Stockholm

Fönster i Gamla stan – Och en “levande julkalender”

I går eftermiddag blev det ännu ett besök för min del i Gamla stan. Och nu så här veckorna för jul, från den 1 december till den 24 december är det lite extra festligt här med lucköppning från olika fönster i Gamla stan.  Det är en “levande adventskalender” där det  varje kväll klockan 18.15 (julafton klockan 11.30) öppnas en lucka, ett fönster, på olika platser i Gamla stan.  Den här “levande adventskalendern” har allaktivitetshuset, alla åldrars hus, Mäster Olofsgården ordnat i Gamla stan ordnat sedan 2005. (Mer om Mäster Olofsgården och deras program här ovan via län till hemsidan)

Tanken med den levande kalendern är att bidra till en gemensam och kulturell upplevelse i juletid. Och det är runt 200 personer som är med och skapar denna tradition genom att sjunga, dansa,spela, läsa dikt m.m. Och många som bor i Gamla stan lånar också ut sina fönster till den här adventskalendern.

På väg till Gamla stan. Här Norrbro i Stockholm med RIksdagshuset. Och på bron finns ett tänkvärt citat av Annie Ernaux som fått Nobelpriset i litteratur i år. 

Mitt på Norrbro blickar jag över Strömmen mot vackert belysta  Kungsträdgården, (till vänster) Svenska Handelsbankens byggnad och Grand hotell.

Fönster i Gamla stan

Jag var på plats i god tid och gick runt för att just titta lite extra på olika fönster. Till lucköppningen, “den levande adventskalendern” finns det  en karta och med angiven adress.  Så adressen är angiven men inte vilket program eller vem som ansvarar för luckan. Alltså en överraskning.

Förra året var jag också här i Gamla stan några gånger för att se adventskalendern och en av dem var lucka 3.(Då fanns den på Stortorget)

Stortorget tidig kväll denna andra advent. Julmarknad pågår. Julmarknad pågår på Stortorget och antalet besökare var många.Men ingen trängsel. Jag stod på Börshusets trappa och hade fin överblick över torget.

Stockholm.Många fönster i Gamla stan är vackert belysta och upplysta. Trots att det var ganska rått  och kallt ute var det många som valde att sitta en stund på restaurangernas uteserveringar. (Infravärme och filt hjälpte till att hålla värmen)  Mysigt med alla fönster i Gamla stan som både är upplysta och har ljusslingor. 

 

Utanför många butiker och portar i Gamla stan finns julgranar som lyser och piggar upp.

Stockholm. Apropå fönster i Gamla stan. Här kunde jag titta in från gatan och få en skymt av de vackra takmålningarna i lägenheten. Apropå fönster i Gamla stan.Här vid Köpmangatan/Köpmantorget vet jag att det i några av lägenheterna finns vackra takmålningar, men det är inte alltid de syns från gatan. Men i går hade jag tur och kunde skymta dem.

Jag vet att dagens lucka ska öppnas i den lilla “Baggensparken”som ligger på Baggensgatan och strosar dit. Passerar på vägen “Brända Tomten” och café “Under Kastanjen” som båda ligger på Baggensgatan. (Mer från Gamla stan och dessa kvarter finns här i länken)

Kastanjen vid “Brända Tomten är pckså vackert upplyst. Och det är i år Clas Ohlsom sim står för mycket av belysningen i Gamla stan och med LED lampor.

Baggensgatan.tidig söndag kväll.

Lucköppning

Jag är på plats i god tid och slår mig ner på en bänk. Nu tycker min rygg och mina höfter att de gjort sitt. Dryga 8 km är avverkade. Fler och fler besökare ansluter sig och vi blir bjudna på pepparkakor under tiden vi väntar.

Snart dags för lucka 4 och det blir musik, sång och dikter att glädjas åt.

Prick klockan 18.15 börjar programmet och då med sång av kören “Gränslösa röster” en kör för asylsökande, etablerade svenskar och nyanlända. Och sången de framför är “Du är det finaste jag vet” med text av Björn Afzelius. Även några andra sånger fanns med. Likaså diktläsning; hur känns det att inte känna sig hemma trots att man är det. En dikt skriven av en turkisk poet och framförd av en  kvinna med turkisk bakgrund men som levt länge i  Sverige

Stockholm. Detta fönster i Gamla stan, till lucka fyra har lånats ut av Domkyrkoförsamlingen. Detta fönster i Gamla stan, lucka 4, har Domkyrkoförsamlingen  lånat ut. Här är största delen av kören samlad runt och på trappan.  

Lucköppningen pågår ca. 20 minuter och det är många som gärna kommer och är med. Hörde många olika språk talas bland besökarna och som turist i Stockholm är ju Gamla stan med allt som nu händer väldigt uppskattat.

Dags för mig att återvända till Söder och det gör jag via Slussen. Mycket att titta på även här. Jodå, det är en fortsatt stor byggarbetsplats men en har vant sig efter alla år.

36 svar på ”Fönster i Gamla stan – Och en “levande julkalender””

 1. Vilken fin lucköppning med den passande Sång till friheten. Så fint i Gamla Stan, precis som på många andra ställen nu när det kompakta mörkret lyses upp med all julbelysning. Det känns nästan som om det behövs extra mycket i år med allt elände som finns runt omkring oss.

  1. Det var det! Och Mäster Olofsgården står för ett koncept för alla åldrar och är vidsynta och det tycker jag om.
   Brukar vara här vid några lucköppningar i december och det är väldigt trevligt.
   Hela Gamla stan är nu så vacker med all belysning. Ska i morgon fortsätta med “Nobel Week Lights” som också lyser upp Stockholm extra nu under Nobelveckan.

 2. Oj, vilka takmålningar! Lyckliga de som kan ligga och titta upp på dem.
  Mysigt med sång på trappan och det är verkligen full aktivitet i gamla stan.
  Ha en fin kväll och vila ryggen nu.

  1. Visst är de vackra! Vet att de finns här men det är bara i visst ljus se syns. Borde haft med systemkameran. Tyvärr är den väl tung så ofta får den stanna hemma.
   Det blev en trevlig kväll i Gamla stan och en fin tradition med den levande julkalendern. Brukar se den några gånger i december.
   Roligt att många turister, både svenska och utländska , kommer till Gamla stan för en fin miljö är det.
   Har vilat rygg och höfter hela dagen idag och satsar på lite aktiviteter i morgon.
   Önskar dig en fin kväll.

 3. Vilken fin tradition.
  Vet att man hade lucköppnkng på samma sätt i Ulricehamn, för något år sedan. Gissar att pandemin kom emellan, så att det inte blev någon fortsättning. Krävs ju att många människorvär engagerade, om man ska få ihop 24 luckor.
  Trevligt inlägg! Tack! Kram

  1. Visst är det! Och Mäster Olofsgården har ett så bra koncept som “allaktiviteteshus” med många olika verksamheter.
   Roligt att liknande levande kalender funnits även i Ulricehamn men mycket jobb att ha den igång.
   Här var kalendern under värsta pamdemiåret digital. Inte alls samma sak men trevligt det också.
   Här är många inkluderade i kalendern.
   Tack! Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

 4. Det är alltid fint i Gamla stan men under december månad tycker jag där är extra fint och mysigt. Där lyckades du få se takmålningarna och dessutom fånga dem på bild. Väldigt vackra måste jag säga!
  Vilket trevligt koncept med adventskalendern och jag kan tänka mig att den lockar många.

  Önskar en fin måndagskväll nu!

  Kram

  1. Så tycker jag också. Tar mig ofta en sväng hit och tänker på dig när jag passerar butiken “Znogg” på Österlånggatan.
   Roligt också nu att det är många turister som uppskattar att komma hit.
   Takmålningarna här ser en bara ibland när det är “rätt ljus” och någon zoomkamera var inte med så böttre än så här blev det inte.
   Den levande adventskalendern är verkligen trevlig och den är ju också inkluderande på många sätt och det tycker jag om.
   Önskar dig också en fin kväll-
   Kram

   1. Det taket har jag också fotat men det kändes lite konstigt att stå med kameran riktad upp mot lägenhet.
    Ser väldigt fint ut i Gamla stan med belysningen. Tänk att många fortfarande sitter ute o fikar, lite kyligt för min rumpa, då står jag hellre.
    Vilken fin levande kalender o passande sång dessa tider och trevligt att det är på olika platser.

    1. Håller med dig! Har tagit bilder av det även tidigare men det vill till att ljuset “faller rätt! om taket ska synas
     Gamla stan nu, liksom hela Stockholm, är så vackert belyst och upplyst. Tror många valde att sitta för att se vadsom händer ute och infravärme och filtar samt fårskinn fanns att låna. Men jag tyckte det var kallt även gå runt.
     “Den levande kalendern” är verkligen fin och uppskattad. brukar vara med vid några lucköppningar varje år-

  1. Visst är det!Och den här levande adventskalendern brukar jag besöka några gånger varje år under december. Väldigt trevligt.
   Önskar dig också en bra vecka.

 5. Ja, så är det det är bara början på så mycket!
  Stämningsfulla bilder. Länge sedan jag mörkerfotade så jag får ge mig ut nån kväll nu!
  Varm och tack för fröjden!

 6. Vad kul att du var där. På så vis kunde jag ta del av marknaden. Jag hade planerat att vi skulle in till Gamla stan men min fot protesterade lite så det blev ändrade planer.
  De där takmålningarna skulle jag bra gärna vilja se.

  1. Hoppas att besöket i huvudstaden blev bra trots din fot.Att gå långt och mycket är ju inte det bästa för den-
   Nu fick du hos mig se lite från Gamla stan och den fina stämning där.
   Mycket i stan är nu också extra belyst och upplyst i samband med Nobel Week Lights. Bilder därifrån kommer i morgon och fler under veckan.
   Takmålningarna här i lägenheten vid ST. Göran och Draken ser en bara i viss belysning. Och nu var det en sådan. Lite synd att jag inte hade systemkameran med mig. Men en fick ändå en aning om dem-
   Önskar dig god bättring.
   PS Tror att Blogg. se krånglar igen. Gick inte idag att kommentera på någon som har dem-

 7. Gamla stan är Gamla stan. Något alldeles speciellt i sig och nu i december är det som allra finast med alla ljus och all stämning. Så vackert taket är som skymtar i det vackra fönstret.
  Förberedelsetiden innan jul är nästan det jag tycker bäst om. Julen i sig, tjaa…visst jag gillar den men förstår inte allt upphaussat runt den. Men så är det och vi gör ju som vi själva vill och kan.
  Tack för stämningsfulla foton och för din promenad!
  Kram

  1. Visst är det!
   Taket här tycker jag så mycket om men det är sällan en ser det. Viss belysning ska till. Ångrar att jag inte hade systemkameran med. Men ett smakprov blev det.
   Vad gäller jul är det för mig inget speciellt alls men att strosa runt här i Gamla stan och ta det lugnt och njuta av belysning och den levande adventskalendern tycker jag om.
   Trevligt att du gick med.
   Nu är det också “Nobel Week Lights” i Stockholm med många spännande konstverk som just är belysta .
   Bilder kommer-
   Kram

 8. Oj så fint med ett upplyst Stockholm och inte minst Gamla stan. Kul med den levande julkalendern, så mycket folk som samlades, trevligt! Kul att kunna sitta ute och mysa fast de tär lite kyligt.
  Nu ska jag strax bege mej mot jobbet, det var ett tag sen sist!
  Ha det gott!
  Kram!

  1. Stockholm nu är så vackert och inte minst i samband med “Nobel Week Lights” . Har sett en del och sk ata mig an mer i morgon.
   Den levande kalendern tycker jag om och brukar vara med vid några lucköppningar i december.
   Mycket folk ute och härlig stämning.
   Önskar dig en lugn jobbnatt.
   Varm kram

 9. Du har nog överträffat dig själv med stämningen på Baggensgatan i Rubrikbilden. Enastående vacker bild. Jättekul med en levande julkalender och även om man inte är en “julmänniska” så är stämningen och atmosfären något som påverkar en tycker jag.
  Och som byggkransälskare kan jag inte låta bli att dregla en aning över den gröna lyftkranen. Uppskattas att man gjort sig besväret att smycka ut även det arbetsredskapet:-)

  1. Tack! Nej, “julig” är jag inte men en skön stämning tar jag mig gärna an. Och Mäster Olofsgårdens verksamhet gillar jag. Brukar följa några lucköppningar i Gamla stans kalender och gillar dem–
   Tänkte på dig när jag passerade Slussen och såg den läckra kranen- Grön var den också-

 10. Visst är det märkvärdigt att vi fortfarande kan sitta på uteservering i Stockholm – fast jag går nog helst in under tak ändå …
  Den levande adventskalendern är en kul tradition. Känner folk som medverkat!

  1. Tänkte också så men tror infravärmen och filtarna gav lite värme- Och de som satt utomhus kunde ju hänga med i vad som hände runt om- För egen del strosade jag runt och det gick också bra.
   Visst är den levande kalendern en fin tradition.Och det är i år, som det brukar vara, många olika personer som medverkar.Så varje lucka blir en överraskning.
   Kul att du känner de som medverkat.

 11. Så fint det är med all belysning. Jättetrevlig adventskalender med uppträdande av både körer och diktläsare. I Landskrona finns en kalender i mindre skala. Boende på en gata har gått samman och dekorerar var sitt fönster och det är bara att gå runt och titta hur de dekorerat sitt julfönster. Det finns en viss runda man följer. Har tyvärr inte själv sett den. Takmålningarna är så tjusiga! Kram

  1. Visst är det vackert! Jag strosar runt och njuter . Inte är det direkt trångt heller.
   Vad roligt att de boende i Landskrona har gått ihop och ordnat en kalender och klart att det ger fin gemenskap-
   Här är det “allaktivitetshuset” Mäster Olofsgården som arrangerar det hela och spännande att se vad so finns i de olika luckorna-
   Takmålningarna här har jag sett tidigare men det är bara vid ett visst ljussken en ser dessa utifrån. Hade tyvärr inte systemkameran med så bilderna blev inte så tydliga men ändå ett smakprov.
   Kram!

  1. Jag strosar ofta och gärna i Gamla stan och brukar varje år vid några tillfällen se den levande adventskalendern. Stockholm nu är så vackert belyst och upplyst och än mer nu denna Nobelvecka med “Nobel Week Lights” där konstverk speciellt byggts upp och där belysningen är viktig. (Har varit i några år och dessa är utspridda i stan)
   Taket här inne i lägenheten ser en inte alltid från utsidan utan det beror på hur ljuset och skuggorna faller.
   Borde haft med systemkameran men den är tyvärr väl tung att ha med.

 12. Så fint det är i Gamla stan, verkligen vackert och extra nu. Roligt att du fotat så mycket och roligt också att det är liv och rörelse med fina aktiviteter. Min bror hade kollega här med sitt/sina fönster med och det var så jag fick upp ögonen för denna levande julkalender.
  Får se om vi tittar på någon “lucka” i år. Det är ett fantastiskt fint initiativ och det är så roligt att läsa om alla dina fina promenader och vandringar. Du är verkligen aktiv. Och jag känner ju själv så bra det är, att träffa folk, hitta på något trevligt och vara ute och röra på sig.
  Gör ett gympapass varje dag hemma och det är verkligen bra. Inget man vill göra det första man vaknar men det är bara så otroligt bra för hela kroppen.
  Hoppas du får all hjälp som finns till dig och tycker du är fantastisk som bestämmer dig bara att vara så aktiv. Men det lönar sig för både kropp och själ.
  Ha det fortsatt bra i veckan.

  1. Jag tar gärna en sväng här i Gamla stan åter om och undviker en Västerlånggatan är det ingen trängsel. I och öfr sig samlas en del nu vid Stortorget och julmarknaden men så trångt är det inte.
   Vad roligt att du också känner till den elvande adventskalendern. Jag brukar titta på några luckor och intressant att se vad de innehåller.
   Jag rör mig gärna och har ju i alla fall tiden. Vad gäller orken så har jag stundtals riktigt knepiga besvär med rygg och höfter men om jag rör mig så blir det ju viss träning. Jag går på “artrosskola” och tränar på rehab varje vecka och tränar hemma tre dagar i veckan. Väntar på en höftoperation på det nya året.
   Så bra med ditt dagliga gympapass och visst gör det mycket för kroppen.
   Tack för uppmuntrande ord och dina alltid så positiva kommentarer.
   Önskar dig en fin tisdag.

 13. Gamla stan ser verkligen extra fin ut så här med julstämning och allt! Trevligt med den levande adventskalendern. Fantastiska takmålningar!
  Önskar dig en fin tisdag!
  Kram

  1. Jag är ju inte alls någon julperson men att strosa runt i Gamla stan även i december tycker jag om. En hel del folk är i omlopp men ändå ingen trängsel. Roligt att både svenska och utländska turister liksom stockholmare tar sig ut.
   Roligt med den levande adventskalendern som också lyser upp.
   Visst är takmålningarna vackra. DE finns ju alltid här men det är bara i viss belysning en ser dem från gatan.
   Undrar hur de ser ut i verkligheten. Men det får jag nog fortsätta undra
   Kram och trevlig tisdag.

 14. Så roligt att få vara med på denna lucköppning och resan dit också. Det var mycket vackert som du passerade och jag kan förstå att det var mysigt. Det är fint att det görs så mycket i Gamla Stan för turister och även för oss andra.
  Häftigt med takmålningarna, dom har jag aldrig sett förut.
  Tack än en gång och trevlig kväll.
  Varm kram!

  1. Du är alltid så välkommen med mig och du ska veta att du ofta är med mig i tankarna-
   Väldigt roligt att man gjort Gamla stan så fint. Deras lucköppningar tycker jag så mycket om men brukar bara komma med på några . Men alltid något.
   Jag har sett takmålningarna här förut men det är bara vid ett speciellt ljus som en får med målningarna på bild- Nu hade jag tur.
   Varm kram och trevlig kväll.

 15. Wow så fint! Jag har fotat en karta som visar lucköppning i gamla stadsdelen i Falun. Varje dag ett nytt fönster hos någon privatperson som bor i kvarteret. Nu kan jag ju inte hänga där hela tiden utan tänkte vänta till sista veckan innan jul och sedan ta en promenad och följa kartan för att se alla fina fönster.
  Någon underhållning vid lucköppning har vi inte här men det är okej…
  En trevlig ny (?) tradition där familjer i Falun öppnar upp med egna kreativa julfönster.
  Stockholm är ju så mycket större så där kan det bli köbildning vid avtäckningarna…
  Kram

  1. Vilken trevlig idé i Falun! Verkligen! Roligt om du kan se/uppleva någon lucka/fönster före jul. Och underhållning behövs inte Jag var i Gamla stan i söndags och såg den levande adventskalendern och det blir nog ytterligare ett par vändor hit före jul. INgen trängsel även om det var en del besökare. Man visade fin hänsyn.Roligt att många utländska och svenska turister också tycker detta är roligt.
   Kram och trevlig onsdag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *