekorativa så är det ju fint att kunna ha färsk chili att plocka av.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

30 svar på ”Sett i veckan – Skyltsöndag #385”

 1. Du har alltid sån bra o intressant skyltsöndag hos dig, Faktiskt aldrig sett fotografering förbjuden på en förskola funderar vem som ens skulle fota när barnen är där på veckorna,märkligt att det ens ska behövas en skylt. Hoppas du får en skön söndag kram

  1. Tack! Lite gott och blandat från det jag sett i veckan. En trevlig och omväxlande vecka har det varit.
   Just skylten vid förskolan kanske behövs eftersom detta är ett område där många utländska turister också går.
   Förskolan har ett bra läge uppe på Skinnarviksbergen.
   Skönt väder idag och en skön söndag blev det. Förutom att jag hittade en fästing på vaden. Säkert kvar efter svampplockningen. Blääää.
   Hoppas du också haft det fint.
   Kram

  1. Det blev en del skyltar som jag stött på under veckan och det blev en varierad vecka. Visst är konstverket lite skrämmande och detta var första gången jag såg det här. Läste att det finns fler i närheten så det får bli en annan söndag som de kommer med.

   Skönt med en runda och lika bra att passa på om solen visar sig. Sitter nu på balkongen och lapat lite sol. Men jag har varit ute en sväng.
   Trevlig söndag.

 2. En sån härlig chiliplanta du inleder skyltsöndagen med. Det är trevligt med bondens egen marknad.
  Fina bilder från Cinderella, nä, inte var det någon rusning till att umgås på styrbords sida och bilden från trappen är cool.

  1. Tack! Visst är den fin! Och praktiskt att ha hemma. Jag använder en hel del chili i matlagningen och färsk är ju bäst.Dekorativ är den också-
   Ingen rusning alls utomhus. Tror det var maken och jag och ett tio-tal till som satt i lä i aktern.
   En trevlig resa blev det.
   Jag tycker också att bilden från spiraltrappan blev spännande och ett par skyltar fanns ju med.
   Önskar dig en fin fortsatt söndag.

 3. Fint skyltat Ditte.
  Ja, ska man ha riktigt fint kött så får man betala, det är ju värt varenda krona extra tycker vi här.
  Cinderella har jag sett på tv om jag minns rätt, femmans långkörare om kryssningar där, vad den nu hette.

  SV: Jo, entledigande av den där Putin vore ju på sin plats, verkligen.

  Ha en fin kväll.

  1. Tackar! Lite gott och blandat från veckan. Hade också kunnat ta med den fästing jag nyss hittade på vaden och som måtte ha hamnat här efter besöket i svampskogen i onsdags.
   Ja, bra kött kostar så är det.
   Ja, CInderella har bog varit med förr på tv- Och så även det fartyg vi gillade bäst. Birka. Och då var det från serien “Rederiet”.
   Ja, visst borde Putin snarast få sparken. Men vem har befogenheten mer än han själv- Tyvärr ingen-
   Önskar dig också en fin kväll

 4. En härlig blandning av skyltar, ja Cinderella gör verkligen reklam för Norrlands guld, på ett kul sätt! Inte heller min favoritöl. Konstverket på väggen ser spännande ut!
  Perfekt med Bondens marknad så nära er, där kan man säkert hitta en massa gott, och kanske till bra priser?
  Ha det gott!
  KRAM

  1. Tack, en del gott och blandat från veckan som varit. Nu var det denna kväll tomt på däck men vi och några till satt skönt i aktern. Ingen öl men gott bubbel blev det .
   Ska ta mig en titt i veckan här vid Hornsgatspuckeln och ska leta efter de andra konstverken som ska finnas.
   Vad gäller priserna på Bondens marknad varierar det nog. Men jag såg att bogfilén jag köpte här var ca 50 kr billigare per kg än i butiken Rot på Renstjärnas gata. Men ska det vara kvalité kostar det ju-
   Ha det fint du också.
   Varm kram

  1. Tackar! En god och blandad vecka har det varit och en del skyltar har passerat revy.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 5. En toppenskyltning idag igen!
  Och även om det finns hur många bra som helst av den varan här hos dig idag, så gillar jag chiliplantan med skylt allra bäst. Måste nog köpa en sådan planta för att ha här hemma, utan att skylt men ändå .

  Tack Ditte och varm kram!

  1. Tack! Lite gott och blandat från veckan. Och en trevlig och varierad vecka har det varit på alla sätt Hade även som ett minne från svamputflykten i onsdags kunnat skyltat med en fästing idag. Hittade den på vaden. Hoppas innerligt att Bosse fått bort hela-
   Visst är chiliplantan fin. Och dekorativ så bar att förena nytta med nöje. Använder ofta chili i matlagningen.
   Kul att du blev inspirerad av att skaffa en. Och trolige till ett mer förmånligt pris.
   Varm kram

 6. Vilken härlig aktiv och omväxlingsrik vecka du har haft:-) Å att dokumentera just det i Skyltsöndag är ju perfekt.
  Chiliplantor verkar vara “inne” i år. För några år sedan försökte jag mig på att “dra upp” en egen chiliplanta. Det gick riktigt bra tills plantan drabbades av äckliga bladlöss. Första och sista gången jag odlar chili om man säger så.

  Gillade Norrlands Guld skylten, men den är aningen “fel” här i södra Sverige kan jag tycka. Trappan du fotade är en höjdare. Människorna ser ut som miniatyrer ju:-)

  Köttpriserna var ganska modesta med tanke på att det är gårdskött. Det brukar vara betydligt dyrare. Bra att ni hittade det ni ville ha:-)

  En toppen skyltmix! Tusen tack för den och länken:-)

  1. Tack! Ja, en fartfylld och omväxlande vecka har det varit.
   Jag har förr odlat egna chiliplantor och det har varit bra eftersom jag lagar en del asiatisk mat och då använder just chili en del-Men känner igen det där med löss på dem. Men i år blev det ingen odlad variant så det var bra att köpa en planta. Lusfri. I alla fall ännu.
   Norrlands Guld gillar jag inte som öl men en kul skylt. Fanns en på andra sidan också. Vi satt i aktern och där var det ganska skyltfritt.
   Visst blev bilden av spiraltrappan bra. Och ett par skyltar skymtade också.
   Vad gäller veckan så höll jag på att ta med en fästing som skylt. Hittade en på vaden som måtte ha följt med mig hem från svampturen. Bläääää

 7. Är så tråkig. Är ingen chiliälskare. Vill att mat ska smaka! Inte bränna och svida.
  Har ätit Dumplings några gånger. Tycker att det är rätt smaklöst. Ska kolla ditt recept!

  Vackert konstverk. Utbrytningsförsök. Tänker på de stackars män som vill bryta sig ut ur Ryssland nu, och som inte har fått någon direkt fristad i Europa. Blir så arg, när jag tänker på hur ryska folket behandlas! Både av sina egna och av resten av världen..
  Apropå den starka bilden.

  Bra att Bondens marknad kommer till storstan. På landsbygden finns det butiker med närproducerat lite varstans Tyvärr är jag dålig på att utnyttja dem. ICA har mycket närproducerat också. Lite billigare
  Ha det gott! Kram

  1. Jag lagar mycket asiatisk mat och då är chili en viktig ingrediens. Men man måste inte ta den starkaste. Chili finns i så många varianter.
   Dumplings gör jag ofta och vad gäller smaken bestämmer man ju själv. Lärde mig laga dem i Peking. Det är ju egentligen en pastadeg som man fyller och själv smaksätter. Köpa dumplings i butik gör jag aldrig men kan köpa hem från ett par bra kinseiska restauranger i närheten där de lagar dem på plats.

   Tänkte också på dessa som nu vill lämna Ryssland. En knepig situation för dem. Krig är alltid grymt och vinnare finns inga. Men mest tänker jag nog på alla i Ukraina. Nej, idag är inte ryssar välkomna i världen. Vet att många i Torrevieja andrade registreringen på sina stora ryska bilar till att bli Ukrainska för att folk inte skulle avsky dem lika mycket.
   Här har “Bondens marknad” funnits inne i stan i många år och visst är det bra att kunna handla närproducerat utan att ge sig utanför stan. Annars finns det ju många gårdar inom några mil från Stockholm där man kan handla direkt från dem-
   Vår ICA och de andra större butikerna här har inte direkt så mycket närproducerat men det har våra småbutiker. Och kött köper jag aldrig färdigpaketerat utan i saluhallarna eller i mindre butiker .
   Ni har nog enklare att få tag på bra närproducerat kött på just ICA och liknande butiker än vi har.
   Ha det fint och önskar dig en bra start på veckan.
   Kram

 8. Fin bilder!
  En chiliplanta köpte jag en gång för att den var så vacker. Ställde den i kökfönstret, den lyste verkligen upp! Sonen, kanske tio år, kom hem, såg och frågade om de där frukterna gick att äta. “Självklart”, sa hans mamma, nöp av en och stoppade den i munnen. Det skulle jag inte ha gjort … Ingen annan i familjen provade, kan jag säga, och det var väl tur. SÅ STARK den var!

  1. Tack! Kan tänka mig att det blev starkt. Och bra att du genom att smaka tydligt visade att chilin inte var lämpad för att direkt äta så här-
   Jag lagar ganska mycket asiatisk mat och brukar köpa hem färska chili i butiken men nu har jag denna planta och kan ta lite då och då och även frysa in. Dekorativ är den också.

 9. Oj. 150,-/kg för paprika! Jag är nog bortskämd med Portugals priser på grönt. Chiliplantan var också väldigt dyr 🙂 Jag har chiliplantor i trädgården som är en meter höga, med massor av piri-piri på. Kanske ska skeppa en till Sverige…hihi. Förstår att det så klart är olika priser i SE & PT, men mest reagerade jag på paprikapriset faktiskt.

  1. Priserna här är ju ofta högre här, brukar jämföra med Spanien. Men å andra sidan är ju lönerna det också som tur är.
   Jag reagerade också på priset på paprikorna men de var lätta så kanske fick man många på ett hg.
   Jag köpte en chili mest för att den är dekorativ men använder en del chili i den asiatiska mat jag ganska ofta lagar.
   Vi satsar alltid på god kvalité på det vi köper i matväg och då rusar priserna lätt iväg.

 10. Läste lite slarvigt först och trodde du fotat Bondens marknad på Åland! Såg många annonser om temaresor just dit under höstens marknadsdagar. Men för mig känns det konstigt att åka så långt för att handla grönsaker och annat. Var ska man förvara allt tills man kommit iland hemma, och hur bra mår alla livsmedel då?
  Konstverket med händerna bakom gallret gav effektiv respons hos mig, så som konst gärna ska ge.
  Så fina chiliplantor! Jag köpte ett skott av en chiliplanta för några år sedan, den växte sig enorm och jag torkade chilifrukterna och har fortfarande kvar i burkar!
  En snygg blandning skyltar, kram från pörtet

  1. Tack! En del gott och blandat blev det.
   Så hade det kunnat vara med narknaden för när vi var på Åland förra fredagen var det Skördemarknad där under helgen. Många kom i bussar för att åka runt. Men jag hade ett ärende så mer hann vi inte. Skulle med nästa båt tillbaka igen.
   Nej, jag skulle inte åka så långt. Vet att en del bussar har kylutrymmen för förvaring. Tror i och för sig att man handlar ganska lite utan tar det som en utflykt.
   Konstverket med händerna bakom gallret kändes trist och inte minst i den samtid vi lever i. Hade inte sett det tidigare.
   Just att torka chilin och ha den för kommande bruk är ju bra och nu är den verkligt dekorativ.
   Kram

 11. Så många fina skyltningar du visar. Ser att du har haft en intressant och omväxlande vecka.
  Tur på vattnet brukar vara härligt om det inte blåser, men finns det lite lä så känns det genast lite bättre. Härliga bilder ifrån båten också.
  Det har jag inte sett någon gång, “fotografering förbjuden” vid en förskola. Men väl befogat, kan jag tänka mig.
  Händerna på fången bakom galler var också ovanlig.
  Tack för lärorik läsning och fina bilder.
  Ha det så bra och sköt om dig.
  Varm kram!

  1. Tack! En bra vecka har det varit och skyltarna bjuder på en del gott och blandat härifrån.
   En fin resa blev det och kav lugnt. Så vackert att glida genom Stockholms skärgård.
   Här uppe på Söders höjder finns en del förskolor och det är nog lätt hänt att några stannar upp och tar bilder på barnen här i den fina utomhusmiljön-
   Ska ta mig ytterligare en titt här längs Hornsgatspuckeln och leta efter fler konstverk. Har läst om att de ska finnas-
   Trevligt att du är med.
   Varm kram

  1. Nej, det tror inte jag heller. Det ligger ju några förskolor vid Mariaberget och Skinnarviksbergenoch kan tänka mig att kanske turister tar bilder här av miljön och barnen- Men skylten var ju diskret.
   Just här vid puckeln läste jag att det finns fler konstverk som man nästan inte ser eller ens vet om. Ska ta mig en extra runda här- En “hand” ska också finnas-
   Jag tyckte själv att jag fick till en bra vinkel och bild på trappan. Kul att testa vinklar. Ska göra det mer.

 12. Som alltid en skön mix hos dig! Konstverket med händerna tog tag i mig … gillas!
  Trevligt med såna här marknader där man kan handla ätbart – och även växter.
  Kram

  1. Tackar! Jag, konstverket här med händerna och gallret påverkade mig också. Ska ta en ny runda hit för det lär finnas fler konstverk som inte är så synliga. Undrar just tanken bakom det.
   Bondens marknad är trevlig och man vet att det som säljs är bra. Vi har ju inte annars så många gårdar i vår närhet. Och chiliplantan är dekorativ och bär en hel del frukter. Får nog ta och frysa in en del i höst och ha på lager.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *