Resor i Sverige

Lars Lerin och Sandgrund – Favoriter i repris

Jag har i ett par dagar varit på en minisemester i  Karlstad och anledningen till besöket här är min vän Tove. Vi har innan pandemin dök upp träffats flera gånger, både i Skellefteå och i Arvika där Tove tidigare bott. Men vi har  också haft Stockholm med omgivningar som mötespunkt. Men nu fick vi så äntligen till en träff  Karlstad där Tove hunnit bo i ett par år. Karlstad har jag besökt många gånger, både privat och i mitt resejobb. Och kommer jag till Karlstad vill jag gärna besöka Lars Lerin och hans permananta konstutställning på Sandgrund.

Lokalerna på Sandgrund är visserligen desamma men målningarna byter Lars Lerin ut med ojämna mellanrum. Nyproduktionen av målningar är stor och många tavlor är på turné både utomlands och inom Sverige. Så ett besök här på Sandgrund innebär att det finns målningar man kanske sett tidigare. Till dessa kommer också många nålningar som för mig som besökare är helt nya.

Karlstad. Lars Lerin och Sandgrund hör för mig ihop med ett besök här. Ett besök hos Lars Lerin och Sandgrund hör för mig ihop med ett besök i Karlstad.

Favoriter i repris – Lars Lerin och Sandgrund

Igår blev det tillsammans med Tove en riktig heldag i Karlstad och ett rejält och lyckat  långbesök på Sandgrund.Jag har i  samband med tidigare besök här på Sandgrund i olika omgångar berättat om både Sandgrund och Lars Lerin. (Vill du läsa mer om L.L och och se fler tavlor så finns en del i länkarna här:  Vi möts igen; Lars Lerin och ett besök på Sandgrund. 

Liljevalchs konsthall i Stockholm ordnades sommaren 2018 en utställning med verk av Lars Lerin och där då chefen för konsthallen valt ut målningarna. Vet att Lars Lerin då tyckte att utställningen blev i mörkaste laget.

Lofoten och kusten i norra Norge återkommer i många tavlor. Men även om detta stundtaks var en mörk period i Lars Lerins liv spå finns hela tiden ljuset med i målningarna. Vad jag nu noterade när vi gick runt och tittade var att de flesta målningar var titellösa. Förr fanns det skyltar vid tavlorna som talade om titel/namn på tavlan. Men Lars Lerin hänger ofta om och byter även  ut tavlorna utan att flytta med lapparna med titlar. Så kanske det här systemet utan lappar är enklare för både besökare och guider.

Motiv från Lofoten, norra Norge och seglande skutor  blandas med vitsippor, solrosor, svensk landsbygd och natur och svensk sommar.

Lars Lerin är ju mest känd för att måla akvareller men här är två tavlor i olja. Jag  fastnade speciellt för tanken med bilden till höger. En del av ramen är tom. Spännande tanke.

Brasilien som tema

finns på ett par väggar i konsthallen. Alla dessa målningar är gjorda under 2021 och i A4 format. Här stannade jag länge. Varje målning i sig var speciell och unik och tillsammans bildade de en helhet som fångade mig. Också förstås  ljuset i målningarna

Karlstad. Lars Lerin och Sandgrund har här tagit oss med på en spännande resa till BrasilienLars Lerin och Sandgrund har i målningarna ovan tagit oss med på en resa till och i Brasilien.

Här är fyra av målningarna mer i detalj. Och vilka detaljer!

Målningen nedan är en närbild av bild nr 2, (nerifrån och till höger) i den större samlingen ovan med 20 bilder

En av de 20 akvarellerna. En del av och i  ett sammanhang. 

Här är  de15 andra A4 akvarellerna med Brasilien som gemensam nämnare.

 

28 svar på ”Lars Lerin och Sandgrund – Favoriter i repris”

  1. Lars Lerin är verkligen en av mina målarfavoriter och han bidrar med mycket på många sätt. Och att besöka Sandgrund gör jag väldigt gärna.
   Blir ett nytt besök här för mig i juni när jag passerar på jobbresa.
   Önskar dig också en fin helg.

    1. Jag är så förtjust i Lars Lerins målningar och trots att jag säkert varit här säkert 15 gånger så är jag inte “mätt”. Har även i Stockholm och på Åland sett utställningar men då med andra tavlor än de jag sett på Sandgrund.
     Extra roligt är att tavlorna byts ut då och då och att det tillkommer nya.
     Och man ser ju olika saker i en målning vid olika tillfällen-

 1. Så trevligt med ett återbesök på Sandgrund. Lars Lerins målningar är väldigt vackra så dem kan man utan vidare beskåda mer än en gång. Själv har jag inte sett speciellt många av hans oljemålningar men nu fick jag se två. Lite udda att lämna halva ramen tom minst sagt.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Ett besök i Karlstad innebär helst för mig också ett besök på Sandgrund. Har förmånen att återkomma i juni när jag är på jobbresa.
   Oljemålningarna är ganska få. Tror att det på Sandgrund finns 10-15 stycken. Men mest förtjust är jag i Lars Lerins akvareller.
   Lite udda med halva ramen tom. Men säkert finns en tanke. Ska bli roligt att se hur det ser ut här i ramen i juni.
   Önskar dig en bra torsdag och trevlig kväll.
   Kram

 2. Tack för fina bilder från Sandgrund. Vilka otroligt fina tavlor. Har en dröm att kunna få åka till Sandgrund. Får kolla om det går bussresor dit.
  Önskar Dig och B en fortsatt trevlig helg.
  Kram/A-K

  1. Tack och trevligt att du var med.
   Ett besök här är väldigt trevligt. Jag är så förtjust i Lars Lerins målningar och i den variation han lyckas skapa. Detaljer, ljuset inlevelsen och stämningarna.
   Kanske kan det gå att du får till en bussresa hit över dagen. Vet att det gör det från olika platser.
   Jag har turen att få återkomma hit i juni när jag varit på jobbresa till Bohuslän och är så glad för det-
   Önskar er också en fin helg.
   Kram

 3. Alltid kul att kolla in Lars Lerins tavlor. Fastnade för den med den tomma delen inom ramen. Ja, han är verkligen originell och det finns alltid nytt att fundera över.
  Jag var ju med dig på Liljewalchs i Stockholm och tittade på Lerins utställning, vill jag minnas. Det var kanske lite mörkt.
  Vitsippstavlorna är så fina, de har varit med länge.

  Ja, nu kunde väl du och Tove språka på norska en del 😉 ni har ju samma påbrå <3

  Stor kram!

  1. Visst minns jag när vi var på Liljevalchs och såg en utställning. Men där hade inte Lars Lerin själv fått välja så det blev väl mörkt.
   Trots att jag nog varit på Sandgrund ett 15-tal gånger så är det ändå nytt att komma hit. Och på olika sätt-
   Just vitsipporna har jag aldrig noterat på Sandgrund men däremot violer, solrosor, björkar och andra blommor.
   Tavlorna turnera ju och många byts ju ut och kommer senare tillbaka.
   Så trevligt att träffa Tove igen och vi har verkligen haft fina dagar. Jodå, vi har både norskan och mycket annat gemensamt. Dock målar jag ju inte men vi delar konstintresset.
   Stor kram

 4. Mästarens mästare – utan minsta tvekan. Å trots att han har hållit på i så många år “utvecklas” han fortfarande. Det är beundransvärt. Tycker det är en alldeles utmärkt idé att inte namnge tavlor. Då kan besökaren tolka målningarna som h*n vill. Står det ett namn bredvid så känner jag mig låst. Tolkar kanske tavlan på helt annat sätt än LL.
  Den halvtomma kilramen är “fyndig”. Tolkar verket som “två flyktingbarn” som lämnat sitt hemland (den tomma delen).
  Brasilien – intressant. Men är inte LL:s man Junior från Brasilien?! Gissar att de reser till Brasilien tillsammans några gånger per år. Och att skapa målningar i Brasilien är ju en ren kulturkrock med tanke på LL:s svenska motiv. Tror han gillar den utmaningen:-)

  1. Just variationen i Lars Lerins måleri är jag så fascinerad av. Ja, av allt.
   Och att inte namnge tavlorna är en god idé på flera sätt. Lars Lerin flyttar då och då om tavlorna men har när han gjort det tog han inte med titlarna så detta blev lite knepigt.
   Jodå, Junior är från Brasilien och de har ju gjort många resor dit tillsammans.
   Jag fastnade och återkom till dessa brasilianska målningar. Och helheten i dem alla tillsammans. Fascinerande.

 5. Inser att det är dags för mig att ta mig till Sandgrund snart igen. Är lika förtjust i stället som du. Och har man gäster i Barndomslandet på sommaren blir det nästan garanterat en tur till Karlstad!

  1. Just nu var det många målningar på plats som jag inte sett tidigare. Brukar ju ta en vända hit till Sandgrund en eller ett par gånger om året när jag är i trakterna och det är ju alltid några “nya” tavlor som finns. Men just nu i onsdags när vi var här var det många tavlor jag inte sett tidigare. Extra roligt.
   Förstår helt klart att du gärna tar med gäster till både Karlstad och Sandgrund.
   Jag ska resejobba i juni och får även då förmånen att göra ännu ett besök här. Jätteroligt!

 6. Lars Lerin är konstnär ut i fingertopparna och lite mera än så. Vilka målningar!
  Man kan inte annat än att hänföras.
  Tack Ditte för att du delar med dig av allt det fina !
  Kram

  1. Just så känner jag också. Allsidigheten inte minst. Jag har varit på Sandgrund många gånger och det har alltid varit en del “nya” målningar på plats. Och nu när vi var här var det många målningar jag inte sett. Extra roligt. Lars Lerin ställde ut ut sommaren 2021 på Ålands konstmuseum och vi såg även den . Där var det också många målningar jag inte sett tidigare. Förstod att utställningen var väldigt uppskattad och välbesökt.
   Jätteroligt att du var med Tove och mig hit.
   Kram

 7. Verkligen fina målningar, inte minst på alla vitsippor!
  Förstår att du har fina dagar i Karlstad med Tove.
  Ha det fortsatt gott!
  KRAM

  1. Visst är det mycket vackert att se här. Och roligt med variationen.
   Vi har haft jättefina dagar tillsammans i Karlstad och väldigt roligt att ses igen.
   Kram och hoppas du mår bättre.

 8. Så fina målningar av Lars lerin, jag har inte besökt sandgrund men får göra det nästa tillfälle i Karlstad, kram

  1. Att besöka Sandgrund är en upplevelse och blir också en resa i tid och rum. Har nog varit här 15 gånger och återkommer gärna. Så lägg in ett besök här nästa gång du är i Karlstad.
   kram

 9. Den dagen jag blir snuskigt rik ska jag köpa mig en Lerin-tavla! Jag går igång på alla cylindrar när jag ser hans tavlor, och här fastnade jag speciellt för fiskeskutorna! Ack att ha en sådan på väggen i pörtet…
  Underbart att få se, tack! Och Kram

  1. Instämmer. Han säljer ju inte sina tavlor men via en agentur och på auktionshus så går det ju bra. Jag håller med dig. Jag skulle gärna vilja ha en av hans tavlor här hemma.
   Jag har varit här på Sandgrund ganska ofta och det är alltid några “nya” tavlor men nu var det många som jag inte sett här tidigare. DEssa från Brasilien fastnade jag för som helhet. Och fiskeskutorna.
   Nu var du ju här med Tove och mig och det var jätteroligt att du hängde med.
   Kram

  1. Jag gillar verkligen Lars Lerins målningar och just att man alltid hittar en skön blandning tilltalar mig extra. Och jag tar chansen att komma till Sandgrund när jag kan.
   Önskar dig också en fin start på helgen.

 10. Helt otroligt, måste ha varit väldigt roligt att få gå där och bara njuta. Vilka detaljer. Han är så begåvad. Jag kan inte ens välja vilken målning jag tycker mest om. Tack för att du visar ,-)
  Ha det fint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Att strosa runt här på Sandgrund och ha gott om tid och gott om plats är en ynnest.
   Variationen på målningarna är stor och alla detaljer som är med och likaså hur Lars Lerin fångar ljuset på sitt speciella sätt.
   Jag kan inte heller välja men har köpt ett par affischer jag ramat in och som jag tycker mycket om.
   Jätteroligt att du var med mig och Tove hit.
   Kram

 11. Klart ni måste besöka Sandgrund … förstår att både du och Tove njöt! Han är verkligen en fantastisk konstnär!
  Kram

  1. Sandgrund är så trevligt men vi såg inte L.L. komma nerför trappan så det blev heller ingen spontan kram eller möte denna gång. Inte som när Tove och du var på plats. Ett väldigt lyckat besök blev det ändå och Lars Lerins målningar tycker vi ju också så mycket om.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *