Foto

Läser i olika sammanhang

Läser du mycket är en fråga som ganska ofta ställs. Och det gör jag. Jag läser i olika sammanhang och på olika sätt och så gör nog många med mig.

Läser – att läsa;  När jag snabbt slog upp ordet dels på nätet, synonymer.se och dels i en ordbok hittade jag följande tolkningar: tolka,tyda, förstå, läsa högt, recitera, studera, lära, ge lektioner, läsa med=undervisa, “gå och läsa” – konfirmation. Och det finns många fler.

Läser är veckans ord att fritt tolka i bild/ord i Sannas veckoutmaning, Gemsweeklyphotochallenge  där även andra tolkare finns att hitta.

För väldigt länge sen…

Redan innan boktryckakonsten kom på 1400- talet så lästes det och läskunnighet är ett begrepp som kom att användas så tidigt som 8000 år f. Kr.  I samband med att man gjorde beräkningar med tal krävdes det också att kunnna läsa- Ett skriftspråk kom också att utvecklas, helt oberoende av varandra i Mexico, Centralamerika, Kina , Egypten och Mesopotamien. Den tidigaste skriftlika kommunikatinen skedde i södra Mesopotamien 3500- 3000 f. Kr. På den tiden uppstod behovet av läskunnighet för att kunna hantera de snabbt ökande informationsmängder som blev en följd av skriftens utveckling. De egyptiska hiroglyferna på 3000-talet f. Kr blev de första skriftspråket som utvecklades fonetiskt. (Hur tecknen skulle läsas och uttalas)

Läser och lär sig

På 1400-talet när Johan Gutenberg i Europa uppfunnit boktryckarkonsten (den fanna långt tidigare på andra ställen i världen)  började det bli mer allmänt att läsa. I Sverige och Finland fanns det inskrivet i kyrkolagen från slutet av 1600-talet att det skulle hålla “husförhör” och klockaren i församlingarna fick i uppgift att lära barnen att läsa. Men det handlade inte om att läsa som vi tänker oss utan mer att lära sig utantill och böcker var mycket sällsynta.

Läser i olika sammanhang

Jag funderade ett bra tag och tittade i bokhyllorna för att närmare se vad som finns i bokväg. Och det var en del. Jag är nog en alläsare och beroende på var jag är så ser det olika ut på bokfronten. Lyrik blandas med historiska böcker, romaner med deckare och barnböcker (läser för barnbarnen) samsas med kokböcker. Kvinnoskildringar, aktuella böcker och “feelgoodböcker” har också sina platser.  Även reseskildringar, vackra fotoböcker samt lite engelsk litteratur böandas in. Att ta tag i min spanska och kinesiska kurs görs då och då- men där finns tydliga förbättringsområden. Eftersom jag nu och då har ett reserelaterat jobb så blir det så ibland att inläsningen till det tar stor plats. vilket är jättetrevligt, och då får annat vänta ett tag. Men tid har jag gott om. Tror jag…

Läser i olika sammanhang, böcker, Per Anders Fogelström, Leif GW PerssonVarierat på bokfronten.

En vacker fotobok där jag gärna läser bilderna.

Och mer….

Jag läser av barnbarnet Max, här 10 månader, på restaurang i Peking. Var maten passande i styrka? Smakade det bra? Han ser lite tveksam ut…

En meny på kinesiska kan vara svår att tyda i skrift. Ibland finns engelsk översätttning men det går också bra att läsa bilder.

I Applebutiken i Peking läser gärna besökare allt de kan på de plattor, telefoner och datorer som finns att låna. Kö uppstår då och då.

“Gå och läsa” – man “läser”, alltså deltar i konfirmationsundervisningen. Jodå, det har jag gjort. Året var 1964.

Läser i olika sammanhang, konfirmation

Läsa med, undervisa – är något jag gjort i stora delar av livet. Här hade jag tillsammans med mina elever på Svenska Skolan i Peking läst in olika stycken av Astrid Lindgren som vi visade upp för kinesiska studenter som läser svenska på ett universitet i Peking. (Bilden är gammal från 2008 och dessa elever är idag i 20- årsåldern. Och jag minns er alla.)

Läser i olika sammanhang, Ronja Rövardotter, Astrid LindgrenHär är det Ronja Rövardotter vi spelar upp. Minnesvärt!

 

38 svar på ”Läser i olika sammanhang”

 1. Ja, vad vore livet utan läsning! Själv kom jag in i en slukarålder när jag var ca tio år och har tack och lov aldrig kommit ur den. Men i dag är det tyvärr inte lika lätt att motivera barnen till att läsa. Så mycket annat pockar på deras uppmärksamhet att läsningen oftast är den som väljs bort. Det tycker jag är bekymmersamt för vi behöver vara duktiga läsare även om IT är här för att stanna.

  Själv läser jag olika genrer och gillar att variera mig men en bra deckare sitter aldrig fel.

  Härliga bilder som vanligt i din tolkning. Din konfirmationsbild är verkligen vacker!

  Kram och god kväll

  1. Tack! Jag hamnade också i slukaråldern som 10-åring. Och den pågår, men periodvis blir det inte så mycket skönlitteratur när jag har jobb i antågande. Men jag läser dock…
   Vet att de senaste åren jag jobbade började vi med hela skolan läser var morgon (böcker) och så i 30 minuter. Då då var det också tyst överallt. En god idé som stimulerade till läsning. Mål fanns också om hur många sidor skönlitteratur (adekvat för åldern både sidor och böcker) som skulle läsas varje termin och detta blev ju ett tydligt och utvärderingsbart mål.
   Kram i sena kvällen.

 2. Härligt att läsa om dina uttryck med läsa ?. Tänk vilka olika betydelser olika uttryck kan ha! Jag gick också och läste samma år som du (eller möjligen året innan) och visst har jag också det obligatoriska fotot! Nu flög ett annat uttryck genom mitt huvud: läsa lusen av?
  Trevlig kväll, kanske i läshörnan!

  1. Jadå, “Läsa lusen av” tänkte jag också på. Och det uttrycket är fortfarande gångbart, men jag undrar om unga idag vet vad det betyder…
   Ja, dessa foton som togs…Men roliga minnen är det.
   Jodå, jag är i läsartagen inför ett jobb till helgen. Roligt och en hel del nytt.
   Önskar dig en trelvig kväll.

 3. Vad fin, du var, på kortet där du läste fram! Nuförtiden så går man på konfa. Uttrycken ändras.
  Intressant med tolkningarna och du gjorde temat perfekt.
  För min del nöjer jag mig med att läsa bloggarna, om jag ens hinner, för jag har mycket annat i min tillvaro att läsa just nu.
  Ha en trevlig kväll, kram! ?

  1. Tack! Ja, det var några år sedan jag konfirmerades. Men jag minns dagen så väl. Och dagen efter flög jag med min pappa till Cypern där han arbetade för FN som “fredmäklare, konflikt mellan greker och turkar. Jag tillbringade några månader där och det är minnesvärt än idag.
   Tolka ord kan en ju göra på många sätt . Bloggar läser jag också…men en får alternera så det inte blir för mycket. För visst finns det mycket och på olika sätt att läsa i tillvaron.
   Kram!

 4. Det är nog ingen av deltagarna i Sannas utmaning som tolkar “Läser” på det sättet. Ett typiskt Ditte-inlägg till temat med andra ord. Både bakgrundsinfo och en härlig blandning av olika böcker och “känslor”, dessutom från både nu och “då”. Suveränt jobbat!

  1. Stort tack för fina ord. Och ett Ditteinlägg är det ju förvisso…Lite utanför “lådan” kanske. Men det är det som är så skönt med både Skyltsöndag och Sannas tema att fantasin kan få komma fram. Och min är i vanliga fall tämligen begränsad.

 5. Ett härligt inlägg på temat! Kul med olika tolkningar och fina bilder! Så fin du är där i konfirmationsklänningen … och med vita handskar 🙂
  Kram

  1. Tack! Ja, tolkningarna på läser är ju många. Väldigt roligt att titta på olika bidrag.
   Min konfirmationsbild får tolka “att läsa” – konfirmaeras.Jodå, vita vantar skulle det vara. Undrar vem som tyckte det…Vet att jag är lik min pappa i unga dar på bilden.
   Kram!

  1. Tack! Och att läsa ger så mycket på olika sätt.
   Min konfirmationsbild fick ju illustrera “att läsa fram” – konfirmeras. Här är jag nog ganska lik pappa i yngre dar.

 6. Hej Ditte!
  Ja jag började läsa vid 5….nyfiken och lärde oss av styvfar som själv bara gått i skola i 3 år. Han stavade fram rubrikerna i tidningen. Sen hade vi inte råd med böcker men en pingstförsamling förärade oss gamla böcker 🙂 Tyvärr har jag läst lite dåligt på äldre dagar…Konfirmerad nej.
  Så vacker du är på bilden! Och så söt Max är på sin bild!!
  Kram P ♥

  1. Visst berikar det att läsa och på olika sätt. Jag läste också tidigt och det gav så mycket. Vet att jag också lånad emycket på biblioteket när våra böcker hemma “var slut”. Fint att ni fick böcker. Nu lämnar jag böcker vidare till Stadsmissionen för många pocketböcker läser jag inte om och de betyder i sig inte så mycket. Men jag har andra böcker som jag gärna sparar.
   På bilden är jag nog väldigt lik in pappa i yngre dagar. Ett foto jag tycker mycket om.
   Ja, Max i Peking och som introducerades för pinnar och kinesisk mat som 10 månaders liten kille. Men det gick oftast bra…
   Kram!

 7. Jag har också läst sedan barnsben. Min far introducerade mig i böckernas värld, bortom Kitty som jag förstås hittade tidigt 😉
  Man blir beläst av att läsa din blogg och det är bra 🙂

  1. Oh, tänk att du också minns Kitty. Och kanske även “Femböckerna”? Minns att jag läste Oliver Twist som nioåring på ett tåg till Norge och grät
   när jag läste om hur ett barn kunde ha det.
   Och lite fakta kommer det med här på bloggen ibland…

 8. En bra bok är bättre än en film, jag läser en härlig bok just nu med massor av humor har inte kommit så långt men jag får skratta och det behövs.
  Så himla söt barnbarn som smakar och ser nyfiken ut.
  Bilder av middagen på menyer var ju bra ,-)
  Kommer ihåg när min man skulle i Norge beställa en viss sorts hamburgare som han trodde det var men fick en stor tallrik musslor! Hans min då var obetalbar, han gillade inte musslor ,-)) Den middagen retades jag kan jag säga ,-))Kul att se dig som ung också, himla fin bild!
  Härligt när “alla” elever blir ihågkomna, det var rörande! Fint.
  Dom skulle bli glada att veta det ,-)
  Ha det bra
  KRAM Primrose ,-)

  1. Jag ser film då och då och helst på bio som ger en annan upplevelse. Serier och fimer på tv blir det tämligen sällan. Men en bok desto oftare. Roligt med din bok och att skratta är befriande och ger nya krafter.

   Dråpligt med din man där i Norge och hans beställning. Jag hade nog också skrattat om det gällt maken.
   Vad gäller bilden så gäller också “Jag var ung en gång för känge sen…”

   Ja, dessa elever från Peking minns jag så väl och några har jag komtakt med än idag. Även många av de elever jag haft genom alla år här i Sverige känner jag också fortfarande igen. Kan tänka mig att de äldsta nu är en bra bit Och de kan fortfarande känna igen mig och hälsar. Jätteroligt!
   Kram från en sensommarvackert Stockholm.

 9. Tänk vad tacksam man är som fått lära sig att läsa. Och vad fin du var på fotot….tror du är lik din pappa!
  Stor kram

  1. Tack! Ja, jag är väldigt lik min pappa på fotot. Var det nog hela min barn och ungdom.

   Och visst är det fantastiskt att ha lärt sig läsa – det öppnar många dörrar-
   Stor kram!

  1. Tack! Och visst kan man läsa på många olika sätt-
   Vad roligt att de dramapass du ledde gick bra. Och ibland oroar en sig helt i onödan.

  1. Tack! Ja, förr läste man ju fram. Lite märkligt ordval, men det hette ju så. Och det är roligt att fundera över ords betydelse och se var en hamnar.

 10. Intressant att du tar upp olika aspekter av vad läsning kan vara för någonting. Jag måste medge att jag oftast associerar till böcker, men man kan ju faktiskt lika gärna läsa av en elmätare eller någons kroppsspråk.
  Kram

  1. Visst tänker jag också mest på att läsa böcker men ordet har ju en stor bredd och att läsa av något eller någon gör vi ju också titt som tätt.
   Kram!

 11. Du är underbar Ditte vilket ljuvligt inlägg om LÄSER , du ger oss allt och bjuder på magiska bilder och jag tycker nog att ditt barnbarn ser ut att vara nyfiken på vad han känner 😉 underbara härliga bilder och läsning som får mig att vilja vara med i din värld.
  Tack för att du är med och tack för länken
  KRAMISAR

  1. Stort tack Sanna! Och läser det gör vi ju, men på olika sätt kanske. Tolkningarna är flera och jag bidrog med några. Jag vet här att Max fick i sig en bit av en chilifrukt och att det sved rejält i hans lilla mun. Men det var efter att bilden togs. Bananer och ris hjälpte till att lindra hettan.
   Jag tycker dina teman är så roliga och det är även inspirerande att se andras bidrag.
   Stor kram!

 12. Bästa söstra!
  Att läsa bokstäverna, få ihop orden till meningar så sammanhang uppstår är en upplevelse som förenar och vidgar.
  Läsa sig till och läsa av, läsa för prästen inför konfirmationen. och inte minst läsa bloggar och bli läst 🙂
  Alldeles underbart inlägg! Applåd!
  Ljuvlig bild av dig där – tänker genast på din pappa när jag ser dig där.
  Mitt möte med historikern hemma på Setskog gav inte så mycket vad gäller tankarna jag hade kring det, men fick tips om hur jag kan gå vidare. Det kommer i sinom tid, tänkte få till att läsa de böckerna som nämns.
  Stor kram från regnigt 1 september, men allt väl!

  1. Jag tackar för din fina applåd! Och visst är jag lik pappa i unga år där på min konfirmationsbild.
   Synd att dittt möte med historikern på Setskog inte gav det du hopptas, men säkert en hel del annat.
   Stockholm bjuder på en strålande första septemberdag och jag studerar nu konst och konstnärer inför morgondagens konsttur.
   Jodå, jag kämpar på. Och det är så roligt.
   Stor kram!

  1. Böcker är viktiga för mig och jag ömger mig gärna med dem. Och en del böcker känns mer angelägna än andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *