Resor i Sverige

Vi möts igen – Sandgrund, Lars Lerins målningar och jag.

Under förra helgens jobbrelaterade resa till Värmland hade vi ännu en gång förmånen att besöka Sandgrund, konstnären Lars Lerins permanenta konsthall, i Karlstad. Ett besök här – är och blir en speciell upplevelse och känsla. Och besöken här känns varje gång som om de vore nybesök.  Tror det nu var sjunde gången jag besökte Sandgrund och även denna gång fanns många “nya” målningar på plats. Vår kunniga guide, Karin Bodland, också mycket god vän med Lars Lerin, lotsade oss med stor kunskap, humor och glädje bland en del av målningarna.

På vissa av målningarna finns det text. Ibland betyder den något och ibland är det tecken utan betydelse.

 

Vi möts igen

och det är alltid så inspirerande att komma hit till Sandgrund och Lars Lerin.  Tavlorna, ljuset, lokalen och miljön runt om känns välkomnande.  I  somras hade Liljewalchs konsthall i Stockholm en utställning med  målningar och foton av Lars Lerin. Inför utställningen  hade museiechefen Mårten Castenfors fått sig tillsänd en hel container med foton och målningar och det var han som valde vilka alster som skulle ställas ut. Jag såg utställningen på Liljewalchs och tyckte den var bra men i mitt tycke väl mörk. Kanske var det även de mindre och mörkare lokalerna på Liljevalchs som bidrog till mitt tyckande. Men samtidigt är det väldigt bra att Lars Lerins konst blir tillgänglig för fler. Hans tavlor är också ofta på turné runt om både i Norden och på andra platser i världen-

Vi möts igen. Sandgrund, Lars Lerins tavlor och jag. Sandgrund, det gamla danspalatset i Karlstad, vid Klarälven är sedan 2012 Lars Lerins permanenta konsthall-

Mer om Sandgrund och om konstnären Lars Lerin och  har jag skrivit om här.

Vi får en inspirerande introduktion till både Sangrund och Lars Lerin av vår guide Karin Bodland. Vi guidades av Karin Bodland, som med säkerhet , humor och stor kunnighet lotsade vår grupp runt på Sandgrund. 

Lars Lerin

är målare, fotograf och författare. Hur många målningar han gjort som är “färdiga” vet nog ingen riktigt och många målningar är också samtidigt under produktion. En tavla kan ha årtalen 2009-2017 skrivet på sig och det innebär att tavlan påbörjades  2009 och slutfördes 2017. Dryga 50 böcker är skrivna och det kommer ca en / år.  I böckerna varvar han gärna dokumentära inslag från då och nu i sin berättarform där livet ofta möter konsten.  1983 debuterade han med boken Utpost där bilder och fotografier skildrar hans liv i norska  Lofoten där han bodde under flera år. Med boken “Naturlära” fick han 2014  Augustpriset i kategorin svenska fackböcker.

"Vi står här och tittar" Fantastiskt att stå här och försöka höra vad björkarna i Lars Lerins målning vill berätta.

Björkar är ett kärt motiv och det är vanligt att Lars Lerin målar med inspiration från de platser han besökt. Mest målar han akvareller men på Sandgrund finns också tidigare oljemålningar han gjort. Konstverken är blandade och har både ljusa och mörka motiv. Bland målningarna finns motiv från Värmland, Lofoten, mycket båtar och sjömän och livet ombord skildras.  (Tror att det var hans morfar/farfar som var sjökapten.) Men även resor runt om i världen till Syrien, Island, Sydamerika, Sibirien, Afrika och andra platser har inspirerat till många målningar.

En björkskog med orange plastband som spärrar av. Varför? Vad finns det där.  Vissa tavlor har inga titlar och Lars Lerin tycker inte de behövs. Viktigt att den egna fantasin får utrymme.

Tavlorna

byts ut då och då och det innebär att det alltid också i praktiken finns nya målningar här. En del av dem reser på turné andra kanske har sålts. (Tavlor säljs inte på Sandgrund utan via auktioner och gallerister.) Men att komma tillbaka hit gör också att man ser nya hädelser och upplever de tavlor man sett tidigare på ett helt annat sätt.

Violer i mängder

Och samma tavla men lite mer i detalj.

En av flera målningar jag inte tidigare sett.  Vi stod  länge här och fascinerades av både ljuset i den och alla i detaljer.

 

 

24 svar på ”Vi möts igen – Sandgrund, Lars Lerins målningar och jag.”

 1. Suveränt! Måste bara åka till Karlstad ett par dagar nästa vår/sommar. Vill ha ljust och promenadvänligt när jag besöker nya platser. Har haft som mål länge att besöka Sandgrund.

  Vilka härliga tavlor du visar, den nedersta är väldigt och detaljrik som du skriver. Kan förstås fundera över ett par hus i den… 🙂

  1. Jag rekommenderar verkligen ett besök i Karlstad och här finns en hel del annat spännande förutom Sandgrund- Men jag gläds alltid över att komma hit och har haft förmånen att i resejobbet få göra det lite nu och då.Och att komma hit i vår eller på försommaren och helst i fint väder blir ju så annorlunda- Nu blev det ett litet axolock av målningarna. Den sista tittade jag länge på och jag gick tillbaka till den ett par gånger.

 2. Lars Lerins “ljussättning” är alltid perfekt. Han är en av få som lyckas hundraprocentigt, vilket inte bara den läckra sista tavlan utan även tavlorna med träden visar.
  Jättekul att du visade hur Sandgrund ser ut. Även här njuter jag av den härliga neonskylten.

  1. Det är alltid så roligt att komma hit och eftersom tavlor byts ut finns det alltid några jag inte sett tidigare. Och de tavlor jag sett tidigare kan ha flyttats till en annan plats inom byggnaden. Och då ser man dem också med lite “nya ögon”.
   Neonskylten är så läcker. Tror den fanns där även när jag var på Sandgrund och det var ett häftigt danspalats.

  1. Kan förstå det. Blir fint att kombinera Ronja med Sandgrund och en hel del annat som Karlstad och Värmland kan bjuda på.
   Kram och jag önskar dig också en trevlig helg.
   Regn och alla nyanser av grått i Stockholm

 3. Hans målningar är helt otroliga. Tyvärr bara sett dom på bild, men det smakar mera. Varje år säger jag att jag ska dit, men det kommer alltid något emellan! 🙁 Kram

  1. Visst är de! Jag kan se dem om och om igen och ständigt lägga märke till detaljer ach annat jag inte sett tidigare.
   Men du ska se att det så småningom blir en tur för dig till Sandgrund!
   Hälsade igår till dina vänner i Callinaz och du hade så fint förberett dem… Kul att lyssna och dansa till dem. De var verkligen bra! Vet att du skrivit det men nu har jag upplevt det också. En hel del dans blev det för oss.
   Kram!

 4. Han gör verkligen fantastiska målningar och verkar vara en fantastisk person också (nu när han har “återvänt till livet”).
  Såg ett program med honom och Junior igår (“Tillsammans med Strömstedts”, Tv4/Cmore) och dom är verkligen härliga tillsammans 🙂

  Ha en fin dag!

  1. Jag såg också programmet och just så tror jag det är. Båda är ju väldigt engagerade i Sandgrund och finns på plats ganska ofta i veckorna. Jag tycker det är så trevligt att komma hit och det ger så mycket på många olika sätt. Målningar jag sett tidigare kan jag se nya saker och detaljer i och de målningar som är “nyhängda” ger mycket att ta in. Hur Lars Lerin kan skildra ljuset på det sätt han gör är ett mysterium. Men man upptas av och i det.
   Önskar er också en fin dag. Stockholm bjuder idag på alla nyanser av grått med regn som tillbehör.

 5. Det stället står högt på önskelistan för min del också. Lars Lerin är en otrolig konstnär på så många sätt. Inte bara det att han målar mycket bra och gripande, han är ju i sig själv rena konstverket som människa. Alla program jag har sett honom i i tv-n har varit oförglömliga. Varm, glad, full av djup och medmänsklighet. Ljussättningen i tavlorna är outstanding. Det är fantastiskt att en konstnär kan leva på sitt konstnärsliv medan han lever 🙂 Tack för inlägget Ditte. Nu ska jag läsa det en gång till!

  1. Jag är så glad över de besök jag gjort här på Sandgrund och här finns ständigt nytt att upptäcka i målningar jag tidigare sett och varje gång finns även “nya” målningar på plats. Ja, de kanske inte är helt nygjorda men har inte funnits här tidigare. Lars Lerins målningar är också ofta på resande fot runt om i världen. Jag har nog också sett de flesta tv-program där Lars Lerin medverkat och de ger så mycket de också. Här finns en godhet och värme som sprider sig. Och visst blir det någon gång tillfälle för dig att besöka Sandgrund.
   Önskar dig en fin fredag från ett mulet, regnande och grått Stockholm. Men vädret är ju som det är…

 6. Förstår att det var trevligt att komma tillbaks dit igen. Och tavlorna är verkligen fina!
  Stor kram och trevlig fredag…..idag blir det marknad! Saknar dig!

  1. Jag uppskattar verkligen besöken här på Sandgrund och de ger så mycket på olika sätt.
   Ja, marknadsdag – Hade gärna varit med men är det i tankarna. Saknar dig också.
   Stor kram och trevlig fredag.

 7. konst är så personligt, mysigt med en tur o du är ute på roligheter oftast 🙂 fint att du delar med dig ..kram å fin helg

  1. Visst är det! Och för mig är det en ynnest att få besöka Sandgrund i Karlstad och se hans målningar.
   Önskar dig en trevlig helg.
   kram!

 8. Gillar den där med avspärrningen. Först undrar man ju varför i hela friden har han förstört den vackra skogen med det men det är väl precis det han vill. Spännande att tänka vad orsaken är: ska det varna eller förbjuda? Är det bortglömt eller gäller det fortfarande?

  Som jag skrev förut, här är faktiskt tavlor som jag skulle vilja ha hemma. Det är väl det högsta betyget jag kan ge.

  1. Avspärringen i skogen här är en av flera tavlor i en serie och det sätter i gång fantasin just som lars Lerin önskar att det ska göra. Det är verkligen en ynnest att vara på plats på Sandgrund och det blir som ett direkt möte med Lars Lerin. Han är ju själv också ofta på plats här och hänger om och byter tavlor så han tar en väldigt aktiv del i museet. Och jag kommer med stor glädje hit igenm både privat och i resejobbsammanhang. Och en tavla av honom skulle jag också gärna ha. Väldigt gärna.

 9. Underbart att få följa med! Vi var på väg i somras, men så gick vår GPS sönder och vi valde en annan väg. Nästa år ska vi göra ett nytt försök!
  Tack för att du visar Ditte!
  Kram

  1. Hoppas ni får till en tur hit nästa år. Jag tror ni skulle tycka om både utställningen på Sandgrund liksom annat i Karlstad och här i närheten. Alsterdalen men Alsters herrgård är fina omgivningar och Frödings hemmatrakter.
   Tänkte på dig på Sandgrund med alla vackra naturmotiv.
   Kram!

 10. Åååå – jag jublar att jag numera bor så nära, har ju varit där en gång, har flera av hans böcker och ser hans framträdanden i tv och han finns ju på cd och och i radio.
  En konstnär i orders rätta bemärkelse! I sitt utövande och sin person! Men detta visste du från ju från förr att jag tycker 🙂
  Ser i de bilder du visar något som jag känner som gladare björkar ….
  Om du inte fått med dig så finns han och Junior med i Tillsammans med Strömstedts på tv4.
  Tack för upplevelsen!
  Stor kram

  1. Ett besök här på Sandgrund och bland Lars Lerins tavlor är en helhetsupplevelse. Alltid roligt att komma hit. Visst ser björkarna gladare ut. Tänkte också på det. Såg programmet igår kväll med Strömstedts möte med Lars Lerin, Junior och deras barn. Ett fint möte.
   Och säkert tar du dig en ny tur nu när du bor närmare.
   Stor kram!

 11. Jag är hur avis som helst att du fått nöjet att njuta av Lars konstverk så många gånger. Både skeppen och björkarna är mina favoriter också. Jag ska nog ta mig tillbaka, kanske i sommar. Säger som Tove: jag såg dem också på tv igår, och jag kan väl säga att det är ett par okonventionella föräldrar på alla sätt och vis. Barnen var vildvuxna, utan att överdriva! Puh, jag hade stått ut i en halvtimme, max! Men att uppleva dem så här på avstånd är härligt, sen hoppas jag att de tillnästa sommar fått till ett högt och stabilt stängsel runt huset så inte pojkarna kan rymma iväg ner till stranden i ett obevakat ögonblick!

  1. Jag njuter varje gång jag kommer till Sandgrund. Jag hittar nya favoriter och många av de gamla finns kvar. Och i de målningar som hängt med ett tag hittar jag ofta nya saker när jag ser dem igen. SEdan kommer det upp tavlor som inte varit här tidigare och ger ännu fler upplevelser.
   Såg också tv-programmet igår och gläds över att två vilsna själar hittat varandra. Och barnen verkade milt sagt pigga. Vad gäller staket så klättrar de väl över…
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *